GOD OF WAR 3 REMASTERED

GOD OF WAR 3 REMASTERED

9.0

Nahnevaný Kratos vo vyššom rozlíšení

Recenzia na PS4 verziu

Séria God of War je neoddeliteľnou súčasťou konzoly PlayStation už desať rokov. Presne 22.marca 2005 sa na pulty amerických obchodov dostal krvavý titul od vtedy ešte pomerne neznámeho štúdia – Santa Monica Studio. Tvorcovia za sebou totiž mali len jeden titul, ktorý sa žánrovo na ich novú sériu vôbec nepodobal. Šlo o futuristické preteky, ktoré síce v tom čase zabodovali, no pokračovanie neprišlo a autori sa radšej vrhli na vývoj niečoho úplne odlišného.

God of War spája jednoduchú a hlavne zábavnú hrateľnosť klasických sekačiek s prepracovaným príbehom z gréckej mytológie. Séria sa odohráva v starovekom Grécku, ktoré v tom čase obývajú mýtickí bohovia. God of War momentálne pozostáva zo štyroch veľkých dielov, z ktorých dva vyšli ešte na PlayStation 2 a zvyšné už na PlayStation 3. Popritom sa však séria rozrástla aj o dva menšie tituly, ktoré sa pôvodne dostali na PSP.

Sony totiž na PlayStation 3 stihlo vydať až dve kolekcie, pričom jedna pozostáva z vylepšených verzií prvých dvoch dielov pre PlayStation 2, no a tá druhá zahŕňa dva diely z PSP, ktoré sa rovnako dočkali vylepšenia po grafickej stránke. Či Santa Monica Studio pracuje na ďalšom, plnohodnotnom pokračovaní God of War série pre PlayStation 4, nemáme zatiaľ oficiálne potvrdené (aj keď sa vývojári už raz k potvrdeniu dostali, no prakticky okamžite ho vyvrátili). Koniec koncov, trend remasterov pokračuje aj v tomto štúdiu, a tak nám vývojári ešte v marci oficiálne oznámili príchod God of War 3 Remastered pre PlayStation 4. Tí, ktorí hru hrali už na PlayStation 3, tak môžu so smutným výrazom na tvári aj naďalej čakať na prípadné pokračovanie série. Ak ale patríte medzi hráčov, ktorí predchádzajúcu generáciu PlayStation vynechali, dostávate dobrú príležitosť dohnať zameškané.

God of War 3 Remastered
God of War 3 Remastered Aj keď váži tak desaťkrát viac, Kratos jej s ľahkosťou nasadí kravatu.
Aj keď váži tak desaťkrát viac, Kratos jej s ľahkosťou nasadí kravatu.


God of War 3 Remastered Tak takto vyzerá tvár šťastného Kratosa.
Tak takto vyzerá tvár šťastného Kratosa.


God of War 3 Remastered Osedlať si budúcu obeť je Kratosova nová záľuba.
Osedlať si budúcu obeť je Kratosova nová záľuba.





Je jasné, že od remasterov sa predovšetkým očakáva vylepšenie po vizuálnej stránke, ktoré by malo byť viditeľné hneď na prvý pohľad. Vývojári sa však hru snažia obohatiť aj o nejaké tie novinky, aby sa lepšie prispôsobila súčasnej generácií konzol a prípadne sa tak mohla stať atraktívnou aj pre hráčov, ktorí ju už odohrali v pôvodnej verzii. God of War 3 Remastered je po hernej, a teda aj príbehovej stránke totožnou hrou, akú sme tu už mali pred piatimi rokmi. Nováčikovia sa môžu tešiť na epické súboje proti obrovským nepriateľom. Nahnevaný Kratos si opäť razí cestu za pomstou cez všetko, čo sa mu postaví do cesty a či už ide o známych mýtických bohov, hrdinov alebo gigantických obrov, každý jeden súboj vás pohltí. Cesta za Diom sa pomaly blíži ku koncu. Výborná kamera sleduje každý jeden váš pohyb, pričom ak je to potrebné, skvele sprevádza finálne útoky spoza Kratosa. Aj vďaka tomu sa pocit z každého jedného zásahu ešte viac umocňuje. Atmosféra, ktorou na vás hra pôsobí, je aj po rokoch špičková a len ťažko by ste v súčasnosti hľadali obstojnú náhradu.

Kratos tentokrát do rúk dostáva ako hlavnú zbraň Blades of Exile. Teda opäť sú to jeho obľúbené, poriadne nabrúsené nože na reťazi, len v lepšom prevedení. Hraním však budete postupne získavať ďalšie zbrane, ktoré doplnia bláznivé rozhadzovanie reťazí o nové, zaujímavé útoky. Brutalita je u God of War série už štandardom, krv tečie neustále a to vo veľkých objemoch. Takmer každého protivníka môžete po pár ranách zabiť aj brutálnym spôsobom cez QTE. Roztrhať, rozrezať, zlomiť na polovicu, prípadne odrezať nejakú časť tela či vytrhnúť oko – toto všetko Kratos zvláda s ľahkosťou a bez výčitiek. So svojimi protivníkmi sa skutočne nemazná. Nezáleží na tom či sú malí alebo veľkí, Kratos svoju prácu vždy dokončí tak, aby jeho obetiam nepomohol ani ten najlepší tím chirurgov. Každopádne, určité typy nepriateľov si môžete ešte pred rozporcovaním osedlať a využiť ich ako nástroj skazy.

O tom, že God of War 3 Remastered je po hernej stránke skvelý, sa nedá pochybovať. Ako som už spomínal, čo sa hrateľnosti týka, nenastali (našťastie) žiadne zmeny, no autori sa predsa len rozhodli využiť nové funkcie ovládača. Lightbar mení farby podľa toho, ktorú zo zbraní aktuálne používate a potichu nezostáva ani interný reproduktor ovládača. Ten sa rozozvučí vtedy, keď do niektorej z vašich zbraní „nalievate“ krv, čiže si ju vylepšujete.

Ako sa však vývojári pohrali s grafikou? God of War 3 Remastered beží v plnom 1080p rozlíšení, čo je teda posun oproti 720p v pôvodnej verzii pre PlayStation 3. Z pohľadu snímkovania autori prepli z odomknutých 30 fps (hra kolísala väčšinou medzi 30-40 fps) na takmer stabilných 60 fps. A je to skutočne cítiť. Pre rýchlu akciu akou je v God of War neznamená zvýšené snímkovanie iba nepodstatný bonus, ale plnohodnotný prídavok, ktorý výrazne zlepšuje celkový zážitok z hry. Čo sa však ďalších parametrov týka, tie zostali prakticky nezmenené. Textúry sú totožné s PS3 verziou a to isté platí aj pre predrenderované prestrihové scény. Po ich skončení si už nebudete môcť povedať starú známu vetu: „A toto už je hra?“ Rozdiel medzi videami a hrou je totiž v tomto prípade už skutočne zreteľný. Po grafickej stránke tak v podstate ide o totožnú hru, ktorá je však teraz renderovaná v 1080p rozlíšení pri 60 fps a s trochu lepším vyhladzovaním.

Za zmienku určite stojí fotografický režim. Ten sa už v dnešných hrách stáva akýmsi štandardom a o to viac to platí pri remasteroch. Prepnúť sa do neho môžete kedykoľvek, a to stlačením dotykovej plochy. Nastaviť si môžete filter, ostrosť a tiež orámovanie, no s kamerou veľmi nepohnete. Tá je rovnako pevná ako priamo v hre.

God of War 3 Remastered
God of War 3 Remastered Pozor: nevhodné pre slabšie povahy!
Pozor: nevhodné pre slabšie povahy!


God of War 3 Remastered Fotografický režim nemôže chýbať, no ani v ňom kamerou nepohnete.
Fotografický režim nemôže chýbať, no ani v ňom kamerou nepohnete.


God of War 3 Remastered Vývojári blurom očividne nešetrili.
Vývojári blurom očividne nešetrili.





God of War 3 Remastered nie je remasterom, ktorý by mohol ísť príkladom iným. Síce nevyzerá zle, to určite nie, no pri priamom porovnaní s pôvodnou verziou zistíte, že ten rozdiel predsa len nie je až taký veľký a hre mohli tvorcovia v štúdiu venovať viac pozornosti. Ak ste ale predchádzajúcu generáciu PlayStation vynechali, God of War 3 Remastered vás ako hra nesklame. Stále ide o ten istý God of War 3, ktorý sa pred piatimi rokmi zaradil medzi najlepšie hry na PlayStation 3.


napísal play3man 7.8.2015
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
GOD OF WAR 3 REMASTERED
+ aj po rokoch stále rovnaká zábava
+ 1080p rozlíšenie a stabilných 60 fps
+ fotografický režim
- pôvodné textúry a prestrihové scény
- neadekvátna cena


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: SCEE / SCEA
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. júl 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk