GUNPOWDER

GUNPOWDER

9.0

Poriadne výbušná logická hra

Recenzia na PC verziu

Na nedostatok logických hier sa sťažovať nemôžeme. Je ich veľa, hoci sa jedná hlavne o menšie tituly, ale na druhej strane ľahko prístupné. Väčšina z nich sa však podobá ako vajce vajcu a originalitou veľmi neoplývajú. O to viac poteší, keď sa niekto pokúsi nahradiť zaužívané klišé niečím novým, a pritom ani nie exotickým, ale funkčným a efektným. To je aj prípad titulu Gunpowder.

Porty pôvodne mobilných hier prenesených na PC väčšinou nedopadnú najlepšie. Hra vytvorená pre smartfóny a tablety totiž pôsobí príliš minimalisticky, a preto len zriedka zaujme na veľkej platforme. Gunpowder je výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Rozkošná logická vecička z prostredia divokého západu sa dobre vyníma aj na monitore - dokonca je práve preto prehľadnejšia a hráčov nemýli množstvo objektov vtesnaných na malú obrazovku.

Ovládanie myškou určite nie je horšie, ako posúvanie prstom po displeji a grafika vo vysokom rozlíšení lahodí oku. Či už hovoríme priamo o misiách v hre alebo komiksových stránkach a obrázkoch, ktoré odkrývajú skromný, ale  sympatický dej. V spojení s výbornou hudbou vo westernovom štýle je to naozaj príjemný audiovizuálny zážitok.

Gunpowder
Gunpowder Princíp hry ľahko pochopíte, spočiatku je všetko jednoduché.
Princíp hry ľahko pochopíte, spočiatku je všetko jednoduché.


Gunpowder Komiksové stránky odkrývajú príbeh hry. Hlavného hrdinu inšpiroval Robin Hood.
Komiksové stránky odkrývajú príbeh hry. Hlavného hrdinu inšpiroval Robin Hood.


Gunpowder Ako dostať oheň cez vodu? Treba byť kreatívny a využiť fyziku.
Ako dostať oheň cez vodu? Treba byť kreatívny a využiť fyziku.





Hlavný hrdina, lišiak Incendio, si prečíta knihu o Robinovi Hoodovi. Príbeh zbojníka, čo bohatým bral a chudobným dával, mladého šibala natoľko inšpiruje, že sa rozhodne pomôcť obyvateľom westernového mestečka, ktorých okráda zbohatlík - vlk Grimshaw. Takže Incendio pomocou explózií prenikne do trezorov a pripraví ich majiteľa o zlato a peniaze. Hlavnou úlohou hráča je teda rozbiť sejfy v úctyhodných 150 leveloch (a už sú plánované ďalšie), ktoré sú rozdelené do piatich príbehových a jednej bonusovej epizódy.

Cieľ je jasný a vždy rovnaký, ale spôsob, ako ho dosiahnuť, je čoraz náročnejší. Trezor  treba rozbiť pomocou výbušných sudov, prípadne inak - napríklad ťažkým balvanom. Tomu však predchádza precízne naplánovanie procesov, v ktorých zohráva hlavnú úlohu pušný prach. Vytvoriť cestičku sypaním prachu od ohniska, kde sa vznieti, až k sudu blízko trezoru,  je najskôr naozaj jednoduché, neskôr však hra pritvrdí. Komplikácií môže byť hneď niekoľko.

Spočiatku treba len úsporne sypať prach, pretože jeho množstvo je v každej úrovni limitované (občas sa musíte zaobísť aj úplne bez neho). Našťastie sa dajú nadbytočné alebo chybné úseky zamiesť a môžete to skúsiť inak. Prípadne  rovno reštartujete level. Dôležité je aj vhodné rozmiestnenie doplnkových sudov, ktoré niekedy máte k dispozícii. Sú to jediné objekty, s ktorými môžete voľne manipulovať - teda umiestniť ich na ľubovoľnom mieste v teréne a podľa potreby preložiť inam. Niektoré ďalšie predmety síce môžete aktivovať, keď to uznáte za vhodné, ale nedajú sa presúvať - napríklad dynamit alebo gatling. Dôležité je vytvoriť reťazovú reakciu, pri ktorej sa veci dajú do pohybu, uvoľnia sa zablokované prechody a horiaci prach (prípadne niečo iné) spôsobí explóziu v blízkosti trezoru. 

Sortiment a množstvo prekážok, ale aj interaktívnych predmetov, je čoraz pestrejší. Musíte používať viac výbušnín, aby ste odpálili múry, ktoré stoja v ceste. Treba porozmýšľať, ako dostať oheň cez rieku, ako odsunúť voz, použiť delá, guľomety a rozhýbať banské vozíky. Neraz je nutné otáčať alebo správne vyvážiť plošiny, použiť železničné výhybky, zapáliť rozhojdané svietniky a urobiť obchádzky, aby všetko klapalo. Niekedy máte na to dostatok času a stačí všetko precízne naplánovať, no inokedy musíte konať rýchlo. Alebo naopak procesy spomaliť. Keď treba zasiahnuť trezor na člne, musí horiaci prach zapáliť knôt dela v správnom momente, inak zbraň vystrelí priskoro alebo naopak neskoro a loď minie. Keď sa po koľajniciach rúti vlak, tiež treba pohotovo reagovať, inak premeškáte príležitosť.

Jednotlivé procesy je nutné často koordinovať, aby prebiehali v určenom poradí a niečo ste nevynechali alebo neodpálili v predstihu, inak sa všetko pokazí a svoj cieľ už nedosiahnete. Napríklad aby ste sa dostali k objektu za bariérou, najskôr musíte zdemolovať múr a potom ešte dosypávať pušný prach na uvoľnenom povrchu, aby sa oheň ďalej šíril a nevyhasol. Alebo treba zapáliť náklad na vozíku a ten rozhýbať a súčasne usmerňovať jeho cestu na koľajniciach. Inak sa zrúti do jamy a nedorazí na určené miesto, kde trebárs zapáli sud. Ešte väčšia šou je, keď máte za úlohu zosúladiť pohyb hneď niekoľkých vozíkov naraz. Skrátka a dobre, je nutné nielen logicky uvažovať, ale aj konať v časovej tiesni  a neraz priamo za pochodu riešiť vzniknuté situácie. Ak zaváhate alebo urobíte chybu, musíte začať odznova.

Ešte viac vzrušenia a podstatne väčšiu výzvu predstavujú prasiatka. Sú to vlastne bonusové pokladničky a v každej úrovni sa vyskytujú vždy tri. Na dokončenie levelu ich nepotrebujete, ale ak chcete dosiahnuť lepšie ohodnotený výkon a odomknúť ďalšie epizódy hry, rozbíjanie ružových pokladničiek je dôležité. Takže okrem toho, že vytvoríte cestu k trezoru, budete robiť odbočky, aby ste popritom odpálili aj sudy pri prasiatkach. A nesmiete zabúdať na to, že len raz môžete roznietiť plameň, a tak všetko musí byť súčasťou jediného plynulého  procesu. Inak povedané, máte len jednu šancu. Keď zakopnete, pomôže vám už len reštart.

Gunpowder
Gunpowder Tu už to také jednoduché nebude, ale delá pomôžu.
Tu už to také jednoduché nebude, ale delá pomôžu.


Gunpowder Ak zle nasypete prach, môžete ho zamiesť a skúsiť iný postup.
Ak zle nasypete prach, môžete ho zamiesť a skúsiť iný postup.


Gunpowder Vlk je nahnevaný, prišiel o ďalší trezor plný peňazí.
Vlk je nahnevaný, prišiel o ďalší trezor plný peňazí.





Po úspešne rozbitom trezore si vychutnáte animáciu naštvaného vlka, ktorému z uší syčí para a uvidíte vaše hodnotenie. Pri bodovaní zohráva úlohu dosiahnutý čas, množstvo minutého prachu a počet získaných prasiatok. Ak všetko klapne, prebojujete sa na prvé priečky v rebríčku - či už sa jedná o najlepšie skóre v leveli alebo celkové hodnotenie hry. Počas postupu pritom môžete získať nielen tradičné Steam achievementy, ale aj  skryté trofeje. Podkovu, hodiny, čižmu a ďalšie extra nálezy objavíte po odpálení kaktusov či pri posunutí voza - zvyčajne v objektoch, ktoré nie sú potrebné na dokončenie levelu.

Gunpowder patrí medzi hry, ktorých princíp ľahko pochopíte, ale keď chcete dosiahnuť prvotriedny výkon, dá vám slušne zabrať. Ak sa sústredíte len na hlavný cieľ - rozbíjanie trezorov, možno sa až tak veľmi nezapotíte a zdoláte ťaženie za pár popoludní, no vyzbierať všetky prasiatka v každom leveli je už kumšt. Vtedy sa celkový čas s príležitostnými pokusmi a omylmi môže natiahnuť aj na desať hodín. A to veľmi zábavných hodín strávených v bani, westernovom mestečku, vo vlaku či na horách, kde s chuťou pripravujete a odpaľujete nálože. Za Gunpowder na Steame zaplatíte raz toľko ako za iOS verziu, no aj za tých 10 € hra jednoznačne stojí. Je totiž svieža, výbušná a príjemným spôsobom precvičí vaše logické myslenie, ale aj reflexy.


napísal uni 10.7.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Gunpowder - Trailer
| GUNPOWDER - TRAILER
[26.3.2015]
Gunpowder - PC trailer
Gunpowder - Steam Launch
9.0
Ohodnotiť
GUNPOWDER
+ príjemné audiovizuálne spracovanie
+ unikátne levely vyžadujúce logické myslenie a správne načasovanie
+ vytváranie reťazových reakcií s explóziami
+ komiksové stránky a ďalšie doplnky v hre
- iba symbolický príbeh s nevýrazným zavŕšením
- o niečo drahšia PC verzia (ale stojí za to)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8800/Radeon HD4800, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Rogue Rocket Games
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19816)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk