LEGO: JURASSIC WORLD

LEGO: JURASSIC WORLD

7.0

Ako išiel kockovaný dinosaurus na vandrovku

Recenzia na PC verziu

Séria LEGO hier sa v žiadnom prípade nechystá na zimný spánok. Poctivá chytľavá hrateľnosť dokáže znovu omráčiť svojou príťažlivou arkádovosťou - aj napriek zúfalému vykrádaniu herných prvkov zo samej seba. Nič podstatné sa od posledného LEGO dobrodružstva nezmenilo, máme tu len nové príbehové pozadie. Nostalgická slzička steká po líčku. Hoci sme už chceli nad Traveller´s Tale Games definitívne zlomiť palicu, so škrípaním zubov musíme prisvedčiť, že svet dinosaurov je chytľavý a strávili sme s ním hodiny a hodiny pútavej zábavy.

Ako to tvorcovia kockatej ságy robia, vôbec netušíme, no už od prvých Hviezdnych Vojen spred desiatich rokov funguje tajomné zaklínadlo, ktoré nás vždy dokonale omámi. Herné princípy skrátka šliapu ako hodinky. Honba za striebornými, zlatými, modrými alebo fialovými kockami sa opakuje. Menia sa len svety, do ktorých sú Lego orgie situované. Vidíte panáka, ktorý behá po krajine, mláti do všetkého zloženého z kociek, ono sa to rozsype, pozbierate peniažky, občas niekoho klepnete po hlave (nechýbajú ani urputné boje dinosaurov proti sebe vo forme jednoduchých QTE) a využívate vopred definované schopnosti jednotlivých postáv.

Znovu platí známe pravidlo: ak prejdete príbehovú líniu kopírujúcu známu predlohu, nie je všetko na konci, práve naopak. Do odomknutých úrovní sa môžete -  vlastne musíte a aj chcete vrátiť. Teda ak chcete mať všetko vyzbierané na sto percent. Zostava, s ktorou sa do boja proti dávno vyhynutým tvorom po prvýkrát vyberiete, totiž nedokáže vyzobať každý bonusový predmet. Postranných cestičiek, kam nemusíte vôbec ísť alebo ich ani neodhalíte, nájdete počas hrania mnoho, ale práve ich hľadanie a plnenie jednoduchých rébusov skvele motivuje k opakovanému spusteniu úrovne. Veď to poznáte z predošlých dielov.Takže ten panák to vie so skrutkovačom a dokáže strieľať na diaľku, dieťa sa prepchá cez úzke priestory, iná postava vyskočí vyššie, bez problémov sa hrabe vo výkaloch dinosaurov, aby našla niečo nové, má lopatu v ruke, vie odblokovať zaheslované systémy a henten lezie po stene a má padák.

LEGO: Jurassic World
LEGO: Jurassic World V kooperatívnom bláznení sa nebude prekážať kamera, zaberá každú postavu zvlášť.
V kooperatívnom bláznení sa nebude prekážať kamera, zaberá každú postavu zvlášť.


LEGO: Jurassic World Notoricky známa scéna z prvého Jurského parku nesmie chýbať.
Notoricky známa scéna z prvého Jurského parku nesmie chýbať.


LEGO: Jurassic World V interiéroch je možnosť pohybu striktne obmedzená a v podstate len stále bežíte dopredu.
V interiéroch je možnosť pohybu striktne obmedzená a v podstate len stále bežíte dopredu.





Obrovský rozsah nie je zbytočne delený do mnohých blokov, ale priestor pre každú z postáv je striktne obmedzený. Prepínanie medzi postavičkami je dostatočne intuitívne, pomáha kruhové menu. Nechýba ani kooperatívny multiplayer, stále len lokálny. Oživenie spomienok na tlačenie sa pri jednej klávesnici zaručí návrat nostalgických sĺz. To, že k počítaču existuje aj periféria s názvom myš, v TT Games zrejme ešte stále netušia, gamepad je stávkou na istotu. Mimochodom, na výbornú funguje rozdelená obrazovka pri lokálnom multiplayeri. Neobmedzuje, kameru si môžete nastaviť dynamickú, takže sa nestratíte ani v prípade, ak sa od seba vzdialite.

Kamera však môže pôsobiť aj kontraproduktívne a občas zbytočne kazí pohodlné hranie. Vzhľadom k tomu, že samotné prostredie je vymodelované ako trojrozmerná krajina, ktorú sledujete neovládateľnou kamerou, sa vám v obmedzených priestoroch stane, že bežíte smerom k sebe. Zbytočne stratené životy síce nie sú veľkou penalizáciou, ale zamrzia. Musíte sa motať dokola, aby sa kamera znovu otočila a sledovala dianie zo správneho uhla. Samotný interface za tie roky prešiel kozmetickými zmenami, avšak o jeho komfortnej prítulnosti nemožno hovoriť ani po dekáde strávenej s Lego kockami. Nezmyselné potvrdzovanie v menu sa nekonečne predlžuje, často musíte postavičku až na milimeter presne natočiť na aktívne miesto, o ovládaní vozidiel nehovoriac. Neprekáža to, no ide presne o  drobnosť, ktorá Lego sériu delí od dokonalosti.

Triezvou novinkou v medziach zákona sú častejšie takzvané „crashovské” vsuvky. Podobne ako v legendárnom Crash Bandicootovi sa raz za čas stane, že musíte pred niečim utekať alebo uháňať vo vozidle, pričom sa to najčastejšie deje smerom k vám. Neovládate rýchlosť pohybu, len či pôjdete vľavo alebo vpravo, hore alebo dole. Nie je to nič namáhavé a minihry sú vcelku nadopované adrenalínom. Žiadne zbytočné reštarty a frustrujúce chvíle nehrozia, prejdete ich bez zaváhania, no zároveň istotne nepozbierate cestou to, čo by ste chceli. Nechýbajú ani jednoduché minihry, v ktorých zúrivo stláčate vybrané tlačidlo alebo ho držíte. Chvalabohu, nemusíte reagovať absolútne precízne, časovať prstolomné kreácie. Hrateľnosť vôbec netrpí a QTE beriete ako prirodzenú súčasť hrateľnosti, nakoľko v ničom neruší a zvládne ju aj čerstvý majiteľ prvého vysvedčenia.

Inak je všetko po starom a upustilo sa od hobitovského zbierania surovín. To nám pripadalo v podstate zbytočné, všetko sme vždy mali naškrečkované vo virtuálnom batôžku. Súčasťou hry ostal v rámci možností otvorený svet, v ktorom sa presúvate do ďalších úrovní. Žiadne ďalšie ohromujúce zmeny sa vskutku nekonajú a môžeme sa teda vrhnúť na tematické spracovanie. To, že sa to tu bude hemžiť dinosaurami, zrejme prekvapí len málokoho. Filmová predloha (vychádzajúca z Crichtonovej knihy) poslúžila na výbornú a do kockatého sveta jednoducho patrí. Príbehová kampaň kopíruje známe situácie z troch Jurských parkov a najnovšieho Jurského sveta. Každý si tu nájde to svoje a vynikajúce je, že každá z misii (v každej kampani je pätica) je prirodzene začlenená do príbehu a rozprávanie príbehu je plynulé, nie rozkúskované do levelov.

Keď všetko dokončíte, zbieranie všetkých bonusových objektov sa stane dostatočnou motiváciou k rozohraniu vybraných úrovní a ich dôslednému presnoreniu. Alebo sa môžete len poneverieť vo voľnom svete na ostrovoch, ktoré spájajú jednotlivé misie a znovu rozbíjať všetko, čo sa rozbiť dá, využívať rozdielne schopnosti postáv - škoda len, že niektoré bežné činnosti, napríklad vrieskanie (a následné rozbitie krehkých materiálov ako sklo), môžu vykonávať len vybraní (ženskí) hrdinovia a nie všetci. A musíte tak prepínať medzi postavičkami, pretože strieľať so zbraňou môžu len lovci, hrabať sa v dinosaurích hovienkach zoológovia a podobne.

Čo vás ešte čaká? Zábava s dinosaurami, môžete ich totiž ovládať. Lenže ich odomykanie nie je zadarmo a poriadne sa pri tejto činnosti zapotíte. Niektoré potvorky dostanete za úspešný progres, iné si musíte vyšľachtiť na špeciálnych miestach. Nehovoriac o možnosti ich modifikácií, keďže každá časť tela vám dá rôzne bonusy. Je s nimi zábava, ich zakomponovanie do Lego sveta má svoj zmysel, no väčší dinosaurus je nemotorný nielen vo filme, ale zbytočne aj v hre. Ovládanie a kamera tomu vôbec nepomáhajú. Nenahnevali by sme sa, keby bola aj širšia prezentácia samotných tvorov, ktoré dokážu fascinovať. Zábavnou formou spracovaná dinopédia by určite mala úspech. Lego hry sú šité na mieru mladším hráčom a mnohé zaujímavosti (nielen o dinosauroch, ale aj období, kedy žili) by istotne ľahko vstrebali.

LEGO: Jurassic World
LEGO: Jurassic World Crashovský útek pred nahnevaným T-Rexom je svižná, zábavná pasáž a hlavne nefrustruje.
Crashovský útek pred nahnevaným T-Rexom je svižná, zábavná pasáž a hlavne nefrustruje.


LEGO: Jurassic World Finále Streteného sveta je v hre rovnako zábavné ako vo filmovej predlohe.
Finále Streteného sveta je v hre rovnako zábavné ako vo filmovej predlohe.


LEGO: Jurassic World Ak spadnete do vody, nič sa nedeje, v Lego hrách je penalizácia za stratu všetkých životov minimálna.
Ak spadnete do vody, nič sa nedeje, v Lego hrách je penalizácia za stratu všetkých životov minimálna.





Po vizuálnej stránke znovu nie je hre čo vytknúť. Vzhľadom na to, že máme pred sebou len plošinovku s jednoduchými logickýmí rébusmi, sa na svet dinosaurov celkom dobre pozerá. Majitelia next-genov možno zaplačú, progres je skutočne minimálny. Dabing je prebraný priamo z filmov, zostrihané dialógy nemajú vždy dostatočnú, technickú kvalitu. Nech to znie akokoľvek podivne, do Lego hier ale podľa nás hovorené slovo nepatrí. Humorné scénky sa ukrývajú predovšetkým za roztomilosťou. Dinosaurus neroztrhá úbohého človiečika na márne kúsky, krv nepotečie, ale keď zachraňujete niektorého neboráka (napr. fotografovaním - bleskov sa tie potvory boja), nejde o boj, skôr šteklenie. Infantilný humor dosahuje len priemernú úroveň, všetky nápady ste už videli buď vo filmoch alebo inde, pousmejete sa raz za čas. O to viac sa nám pozdávala len groteskná mimika z nedabovaných dielov. Nájdete tu i zopár easter eggov (Jaws, E.T, Indiana Jones,...)

LEGO: Jurassic World je klasická „legovka”. Dohráte ju síce za približne 7-8 hodín čistého času, ale budete sa baviť a možno to skúsite aj znovu, aby ste si odomkli, čo sa len dá, veď potenciál hra má. Ale je to stále len klasická Lego hra. Nič viac a nič menej. Škoda, že pre rozohranie pôvodnej trojky musíte začať pekne od prvého Jurského parku a až po jeho dokončení sa dostanete k Stratenému svetu a následne tretej časti, zatiaľ čo najnovší Jurský svet máte prístupný okamžite. LEGO: Jurassic World má svoje čaro, znovu si poviete, že ešte raz a už to strháte pod čiernu zem, no nejde to. Viete presne, čo od tejto hry máte čakať a presne to i dostanete. Evolúcia sa znovu nekoná. Vadí to ešte vôbec?


napísal kordi 29.6.2015
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
LEGO: JURASSIC WORLD
+ množstvo obsahu a znovuhrateľnosť
+ úspešné spracovanie predlohy
+ chytľavá hrateľnosť
- minimum noviniek
- nepresné ovládanie a zasekávanie sa postáv
- len lokálny multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Duo / AMD Dual Core, 2 GB RAM, 256 MB VRAM GeForce 7600GS / Radeon 1950, 10 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel i5 2.6 GHz, 4 GB RAM, 1 GB VRAM GeForce GTX 480 / Radeon HD 5850, 10 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Warner Bros. Interactive Entertainment / TT Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. jún 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk