FINAL FANTASY XV

FINAL FANTASY XV

Prvé potulky po fantastickej krajine

Nenechajte sa pomýliť, hype tentokrát neklame. Čakanie na demo Final Fantasy XV sa vyplatilo a nie iba preto, aby sme si po deviatich rokoch konečne zahrali aspoň kúsok a mohli sa ponevierať po Final Fantasy svete vytvorenom už pre štvrtú generáciu PlayStation (či tretí Xbox). Kto si teda kúpil FF Type-0 HD a dokázal odolať možnosti stráviť niekoľko hodín s Noctisom, premárnil šancu.

Je to síce iba malá ukážka, ale aj dôkaz, že Square-Enix opäť obráti pravidlá série naruby. V prvom rade nemajte žiadny strach z koridorov a la FF XIII – pokiaľ sa demo neodohráva až na konci hry, ale vzhľadom na nízky level hrdinov asi nie. Partia štyroch junákov sa ocitne mimo domova – vyrazili si na výlet autom, no to sa im pokazí a musia splašiť prašule na opravu. Ocitnú sa v divočine Duscae, kde ich pristihnete, ako sa zobúdzajú do nového dňa.

So štvoricou postáv sa zoznámite v niekoľkominútovej scéne, keď reagujú na zvonenie budíka v mobile originálnym spôsobom. Hneď odhalíte ich charaktery, stotožníte sa nielen s Noctisom, ale aj Ignisom, Gladiolom a Promptom. Jeden je odhodlaný ochranca, druhý vtipkár, tretí dobrý stratég. Samotný Noctis je rozvážny, zadumaný typ. Veľa o ňom z dema nevieme, ale cítiť jeho úlohu v tomto svete – a partia k nemu vzhliada ako k lídrovi či najlepšiemu kamošovi. Na to, že sme dostali iba demo, sa dočkáme množstva interakcií a pár dlhých animácií. Celá epizóda pôsobí rozhodne celistvo a okamžite sa dokážeme stotožniť s hrdinami, čo je obrovské plus a nádejný základ hry. Pri niektorých minulých dieloch (XII, XIII trilógia) mali totiž hráči práve s postavami problém.


Demo však od prvých minút dáva obrovský prísľub na inom fronte – servíruje nádherný svet. Aspoň región Duscae a jeho divočina berú dych. Vyjdete zo stanu a otvorí sa úžasný výhľad. A potom máte možnosť prebehnúť sa po zelenej pláni, kde sú cestičky, pohybujú sa tu pokojné tvory i rôzni dravci a pri rieke napájajú obrovské bylinožravce. Vskutku obrovská plocha na pomery dema sa nedá prejsť ani za jediný herný deň, ale orientáciu jednoznačne uľahčí prehľadná mapka, na ktorej vidno kľúčové body týkajúce sa hlavných questov, vedľajších úloh alebo odpočívadiel. Výhodou mapy a pochodu je možnosť určiť si najbližší styčný bod (podľa questu či chute) a šípka v hre vás potom nasmeruje, aj odpočíta vzdialenosť. Postupne sa naučíte, za aký čas vzdialenosť zdoláte a spoznávate celý región.

Pravidlá FF XV sú odlišné od iných sérií. Putujete po svojich, strieda sa tu deň a noc. Môžete prespať v stane, ale iba na vyhradených miestach. Našťastie ich je na mape dosť a keď sa stmieva, zvolíte si jedno z nich a prídete k nemu. Keď sa zotmie, mapu pohltí tma, ale dokážete sa orientovať, no ste vystavení väčším nebezpečenstvám. Pocit z navodenia atmosféry divočiny ide Episode Duscae výborne. Systém questov je kvalitný: zopár hlavných (zhromaždiť peniažky, ísť po krku Deadeyovi) máte hneď, iné sa vám núkajú na vyzdvihnutie po ceste. Pozor, niektoré vedľajšie úlohy do rána zmiznú zo zoznamu!

Keď sa dostatočne pokocháte krajinou, budete zvedaví na súbojový systém. Dobre študujte tutoriál, pretože systém je robustný, núka kopu možností. Napríklad máte rôzne meče pre útoky - iným súboj štartuje, iným končí - tie treba priradiť v inventári k jednotlivým úlohám. V boji kontrolujete iba Noctisa, chalani bojujú po svojom, ale pomáhajú (najmä uzdravia). Ovládať funkcie je ľahké: štvorec je útok, trojuholník vyberie špeciálnu techniku, X je unikátny Warpstrike, výpad na bojisku či so zvláštnou schopnosťou vyskočiť na vežu a útočiť odtiaľ. Dôležitá je aj obrana, takže L1 stláčate neustále, keď sa črtá možný zásah od nepriateľa.

Súboje popri komplexnosti prinášajú dve prekvapenia: sú relatívne pomalé a zložité. Za nižšiu rýchlosť môže snaha neprejsť do frenetickej rúbanice, takže niekedy aj základný útok trvá dlho. Hutné možnosti vstrebávate pomaly, no rýchlo zistíte, že všetko okrem úderov si pýta MP. Obrana stojí 10 MP, iné schopnosti 40-50 MP, čo pri maxime 100 MP znamená, že často padnete na nulu a beháte po bojisku či skáčete na vežu ako Spider-Man, aby ste zvýšili počet MP. Chce to zvyk – súboje sa správajú inak, ako sú fanúšikovia FF zvyknutí. Menšiu výhodu budú mať vyznávači inej série. FF XV má totiž  dosť blízko k štýlu Kingdom Hearts, ale pri vzájomnom porovnaní má FF XV citeľne pomalšie tempo.

Popri vandrovaní po lúkach a bežných súbojoch s beštiami či vojenskými jednotkami budete určite chcieť dostať hrdinov z regiónu a k tomu treba preľstiť obrovské monštrum Deadeye. Najprv zvládnete pár questov, ktoré vám ukážu jeho stopy. Neskôr mu pôjdete po krku, čo znamená ísť do určených miest a dokonca takticky plánovať súboj, používať stealth mechaniky či správne načasovanie. Je to odlišný prístup k veľkým beštiám oproti iným dielom FF, kedy ste povolali veľkého summona a porátali sa protivníkom za 6-7 minút. FF XV vyvolá realistickejší pocit, hoci je to stále fantastický svet mimo našej reality.

Pri deme môžete stráviť 3-4 hodiny a po porazení Deadeyea hrať aj ďalej, kochať sa otvoreným svetom a dúfať, že plná hra prinesie veľa podobných lokalít. Z FF XV cítiť viac akčnú RPG a MMO zároveň, a to aj v systéme zadávania či plnenia questov. Zároveň dáva demo prísľub otvoreného bohatého sveta, kde budete chcieť tráviť stovky hodín. Je to budúcnosť série? Asi áno. Bude to úplne odlišný diel? Určite.


napísal Korec 24.4.2015
Páči sa mi!
FINAL FANTASY XV


Xbox One
PC
PS4

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: Akčná Adventúra / RPG
Dátum vydania: 29. november 2016
 6.3. 2018 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk