SHELTER 2

SHELTER 2

7.5

Potulky s rodinkou rysov

Recenzia na PC verziu

Shelter 2 je hrou, ktorej predchodca bol schválený cez Steam Greenlight a dostalo sa mu pomerne vrelého prijatia vďaka originálnemu nápadu a prevedeniu. Hra bola krátka (mohli ste ju dokončiť do hodiny) a spočívala v tom, že ste sa v úlohe jazvečej matky starali o päť svojich potomkov, priviedli ich do bezpečia a hľadali im obživu. Svet je ale nebezpečný a stačilo stratiť mláďatá na chvíľu z dohľadu a už ste sa mohli len prizerať, ako si orol odnáša jedného z potomkov na večeru alebo ako sa topia v jazere. Nejedno oko pritom vyronilo slzu. Ani tentoraz to nebude inak, hoci jazveca nahradila mačkovitá šelma.

Ocitnete sa v koži samičky rysa, ktorá hľadá útočisko potom, ako ju v noci vystopovala svorka vlkov. Okamžité nájdenie úkrytu je nevyhnutné, aby sa ona a jej nenarodené mláďatá dožili rána. Útočisko napokon nachádza na  malom skalnatom vŕšku, kde si môže konečne odpočinúť. Zážitok z hrania Shelter 2 je pomerne ťažké opísať, ale ak ste hrali prvý diel, už viete, čo sa bude diať. Na začiatku hry sa zobudíte so štyrmi hladnými krkmi vo vašom brlohu a vydáte sa loviť, aby ste svoju rysiu rodinku uživili.

Shelter 2
Shelter 2 Títo roztomilí drobci budú odteraz vo vašej opatere.
Títo roztomilí drobci budú odteraz vo vašej opatere.


Shelter 2 Poludňajšia prechádzka pri jazere.
Poludňajšia prechádzka pri jazere.


Shelter 2 Noc je temná.
Noc je temná.





V divočine nájdete rôzne druhy zvierat, ako napríklad myši, zajace a neskôr i veľkú lesnú zver, ktorú je ale nutné najprv uloviť. Pri lovení môže byť problém zazrieť drobné zvieratá v tráve, a v tom vám pomôže váš lovecký inštinkt. Stlačením pravého tlačítka myši sa obrazovka zmení na šedú a všetky zvieratá nablízku sa zvýraznia a zafarbia načerveno, čo vám veľmi pomôže pri ich včasnom spozorovaní. Okrem toho sa počas tohto módu zobrazia značky prechodov do ďalších prostredí, čo je veľmi nápomocné pri vašom putovaní. Pri pobehovaní svetom budete často využívať šprintovanie, bez ktorého žiadne zviera nedobehnete. Ak to ale s behom preženiete, váš rys sa unaví a bude si musieť chvíľu oddýchnuť. Našťastie sa ukazovateľ výdrže pomaly sám dopĺňa. Navyše sa regeneruje aj konzumovaním potravy a pitím vody.

Nakŕmiť potrebujú aj vaše mláďatá, ak ich teda nechcete nechať umrieť hladom. Prvú časť hry preto väčšinou strávite lovom a následným dovlečením koristi do vášho brlohu. Potom, ako budú mladé schopné s vami držať krok, ich prevediete svetom v snahe nájsť potravu a lepší úkryt pred blížiacou sa zimou. Tá je nemilosrdná a pri potulkách vyprahnutou pustatinou môžete začuť zlovestné vytie. V panike sa dáte do behu, po čase sa ale unavíte a so svorkou vo vašich pätách nemáte inú možnosť, ako iba odkráčať do bezpečia. Vezmete aspoň jedno z mláďat do svojej papule, dúfajuc, že zvyšné tri s vami budú držať krok. Vlky sú však vyhladované a ak si nedáte pozor, uchmatnú si vášho potomka a už sa len bezmocne prizeráte, ako sa naň vrhajú. Časom sa z tých, čo prežijú, stanú mladé dospelé rysy a príde moment, kedy sa osamostatnia a opustia vás. Príroda je počas zimy krutá a nehostinná, ale ak prežijete, jar sa znova vráti a s ňou kvety a teplé lúče slnka.

Prostredia sú tri, ale oproti jednotke sú o dosť väčšie. Tentokrát navštívite lesnú čistinu, jazernú oblasť a pláň pri skalnatom úpätí V orientácii vám pomôže mapa, do ktorej sa počas objavovania nových lokácii zakresľujú detaily. Okrem toho budete svedkami dynamickej zmeny ročných období, striedania dňa a noci aj zmien počasia, čo dodáva hre na atmosfére a variabilnosti. Či už si pobehujete po zelenom lesíku, kvetmi obsypaných lúkach alebo stuhnutej zimnej pustatine, dostanete kvalitný estetický a aj hudobný zážitok, ktorý znova obstarali  hudobníci z Retro Family (Pid).

Hra neobsahuje žiadne hovorené slová a budete počuť iba mrnčanie rysov, štebot vtákov, kvapky dažďa a iné zvuky prírody. Na hranie je možné použiť gamepad alebo klávesnicu, obe fungujú rovnako dobre. Nádherný umelecký štýl grafiky pripomína koláž z rôznych tvarov a dodáva hre svojské čaro, na ktoré je radosť sa pozerať. Hru navyše spustíte bez problémov aj na slabších počítačoch.

Prvé hranie vám zaberiere niečo pod dve hodiny, čo nie je veľa, ale je možné pokračovať od začiatku za jedného z vašich preživších potomkov alebo úplne odznovu. Je trochu škoda, že činností a dostupných aktivít v hre nie je až tak veľa a po čase sa môže stať repetitívnou. Problémy občas narobí aj kolízia kamery s ostatnými objektmi a  niekedy sa stane, že budete vidieť poza level.

Shelter 2 je zaujímavým počinom pre tých, ktorí majú radi tituly orientované na prírodu a zvieratá. Hra stavia na dobrom základe a vylepšila väčšinu vecí z jednotky. Znova sa venuje téme rodičovstva a prežitia v divočine a počas hrania budete neraz uvažovať nad zmyslom celého kolobehu života, nielen vo zvieracej ríši. Ako rysia matka si k svojim potomkom vytvoríte vzťah a i za ten krátky čas, čo s nimi strávite, sa o mláďatá budete chcieť starať, aby im nič nehrozilo. Shelter 2 je minimalistická nenáročná hra, ktorá ponúka jedinečný umelecký, ale pomerne krátky zážitok.

Shelter 2
Shelter 2 Lovecký inštinkt je veľkou pomocou.
Lovecký inštinkt je veľkou pomocou.


Shelter 2 Už len nejako prečkať zimu.
Už len nejako prečkať zimu.


Shelter 2 Matka na čele s jej už takmer dospelou rodinou.
Matka na čele s jej už takmer dospelou rodinou.






napísal Raina Audron 14.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Shelter 2 - trailer
| SHELTER 2 - TRAILER
[29.1.2015]
Shelter 2 - trailer
| SHELTER 2 - TRAILER
[24.10.2014]
7.5
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
SHELTER 2
+ atmosféra prírody
+ nádherný art štýl
+ originálny koncept
+ hudba a zvuky
- po čase repetitívne
- kamera občas hapruje
- krátke
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.6 GHz, 2 GB RAM, VGA s DX9.0, OS Win XP+SP2


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Might and Delight
Štýl: Akcia / Survival
Dátum vydania: 9. marec 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Shelter 2 14.4.2015
| Shelter 2 - trailer 29.1.2015
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk