RUNE FACTORY 4

RUNE FACTORY 4

8.5

Pozvánka do bludiska, ale aj na farmu

Recenzia na 3DS verziu

Jedna zo solídne etablovaných DS sérii, kde sa venujete manažmentu farmičky a popritom zažijete poctivé RPG dobrodružstvá, to nemala s prechodom na 3DS ľahké. A špeciálne do Európy putuje Rune Factory 4 už dlhý čas a prichádza s takým odstupom po Japonsku či USA, že mnohí hráči už neverili v jej vydanie. Dlhá lokalizácia, bankroty, zrušené termíny, až sa sčista-jasna pred Vianocami objavila hra aspoň na Nintendo e-shope. Je to kvalitný kúsok a dobrý príspevok do série, o tom niet pochýb.

Rune Factory 4 nie je vážna RPG, kde sa mlátia národy a hrozí koniec sveta. Začína ľahkovážne, keď mladý hrdina nesie vzácny artefakt pre bohyňu, vzducholoď prepadnú banditi a on vypadne, aby sa zobudil s amnéziou práve pri božskom idole. Udalosti naberú rýchly spád, mladíka všetci začnú považovať za princa, ktorý mal doraziť do kráľovstva a začnú mu dávať jasné úlohy i podriaďovať sa mu. Keď sa objaví skutočný princ Arthur, rozhodne sa aj on pristúpiť na hru: hrdinu nechá žiť na svojej pozícii, aby sa on venoval vlastným plánom. Tak sa ujmeme povinností a žijeme na kráľovskom dvore...

Hneď v prvej hodine na vás hra chrli tucet postáv, ktoré sa predstavia v efektnej animácii. Každá postava má inú rolu a môže vám pomôcť v tutoriáloch, keď sa dostávate do úlohy princa alebo chodíte do okolia absolvovať prvé súboje či získať cenné predmety. Spoznať mestečko a postavy sa oplatí, tutoriál je na vás jemný, no vrství úlohy rozličného charakteru. Našťastie sa dá vrátiť k mnohým radám znova, ale je dobre vidieť bohatý a vysvetlený herný systém pre znalcov i začiatočníkov. Tempo tutoriálov je navyše príjemné: šikovne rozložené lekcie vás zo dňa na deň učia nové triky či možnosti. Ukazovateľ zdravia i výdrže hrdinu naplní pokojná noc a na druhý deň čakajú ďalšie tipy či úlohy. Vandrovať sa dá síce celú noc, ale spôsob dopĺňania zdravia letmou nocou v paláci neradno podceniť.

Rune Factory 4

Spodný displej výborne vykresľuje mapku v divočine, dobre sa orientuje.
Rune Factory 4

Farmu si treba hneď od začiatku hýčkať, klčovať a upravovať, pôda nečaká na vás.
Rune Factory 4

Niektoré lokality v neskorších fázach berú dych a RF4 rada využije element vzduchu.

Na Rune Factory 4 je zaujímavá celková štruktúra, rozmanitá hrateľnosť a prepojenie štýlov. Novinka je rozdelená na tri akty, pričom dva tvoria hlavný dej a tretí slúži ako bonusová kapitola s obsahom navyše. Duo hlavných aktov odhaľuje bohyne, zbieranie takzvaných Rune sfér na odhalenie fungovania sveta a tajomstiev. V polovici hry nastane výrazný zlom a na obzore sa objaví typický zloduch, ktorý sa snaží ovládnuť svet a vy sa mu musíte postaviť. Znalci žánru si odfúknu: po výbornej gradácii z prvej časti sa dostane do miernej prevahy klišé, no spôsob, akým sa dej zmení, je obdivuhodný a nečakaný. Je trošku škoda, že druhý akt má pomalšie tempo, respektíve viac času venujete aj grindu, ale tretí vám zas veľa vynahradí, lebo máte konečne silný inventár, aby ste si užili bonusové časti.

No oba hlavné akty výborne využijú tucet predstavených mien z úvodu a interakcie s nimi sú výborné. Ak pominieme šialenú možnosť vyznať každému lásku hneď v prvej hodine, i pozvánku na dobrodružstvo, ostáva nám dobrý dialógový systém, budovanie priateľstiev či možnosť kliknúť nepovinnú možnosť, čím sa dostanete k inej vetve rozhovoru. Úprimne povedané, množstvo konverzácií ma prekvapilo, lebo Rune Factory som nikdy nepovažoval za sériu bohatú na dej.

Hernú náplň možno rozdeliť na dve časti: mestskú a divokú. V meste si žijete v paláci a utužujete vzťah s postavami. Esenciálna voľba prichádza hneď na začiatku, kde si možno vybrať pohlavie postavy. Mužská sa správa inak ako ženská, hoci v príbehu nevidno zmeny. Ale v tvorbe vzťahov už áno, veď sa môžete pustiť aj do lásky, svadby i rodiny. Inak plníte rozličné úlohy. Občas treba niekomu niečo priniesť, povedať, navariť, splašiť predmet alebo získať niečo zo svojej záhradky. Manažment mesta v podaní princa vedie k organizácii akcií, ako napríklad festivalov, lebo treba prilákať turistov a vďaka nim sa budú kotúľať peniažky. Hra sleduje viaceré ukazovatele i meny, okrem protagonistu sú to hradné financie, zásoby surovín a fanúšikov. Je na vás, akými spôsobmi ich získate a ako si usporiadate svoj kalendár. Na organizáciu slúži zadávanie príkazov a postupne prídu upgrady mestečka. Dobrá správa je, že festivaly nie sú samoúčelné eventy, ale môžete sa na nich zúčastniť, získať lákavé odmeny, dať šancu vyniknúť svojim spoluobčanom či kamošom. Tým pádom máte dôvod tešiť sa viacnásobne. Príprava má svoje čaro, ale aj realizácia, účasť a neskôr spočítanie všetkého, čo festivaly prinesú.

Jadrom Rune Factory je manažment farmy a vaše políčko sa nachádza hneď za izbou. Najprv si treba pripraviť pôdu a vyčistiť ju od konárov či nečistôt (pekné riešenie je, že konár možno rozpíliť a získať polená pre niektoré úlohy), neskôr zasadiť semená, niekoľko dní sa o ne starať, polievať (máte studňu i krhlu) a čakáte, čo vám vyrastie. Získané suroviny možno využiť na plnenie questov alebo ďalšie profesijné reťaze – najmä na varenie a tvorbu ďalších predmetov. Starostlivosť o farmu si žiada kopu času, mnohé časti procesu trvajú niekoľko dní, treba sledovať, či sa darí jednotlivým plodinám a ako sa dajú využiť ďalej. Pri predmetoch je podstatné prepojenie na dungeony a pobehovanie po divočine.

Najprv dostanete mentorku a prvé časti divočiny prejdete pomerne rýchlo. Dynamická akcia ukáže, že na zasiahnutie nepriateľov stačí málo - poriadny meč, ktorým preriedite rady protivníkov. Bojový systém stavil skôr na ľahší prístup a rozhodujúca je najmä zbraň a level postavy, na široký vývojový strom sa príliš nehrá. Postupne získate nové ťahy, kúzla a staviť na fyzické údery sa vyplatí pri 80% oponentov – niežeby sa neoplatilo sledovať taktiku, ale skôr si stačí zvoliť aktuálne najsilnejšiu zbraň. Prirodzene, na tvorbu budete potrebovať celý rad predmetov a púť sa roztiahne na hodiny. Dungeony i priestranstvá skrývajú desiatky kúskov potrebných na mestské aktivity - kutie zbraní, prísady na varenie... Fakt je, že Rune Factory 4 nemá bohatú krajinu či dungeony na objavovanie a obdiv layoutu, ale množstvo toho, čo si potrebujete nazbierať a schéma umiestnenia vzácnych predmetov vás dokáže pri každom hraní upútať na dlhé hodiny a 3DS nemožno odložiť po 20 minútach. Čím ďalej ste, tým viac sa realizujete.

A nebojujete sami. Okrem verbovania postáv v meste sa učíte lákať monštrá a presvedčiť ich, aby sa pridali na vašu stranu. Oproti minulým hrám sú to platní členovia partie, dajú sa využiť na efektívnejší boj. Pomáhajú v bežných súbojoch i pri bossoch, ktorí majú občas ukrutne dlhé ukazovatele zdravia. Súboje v partii majú dobrý nádych a navyše monštrá majú výborné vlastnosti aj v meste. Pomáhajú pri farmárčení a dokonca z nich padnú fajn predmety, ako vajíčka či koža. Na rozdiel od iných predošlých hier nie je postup verbovania príliš náročný, Rune Factory kladie dôraz na manažment, nie dungeony. Ten fakt si treba uvedomiť už pri štarte hry. 

Rune Factory 4

Exteriéry mestečka budete poznať už po hodine spamäti.
Rune Factory 4

Na malom-veľkom displeji čaká toho naraz veľa: súboje, tajomstvá, škatule s predmetmi.
Rune Factory 4

A tu všetko začína... pekne krásne v oblakoch, kým neokúsite chuť voľného pádu..

Ak čakáte vymetanie dungeonov ako v Pokémon Mystery Dungeon, náplň vás úplne nedostane. Ak chcete dlho taktizovať v súbojoch, tiež si neprídete na svoje. No ak máte vzťah k piplaniu farmičky, mesta a nadväzovania vzťahov a popritom chcete objavovať mapu či venovať sa súbojom, vtedy vás Rune Factory 4 dostane. A oceníte potom nuansy, ako teleport do mesta, šikovne využitý spodný displej a celkové ovládanie.

Grafika nie je na špičke 3DS, ale obohacuje možnosti série. Spodný displej je pragmaticky využitý a tie hudobné skladby možno deliť na dva typy: obľúbené a fádne, ktoré postupne nevnímate.

Na Rune Factory 4 sme čakali podobne ako na Shin Megami Tensei 4 strašne dlho, no je to vytúžená štvorka a typ exkluzívnej RPG, ktorú 3DS potrebuje. Začiatočníci sa nemusia báť, že by nepochopili etablovaný systém, lebo aj po 5 či 10 hodinách ešte prichádzajú potrebné tipy. Veteráni dostanú vylepšenia a ocenia desiatky hodín i trojicu aktov v celej štruktúre. Priestor na zlepšenie existuje, ale Rune Factory 4 ako prvá hra na 3DS v sérii dopadla veľmi dobre. Jej ľahší tón dobre padne popri osudových RPG a je veľmi zábavná.


napísal Korec 30.1.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
RUNE FACTORY 4
+ zaujímavý a dlhý príbeh
+ scenár, postavy a dialógy
+ zábavný manažment farmy a mesta
+ sprístupňovanie sveta a dungeonov
+ ľahší súbojový systém i verbovanie monštier
+ množstvo vedľajších aktivít a tony predmetov
- nevyrovnané tempo
- priemerný soundtrack


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Neverland
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk