SUPER SMASH BROS. FOR WII U

SUPER SMASH BROS. FOR WII U

9.0

Parádna nakladačka s Mariom a Linkom

Recenzia na WiiU verziu

Nintendo má vo svojej pokladnici niekoľko značiek, ktoré by sme mohli prirovnať k preletom komét. Prichádzajú len raz začas, no vždy je to veľká vec. Práve teraz sa v Super Smash Bros. stretávajú všetky postavy, ktoré kedy stáli na obaloch Nintendo hier. Nejde však o žiadne priateľské stretnutie, ale o nakladačku, ktorá vo svete videohier nemá obdoby. Nie je to Mortal Kombat, Tekken, ani Street Fighter. Nintendo hrá podľa vlastných pravidiel. Bezvládne telíčka konzolových masktov za oslepujúcich výbuchov lietajú vzduchom do zatratenia a kým vy kamarátom na gauči rozdávate jeden úder za druhým v hre, oni vám to oplácajú v skutočnosti.

So Smash Bros. sa však tento rok nestretávame prvý raz. Pred dvomi mesiacmi sme si so sebou mohli do tašky zobrať Super Smash Bros. for Nintendo 3DS. Hoci bola táto verzia vyvíjaná súbežne s tou dnešnou na Wii U, rozhodne nejde o tú istú hru. Nintendo produkt skutočne prispôsobili svojmu handheldu, ale okrem toho chceli pripraviť pôdu pre svoj hlavný ťahák tejto sezóny - Super Smash Bros. for Wii U. Otestovali si fungovanie herných mechanizmov, balans jednotlivých postáv, celkový koncept hrateľnosti a najmä reakcie hráčov. To všetko preto, aby teraz priniesli ultimátny zážitok, ktorý vás večer s priateľmi usadí do gauča a pustí vás až ráno.

Mario, Luigi, Sonic, Link a ďalších 45 postáv sa stavia priamo pred vás, aby ste si z nich vybrali svojho šampióna. Až 15 z týchto hrdinov je v sérii úplne nových a nájdete tam ako postavy z first party titulov, tak aj od iných spoločností. Nie sú tam len preto, aby ste si mohli vybrať predstaviteľa zo svojej obľúbenej hry. Žiadni dvaja bojovníci v hre totiž nie sú rovnakí. Postavy vo väčšej či menšej miere využívajú schopnosti zo svojich hlavných sérií, no sú prispôsobené tak, aby žiadna nemala výrazne navrch a priamo v boji sa dosiahla krehká rovnováha. Nevyberáte si tak postavu podľa sily, ale podľa štýlu, ktorý vám viac sadne.

Smash Bros. séria nikdy nepredstavovala bežné bojovky. Nenájdete tu žiadny ukazovateľ života, z ktorého súperovi ubúda, keď mu rozdávate rany. Žiadne krkolomné kombá, fatality. Všetko je stavané tak, aby ste do rúk mohli zobrať ovládač, pustili sa do hry a v niekoľkých úvodných zápasoch dostali neuveriteľne na zadok. Využijete pritom všetky smery, skoky a úskoky, blok, uchopenie a potom dvojicu útokov. Málo tlačidiel, no spravíte s tým na obrazovke obrovský vizuálny ohňostroj s množstvom variabilných útokov. A aj napriek tomu si potom nebudete môcť povedať, že ste v hre dobrí.

Super Smash Bros. for Wii U
Super Smash Bros. for Wii U V boji sa môžete spoľahnúť na pomôcky, no musíte si dať pozor na pasce.
V boji sa môžete spoľahnúť na pomôcky, no musíte si dať pozor na pasce.


Super Smash Bros. for Wii U Známe postavičky si dajú poriadne do držky.
Známe postavičky si dajú poriadne do držky.


Super Smash Bros. for Wii U Na obrazovke to neustále žije.
Na obrazovke to neustále žije.





Smash Bros. je relatívne jednoduché hrať, no veľmi náročné zvládnuť na vysokej úrovni. Súbojový systém vám umožňuje veľa, a to ako v útoku, tak aj v obrane. Novinka pre Wii U nie je výnimkou. Obe tieto fázy sú rovnocenné a ani jednu nesmiete podceniť. Vašou úlohou je jednoducho vyhodiť súpera z obrazovky a to tak, aby sa už nevedel vrátiť na žiadnu z plošín. Súperom, samozrejme, spôsobujete škodu, no len tak sami po úderoch nepadnú. Ale čím viac úderov im rozdáte, tým jednoduchšie sa ich zbavíte.

K tomu, samozrejme, môžete využiť vlastné päste. No hra do celého toho mixu pridáva ešte ďalšie koreniny a to poriadne ostré. Arény sú spestrené pascami, napríklad lávovými priepasťami. A taktiež sú dynamické. Neustále sa na nich niečo mení, plošiny sa prevracajú, menia si pozície, časť prostredia sa môže zničiť a podobne. Ani to však nie je všetko. Tu a tam môžu do arény spadnúť bonusové predmety – meče, kladivá, bomby, ale napríklad aj dáždnik alebo krabica. A to všetko môžete v boji využiť vo svoj prospech. Napríklad stačí zobrať pálku a homerunom poslať súpera tam, kde Slnko nesvieti.

Wii U verzia nového SSB obsahuje celkovo 47 arén, z ktorých väčšina je exkluzívna práve pre túto verziu. Medzi nimi však nájdete aj také, ktoré sa vo výrazne prekopanej podobe vracajú spomedzi známych arén z predchádzajúcich častí. Všetky čerpajú inšpiráciu zo známych hier a práve ich dynamika je tým, pri čom sa nielen zapotíte, ale aj zabavíte. Súboje nikdy nie sú rovnaké, vždy prebiehajú inak a ak ste aj lepší ako vaši súperi, niekedy stačí zlý skok a už musíte doháňať stratu jedného bodu. Navyše Wii U verzia obsahuje aj jednoduchý editor vlastných úrovní. Do rúk vám dáva možnosť vytvoriť úrovne, ktoré sa pokojne môžu vyrovnať tým pôvodným. V editore sa pracuje jednoducho, no ponúka dostatočnú hĺbku. Dokonca môžete vytvárať rôzne „minirežimy“, napríklad taký, kde súpera zdoláte len vtedy, keď ho smečujete do „koša“.

Super Smash Bros. pre Wii U je rýchla, prístupná a návyková hra. No najmä sa mení na absolútnu závislosť v momente, keď si k hre sadnete viacerí. Podobne ako 3DS verzia ponúka bohatý online režim. Môžete hrať s priateľmi, ale aj vyzvať úplných cudzincov, hrať každý sám za seba, aj v tímoch. V hodnotených zápasoch, ale aj len tak pre zábavu. Pravidlá si určujete sami, ale môžete sa aj rýchlo pustiť do boja. Online režim mal zo začiatku problémy, no teraz už beží ako po masle. Hráčov nachádza okamžite a môžete spolu aj bojovať o svetovú dominanciu. Nechýbajú záznamy. Chybou však je, že si nemôžete pozrieť intenzitu pripojenia súpera. Pokojne sa na vás môže napojiť niekto s lagmi a nemôžete si to dopredu overiť.

Tá práva zábava však začína až vtedy, keď sa s priateľmi ocitnete na jednej obrazovke. V týchto momentoch sa hra vracia k k megaúspešnému Melee, ktoré vyšlo ešte na Gamecube. Len vezmete do rúk ovládače a masaker môže začať. Môžete hrať proti jednému, dvom alebo aj trom oponentom. Okrem toho však hra ponúka aj jedinečný režim pre 8 hráčov naraz s mierne upravenými pravidlami. Vtedy máte pred sebou skutočné peklo. Blesková držková ešte naberá na dynamike a každý ide po krku každému. Práve vtedy si musíte strážiť chrbát, lebo kým vy sa snažíte vysporiadať s jedným súperom, ďalší dvaja sa vás snažia poriadne nakopať. Pamätníkov poteší, že hra vďaka redukcii podporuje aj klasické Gamecube ovládače.

Nový Super Smash Bros. nevyniká len hlavným herným režimom. Hra ponúka toľko vedľajšieho obsahu, že dokážete hodiny stráviť prakticky len s ním. V Smash režime si môžete sami meniť pravidlá podľa svojho gusta. Smash Tour zas celej hre dáva úplne inú dynamiku a skladá sa z dvoch častí. Je to variácia na Smash Run z 3DS verzie, len tu máte pred sebou hrací plán ako zo stolnej hry, kde ste vy a vaši protihráči. Počas určitého počtu ťahov hádžete kockou a posúvate sa po pláne. A musíte si nazbierať čo najviac rôznych boosterov schopností svojej postavy, aby ste obstáli v záverečnom súboji. Samozrejme, medzi jednotlivými ťahmi dochádza aj k menším súbojom.

Ďalším minihrám je venovaná celá samostatná sekcia. V nej nájdete odomykateľné bonusy, ako hudbu, obrázky, videá a podobne. Najmä však sériu minihier pre jednotlivca aj skupiny, editor levelov a editor postáv, kde môžete upravovať ich vzhľad aj vlastnosti. Sólo aj skupinové hry sú postavené na niekoľkých režimoch. Je tu klasický, v ktorom prichádzajú stále noví nepriatelia a musíte vydržať čo najdlhšie. Ďalej eventy, kde musíte plniť zadané úlohy, potom súboje každý proti každému za stanovených podmienok, športové minihry na štadióne, tréning a novinka Special Orders. Tam vám všemocná ruka tvorcov stanoví podmienky a vy musíte víťaziť. Čím lepší výsledok, tým viac zlata získate.

Hraním hry vo všetkých jej režimoch a využívaním jej možností plníte aj výzvy, ktorých je celkovo 140. Okrem nich tu nájdete ešte aj míľniky, akúsi obdobu achievementov. A ak nechcete bojovať, ale baví vás sledovať, môžete sa vybrať do online lobby a vybrať si niektorý zo zápasov na celom svete. Navyše si tam smiete staviť na víťazov a prídete tak k ďalšiemu zlatu, za ktoré si potom môžete odomykať bonusy. Ak máte 3DS, môžete ho spárovať s Wii U a využiť ho na ovládanie hry a prenos upravených postáv medzi platformami.

Super Smash Bros. for Wii U
Super Smash Bros. for Wii U Môžete ťažiť z predností každej postavy.
Môžete ťažiť z predností každej postavy.


Super Smash Bros. for Wii U Naučiť sa hru hrať na vysokej úrovni vám dá zabrať.
Naučiť sa hru hrať na vysokej úrovni vám dá zabrať.


Super Smash Bros. for Wii U Podmienky v boji sa neustále menia.
Podmienky v boji sa neustále menia.





Spolu s Wii U verziou Super Smash Bros. prichádza Nintendo na trh aj s vlastnými zberateľskými figúrkami ako fyzickým DLC. Tu predstavujú vašich bojovníkov, do ktorých sa postupne ukladajú štatistiky, môžete si ich mierne upravovať, „kŕmiť“ a tým pádom aj zlepšovať. Pracuje sa s nimi jednoducho, stačí ich len postaviť na NFC čítačku v Gamepade a hra si z nich načíta dáta, rovnako prebieha aj zápis. A čo je najlepšie, figúrky aj veľmi dobre vyzerajú. Sú vyhotovené kvalitne a vedľa Skylanderov sa vôbec nemusia hanbiť.

3DS verzia nebola zlou hrou, bola vynikajúca, no stále sme sa pri hraní nevedeli zbaviť pocitu, že toto musíme vidieť na veľkej obrazovke. Teraz sme sa dočkali a hre to tam neuveriteľne pristane. Samozrejme, hra podporuje aj Off-TV Play, no v oboch prípadoch si zachováva veľmi peknú grafiku v 1080p a pri 60fps bez poklesov framerate. Prekvapivo je soundtrack hry skutočne epický a ponúka pestrú paletu rôznych skladieb.

Nintendo prináša na konci roka trhák. Mario Kart 8 v lete bol jednoznačne vynikajúcou hrou, a to hlavne v online režime, no teraz tu máme vecičku, ktorá ho ešte prekonala. Zabaví v sólo režime, v hre po sieti, no najviac skupinu kamarátov na jednom gaučí. Na hru sa dobre pozerá, príjemne sa počúva, ponúka kvantum zaujímavého obsahu, vyváženú hrateľnosť a navyše má aj ten neurčitý faktor, vďaka ktorému sa z nej stane závislosť. Super Smash Bros. pre Wii U stavia na tom najlepšom zo série a snáď jediné, čo vám v hre môže chýbať, je viac zaujímavejších 3rd party postáv.


napísal matus_ace 18.12.2014
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
9.2
Ohodnotiť
SUPER SMASH BROS. FOR WII U
+ návyková hrateľnosť
+ množstvo obsahu
+ hra až pre 8 hráčov
+ vyvážené mechanizmy
+ implementácia amiibo
+ grafika a zvuk
- nevidíte kvalitu pripojenia súperov v online režime
- chcelo by to zaujímavejšie 3rd party postavy


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Bojovka
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19556)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk