THE CREW

THE CREW

7.0

Ovládnite na americké cesty na kolesách

Recenzia na PC verziu

Ubisoft práve skúša nahradiť sériu Driver niečim novým, väčším, masívnejším a hlavne niečím online. Pomáha mu v tom spojenie s Ivory Tower, bývalými vývojármi z Eden Studios a tvorcami Test Drive Unlimited série, s ktorými v tomto štýle teraz prinášajú titul The Crew.  Jedná sa o MMO racingovku, zasadenú na rozľahlú mapu Spojených štátov.

Znie to masívne a v skutočnosti to aj masívne je. Doteraz sme takú veľkú mapu v racingovej hre nemali a to ani v Test Drive Unlimited, NFS Rivals,  Forza Horizon, ani v akčných tituloch Far Cry 4 a GTA V. Nielenže je The Crew rozsiahlejšie ako každá z nich, ale prostredie je väčšie ako všetky tieto hry dokopy. A už teraz môžeme povedať, že sa tvorcom toto prostredie podarilo aj zaplniť. Ponúkajú tam rozsiahlu singleplayer kampaň s množstvom misii, aj s možnosťou kooperácie, bonusy v podobe challenge úloh a celé to uzatvára PvP multiplayer. Teda je tam všetko, čo k modernému titulu patrí. Navyše to nie je ani obyčajná racingovka. Svojim akčným štýlom viac ako Test Drive pripomína GTA Online, len s tým, že tu z auta nevystúpite. V nadväznosti na tento akčný štýl však nečakajte ani náznak simulačného racingu.

Napriek snahe o MMO štýl a nutnosti online pripojenia cítiť, že celá hra stojí na rozsiahlom príbehu. Ten je síce zápletkou jednoduchý, ale napriek tomu je cesta za pomstou za vášho zavraždeného brata zaujímavá a ťahá vás vpred. Polícia vás vytiahne z väzenia, dostanete auto, prostriedky a začína tak vaša cesta krížom cez Ameriku, na ktorej spoznáte všetkých veľkých hráčov podsvetia, ovládnete mestá, regióny a postupne sa prepracujete k svojmu cieľu.

The Crew
The Crew Vyberte si auto a vydajte sa na cesty krížom cez USA.
Vyberte si auto a vydajte sa na cesty krížom cez USA.


The Crew Mapa hry je masívna a prepracovaná.
Mapa hry je masívna a prepracovaná.


The Crew Hra ponúkne rozmanité misie, pri ktorých sa nebudete nudiť.
Hra ponúkne rozmanité misie, pri ktorých sa nebudete nudiť.





Rozsiahly výlet krížom cez USA

Ivory odviedli na príbehovej časti skutočne dosť práce, nie je to len jednoduchá séria poprepájaných pretekov. Netradičné misie kombinujú ako predrenderované animácie, tak aj ingame prestrihové scény, dopĺňajú to rozhovory s vašou spojkou a samozrejme, komunikácia s vašimi protivníkmi. Všetko vás postupne vedie Spojenými štátmi, ktorých časti sa vám otvárajú, pribúdajú nové možnosti pretekov a aj možnosti auta. Celé je to podobné NFS Undercover, len s rozsiahlejšie prostredím a aj rozmanitejšou ponukou misii . Spolu vám prejdenie kampane potrvá cez 20 hodín, spĺňanie vedľajších úloh zaberie ďalšie hodiny a prejdenie každej cesty na celej mape ešte raz toľko. 

Samotný príbeh doprevádzajú rozmanité misie, ktoré sa vymykajú z bežných racingov a skôr pripomínajú GTA, kde musíte napríklad zničiť nepriateľov, ujsť im, otestovať auto, preniesť niekoho na určité miesto v nepoškrabanom aute, dostať zásielku na určité miesto. Nechýbajú prepady a veľa ďalšieho. Napríklad budete naháňať protivníka na letisku za plnej premávky lietadiel. Samozrejme, nechýbajú preteky, časovky a novinkou, ktorú môže priniesť len The Crew, sú vytrvalostné preteky. Takéto preteky trvajú aj viac ako hodinu a prejdete v nich okolo celého prostredia alebo krížom cez mapu. Veľmi príjemným oživením sú súťaže na cestách, a teda ak odjazdíte veľkú vzdialenosť, na ceste sa vám automaticky aktivujú challenges, ktoré vyskúšajú ako dlho vydržíte na ceste pri veľkej rýchlosti, slalom, zrážanie objektov, držanie sa na ceste pri vysokej rýchlosti a ďalšie.

Popritom ako hráte misie, zvyšuje sa vám level, otvárate si tým ďalšie preteky, ale zároveň získavate stále ďalšie súčiastky do vášho auta, ktoré tak neustále zdokonaľujete, zvyšujete jeho výkon a zlepšujete jeho správanie na ceste. Je to nakoniec štandardný MMO štýl, len tu namiesto postavy levelujete auto. To sa vylepšuje prakticky automaticky po skončení každých pretekov, ale vždy môžete zájsť aj do garáže, kde si upravíte niektoré veci manuálne. Či už vizuál auta, od farieb, cez nálepky, až po rôzne typy nárazníkov a ďalších častí, alebo výkon, kde si za zarobené peniaze môžete kúpiť ďalšiu úroveň vylepšenia motora, prevodovky, výfuku. Všetko pridá autu body v niektorých zo základných parametrov a zvýši jeho celkový level. Pokiaľ máte peniaze, môžete si čokoľvek povylepšovať alebo si namiesto toho radšej peniaze odložíte a zarobíte na ďalšie auto.

A nakoniec, ak by ste mali málo peňazí, Ubisoft "prezieravo" pridal aj mikrotransakcie pre bohatých, alebo lenivých hráčov, ktorí si takto môžu zjednodušiť vylepšovanie a nakupovanie vozidiel.  Nie je to však ani náhodou potrebné alebo povinné. Na základe vlastných skúseností môžem povedať, že nie je až také podstatné vlastniť každé z takmer 30 áut. Reálne stačí jedno, ktoré si môžete postupne vylepšovať v každej kategórii, čiže preteky, terény, okruhy, výkon, raidy. Všetko zmodifikuje vozidlo na potrebné typy úlohy. Plne vylepšené cestné auto sa na terénoch vyrovná aj offroadovému trucku a podobne by v tejto hre mohol aj Mini Cooper predbehnúť Lamborghini. Je to daň za MMORPG spôsob vylepšovania, ktorý je  zameraný na vozidlá a smerovanie hry na arkádových hráčov. K celkovému štýlu hry sa to hodí, ale v konečnom dôsledku to nevyznieva reálne.

Od hry nečakajte veľkú náročnosť, je to oddychovka po každej stránke. A to ako vďaka pohodovým výletom krížom cez Ameriku, tak aj vďaka tomu, že na vás AI v pretekoch pekne čaká, ak sa niekde vybúrate (AI má však svoj level auta, podľa ktorého sa správa), nitro máte automaticky na každom aute a na prechádzanie hry nie je potrebné ani prílišné grindovanie a opakovanie pretekov. Je to celkovo veľmi prívetivé. Teda až na AI policajtov, ktorí často oklamú fyziku, len aby sa ku vám dostali. Ešte sú tu ostatní hráči, s ktorými si užijete vyrovnané súboje, samozrejme, len v prípade, že majú podobný level auta ako vy.

Multiplayer v MMO hre skôr ako doplnok

Napriek tomu, že je titul MMO, nemusíte nikdy s nikým hrať. Celý progres je totiž primárne postavený na kampani, ktorú prejdete aj v sólo móde. Ak by ste si nevystačili sami, môžete do každej z misii prizvať troch priateľov, s ktorými sa spojíte vo svojej crew - posádke. Zatiaľ čo na preteky alebo časovky sú partneri zbytoční a často len zavadzajú, pri prenasledovaní a ničení súperov alebo raidoch dokážu pomôcť a zlikvidovať protivníkov rýchlejšie.  Ak máte priateľov, je ideálne hrať s nimi, ak však nemáte, môžete mať v hre problém, keď si chcete nejakých nájsť. Vyhľadávanie hráčov do kooperácie akoby nefungovalo alebo ho všetci ostatní ignorovali. Skutočne sa mi za celú hru podarilo spojiť len niekoľkokrát. Naštastie, ak si už s niekým aspoň raz zahráte, ostane vám v zozname crew a už ste s ním prepojený pre ďalšie misie (ak teda je online). Žiaľ, vašu crew skupinu tu prakticky nemôžete manažovať. Chýba tu prepracovanie aké ma GTA Online a teda rozsiahla skupina, s ktorou môžete jazdiť a vyberať si, s kým pôjdete na misiu. Tu máte len malé crew so štyrmi hráčmi a to je všetko, bez možnosti zadefinovania čo i len názvu skupiny.

Je to škoda, lebo ak sa hra volá Crew a systém posádky ani nemá, akoby nemala základný pilier. Podobne obmedzená je aj samotná online session hry, kde hra  vždy do skupiny pridá len 8 hráčov. Je to ešte menej ako v oldgen verzii GTA Online a je to dosť smiešne - vzhľadom na rozlohu tohto sveta. Dynamicky sa síce session mení, ale je tam zjavne nejaký problém, ktorý obmedzuje aj vyhľadávanie hráčov. Vidieť to ako pri kooperácii, tak aj PvP multiplayeri, kde rovnako hra zozbierava hráčov veľmi pomaly a často sa ani s nikým nespojíte. A nedá sa povedať, že by v PC verzii bolo málo hráčov - buď však nikto nechce hrať, alebo im pozvánky ani nechodia. Po tejto stránke to veľmi zaostáva či už za Forzou, alebo aj za GTA Online. 

Samotný multiplayer je založený na bojoch frakcii, pričom sa v každej časti Spojených štátov môžete pridať k jednej z nich a vyhrávať v jej mene multiplayerové súboje. Neuvidíte tam žiadnu motiváciu bojovať za tú či onú frakciu, ale dôležité je, že za každý pretek získavate ďalšie XP body a peniaze. Tie následne môžete investovať do auta. Ak nechcete vstupovať do boja frakcii, môžete si dať súkromný pretek s ostatnými hráčmi, kde každý jazdí sám za seba. V pretekoch sa, našťastie, dá vypnúť ako premávka, tak aj kolízie s protivníkmi, ktoré vás často vyradia z boja o medailu. Vzhľadom na rozlohu prostredia je samotných PvP typov pretekov poskromne. Určite chýba možnosť vytvorenia vlastnej trate.

V každom prípade, pri aktuálnom stave stavu multiplayeru (a vlastne aj bez toho) cítiť, že je hra len nasilu premenená na MMO. Pokojne mohla rovnako ako Forza Horizon alebo Test Drive Unlimited fungovať aj offline. Samozrejme, online bude mať do budúcnosti aj svoje výhody, a to v rýchlom updatovaní alebo rozširovaní možností, ale zatiaľ nevieme, či sa Ubisoft bude o hru starať tak ako Rockstar o GTA Online, ktorý celý rok dostával pravidelné updaty a náležite tomu aj rástli možnosti. The Crew by s podobnými rozšíreniami mohol postupne dosiahnuť svoj plný potenciál. Zatiaľ má v online časti len úplne nevyhnutné základy, čo ho teraz sťahuje aj dole.

The Crew
The Crew Pohľad zvnútra dokáže zvýšiť atmosféru, ale chýbajú mu odrazy v spätných zrkadlách.
Pohľad zvnútra dokáže zvýšiť atmosféru, ale chýbajú mu odrazy v spätných zrkadlách.


The Crew Všetky misie môžete hrat kooperačne, ak sa vám podarí s ostatnými hráčmi spojiť.
Všetky misie môžete hrat kooperačne, ak sa vám podarí s ostatnými hráčmi spojiť.


The Crew V niektorých misiách budete naháňať a ničiť nepriateľov.
V niektorých misiách budete naháňať a ničiť nepriateľov.





Prepracovaná Amerika 

Čo sa týka technického spracovania, je to tak pol na pol. Graficky je titul pekný, prostredie je rozsiahle a rozmanité, pripomína GTA, ale je asi desaťnásobne rozsiahlejšie. Amerika je v hre síce zmenšená a zjednodušená, ale stále masívna a ponúka niekoľko veľkých miest (samozrejme, s menším počtom detailov ako GTA), množstvá menších, rôzne typy prostredí, od púští, cez lesy, zelené pláne, až po hory, kde každá časť má svoj špecifický dizajn a je doplnená monumentmi danej lokality Ameriky. K tomu prostredie oživuje zmena dňa a noci, nechýbajú rôzne druhy počasia (aj keď nie sú dynamické a lokalizované na určité oblasti) a samozrejme, samotné autá. Tie sú rovnako detailne spracované, nechýba im čiastočná deštrukcia a vizuálne vylepšovanie, ale napríklad aj špinenie vozidla pri prechode prachom alebo aj vodou a snehom.

Tam ešte detaily hry nekončia, ako jedna z mála racingoviek má aj mestá s ľuďmi a tu by sa napríklad Forza Horizon 2 mohla inšpirovať (tá má síce ľudí v prostredí, ale len za bariérami v určitých častiach sveta, mestá sú prázdne). Samozrejme, zraziť ich nemôžete a vždy sa atleticky vyhnú, ale je to živšie a zatiaľ čo mestá takto oživujú ľudia, tisícky kilometrov ciest mimo áut v prírode dopĺňajú rôzne typy zvierat. Od jeleňov, cez rôznych vlkov, líšky, až po byvoly. Doplnkom sú aj lietadlá poletujúce nad zemou medzi letiskami. Mapa v Google maps štýle to plne zachytáva, umožňuje vám detailne priblížiť každú časť sveta, vidíte, ktoré oblasti máte objavné, kam ešte potrebujete ísť, misie, úlohy a aj niekoľko online hráčov. Pozitívne je, že sa môžete na ktorúkoľvek časť objaveného sveta automaticky presunúť a teda nemusíte strácať čas jazdením cez pol herného sveta.

Zatiaľ čo grafika je slušná, samotná fyzika a ovládací model je otázny. Autá sa síce nesprávajú úplne ako lode, ale nemajú od nich ďaleko, minimálne v plne asistenčnom móde. Ak si však zapnete hardcore mód, ten už zruší asistentov a na správaní auta to pocítite, ako na akcelerácii, tak aj v zákrutách, Čo mohli ešte autori doladiť, to sú povrchy mimo ciest, na ktorých sa správanie auta zmení len mierne a rovnako môžu vadiť aj kolízie, ktorých dopad na auto sa ťažko predpovedá, keďže rôzne objekty odrazia auto inak a niektoré ho zastavia na mieste.  Mimo to ale môžeme oceniť decentný arkadový štýl ovládania, ktorý funguje so šípkami, aj na gamepade a aj na volante. A to či už v štandardnom pohľade spoza auta, alebo aj v pohľade z kokpitu. Pritom kokpity sú síce kvalitne spracované, ale chýba im jeden zásadný detail a to spätné zrkadielka, ktoré možno pre nejaké problémy s výkonom enginu autori nezapracovali.

Je to škoda, lebo minimále na PC hra nemá s výkonom žiadne problémy. Na rozdiel od AC: Unity je veľmi dobre optimalizovaná a aj na starších kartách bez problémov dosiahnete 30 fps. Napokon, na starších kartách je 30 fps ideálne, keďže ak si odomknete v nastaveniach framerate na 60 fps, môžete pocítiť rôzne lagy a neskoršiu odozvu ovládania. Ak však máte výkonnejšiu kartu, so 60 fps nebudete mať problém a užijete si plynulý racing.

The Crew
The Crew Mestá síce nie sú také detailné ako v GTA, ale na racing hru to stačí a hlavne sú rozmanité
Mestá síce nie sú také detailné ako v GTA, ale na racing hru to stačí a hlavne sú rozmanité


The Crew Sneh zažijete na horách. Nechýba ani doplnok zrážania snehuliakov.
Sneh zažijete na horách. Nechýba ani doplnok zrážania snehuliakov.


The Crew Multiplayerové preteky sú pre 8 hráčov, hráći sa hľadajú sa však pomaly a ťažko.
Multiplayerové preteky sú pre 8 hráčov, hráći sa hľadajú sa však pomaly a ťažko.




Keď to zhrnieme, je The Crew extrémne rozsiahla racingová online sandboxovka, ktorá ponúka ako rozmanitosť v prostredí, tak aj tony misii a činností, ktoré vás zabavia na desiatky hodín. Arkádový racingový model titulu nevadí a je pri tejto voľnosti aj vhodný, čo ale prekáža sú nedotiahnuté online funkcie, ktoré sťahujú hru dole. Teda napriek tomu, že je to MMO hra, zatiaľ si ju lepšie užijete ako sólový hráč. Ubisoftu znovu ušla istá dôležitá časť titulu, podobne ako v Assassins Creed Unity, aj keď teraz v inej oblasti. Uvidíme ako rýchlo Ivory zapracuje, pridá zatiaľ nefungujúce online funkcie a rozšíri už existujúce.

V každom prípade, ak máte radi racingy v otvorenom svete, ako posledné NFS hry alebo Test Drive Unlimited, nenechajte sa úvodnými problémami odradiť, vychutnáte si to.  Ak by sme samostatne hodnotili single player časť tak by išla na 8/10, multiplayer na 5/10.


napísal saver 15.12.2014
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
THE CREW
+ gigantické a hlavne rozmanité a živé prostredie
+ pekná ponuka vozidiel, ktoré môžete vylepšiť v každej oblasti
+ množstvo skutočne rôznorodých príbehových úloh a vedľajších možností
- hra by mohla fungovať aj bez nutnosti online pripojenia
- niektoré online funkcie ešte nefungujú
- matchmaking je pomalý
- podvádzajúca AI policajtov
- príliš zautomatizované upgradovanie auta
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core2 Quad Q9300 2.5 GHz,4 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX260


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Ivory Tower
Štýl: Racing / MMO
Dátum vydania: 3. december 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk