NHL 2K

NHL 2K

7.0

Arkádový hokej na cesty

Recenzia na Mobil verziu

Aké hry sa najlepšie hodia na mobily? Rýchle, s jednoduchým ovládaním, ktoré si viete vychutnať aj počas krátkeho presunu v mestskej doprave alebo cez prestávku v škole. Táto kategória je určite jedna z najobľúbenejších a reprezentujú ju skákačky, logické rýchliky, tower defense tituly a podobne. Ale bez obáv by sme medzi takéto hry mohli zaradiť aj novú hokejovú „simuláciu“ od 2K.

NHL titul v podaní 2K na mobiloch sme tu už raz mali, konkrétne to bolo v roku 2011 a vývojári na malých zariadeniach zožali pomerne slušný úspech. Distribútor sa k zaužívanej značke vracia v roku 2014, i keď tento krok bol prijatý s miernym prekvapením, keďže od 2K sa možno očakával skôr návrat do sveta „veľkých“ platforiem. Spoločnosť sa však nechala počuť, že s veľkým hokejom už nadobro skončila.

V prvom rade treba uviesť zoznam platforiem, kde si nový hokej budete môcť vyskúšať. NHL 2K je dostupné na iOS a Android, používatelia Windows Phone tak majú, bohužiaľ, smolu. Hneď vzápätí treba dodať, že hra je plne licencovaná a zmluva s asociáciou hráčov umožňuje používať okrem reálnych názvov klubov aj všetkých skutočných hráčov, respektíve ich virtuálne alter ego. Hossa, Gáborík či Chára tak budú vašimi pravidelnými spoluhráčmi alebo protihráčmi.

NHL 2K
NHL 2K Situácia 3 na 2 sa dá riešiť viacerými spôsobmi.
Situácia 3 na 2 sa dá riešiť viacerými spôsobmi.


NHL 2K Zmena kamery je samozrejmosťou.
Zmena kamery je samozrejmosťou.


NHL 2K Mini Rink prináša malé ihrisko a 3 vs 3 zápasy.
Mini Rink prináša malé ihrisko a 3 vs 3 zápasy.





Napriek tomu, že sa jedná o „malú“ hru, po stránke herných režimov ponúka takmer rovnaký zoznam herných módov ako ostatné 2K športové hry, vrátane toho najpopulárnejšieho. Áno, aj na mobile si budete môcť vytvoriť vlastného hráča a prežiť s ním cestu od úplného začiatočníka až po megahviezdu v režime MyCareer. Samozrejme, zážitok nie je úplne plnohodnotný, viaceré RPG elementy vypadli, to najdôležitejšie ale ostalo. Získavate skúsenostné body, upgradujete hráča, zlepšujete jeho parametre v útočných aj obranných lajnách. K dispozícii sú štatistiky porovnávajúce vaše výkony v rámci klubu, aj s najlepšími hráčmi z celej NHL.

MyCareer je iba jedným z niekoľkých režimov, ktoré v hre nájdete. Mód Quick game asi nemá zmysel podrobnejšie rozoberať. Je to rýchly zápas medzi vami a AI, bez zložitejších nastavení a nadväzujúcich súvislostí. Season je kompletná sezóna v koži jedného a zároveň všetkých hráčov niektorého z klubov NHL. Počas zápasov v tomto režime totiž môžete hráčov ľubovoľne prepínať podľa situácie tak, ako to poznáte z akejkoľvek inej športovej hry.

Tým zoznam „serióznych“ režimov končí a na rad prichádzajú o trochu viac extravagantnejšie kúsky. Nácvik samostatných nájazdov a zápas winter classic (t.j. pod holým nebom) patria k tým relatívne normálnejším. Mini rink, zápas 3 vs 3 na zmenšenom ihrisku, je celkom zábavnou záležitosťou, ale príliš často ho asi používať nebudete. Úplne nepochopeným je multiplayerový režim, ktorý hrdo svieti v základnom menu. Neponúka žiadne zápasy, iba zalagovanú a nestabilnú sériu samostatných nájazdov spracovaných v turn based režime. Zrejme dostali vývojári za úlohu zakomponovať do titulu akýkoľvek režim pre viacerých hráčov a takto to nakoniec dopadlo.

Ešte predtým, než vykorčuľujete na klzisko, vás tutoriál upozorní na dve možnosti ovládania. Prvé je klasické: na ľavej strane sa nachádza virtuálna páčka, na pravej tri tlačidlá pre streľbu, prihrávku a turbo korčuľovanie v útoku, respektíve obranný zákrok (bodycheck alebo vypichnutie puku), prepnutie hráča a opäť rýchlokorčulovanie v defenzíve. Kombináciou tlačidiel sa dajú vykúzliť aj rôzne zložitejšie akcie, napríklad často použitá strela z prvej. Druhý režim je určený viac pre tablety a spočíva v používaní iba jedného prsta na ovládanie všetkých vyššie spomenutých činností. Ťuknutím na displej korčuľujete, prihrávate, strieľate i bránite. Napriek tomu, že som tento režim skúšal aj na tablete, nezvykol som si naň a ostal som verný tomu klasickému.

Konečne sa dostávame k úvodnému buly. Hráči sú rozostavení, rozhodca vhadzuje puk a zápas začína. Ak ste hrali poslednú verziu NHL na mobily z roku 2011, budete sa po pár minútach cítiť ako doma. Pocit z hrania je veľmi, naozaj veľmi podobný. Od ovládania nesmiete očakávať žiadne špeciálne možnosti, kontrolovať zvlášť hráča a zvlášť jeho hokejku je doménou gamepadov s dvoma analógovými páčkami. V prípade mobilnej NHL si budete musieť vystačiť so základným korčuľovaním, prihrávkami a strelami.

Netvrdíme ale, že zábavnosť hokeja tým utrpela. Jednoducho si treba stále pripomínať, že hráte na telefóne, nastaviť si dĺžku tretiny na 2 minútky a po ceste v autobuse vyklepať pár tímov v lige. Zápas sa rýchlo prelieva zo strany na stranu, ak sa naučíte finty, streliť 3-4 góly aj počas najkratšieho zápasu nie je problém. Tri ovládacie tlačidla pre takýto typ hrateľnosti úplne stačia, jednoduchý, rýchly, arkádový hokej hrá prím na celej čiare.

NHL 2K
NHL 2K Ak je v brejku AI, často zazmätkuje.
Ak je v brejku AI, často zazmätkuje.


NHL 2K Ovládanie je jednoduché, ale dostatočné.
Ovládanie je jednoduché, ale dostatočné.


NHL 2K Bude z toho gól?
Bude z toho gól?





Niekoľko odohraných zápasov odhalí aj väčšie či menšie chyby. AI ovládaní hráči občas zazmätkujú. Pri brejku 1 hráč verzus brankár sa stáva, že hráč zabrzdí a nechá sa dokorčuľovať, aby následne pokazil prihrávku. Pri nastavenej vyššej obtiažnosti ale nie je vyhrať zas až také jednoduché, takže sa nemusíte báť, že by ste okamžite ovládali všetky tabuľky produktivity. Ešte väčším problémom sú chyby v kolíznom modeli. Zhruba raz za 10 zápasov sa stane, že algoritmus zle vyhodnotí polohu puku a uzná gól, aj keď bol úplne jasne strelený cez bočnú strany siete alebo naopak regulárny gól ostane bez povšimnutia.

Grafické spracovanie zodpovedá výkonu súčasných telefónov. Keď si zoberieme, že podobný vizuál sme ešte pred pár rokmi dostávali na PC, uvedomíme si, aké výkonné tie malé placky v našich rukách v skutočnosti sú. Samozrejme, platí, že dokonalú grafiku musíte hľadať inde, budete mať problém rozoznať jednotlivých hráčov podľa tváre aj z bezprostrednej blízkosti, ale o tom NHL 2K nie je.

2K sa nachádzajú v celkom závideniahodnej situácii. V AppStore a Google Play nie je veľa hokejových hier a tých „realistických“, licencovaných, by na prstoch jednej ruky spočítali asi aj Simpsonovci. Fanúšikovia tak nemajú príliš na výber. Multiplayer, AI a pár ďalších vecí by si zaslúžili prepracovať, ale ako celok, s jedným prižmúreným okom, môžeme NHL 2K odporučiť.


napísal je2ry 3.12.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
NHL 2K - Launch Trailer
| NHL 2K - LAUNCH TRAILER
[23.10.2014]
7.0
Vo svete
6.0
Ohodnotiť
NHL 2K
+ MyCareer režim
+ rýchly arkádový hokej
+ pomerne dobre ovládateľné
- zbytočný multiplayer
- chyby AI a kolízne algoritmy


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: 2K Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk