HALO MASTER CHIEF COLLECTION

HALO MASTER CHIEF COLLECTION

10

Kronika Master Chiefa v kompletnom balení

Recenzia na Xbox One verziu

343 Industries sa len nedávno chopili Halo značky, ale už stihli vydať veľmi kvalitné Halo 4 a práve pracujú na jeho pokračovaní v titule Halo 5 Guardians. Ešte predtým však vydávajú Halo Master Chief kolekciu, ktorá zhrnie všetky hlavné časti Halo série do jedného balíka na Xbox One. Séria sa tak plne odpútava od starých konzol a prechádza na novú konzolu bez toho, aby hráčov sklamala.

Je to veľmi dobrý krok, ako od Microsoftu, tak aj 343 Industries a ďalších firiem, ktoré s hrami pomáhali. Na jednej strane týmto počinom spravia veľmi dobrú službu fanúšikom a zjednotia celý Halo zážitok na novej platforme, pritom sa aj naučia s ňou pracovať a spravia si predprípravu na Halo 5. Nakoniec, toto je aj najnovší trend vo väčšine firiem, ktoré sa vrhli na nextgen konzoly s portmi starých hier. Len zatiaľ čo ostatní to robia v malom, 343 do toho vhupli vo veľkom. V jednej 60 GB rozsiahlej kolekcii pripravili štyri Halo hry a cez 100 multiplayerových máp. Doplnkom je Halo Nightfall filmová séria a aby toho nebolo málo, prichádza aj beta test Halo 5 multiplayeru.

Je síce pravda, že do kompletnosti chýbajú ešte Halo ODST a Halo Reach (z iných štýlov aj Halo Wars a Halo Spartan Assasult), ale tie už sú mimo príbehu Master Chiefa a nie sú ani podstatné pre hlavný príbeh . Nevylučujeme, že ich na Xbox One uvidíme, ale autori ich nemohli do tejto kolekcie dať, ako z časových dôvodov, tak aj z finančných, pretože by s cenou už museli ísť hore, nehovoriac o mieste na bluray. Už teraz si totiž aj pri zakúpení retail verzie musíte 15 GB multiplayerových máp stiahnuť samostatne, keďže prakticky celý disk zaberajú samotné kampane o rozlohe 45 GB. Na druhý bluray disk sa dostať nemohli, lebo podľa tvorcov je ešte príliš skoro na viac diskov - zrejme to teda Microsoft nedovolil.

Halo Master Chief Collection
Halo Master Chief Collection Master chief sa vracia, aby si zopakoval svoj príbeh a zabojoval v multiplayerových bojoch,
Master chief sa vracia, aby si zopakoval svoj príbeh a zabojoval v multiplayerových bojoch,


Halo Master Chief Collection Kolekcia ponúkne štyri hry a množstvo bonusov.
Kolekcia ponúkne štyri hry a množstvo bonusov.


Halo Master Chief Collection Všetky hry budú vylepšené do 1080p rozlíšenia, Halo 2 najvýraznejśie a to dostane aj úplne nové príbehové scény.
Všetky hry budú vylepšené do 1080p rozlíšenia, Halo 2 najvýraznejśie a to dostane aj úplne nové príbehové scény.





Kompletný príbeh Master Chiefa

Halo edícia sa snaží priniesť zážitok z Halo hier, ktoré sa zhromažďovali v priebehu posledných 12 rokov a to ako v kampaniach, tak aj kooperačne a nakoniec aj v multiplayeri, čo je najhlavnejšia časť, ktorá tak skoro neomrzí. V príbehu hier prežijete prvé kontakty ľudí s alianciou Covenant, ktorá vo svojej slepej viere ničí všetky rasy v galaxii. Tento postup však nie je jednoduchý. Do cesty sa stavia démon, ako nazývajú Master Chiefa, jedného z posledných Spartan bojovníkov, vycvičeného a upraveného vojaka, večne zahaleného skafandrom a pripraveného na tie najťažšie boje. 

Halo 1  Anniversary - Kolekciu otvoríte Anniversary edíciou Halo 1, ktoré bolo nedávno upgradnuté z vizuálu pôvodnej Xbox konzoly na Xbox360 v 720p a teraz už len s miernymi zmenami na 1080p a 60 fps. Pritom nechýba ani pôvodný vizuál, ktorý si môžete ľubovoľne prepínať a hrať, ak sa vám páči viac, alebo len sledovať výrazne zmeny. Stále treba rátať s tým, že ani vylepšená grafika neupravuje dizajn repetitívnych levelov, nemení sa AI alebo štýl prestreliek. V tejto oblasti je to retro a ukazuje nám, ako začínali FPS hry na konzolách. Halo totiž stálo na začiatku pri ich rozbehu a ukázalo, že tam skutočne môžu fungovať.

V príbehu sa zoznámite s Master Chiefom, situáciou vesmírnych vojsk,ktoré utrpeli prvé porážky a loďou Pillar of Autumn, ktorá sa práve presúva k zvláštnemu svetu na prstenci. Vy ste na jej palube a keďže vojská Covenantu prichádzajú tiež, váš prvý boj sa môže začať. Spoznávate štandardné zbrane, ktoré vás budú sprevádzať celou sériou, ikonické vozidlo Moongoose, ktoré budete môcť ovládať a hlavne rozmanitých nepriateľov z radov Covenantov, medzi ktorých postupne pribudne aj Flood. Nechýbajú ani výrazné postavy z armády a AI Cortana, ktorá vás bude doprevádzať celou cestou až do Halo 4.

V hre opäť bude aj kooperácia pre dvoch hráčov v kampani. Multiplayer s pôvodnými, len minimálne vylepšenými mapami, už bude plne online a ponúkne skutočnú retro hru, ktorá doplní vizuálne kvalitnejšie mapy v ďalších tituloch. Multiplayer každej hry je s pôvodnými pravidlami a to aj v tomto prípade.

V prvej recenzii na pôvodnú hru v sme PC  verzii udelili známku 7.5, v novej Anniversary edícii dostala 7.0 a teraz aj s online multiplayerom a 60 fps by som to zvýšil na 8.0. Stále je tam ten retro dizajn levelov, ktorý to sťahuje dole.


Halo 2  Anniversary
-  Halo 2 je jediná hra, ktorá bola pre túto edíciu špeciálne prepracovaná do nového formátu a to presne v štýle Halo 1. Teda ponúkne ako starú Xbox 1 grafiku, tak aj novú Xbox One grafiku, ktoré si môžete kedykoľvek prepnúť. Samozrejme, je to len port a teda vizuál je približne na úrovni Xbox 360 (s full HD kvalitou textúr) dobre však zapadá medzi ostatné hry v kolekcii a celé je to mierne kvalitnejšie ako vylepšené Halo 1. Čo však tento produkt robí výnimočným je výmena prestrihových scén za majstrovsky spracované scény od štúdia Blur, ktoré si skutočne dalo záležať a v tej kvalite by sme radi videli aj rozsiahlejší film. K tomu úvodná a finálna scéna sú špeciálnym novým prídavkom, ktorý previaže hru s Halo 5 a aj Halo Nightfall filmovou sériou.

Samotný príbeh dvojky už mení štýl pôvodnej hry, Mater Chief sa dostáva na Zem, obraňuje ju, aby sa následne presunul s Covenantmi späť do vesmíru. Majster tu ale nebude sám, počas hry hráte aj za Elite vojaka Covenantov, ktorý bol degradovaný, spoznáva skazenosť svojej aliancie a vydáva sa na vlastnú výpravu.  Vzniká tak nečakané spojenectvo.

Hru si zahráte sami, ale aj v kooperácii a nechýba multiplayer, ktorý svojho času rozbehol Xbox Live. Je rozdelený na dve časti - novo prepracované nextgen mapy v Halo 2 Anniversary a pôvodné mapy v Halo 2. Novinkou v hre je Forge editor máp, ktorý rozširuje možnosti a umožňuje vytvárať ešte masívnejšie vlastné výtvory.

Halo 2 sme v pôvodnej verzii dali 9.1 a teraz, keď berieme do úvahy dnešné pomery, kvality sťahuje dole grafika, ale veľmi pekne vylepšujú prestrihové animácie, zdokonalená bola séria máp a pribudol Forge editor. Môžeme to teda ohodnotiť na 9.5.

 

Halo 3 - Trojka sa už ukazuje vo svojej pôvodnej forme a ak sú nejaké prvky zmenené, tak ide len o detaily, ale opakované hranie s rozlíšením 1080p odkryje detaily a 60 fps oživí hrateľnosť. Grafika je tu už kvalitnejšia ako v prvých dvoch hrách, vizuálne je to bohatšie a hrateľnosťou sa séria posunula vpred. Prestrelky sú dynamickejšie, možnosti širšie a pribudli aj noví nepriatelia. Čo je ale dôležité, výrazne bol zredukovaný copy+paste dizajn levelov z prvých dvoch hier, a teda nie sú nasilu naťahované alebo predlžované backtracingom. Kampaň je v tomto prípade kratšia, ale intenzívna.

Príbeh trojky bol grandióznym ukončením vojny s Covenantmi. Teda minimálne hlavnej vojny, kde musíme s Master Chiefom raz a navždy zaistiť bezpečnosť galaxie. Na Zemi sa totiž našiel masívny artefakt, ktorý otvára cestu na Archu, zariadenie nachádzajúce sa za hranicou galaxie, ktoré dokáže aktivovať všetky prstence a tým pádom zničiť galaxiu. Covenanti ním prechádzajú a vy ich musíte nasledovať.

Hra ponúkne kooperáciu pre štyroch hráčov a samozrejme, rozsiahly multiplayer, ktorý sa v tejto hre posunul na novú úroveň. Prispel k tomu Theather mód a prvá verzia Forge editora na vytváranie levelov.

V pôvodnej recenzii sme udelili hre 9.5, teraz by to ostalo rovnako.

 

Halo 4 - Podobne ako trojka je na tom aj štvorka. Znovu vidieť veľký skok v grafike, kde už skutočne vizuál očarí, je niekde na polceste medzi Xbox 360 a Xbox One a niektoré nextgen hry by boli na tento vzhľad hrdé. Pribudli pokročilé efekty a hra má skutočne modernú atmosféru. Nakoniec je stará len dva roky a nové 1080p rozlíšenie lepšie ukazuje jej kvality.

Halo 4 je takým prechodom medzi starou generáciou a novou. Ocitneme sa štyri roky po víťazstve vo vojne, keď sa Master Chief dostáva na planétu Requiem, stále obsadenú covenantskými vojskami, ktoré netušia o konci vojny. Cortane dochádza životnosť a objavuje sa Didact, jeden z Forerunner bojovníkov, ktorí už pred tisíckami rokov označovali ľudí za najväčšie nebezpečenstvo pre vesmír a preto vraj musia byť zničení. Didact to chce dotiahnuť do konca.

Hru prejdete samostatne aj v kooperácii a nechýba ani multiplayer. Čo však hre zatiaľ chýba, je Spartan Ops, samostatná kooperačná kampaň s vlastným príbehom a rozmanitými misiami. Túto časť ešte kolekcia len dostane a to v priebehu decembra.

Pôvodne sme dali hre 9.5 a tiež by sme to nemenili.

Halo Master Chief Collection
Halo Master Chief Collection Klasické Halo boje sú späť.
Klasické Halo boje sú späť.


Halo Master Chief Collection Jedna z najlepších funkcii kolekcie sú playlisty vyberiete si mixy misii, alebo multiplayeových máp.
Jedna z najlepších funkcii kolekcie sú playlisty vyberiete si mixy misii, alebo multiplayeových máp.


Halo Master Chief Collection Kolekcia v decembri dostane aj multiplayerovú betu pre Halo 5
Kolekcia v decembri dostane aj multiplayerovú betu pre Halo 5





Namixujte si vlastný multiplayer alebo misie v kampani

Ako sme už uviedli pri zhrnutí, všetky hry majú kooperáciu a vlastný online multiplayer, od dvojky to dopĺňajú aj Forge editory. Ale čo je najlepšie, môžete mapy a aj hry mixovať ako len chcete. Môžete si do playlistu dať len prepracované moderné mapy, len klasiky, vybrať iba mapy z určitej hry, zvoliť len tímové módy a ďalšie predfiltrované podmienky. Fanúšikovia Halo multiplayeru budú mať doslova Vianoce. Úplne najlepšie sú mixy starých a nových máp, kde neustále prechádzate akoby v čase. Menia sa aj zbrane, pravidlá v módoch a aj hrateľnosť. Je to nezvyčajné, ale oživuje to celkovú ponuku. 

Podobne si dokonca môžete vyfiltrovať aj samotné kampane, kde si vyberiete, ktoré misie si chcete zahrať. Či už to sú misie iba v retro vizuále alebo tie s Covenantom Arbiterom, misie len s tankmi zo všetkých hier, s floodom, sniper úlohy a ďalšie. Napokon, všetky misie sú hneď od začiatku odomknuté a môžete si zahrať ktorú len chcete alebo ktorýkoľvek balík. Pri každom si môžete nastaviť vizuál, prvky na obrazovke, obtiažnosť, bonusy a pustiť sa do toho. Navyše má každá jedna mapa aj bodové rebríčky, kde sa spájajú výkony vašich priateľov a iných hráčov.

Celé playlisty sú nečakaným prídavkom, ktorý z balíku robí skutočnú kolekciu, v ktorej sa môžete prehrabávať odpredu aj odzadu. Nie sú to len nasilu pozliepané hry, je to niečo viac. Akoby ste mali celý svet Master Chiefa na obrazovke a voľne si v ňom listujete. Teraz aj s bonusmi, ako sú nové terminály s videami, ktoré musíte pohľadať, lebkami a 4000 bodmi do achievementov, čo môže byť veľký ťahák pre achievement hunterov.   Nakoniec, celé je to pekne zjednotené v slušnej kvalite vizuálu s rozlíčením 1080p pri 60 fps, kde prepady framerate sú len minimálne a jediná hra, ktorá nejde v plnom 1920x1080 ale nižšom 1320x1080  rozlíšení, je Halo 2. Konkrétne len jej kampaň, ktorá bola ako jediná plne prerábaná pre Xbox One, a preto, že renderuje naraz pôvodný vizuál  aj nový vizuál sa nezmestila do plného rozlíšenia. Pri Halo 1 to funguje rovnako, ale ešte to autori zvládli v plnom rozlíšení, ale Halo 2 už na maximum nevytiahli . Nedá sa však povedať, že by ste to zbadali, ten vizuál je stále len preportovaný z 10 rokov starej hry a ani vylepšený  nemá toľko detailov, aby  bol pokles rozlíšenia viditeľný. 

Čo je ale na hre najlepšie je soundtrack. Halo malo vždy kvalitné témy a aj skladby v leveloch, ale teraz s vylepšeniami v Halo 1 a Halo 2, ktoré majú kompletne prerobené aj zvykové stopy a prídavkom Halo 3 a 4, je to ako orchestrálna extáza. Jediná škoda, že hra nemá čisto hudobný playlist.

Kolekcia má dva bonusové doplnky a to Halo Nightfall TV seriál, ktorý plne predstaví postavu Lockeho, vojaka ktorý sa v Halo 5 vydá hľadať Master chiefa. Jednotlivé časti budú vychádzať každý týždeň a vznikali pod taktovkou režiséra Sergio Mimica-Gezzena a sú z produkcie Ridleyho Scotta. Nedá sa povedať, že by to bola top kvalita, na vizuálnych efektoch sa šetrilo, ale je to ďalší filmový vstup do Halo sveta, ktorý ponúkne hráčom niečo viac. Nie je to prvý podobný projekt  - už predtým pri vydaní Halo 4 sme tu už mali Forward unto Dawn minisériu a budúci rok bude spolu predstavený aj skutočný Halo TV seriál z produkcie Spielberga. 

Nakoniec to, na čo všetci fanúšikovia Halo série čakajú, bude Halo 5 Beta multiplayer, ktorý hra síce ponúka, ale bude spustený až koncom decembra. Poskytne malú ukážku zo skutočnej novej generácie Halo multiplayeru, ktorý si na nás počká v Halo 5: Guardians budúcu jeseň. Mala by to však byť len predbežná ukážka, keďže od Halo 5 čakáme aj to, že pôjde ako jedna z prvých hier plne na DX12 na Xbox One.

 

Halo Master Chief Collection
Halo Master Chief Collection Agent Locke bude novou postavou, ktorú nám kolekcia v bonusoch predstaví. Ako TV sérii, tak aj animaciách v Halo 2.
Agent Locke bude novou postavou, ktorú nám kolekcia v bonusoch predstaví. Ako TV sérii, tak aj animaciách v Halo 2.


Halo Master Chief Collection Späť do multiplayerových bojov a to aj na vlastných mapách vytvorených cez Forge editor.
Späť do multiplayerových bojov a to aj na vlastných mapách vytvorených cez Forge editor.


Halo Master Chief Collection Vysoké rozlíšenie skvalitní obraz každej z Halo hier
Vysoké rozlíšenie skvalitní obraz každej z Halo hier




Najmasívnejšia kolekcia doteraz

Halo Master Chief kolekcia je doteraz najmasívnejší a najkvalitnejší balík portov vôbec. 343 industries sa podarilo prepracovať  kampane, aj veľmi dobre spojiť rôzne typy multiplayerov z každého titulu pri zachovaní ich špecifického štýlu a teraz v 1080p a pri 60 fps. Pričom hlavne 60 fps mení pocit z Halo multiplayeru, ktorý bol doteraz obmedzovaný na pomalších 30 fps. Možno je škoda, že všetky mapy nedostali vizuálny upgrade, ale pomáha to rozmanitosti a pridáva nostalgické spomienky. Hra vás tak prevedie trinástimi rokmi vývoja vizuálu a hrateľnosti a pridá ešte aj to, čo príde - teda Halo 5, z ktorého pribudne do hry beta test multiplayeru.  Ak by ani to nestačilo, je tu navyše filmová séria Halo Nightfall. 

Hodnota a obsah kolekcie je jednoznačná, tam je to na čistú desiatku. Atraktívnosť hier sa môže individuálne znižovať podľa toho, či ste už Halo tituly hrali, nehrali a či vás láka skúsiť aj staršie hry vo vylepšenom kabáte  Kolekcia je samozrejmá voľba pre fanúšikov, ale ak ste ešte Halo značku neochutnali, je na to ten najlepší čas. Táto unikátna zbierka vám ukáže ako príbeh Master Chiefa, tak aj vývoj FPS akcie v tejto sérii a pripraví vás na Halo 5..

Halo Master Chief kolekcia nastavila latku pre ďalšie kompilácie poriadne vysoko. Uvidíme, kto príde ďalší na rad. Mass Effect? Uncharted? Gears of War? Tvorcovia budú mať v každom prípade čo robiť. Škoda, že Rockstar nemyslel na niečo podobné a nespojil rovno GTA IV a GTA V v aktuálnom porte.


napísal saver 11.11.2014
Páči sa mi!
10
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
HALO MASTER CHIEF COLLECTION
+ kompletná edícia Halo hier s Master chiefom v jednom balení
+ všetky hry sú vylepšené a upravené do 1080p a 60 fps
+ masívna nádielka multiplayeru
+ jedinečné vylepšenie Halo 2 vďaka prestrihovým scénam od firmy Blur
+ playlisty
+ soundtrack
- Halo 5 beta test až v decembri


RECENZIE HRÁČOV
Halo Master Chief Collection
9.5
NAGUAL SIMON    7.3.2015
Plusy:                                                                 Mínusy: - všetky š...prečítať celé
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk