NHL 15

NHL 15

7.0

Národná hokejová liga v nextgen kabáte

Recenzia na Xbox One verziu

Aktuálny ročník NHL má náročnú úlohu - preniesť hokejovú sériu na novú generáciu konzol. Zmeny sa dajú čakať v dvoch smeroch: audiovizuálnej produkcii a ponuke módov. Zatiaľ čo v prvom prípade hra napĺňa očakávania, v druhom sa budú musieť aj skalní hráči rozhodnúť, či im bude tento (k)rok v sérii vyhovovať.

Posledné ročníky NHL som zbežne hral, ale netrávil s nimi viac ako mesiac. Preto prechod na NHL 15 sprevádzali značné očakávania. Po vzore starších ročníkov najskôr prichádza krátke intro, ktoré nie je iba štandardným zostrihom. Prináša solídnu porciu emócií, spomalených záberov a prenikavú hudbu (Sea of Voices od Portera Robinsona). Je také dobré, že pri každom spustení hry ho pozerám znova a aj dva razy.

Prvý zápas, ktorý si zahráte, je repete nedávneho finále NY Rangers – LA Kings. Vyberiete si stranu, pri načítavaní sa zoznámite s ovládaním a ešte si aj zvolíte, či ste skôr začiatočník alebo pokročilý. Má to aj vplyv na ovládanie - či využijete klasické tlačidlá (aj môj prípad) alebo dvojicu analógových páčok. Zápas má grády a góly padajú prakticky od začiatku.

NHL 15
NHL 15 Dresy vyzerajú na hráčoch fantasticky a ešte lepšie v pohybe.
Dresy vyzerajú na hráčoch fantasticky a ešte lepšie v pohybe.


NHL 15 Niektoré zábery kamier berú dych a tvoria skvelú atmosféru.
Niektoré zábery kamier berú dych a tvoria skvelú atmosféru.


NHL 15 Divácka masa sa konečne pretavila na silné skupiny či bláznivých jednotlivcov.
Divácka masa sa konečne pretavila na silné skupiny či bláznivých jednotlivcov.





Po prvej tretine je stav tesný, 4:3. Začínam si zvykať na ovládanie hráčov bez puku i s ním – na prihrávky, nadhodené puky, streľbu na bránu. Nejeden puk prejde za chrbát a brankár je nervózny. V druhej tretine dokonca až tak, že pri jeho nesprávnej rozohrávke idem do vedenia 7:5. Súper stráca tempo – dovtedy vedel vždy zareagovať, streliť kontaktný gól a nepustiť ma ďalej. No tentokrát mu to už nejde, tretina končí 9:6. Posledná tretina je neuveriteľná. Hoci mám pocit, že súperov brankár sa učí nové triky, nečakané blafáky, strely od modrej či prenesenie hry na opačnú stranu, všetko smeruje k jasnému výsledku 14:6. Posledné štyri góly a striedam v šesťdesiatej minúte zápasu, 35 sekúnd pred koncom. LA Kings kapitulujú na vlastnom ľade a NY Rangers odchádzajú s jasným víťazstvom na východ pobrežia.

Ten prvý zápas ukazuje, kam sa dostala NHL 15. Množstvo nových animácií má vplyv aj na hrateľnosť, najmä nenápadne dotyky či jemné fauly hráčov. Puk ujde aj pri malej prihrávke, žije si svojím životom. Súperi ho ľahšie strácajú a aj vám môže uskočiť. Hráči sa pohybujú v priestore rýchlo a s prehľadom, skúšajú zdvojovať, tieniť brankárovi, solídne sa rozmiestňujú. Snažíte sa tiež, vysúvanie do útoku funguje a v útočnej tretine ladíte akciu. Gólov zatiaľ padá nadpriemerne veľa, no zaručený recept na úspech ľahko nenájdete. Áno, prenášanie hry na opačnú stranu a odkrytie pri opačnej žrdi bránky funguje. Ale nie vždy. Občas stačí silná šupa alebo strela z modrej a doklepnutie. Streľbu treba skúšať a platí to aj naopak. Sám som dostal pár lacných gólov z rýchlych prienikov a dva hneď od Gáboríka.

Výborné správanie hráčov, puku a pohybu na ľade, dopĺňa kvalitné spracovanie rozmanitého publika a jeho reakcií. Na cudzom ľade váš gól ani neoslavujú, čušia ako nič, len keď skórujú, vtedy ženú svojich vpred a netreba sa diviť, že sa v zápasoch veľa divákov zo sedačiek nepohne. Bitiek je menej ako v minulosti, ale nevadí. Jeden-dva súboje stačia a ukazovatele sa nemenia na ľadový Mortal Kombat, sú skôr do počtu. Zrejme aj preto je na obale hry zrazu veková prístupnosť 12+ a nie hrozivá šestnástka.

Zlepšila sa grafika (hráčov, ľadu, puku, publika) a o komentár sa stará dvojica Doc Emrick-Eddie Olczyk. Sú noví, iní a ešte aj odlišne strihaní v prospech NBC TV štýlu. Majú trefné poznámky a hráčov po mene volajú len občas. Celkový dojem zo zápasu je veľmi dobrý, next-gen cítiť najmä na tvárach a postavách. Pohyby sú autentickejšie, aj občasná mimika či prestrihy zo striedačky. Na domácom kine oceníte i zvuk.

Po prvom zápase som vstúpil do menu a zistil najväčšiu zmenu ročníka. Hrá sa dobre, ale chýba kopa obsahu. Veľké módy sú zúžené a čo ostalo, nemusí každý akceptovať. Tu sa láme hodnotenie nad celou hrou. Ak si niekto vystačí s 30 tímami z NHL a v malých zápasoch, určite next-gen verziu privíta. No mnohí hráči zameraní na online módy budú reptať. Pohyb v menu sa mení na hľadanie toho, čo ostalo. Plesanie v NHL 12 nad zahrnutím tímu London Knights z Ontária strieda zatlačenie slzy, že teraz musíte dlho snoriť, čo vlastne hra ponúka. Z komplexnej NHL hry sa stal chudobnejší titul.

Sú tu tréningy, kde ako sólo hráč skúsite finty na brankára. Sú tu klasické zápasy v NHL i ďalších ligách na svete. V Hockey Ultimate Team budete mať ľahšiu prácu s tímom. Be a GM simuluje sezónu s vašim obľúbeným klubom, kde sa snažíte absolvovať čo najlepšie celých deväť mesiacov, no časť vecí tu chýba. Môžete si vybrať iba tím NHL a veľa vecí z manažovania klubu vypadlo. Drafty sú automatické, práca s farmami je slabá, chýbajú aj takzvané pre-season zápasy, kde sa ladí forma a môžete ladiť súpisku. Skrátka tu nie je štandardná sezóna, čo na pomery roka 2014 nesedí.

NHL 15
NHL 15 V brankovisku sa občas strhne mela, ale gól vtedy padá málokedy.
V brankovisku sa občas strhne mela, ale gól vtedy padá málokedy.


NHL 15 Pri oslavách gólov si všimnete kopu detailov. Vrátane nových sponzorov na štadiónoch.
Pri oslavách gólov si všimnete kopu detailov. Vrátane nových sponzorov na štadiónoch.


NHL 15  Prieniky a obrana majú s pukom kopu starostí, odskakuje neraz všetkým.
Prieniky a obrana majú s pukom kopu starostí, odskakuje neraz všetkým.





Dlhší zoznam nájdeme pri vypadnutých veciach. Be a Pro je zrazu strašne zjednodušený mód, pomaly až nuda a nie naháňanie sa za najväčším esom v lige. Absentujú klasické turnaje: Be a Legend, Live the Life, Winter ClassicMemorial Cup. Prirodzene sa na tomto mieste vynára otázka, čo je na hre najdôležitejšie. Jadro hrateľnosti je podľa mňa výborné a selekcia ostatných módov nie je taká prísna. Kopu módov som v živote nehral, osobne ma síce mrzí absencia sezóny, ale na online si nepotrpím. Zjednodušený Be a GM má trápi, no Be a Pro ani nie. Live the Life nemusím a NHL 94 Anniversary mód som si užil pri príležitosti 20. výročia, nepotrebujem ho vždy. Memorial CupWinter Classic by som si zahral a aj tie pre-season zápasy mi už k NHL patria. NHL 15 kladie pálčivú otázku, či sa musia z ročníka do ročníka prenášať všetky funkcie a módy. Osobne tvrdím a teraz vidím, že ani nie. Netreba robiť hru zákonite robustnou. Neobhajujem EA, pár vecí mi chýba, no hra nie je zlá.

EA Sports sľubuje, že kopu vecí i funkcií do hry ešte dodá. A počas recenzovania sa zrazu objavili dva väčšie updaty (po cca 1300-1450 MB), ktoré pridali do hry vyhlasovanie hviezd zápasu, Playoff mód pre turnaje a hodnotenie výkonu v Be a Pro. Októbrový mód pridá ďalšie funkcie. Áno, je tu problém, že už mali byť zahrnuté pri kúpe základnej hry 12. septembra 2014. Ale podobne ako World of Warcraft alebo iná hra sa NHL 15 vyvíja a dostáva ďalšie funkcie.

Počas prvého týždňa som s NHL 15 zažil kopu silných momentov, krásnych zápasov, jasných víťazstiev i tesných prehier. Oceňujem lepšiu grafiku i nový komentár, next-gen kabát hre svedčí, fyzika puku, pohyb hráčov a ich dresy sa posunuli vpred. Oželel som viaceré módy, zažil najsilnejšie momenty minulej sezóny, vrátil sa k svojim London Knights z OHL a odohral dychberúce tretiny aj v ich nečakanej partii proti HC Vítkovice. A to stačí. NHL 15 mení sériu, neberie všetko z minulých dielov, čaká na lepšie časy.


napísal Korec 26.9.2014
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
NHL 15
+ dynamická hrateľnosť
+ lepší pohyb hráčov, fyzika puku
+ výborný engine a grafika
+ komentár, soundtrack, TV štýl
- viaceré dobré módy chýbajú
- niektoré súčasti treba hľadať v menu


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PS3
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: EA SPORTS / EA SPORTS
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. september 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk