RISEN 3: TITAN LORDS

RISEN 3: TITAN LORDS

8.0

Pirátsky kapitán bojuje o dušu

Recenzia na PC verziu

RPG titulov s pirátmi nie je veľa a keď nám ich navyše naservíruje Piranha Bytes, to už stojí za pozornosť. Séria Risen sa celkom dobre rozbehla pred bezmála piatimi rokmi a v druhej časti spravila z hráčov pravých morských vlkov. Najnovší prírastok pokračuje tam, kde dvojka skončila, takže si môžete nasadiť kapitánsku čiapku a chopte sa kormidla.

Aj keď sa časť dobrodružstiev odohráva aj na vlnách, viac času strávite opäť medzi suchozemcami na sérii ostrovov. Každý z nich obýva iná komunita, spoločenstvo mágov, inkvizícia, domorodé kmene, lovci démonov, ale všetky tieto spolky zohrávajú svoju úlohu v rozsiahlom príbehu, ktorého dĺžka sa môže vyšplhať na 30 hodín. To je naozaj slušný rozsah a ten ešte natiahnu hneď tri sťahovateľné prídavky, ktoré sú už vonku spolu so základnou hrou. Dva doplnkové ostrovy a výbava mali za cieľ nalákať hráčov na predobjednávku. Aj bez nich je však hra dostatočne masívna a cesta do finále zaberie kopu času.

Aj keď aj tentoraz pôjde o záchranu sveta, hlavný hrdina má vlastne celkom iné problémy. Prišiel totiž o dušu a musí ju získať späť, inak nadobro skončí medzi démonmi v podsvetí. Lenže to bude poriadne tvrdý oriešok a bez pomoci vplyvných osôb a svojej posádky nič nedosiahne. A keďže stopercentne platí "niečo za niečo" a more i pevnina sú plné nebezpečenstiev, bezmenný, ktorý sa premenoval na strateného, bude mať plné ruky práce. Musí prebádať ostrovy, nadväzovať kontakty a plniť hlavné aj vedľajšie úlohy, čím si jednak nakloní správnych (nie len) ľudí a navyše získa aj nejaké odmeny a slávu. Bude treba preskúmať bane, aktivovať reaktor, dohodnúť sa s domorodcami o dodávke pitnej vody, rozbíjať temné portály, hľadať zakopané poklady a legendárne zbrane a mnoho ďalšieho. Hoci sa autori nevyhli ani banálnym úlohám, kde treba zabiť určitý počet kreatúr, popri nápaditejších zadaniach sú znesiteľné. V poslednej fáze hry však zjavne vývojárom došli nápady a postup sa obmedzuje na bohapusté zabíjanie a prebojovanie na kľúčové miesta.

Risen 3: Titan Lords
Risen 3: Titan Lords Súboje na mori nezažijete často, ale sú vhodným spestrením hry.
Súboje na mori nezažijete často, ale sú vhodným spestrením hry.


Risen 3: Titan Lords Budete  aj loviť morské obludy.
Budete aj loviť morské obludy.


Risen 3: Titan Lords Jednou z hlavných úloh je zničenie portálov, ktorými prichádzajú kreatúry z podsvetia.
Jednou z hlavných úloh je zničenie portálov, ktorými prichádzajú kreatúry z podsvetia.





Spomínaná sláva je aj tentoraz merítkom skúseností, ktoré sa získavajú za splnené ciele, zabitých protivníkov a odhalenie nových lokalít. Na rozdiel od iných hier, hrdina nezískava tradičné levely, ale nadobudnutú slávu môžete kedykoľvek investovať do rozvoja svojich atribútov. Takže si vylepšujete útoky nablízko, strelnými a doplnkovými zbraňami, šikovnosť, odolnosť, schopnosť presviedčania, mágiu a spirituálnu silu. To všetko sú však len základy. Každý atribút združuje set konkrétnych schopností, ktoré vás už naučia rôzne postavy roztrúsené po krajine. Obvykle okrem určitej vyspelosti žiadajú aj poplatok, ktorý je pri pokročilých prvkoch značne vysoký. Investície do schopností sa však oplatia. V boji sa potom lepšie oháňate mečom či kordom alebo máte presnejší zásah a nejakú fintu navyše. Hodí sa aj schopnosť kuť a vylepšovať výzbroj, miešať odvary, sťahovať zo zabitých zvierat kožu a odnímať im zuby a pazúry. Ak chcete občas niečo potiahnuť, je dobré trénovať zakrádanie, zámočníctvo a určite si obľúbite možnosť používať opicu na krádeže a posielať ju na ťažko schodné miesta. Ak ste hrali Risen 2, bude vám tento systém vývoja dôverne známy a ničím vás neprekvapí.  Stále je však funkčný a praktický.

Pri putovaní sa môžete ľubovoľne presúvať z jedného ostrova na druhý. Stačí sa vrátiť na loď  (najjednoduchšie príkazom v menu postavy) a stanoviť nový kurz. Na miesto určenia sa dostanete prakticky okamžite. Objavíte sa na palube lode a po kliknutí na malý čln stanovíte miesto výsadku na pláži, prípadne v prístave. Predtým si môžete podebatovať s posádkou a vybrať jednu z postáv, ktorá vás bude sprevádzať na ostrove. Medzi spolubojovníkmi nájdete napríklad aj pirátku Patty, s ktorou ste sa zoznámili v Risen 2. A nie je to jediná postava z dvojky. Spoznáte aj ďalších starých známych, vrátane NPC postáv, s ktorými ste mali pletky v predošlej časti. A stanete sa aj súčasťou jedného zo spoločenstiev, ktoré si vyberiete. To do istej miery ovplyvní vaše ďalšie možnosti a aj vzhľad postavy a dokonca lode. Zo mňa sa stal voodoo pirát, ktorý používa domorodú mágiu, behá s pomaľovanou tvárou a plaví sa na lodi so strašidelnými zástavami a lebkami.

Totožné sú aj niektoré lokality, ktoré navštívite, ibaže tentoraz sú často v zúboženom stave, pretože všade vyčíňajú kreatúry z podsvetia. Znovu sa tak ocitnete v starej dobrej krčme na ostrove Antigua, ktorý je útočiskom pirátov, ibaže niektorí ľudia zahynuli a budovy sú poškodené. Povedomá vám bude aj vojenská pevnosť s vyľudnenými plantážami na inom ostrove. Okrem exteriérov s bujnou vegetáciou vstúpite aj do kobiek, chrámov s pascami a pákami a baní, kde občas môžete vydolovať nejakú rudu alebo kryštály. Pri ohni si zas upečiete surové mäso a ryby, ktoré vám po zjedení pomaly regenerujú život. Rovnako poslúži ovocie a huby, ktoré sa spolu s pečeným mäsom ukladajú ako jednotná  potrava - proviant. Na podobnom princípe  fungujú sudy s vodou, ktoré občas nájdete pri obydliach. Na okamžité doplnenie života v boji je aj tentoraz ideálny rum, prípadne iný alkohol.

Na rýchly presun na už známe miesta slúžia portály, ktoré sú však aktívne až po vložení špeciálnych kameňov. Dôležité miesta pohodlne nájdete pomocou mapy s navigáciou podľa úloh, ktoré sa hromadia v denníku. Ten je súčasťou menu postavy, rovnako ako atribúty a inventár v konzolovom štýle, kde  osobitne vyberáte predmet pre pravú ruku, ľavú ruku a ďalšie časti tela spolu s prsteňom a amuletom.

Vďaka svojmu neštandardnému stavu má hrdina aj špeciálnu schopnosť. Môže využívať astrálny pohľad, kedy všetko vníma v akejsi duchovnej rovine, kde sa po výučbe u šamana zvýraznia rôzne objekty alebo nepriatelia.  Keby tvorcovia použili trochu viac predstavivosti, mohli astrálny pohľad využiť oveľa viac, napríklad na odhalenie tajných vstupov alebo neviditeľných nápisov a pri niektorých úlohách. V terajšej podobe ale žiadny hlbší zmysel nemá. Rovnako ako spánok, ktorý nakrátko prenesie postavu do podsvetia, kde jej uberie kúsok z duše, ale tieto výlety nič pozitívne neprinášajú a sú úplne zbytočné. Ak aj tvorcovia mali nejaký hlbší zámer, zrejme od neho upustili a hra o dušu, s možnosťou aspoň dvoch odlišných zakončení na základe rozhodnutí hráča, sa nekoná.

Veľký priestor je venovaný bojom a práve preto je škoda, že ich tvorcovia ponechali prakticky bez zmeny. Hoci poskytujú určité taktické možnosti, nie sú úplne ideálne a rýchlo sa stanú stereotypnými. Jedným tlačidlom vediete útok primárnou zbraňou, pri podržaní silnejší, a môžete vykonať aj tri výpady za sebou, druhým sa bránite a v prípade strelných zbraní a kúziel mierite. Pred bojom však treba vždy najprv aktivovať zbraň tretím tlačidlom, čo je pri náhlych prepadnutiach dosť nepraktické. Spravidla vás tento moment pripraví o časť života. Po boji zas zbraň musíte deaktivovať, inak nepozbierate lup a mohli by ste nechtiac napadnúť NPC postavu, s ktorou sa chcete iba porozprávať. V boji môžete využiť aj permanentné kúzla a jednorazové zvitky a okrem toho sekundárnu zbraň. Tou môže byť pištoľ, vrhacie dýky, prípadne iná pomôcka, ktorou v správnej chvíli destabilizujete protivníka.

Risen 3: Titan Lords
Risen 3: Titan Lords Takto vyzerá pravý a nefalšovaný voodoo pirát a jeho loď.
Takto vyzerá pravý a nefalšovaný voodoo pirát a jeho loď.


Risen 3: Titan Lords Z nazbieraných surovín môžete vyrobiť hoci aj grog. Najskôr si ale musíte osvojiť remeslo.
Z nazbieraných surovín môžete vyrobiť hoci aj grog. Najskôr si ale musíte osvojiť remeslo.


Risen 3: Titan Lords Pri putovaní stretnete rôzne bytosti a môžete im klásť aj dôležité otázky.
Pri putovaní stretnete rôzne bytosti a môžete im klásť aj dôležité otázky.





Pri potulkách a v boji vám smie asistovať jeden spoločník z vašej posádky a niekedy sa zapoja aj spriaznené alebo neutrálne postavy. Buď ako dočasní partneri pri plnení úlohy alebo skrátka zareagujú, keď sa nablízku objaví hrozba. Problém je v tom, že v zápale boja niekedy zasiahnete aj NPC postavy, ktoré nemáte v úmysle ohroziť a ich reakciou môže byť protiútok, až kým nepadnete k zemi. To sú veci, ktoré nie sú v boji uspokojivo doriešené. A nezakryjú to ani zriedkavé zakončovacie kombá. Čo sa týka nepriateľov, AI je priemerná, ale aj obyčajný potkan dá niekedy zabrať a je treba vhodne kombinovať útoky, obranu a často používať kotrmelce, ktorými sa vyhnete zásahu. 

Až do konca hry vám znepríjemnia pobyt rôzne dravce, netopiere, pavúky, jaštery, kreatúry na pláži a krokodíly. Niekedy sú tieto zvieratá silnejšie ako plnohodnotní nepriatelia (hlavne pri väčšom počte, keď útočia zo všetkých strán), ktorých predstavujú pekelné psy, nemŕtvi, golemovia, temní lordi, vojaci a goblini. Príležitostne sa môžete chytiť do pasce alebo vás  niečo poriadne schmatne a musíte rýchlo zareagovať určeným tlačidlom, aby ste sa z toho dostali. Môžete sa tešiť aj na bossov, ktorých neraz stačí tradičným spôsobom zbaviť života, ale občas dosiahnete víťazstvo inak. Napríklad musíte spútať beštiu špeciálnymi úchytmi.  

Osobitnú kategóriu predstavujú boje na mori. Nie je ich veľa vlastne sú všetky naplánované a odohrávajú sa v stanovených fázach hry. Vždy predstavujú určitú výzvu a delia sa na prepadnutia so súbojmi lodí a lov vodných monštier. Lodné bitky zvyčajne majú niekoľko fáz. Môžu to byť bitky s námorníkmi, streľba delom na nepriateľskú posádku alebo odhadzovanie výbušných sudov a napokon duel s kapitánom. Pri love monštier kormidlujete loď a keď sa vynorí príšera, ostreľujete ju z dela. Prvý takýto lov bol vcelku zábavný, ďalší už menej, pretože to trvá dosť dlho.

Risen 3: Titan Lords
Risen 3: Titan Lords Na lodi vás čakajú vaši spoločníci, ale na ostrove vás môže sprevádzať len jeden.
Na lodi vás čakajú vaši spoločníci, ale na ostrove vás môže sprevádzať len jeden.


Risen 3: Titan Lords Nové schopnosti a lepšie techniky sa naučíte od rôznych obyvateľov na ostrovoch.
Nové schopnosti a lepšie techniky sa naučíte od rôznych obyvateľov na ostrovoch.


Risen 3: Titan Lords Pobyt v spirituálnom svete nemá hlbší význam.
Pobyt v spirituálnom svete nemá hlbší význam.




Grafika hry je príjemná. Pekne spracované sú najmä slnkom zaliate pláže a pralesy prekypujúce životom, ktoré sa večer ponoria do tmy. Väčšina obyvateľov v noci spí, či už sú to ľudia alebo dravá zver, ktorá sa dá opatrne obísť, keď odpočíva na ceste. Niektoré interiéry, jaskyne a kobky až taký dobrý dojem neurobia, ale nie sú vyslovene škaredé. Ozvučenie je priemerné, dabing neohromí, ale ani neurazí. Animácie pohybu sú solídne, no hlavný hrdina by mohol mať viac pohybových variácií. Za úplne zbytočné považujem hrubé nadávky v dialógoch, bez ktorých by sa hra pokojne zaobišla. Tvorcovia zrejme chceli pirátov vykresliť ako pekne drsných, ale vulgarizmy sú príliš účelové a v rozhovoroch pôsobia neprirodzene.

Risen 3 pokračuje tam, kde skončila predošlá časť. Neprináša veľa nového, ale dokáže zaujať svojim rozsiahlym príbehom s pirátskou tematikou, ku ktorej pasujú vcelku nápadité námorné bitky. Ak sa vám páčil Risen 2, trojka vám bude vyhovovať, už preto, že je prakticky všetko po starom. V prípade, že sa vám druhý diel nepáčil, z rovnakého dôvodu vám nesadne ani Titan Lords. No aj keď sa hra udržala nad vodou, v prípadnej ďalšej časti už recyklovaný obsah stačiť nebude a uvítali by sme nové prvky, aby séria neprešľapovala na mieste. Nateraz sme ale vcelku spokojní.


napísal uni 12.8.2014
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
RISEN 3: TITAN LORDS
+ slušný príbeh a rozsah približne 30 hodín
+ vývoj a bohaté možnosti hrdinu
+ návrat obľúbených postáv
+ námorné bitky sú vítaným spestrením
- stále dosť fádne boje
- zbytočné vulgarizmy v dialógoch
- prakticky žiadne inovácie
- ku koncu sa hra obmedzuje na bohapusté zabíjanie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,4 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA, Windows Vista + SP2/ 7+ SP1/ 8


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Cenega / Piranha Bytes
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. august 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19538)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk