LEGO THE HOBBIT

LEGO THE HOBBIT

7.0

Bilbo a jeho kockaté dobrodružstvo

Recenzia na PS3 verziu

Medzi najočakávanejšie udalosti filmového sveta patrí aktuálne spracovanie Tolkienovho putovania Bilba s trpaslíkmi, ktoré režíruje Peter Jackson. Už Pánovi prsteňov sa podarilo zaujať širokú verejnosť, tak prečo by sa o niečo podobné nemohol pokúsiť Hobbit? Milovníci virtuálneho fantasy sa zatiaľ len smutne obzerajú po čomkoľvek s chlpatými nohami alebo hustou bradou, ale až na zopár naivných hipsterov na nič nenaďabili. Pri spomienkach na (ne)kvalitu produkovaných dielok podľa filmovej predlohy je to možno aj dobre. Teda až na výnimku potvrdzujúcu pravidlo - TT Games a ich nekonečnú Lego sériu.

Hviezdna zostava

Začalo to nenápadnými Hviezdnymi vojnami, ktorým veril málokto. Veď čo už len môže byť zábavné na arkádovom pobehovaní s drobnou postavičkou a rozbíjaní predmetov zložených z Lego kociek? Veľa vecí, ale to sme zistili až neskôr a boli v tom neraz až po uši. Kooperatívne šialenstvo sa postupne rozšírilo do mnohých obľúbených dobrodružstiev známych z kníh, komiksov a filmov. Cesta minimálneho progresu a vylepšení je postavená proti známej mantre - ak niečo funguje, tak to neopravuj. Potrebuje Lego univerzum skutočne injekciu s adrenalínom, pretože nám pred očami začína pomaly chradnúť? Kladne odpovedáme už dlhšiu dobu, avšak vždy to skončí rovnako. Skúsime nový diel, ktorý sa hrá tak dobre, že od zúfalých očakávaní akýchkoľvek zmien upustíme.

Novému LEGO The Hobbit sa nedá uprieť nenáročné, ale zábavné hranie, aj napriek roztomilej vrave na obrazovke, ktorá môže kdekoho skôr odradiť. Beháte s panákom z Lega, kedykoľvek si k vám môže prisadnúť akciechtivý jedinec, chopí sa gamepadu a spolu rozbíjate farebné kocky na cimpr-campr a pomáhate si pri riešení jednoduchých logických hádaniek. Stále síce len formou lokálneho multiplayeru, no ani osamote sa nudiť nebudete. Desiatky postavičiek suplujú rôzne povolania. Každá dokáže čosi svojské, čo iná z vašej skupiny nie a navzájom sa dopĺňajú. Bilbo získa prsteň odhaľujúci inak neviditeľné kúsky Lega, Gandalf v tme vykúzli svetlo, Fili lopatou vyhrabe ukryté poklady, Kili šípom aktivuje spínače na otvorenie dverí, Dwalin obrovským kladivom posúva kamenné bloky a nechýba ani potiahnutie dvoch pák naraz či skladanie rozbitých kociek na nové objekty.

LEGO The Hobbit
LEGO The Hobbit Zbrane na akciu vplyv nemajú a palicou spraví Bilbo rovnakú paseku ako so Žihadlom.
Zbrane na akciu vplyv nemajú a palicou spraví Bilbo rovnakú paseku ako so Žihadlom.


LEGO The Hobbit Thorin má hlas drsný ako šmirgľový papier - a vôbec sa k nemu nehodí.
Thorin má hlas drsný ako šmirgľový papier - a vôbec sa k nemu nehodí.


LEGO The Hobbit Plavbe v sudoch nechýba spád, no ovládate ju minimálne a skôr len búšite do tlačidiel.
Plavbe v sudoch nechýba spád, no ovládate ju minimálne a skôr len búšite do tlačidiel.





Vážna cesta tam a späť

Základom je príbehová kampaň sledujúca dva prvé filmy. Putovanie Bilba s trpaslíkmi je dobre známe a netreba ho obšírnejšie rozoberať. Dabing postavičiek poteší skôr fanúšikov filmovej predlohy, ale nebudeme sa kĺzať po príliš šmykľavom ľade a hodnotiť to, či nám Jackson kultovú knihu neznásilnil. Horšie je však to, že výskyt dabingu takmer úplne vyhubil humor, pre celú sériu tak charakteristický. Isteže, ak postavičky skutočne bľabocú, vyzerá to pre niekoho lepšie a neodradí to menej infantilných jedincov, no subjektívne, všetky tie gagy a humorné situácie nesmierne chýbajú. Nájdu sa aj v Hobbitovi, ale je ich poskromne a už sa jednoducho netešíte na každú animačku ako v minulosti.

Napriek tomu ale bezproblémovo funguje otrepané pravidlo - ešte jeden level a potom to už skutočne vypnem. Svet Stredozeme je rozdelený na niekoľko desiatok úrovní, tvoriacich základ príbehovej kampane. Pozbierať v nich všetko je po prvom zahraní nemožné. Ku kompletnej zbierke sa dopracujete len opakovaným zahraním, kedy môžete využiť všetky odomknuté postavičky, prejsť alternatívne cesty a objaviť dobre ukryté poklady. LEGO The Hobbit totiž nie je hrou len na jedno zahranie. Odpinkanie príbehu je len akousi povinnou jazdou, po ktorej skutočne všetko len začína. Nielenže sa budete vracať do vyčistených úrovní, aby ste vysnorili aj tú najdômyselnejšie ukrytú truhlicu, ale užijete si aj mimo nich.

Stredozem je totiž v rámci možností otvoreným svetom, centrálnym hubom, z ktorého vedú rôzne cesty k alternatívnym odbočkám či príbehovým úrovniam. Môžete sa tu zaseknúť na desiatky hodín a snažiť sa objaviť cestu k zatúlaným predmetom a kockám Lega. Vôbec vám nebude pripadať podivné, že vlastne len napĺňate svoje mamonárske chúťky. Ako to už býva zvykom, Hobbita nevynímajúc, v Lego hrách je stále čo robiť a vždy vidíte niečo nové a máte sa kam vybrať. Už sa len rozhodnúť, kam skôr.

Krásna a nemotorná

Chváliť spracovanie Lego hier je tradíciou. Oprávnenou, pretože vyzerajú výborne a nepotrebujú k tomu nadupaný engine s podporou všetkých tých namakaných slovíčok. Stačí k tomu adekvátne vymodelovaná 3D krajina a kopec objektov zložených z Lego kociek. Panáčikovia sa hýbu roztomilo, kocky sa nádherne rozbíjajú a zvučí to tak, ako má. Aj dabing je kvalitný, ale k LEGO hrám jednoducho tento štýl príliš nepasuje. Na výbornú dopadla hudba čerpajúca z filmovej predlohy. Je nádherne vidieť, teda skôr počuť, ako dokáže skúsený skladateľ posunúť atmosféru o stupienok vyššie s decentne zvolenými melódiami. Isteže, nič iné ako orchestrálne skladby sme nečakali a na dokreslenie atmosféry pri putovaní do Opustenej hory sa jednoznačne hodia najlepšie. 

Absenciu noviniek sa snaží zakryť craftovací systém, avšak v konečnom dôsledku ide o bezvýznamný doplnok. Počas hrania pri rozbíjaní predmetov zbierate aj suroviny, ktoré neskôr potrebujete pri výrobe špeciálnych predmetov. Počas hrania sa nám ani raz nestalo, že by sme nemali v inventári potrebné veci. Miesto automatického skladania obrovských objektov držaním jedného tlačidla, musí tentoraz hráč zvoliť vo vybraných momentoch ďalší správny diel skladačky, ktorý vidí ako priehľadný na celom modeli. Zábava po prvýkrát, neskôr nutné zlo, ktoré pretrpíte. Plakať nad tým, že by sme si chceli niečo sami virtuálne poskladať od podlahy, sa neoplatí, pretože naše detské slzy nik neuvidí.

Namiesto zanedbateľných herných prvkov mohli radšej vývojári z TT Games zapracovať na ovládaní. Samotná ovládacia schéma je navrhnutá prirodzene, nevyužíva príliš mnoho tlačidiel a všetko vám prejde pomerne rýchlo do krvi, no stále nadávame na to isté - je to nepresné aj s gamepadom. Je neskutočne náročné presne odhadnúť, kam postavička doskočí, čo vyústi k mnohým zbytočným pádom a frustrujúcim momentom, napriek minimálnej penalizácii za smrť. Automatické mierenie dokáže aj najväčšieho flegmatika presvedčiť o tom, že teraz je tá vhodná doba na detinské trieskanie gamepadom o stehno a zúfalý plač. (Na modriny použite obľúbený prípravok a v práci sa vyhovorte, že vás bije žena alebo frajerka.) Niekam spadnete, to áno, aj trikrát, už vám začne mykať okom, no to si ešte užijete súboje s postavami zo zbraňami na diaľku, ktoré strieľajú všade tam, kde nemajú. Súboj z takmer samotného záveru vás presvedčí o tom, že Gandalf je senilný dedo pod vplyvom alkoholu, strieľajúci modré pľuvance presne tam, kde nikto nie je.

LEGO The Hobbit
LEGO The Hobbit Krajinka je úžasná aj v Lego spracovaní.
Krajinka je úžasná aj v Lego spracovaní.


LEGO The Hobbit Hlúpych trollov porazíte vďaka útokom spolupracujúcich trpaslíkov.
Hlúpych trollov porazíte vďaka útokom spolupracujúcich trpaslíkov.


LEGO The Hobbit Lego The Expendables - nikdy neviete, či sa do toho TT Games skutočne nepustia.
Lego The Expendables - nikdy neviete, či sa do toho TT Games skutočne nepustia.





Klesajúca opona

Rozdelenie virtuálneho Hobbita na dve časti je možno nezmyselným krokom, ale to uvidíme až po odhalení finále Bilbovej cesty. LEGO The Hobbit sa hrá dobre, na stretnutie so Smaugom sa skutočne tešíte a celé je to príťažlivo roztomilé. Vysoká úroveň hrateľnosti s opakovaním zábavných úrovní je zabezpečená samotnými hernými princípmi, no musí prísť to večne omieľané - je to stále to isté. Dokola a zas a znovu. Stále je to ešte stráviteľný pokrm, ale už cítiť trpkú pachuť pri prehĺtaní.


napísal Kordi 13.5.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
LEGO THE HOBBIT
+ atraktívny svet a herné možnosti
+ technické spracovanie
+ znovuhrateľnosť
- minimum inovácií
- nepresné ovládanie
- vytrácajúci sa humor


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Warner Bros. / TT Games
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 11. apríl 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18415)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk