PROFESSOR LAYTON VS. ACE ATTORNEY

PROFESSOR LAYTON VS. ACE ATTORNEY

8.5

Neobvyklý prípad pre naslovovzatých majstrov

Recenzia na 3DS verziu

Najlepšie detektívno-dobrodružné série z éry DS a 3DS sa stretávajú v epickom diele. Každá z nich má svoj vlastný štýl a do nevšedného kríženca prináša to najlepšie. Hru môžu skúsiť aj začiatočníci, no budú dosť prekvapení, aký komplexný systém táto kombo adventúra ponúka. Skĺbila totiž výborné prvky oboch sérií v dejovo bohatom dieli, ktorý obstojí aj individuálne v každej sérii.

Na začiatku je prekvapivo akčné intro. V aute uháňa chlapík a vedľa neho vystrašená blond dievčina zvierajúca veľkú knihu. V pätách je svorka zvláštnych lietajúcich stvorení, neskôr označených ako temné čarodejnice. Naháňačka končí neblaho, autonehodou v parku, kde sa oživujú bájne postavy. Šofér musí presvedčiť blondínu, aby utekala preč a vyhľadala v Londýne jedného muža. Tým nie je nik iný ako Professor Layton, ktorý si s Lukeom počas búrky kráti čas hádankami a rečami o čarodejniciach. Nevľúdne počasie nezastaví blondínu pred cestou k nim. Celá premočená na návšteve porozpráva, odkiaľ prišla, no príbeh sa zdá byť neuveriteľný. Ale keď ju jedno monštrum unesie, vyšetrovatelia putujú k Tower Bridge, kde sa zjaví tajomná kniha a oni sa stanú jej súčasťou. 

Krátko potom priletí do Londýna Phoenix Wright s asistentkou Mayou. Mali prísť na výmenný pobyt a hneď sa dostali na skutočný anglický súd, kde majú obhajovať povedomú blondínu menom Estella, ktorú chcel chrániť Professor Layton. Dievčina bola totiž obvinená z krádeže a útoku na inú osobu na lodi. Nervózny Wright musí prekonať kultúrne rozdiely a pustiť sa do obhajoby. Ale aj on sa nakoniec dostáva do tajomnej Labyrinthie, kde podobne ako Layton musí použiť vlastný um.

Professor Layton vs. Ace Attorney

Áčkové animácie sú slasť aj na menšom displeji 3DS.
Professor Layton vs. Ace Attorney

Niektoré postavy Labyrinthie sa k dvojici z Londýna náramne hodia.
Professor Layton vs. Ace Attorney

Natrčte ukazováky, tu sa vznášajú námietky!!

Professor Layton vs. Ace Attorney sa so začiatkom veru nemazná. Chrli na vás nové postavy, záhady sa bleskovo zapisujú do denníka (za hodinku a niečo získate štyri), menia sa lokality, špičkové scény. Je tu päť hlavolamov, zrazu sa dianie prehupne a namiesto Laytona a Lukea už sledujeme prílet Wrighta a Mayi na súd s nezaujatým sudcom a protivným žalobcom. Prvý súdny spor prinesie vtipné vedľajšie postavičky - strážnika chrúmajúceho čokoládu i kuchynskú puťku s vyzývavým outfitom. Prológ trvá takmer štyri hodiny, až potom sa obaja hrdinovia môžu presunúť do magického prostredia Labyrinthie.

Esá vo svojom obore prídu s pomocníkmi do stredovekého sveta plného kúziel, čarodejníc a súdov, ktoré tu vyzerajú inak ako v civile (teda budúcnosti). Obaja znalci sú vytrhnutí zo svojich súradníc do sveta, kde ich tradičné vedecké či právnické metódy môžu fungovať, ale len ako základ, ktorý si musia rýchlo okoreniť magickými okolnosťami. Do deja sa mieša záhadný Storyteller, mocná postava, ktorá tvorí príbehy aj s našimi hrdinami.

Na tomto mieste treba podotknúť, že napriek názvu nebudú Professor Layton a Ace Attorney proti sebe súperiť, ale ich výlet do tajomnej Labyrinthie prináša formu spolupráce, originálny co-op dvoch odlišných hrdinov. Prostredie, do ktorého sú vložení, je najlepším kompromisom pre tento cross-over, aby fanúšikovia ani jedného tábora nereptali, že celá hra sa odohrá v Londýne, USA či Japonsku.

Takže Labyrinthia – prostredie s klasickým stredovekým pôdorysom, ale zvláštnosťami. Scenáristi sa vynašli a magický svet ako spoločný menovateľ prináša svieži vietor do oboch sérii. Aj na Laytonove pomery tasí veľmi bizarné záhady. I po zmene z londýnskeho prológu si scenár uchováva všetky špičkové atribúty - kvalitne napísané postavy a nielen ústrednú štvoricu, aj Estellu, Storytellera a celý rad vedľajších persón. Majú milé i nepríjemné vystúpenia, interakcia s hlavným kvartetom je úžasná. Je to esenciálny element celej hry. Ak máte stráviť 30 hodín a polovicu času čítate text v dlhočizných dialógoch alebo súdnych sporoch, oceníte ako sú postavy výborne napísané.

Prirodzená otázka po teleporte do Labyrinthie i ocenení kvalít scenára znie:" Ktorá séria prevažuje, respektíve ktorý tábor fanúšikov bude spokojnejší ?" Už po prológu je cítiť, že Layton vs. Attorney sa dlho správa ako kríženec. Strieda individuálne kapitoly, separátne sa venujete hádankám alebo súdom a spočiatku len niekoľko prvkov spája vaše lámanie hlavy. V druhej polovici sa už začnú jednotlivé postavy i kusy deja prelínať. Pomocníci Maya a Luke spolu riešia puzzle, Layton zavíta do nudnej siene a dodáva Wrightovi nové dôkazy. Finále v podobe veľkej kapitoly oboch bardov stojí za to. Prepojenie cítiť.

No ak chcete rozlúsknuť hádanku prevažujúceho charakteru, viac času trávite Wrightovým štýlom. Súdne spory sú doménou a neraz trvajú aj niekoľko hodín (prvý mi zabral presne dve). Hľadanie stôp a pohyb v teréne je potom nahradený Laytonovou časťou, pátráním, konverzáciou i riešením hádaniek. Kostra hry je jasná, ale aj tak je pútavé sledovať, ako tvorcovia obe zložky prepojili a čo kde dodali či ubrali.

Professor Layton vs. Ace Attorney

Takže hádanka zo sveta hudbičky, no nebude to ľahké...
Professor Layton vs. Ace Attorney

Šachovnica ako základ pre dobrý hlavolam.
Professor Layton vs. Ace Attorney

Sneaky-sneaky aktivity a paralelná cesta k východu.

Z dvoch štýlov teda Layton ťahá skôr za kratší koniec. Azda je to miernym vyčerpaním série a a ak ste hrali všetkých šesť dielov, máloktorá hádanka vás prekvapí. Viaceré ste už raz absolvovali (nie presne tie isté, no riešenie i štýl sú povedomé). Klasické hľadanie cestičiek v labyrintoch, vylúčenie prvku z ponuky, matematické variácie, šachová partia, skladanie predmetov (policajný hamburger je vtipný). Navyše v celej hre čaká len asi 70 puzzle - oproti iným hrám iba polovičná porcia. Na druhej strane, u Laytona vynikajúco funguje všetko okolo hádaniek. Konverzačné scény sú fantastické, spovedanie osôb v mestečku má šmrnc, putovanie a objavovanie nových lokalít tiež. Nehovoriac o zbere dôkazov pre právnika v neskorších častiach hry. Je to práve Layton, ktorý ťahá dej vpred. Občas si budete želať ostať v teréne a malebných zákutiach Labyrinthie skôr, ako opäť pôjdete na súd.

Súdne pojednávania tvoria veľkú časť hry a málokedy zvládnete jeden prípad na jedno zahranie. Dajú sa rozdeliť na niekoľko častí, no oceníte aj integrovaný poznámkový blok, ak by ste prípad nevyriešili za deň-dva. Prvý prípad v Londýne je zahrievajúca klasika, no v Labyrinthii funguje pár veci inak. Magické prvky ovplyvňujú stopy, svedkov i obete. Musíte starostlivo vypočúvať svedkov, oponovať im a v správnom čase vyťahovať dôkazy. No neskôr prídu nečakané prvky. Niektorí svedkovia jasne klamú alebo v polovici prípadu otočia svoju výpoveď a zrazu si ich musíte zaradiť. Alebo neverbálna komunikácia odhaľuje možné slabiny. Najväčším osviežením je vypočúvanie viacerých svedkov naraz. Až vtedy zistíte, aké je náročne sledovať výpovede, ktoré sa totálne krížia. Niektorí svedkovia klamú celý čas, iní to v polovici otočia, ďalší sa dajú ovplyvniť vedľajším svedkom. Kontradikcie sú v tomto smere náročné a najmä prvkov na zamyslenie je zrazu oveľa viac.

Sudca vám navyše strháva za nesprávne zasahovanie a oponovania aj súdne body (v podobe modrých výkričníkov) a keď budete zle tvoriť obvinenia v nesprávnom momente, súd zrazu končí. Na druhej strane kríženec hier využíva mince s radami (hint coins) v súdnom spore, takže si môžete nechať poradiť, kedy použiť predmet na obhajobu, ktoré tvrdenie posunie ďalej spor a podobne. Za odmenu získavate zase takzvané picarats (body úspešnosti). Čím viac výkričníkov vám ostane, tým viac bodov si pripíšete. Sú to síce maličkosti, ale svedčia o tom, že autori si naštudovali silné stránky oboch sérii a zahrnuli ich.

Professor Layton vs. Ace Attorney

Estella v súdnej sieni nemá jediný náznak emócie. Skutočne podivný klient!


Professor Layton vs. Ace Attorney

Keď sa konečne hlavné kvarteto spojí, bude to stáť za to. A dej graduje.


Professor Layton vs. Ace Attorney

Zabudnite na pánov vpredu, slečna v pozadí s magickou knihou je v scéne kľúčová.


Dĺžka hry je solídna a mnohí budú prekvapení, že trvá viac ako tradičné Laytonove dobrodružstvá. Súdne spory totiž prebiehajú často dlhšie ako riešenie hlavolamov. Akurát tempo niektorých sporov je už dosť pomalé a pri sústredení sa na všetky výpovede vám môžu unikať malé detaily a budete sa chcieť posunúť v spore ďalej. Trpezlivosť je pre túto adventúru kľúčová. Pri rozsahu 30 hodín si radšej treba dať pauzu a vrátiť sa k nej neskôr – možno vám riešenie napadne aj mimo hry.

Level 5 a Capcom rozhodne nešetrili nielen na rozsahu, ale ani na produkcii. Dlhé nahovorené animácie sú skvost (a digitálna verzia je jedna z najväčších na 3DS karte), viaceré dialógy majú tiež dabing a aj grafika dosahuje výborne možnosti handheldu. Ovládanie je špičkové a dotyky, prehľadné menu či rozdelenie dôkazov, hádaniek a ďalších súčastí, funguje na sto percent.

Kto má chuť ponoriť sa do inteligentného a výborne napísaného dobrodružstva, ktoré má jeden z najlepších scenárov s humorom, má unikátnu šancu. Je to presne ten titul, čo predstaví to najlepšie z oboch sérií - sofistikovaný prejav, anglický humor a hádanky Laytona a dlhé súdne spory a obhajobu Phoenix Wrighta. Pokiaľ ide o obohatenie sérií, Wright dostal väčšie možnosti i príjemné osvieženie. Layton ponúka skôr tradičnú náplň a bohatý dej. Hra kombinuje kvalitnú japonskú produkciu a po dohraní si azda poviete, že chcete skúsiť aj individuálne dobrodružstvá hrdinov a to je ďalšie plus.


napísal Korec 16.5.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
PROFESSOR LAYTON VS. ACE ATTORNEY
+ kvalitný scenár
+ postavy, dialógy, prostredia
+ rozsiahle súdne spory i nové prvky
+ funkčné prepojenie oboch sérií
+ solídny rozsah
+ výborná produkcia
+ intuitívne ovládanie
- občas príliš naťahované súdy a pomalé tempo
- menej rébusov a porcia Laytona


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Level-5 / Capcom
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk