RESIDENT EVIL 4 ULTIMATE HD EDITION

RESIDENT EVIL 4 ULTIMATE HD EDITION

8.0

Úspešne infikovaný PC port

Recenzia na PC verziu

Čo je staré, nemusí byť zlé. Vhodným príkladom je odležané víno, ale aj reedícia klasiky Resident Evil 4, ktorá sa vracia na PC s HD textúrami. Nebezpečnú výpravu sme si zopakovali, aby sme vám povedali, či hra dopadla lepšie, ako v prípade prvého portu a čo sa v infikovanom svete vlastne zmenilo.

V prvom rade nezaškodí, ak si pripomenieme obsah štvrtej časti. Príbeh načnete s Leonom, ktorý prežil apokalypsu v Raccoon City a osvedčil sa v predošlých a aj nasledujúcich dieloch série. Leon prichádza do infikovanej dediny, kam vedú stopy únoscov dievčinky Ashley, dcéry amerického prezidenta. Jeho kroky ďalej vedú na hrad, do podzemných priestorov, baní a na pobrežie. To už ale putuje s blonďavou Ashley, ktorú treba ochrániť za každú cenu pred infikovanými osadníkmi, členmi kultu a rôznymi monštrami. Dievča však vie byť aj užitočné, najmä pri aktivácii spínačov, ktoré musia obsluhovať dve postavy naraz, alebo keď Leon odráža prívaly nepriateľov a niekto musí obsluhovať ovládací mechanizmus. Ashley na pokyn vyskočí na vysoký múr, kam sa Leon nedostane, vlezie do úzkeho otvoru, alebo poslušne čaká v úzadí. Vtedy jej síce nehrozí zranenie, no po chvíli sa spravidla objaví posadnutý osadník alebo kapucín, ktorý sa ju snaží odniesť.

Resident Evil 4 Ultimate HD Edition
Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Veľký, zlý a pekne zmutovaný.
Veľký, zlý a pekne zmutovaný.


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Interiéry sú niekedy naozaj vydarené.
Interiéry sú niekedy naozaj vydarené.


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition V pasci. Nič však ešte nie je stratené.
V pasci. Nič však ešte nie je stratené.





Dbať o dva životy súčasne, keď sa to všade hemží nepriateľmi, býva niekedy náročné. Našťastie účinné zelené rastliny a prípravky, ktoré zložíte z rôznofarebných bylín, môžete použiť na doliečenie ľubovoľnej postavy. Aj tak sa to však nezaobíde bez kvalitných zbraní, ktoré kupujete u maskovaných obchodníkov, čo sa pritrafia aj na nečakaných miestach. Spočiatku postačí pištoľ, neskôr sa oplatí siahnuť po samopale, ostreľovačke, v krajnom prípade bazuke. Rozširujúci sa arzenál zbraní prináša aj pár unikátnych kúskov, ako je rýchlopalná brokovnica Striker alebo magnum Killer 7. Zbrane sa najčastejšie kupujú za speňažené klenoty a poklady, ktoré vypadnú z rozbitých sudov alebo truhlíc. Ale pozor, občas sa vnútri ukrýva had. Tie najcennejšie nálezy, vrátane medailónov a šperkov, sa lesknú na  ťažko schodných miestach, odkiaľ sa dajú aj zostreliť. 

Do inventára sa pohodlne zmestia štyri rôzne zbrane a zostane priestor aj na byliny, rôzne druhy granátov a náboje. Neskôr sa oplatí prikúpiť kufrík, ktorý zvýši kapacitu úložného priestoru. Muníciou treba šetriť, pretože jej je často nedostatok. Dá sa získať jedine z nálezov pri potulkách a tiež vypadáva z tiel padlých (len je trochu čudné, keď z havrana vypadne granát). Preto má preskúmanie každej skrine, stolíka alebo povaly veľký zmysel. Na rozdiel od iných hier, v podstate žiadny nález nie je zbytočný a nezbierate haraburdy.

U obchodníkov síce môžete niekoľkonásobne vylepšiť účinok každej zbrane, kapacitu zásobníka a zrýchliť nabíjanie, nepredajú však ani náboj. Je to trochu čudné a hlavne, keď už máte svoje obľúbené zbrane, predajca stráca svoje opodstatnenie a oslovíte ho už len zriedka, kvôli príležitostným vylepšeniam. Kým bežných nepriateľov môžete spacifikovať aj nožom, prípade kopancami, nedostatok munície pri súbojoch s bossmi  poriadne sťaží duel. A verte, že väčšina z nich vám nedožičí ľahké víťazstvo. Ísť na trojmetrového bossa s piatimi nábojmi, je naozaj stiesňujúce. Na každého však platí určitá finta, ktorú môžete využiť a bezhlavé strieľanie aj tak nikam nevedie. Napríklad gigantovi napálite do hlavy a kým je ochromený, vyskočíte mu na chrbát a sekáte do parazita, ktorý vykukol na krku. Vtedy sú dôležité aj rýchle reakcie a hlavne stláčanie správneho tlačidla, ktoré sa zobrazí na obrazovke. Prerušenie takýchto adrenalínových bitiek predelovými videosekvenciami je niekedy kontraproduktívne a rušivé, hoci inak celkom solídne dopĺňajú dej.

Ale aj boje s bežnými protivníkmi si môžete uľahčiť. Hra rozlišuje zásahové body a okrem mierenia na hlavu je účinné strieľanie do nôh, ktoré protivníkov spomalí a do rúk, z ktorých im vypadnú zbrane. Ak sa na vás rúti šialenec  s dynamitom, po zranení paže pustí výbušninu a sám sa vyhodí do vzduchu, prípadne vezme so sebou aj pár svojich spolubojovníkov. Postupuje sa po sektoroch, oddelených bránami či dverami, na ktorých otvorenie neraz treba kľúč alebo špeciálny predmet. Hoci sú tieto zóny dosť malé, nahrávanie je takmer okamžité. Navyše sa pri prechode do novej inštancie hra automaticky ukladá, takže v prípade úmrtia nie ste odkázaní len na save pri písacích strojoch, čo sú jediné povolené miesta kde manuálne ukladáte hru. Trochu otravné môže byť opakované prechádzanie tými istými lokalitami, hoci to nikdy nie je bezdôvodné.

Postup dopĺňajú quick time eventy, pri ktorých si niekedy dobre ponadávate. V niektorých momentoch má hra na rýchle prsty opodstatnenie, inokedy pôsobí skôr rušivo. Utekanie pred obrovským balvanom, keď sa zmení pohľad kamery a Leon beží smerom k vám a vy odušu ťukáte do ovládača alebo klávesnice, to sa už dnes veľmi nenosí. Na druhej strane však hra obsahuje atraktívne puzzle, či už je to skladanie motívu z rôznofarebných podkladov, posúvanie sôch alebo kombinovanie symbolov. Rozkopávanie dverí, rozstrelenie zámky, rozbitie skla, aby ste mohli zobrať predmet vo vitríne, krívanie, keď je Leon zranený a skopnutie nepriateľov z rebríka, sú síce bežné veci, ale v niektorých hrách dodnes nie samozrejmé. Takže to považujem za plus hry.

Rozsiahly dej vám zaberie okolo 20 hodín, pri opakovaní, keď už viete, čo a ako, sa môže čas výrazne skrátiť. Po finále na normálnej obtiažnosti sa odomkne náročnejšia  - profesionálna. Okrem toho sa sprístupnia aj atraktívne bonusy. Môžete absolvovať doplnkové kapitoly v prídavku Separate Ways so špiónkou Adou, ktorá vám skrížila cestu v nosnom príbehu. Jednotlivé kapitoly sa odohrávajú paralelne s Leonovým postupom a objasňujú, čo a prečo v rovnakom čase robila atraktívna tmavovláska. Predelové scény sú v tomto prípade v zlej kvalite a nízkom rozlíšení. Ďalší prídavok Assignment Ada poverí rovnakú hrdinku vyzbieraním vzoriek pre korporáciu Umbrella. Len škoda, že sa odohráva v identickom komplexe, ktorým ste už raz prešli v podobe Leona. K tomu je pridaný ešte režim The Mercenaries, kde si zvolíte prostredie a v limitovanom čase musíte prežiť a pozabíjať čo najviac nepriateľov. Úspechy vedú k odomknutiu nových postáv. Okrem toho si môžete pozrieť všetky sprístupnené predelové scény a Adine reportáže.

Resident Evil 4 Ultimate HD Edition
Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Podobnú pascu sme videli aj vo filme, inšpirovanom Resident Evil sériou.
Podobnú pascu sme videli aj vo filme, inšpirovanom Resident Evil sériou.


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Krúť Ashley, inak budeme v...
Krúť Ashley, inak budeme v...


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Dedina je spracovaná slabšie a osadníci nie sú vôbec prívetiví.
Dedina je spracovaná slabšie a osadníci nie sú vôbec prívetiví.





Ovládanie je pomerne praktické. Okrem ovládača je možné použiť klávesnicu a myš, ktoré sú pri bežnom postupe vcelku dobre aplikované, len trochu kostrbatejšie v inventári. Nepriatelia sa dajú pohodlne zamerať myšou, pri podržaní pravého tlačidla postava zameria cieľ  a ľavým vystrelí. Útok nožom sa aktivuje pomocou space a rovnako nasleduje ľavá myš. Pomocou Q na klávesnici sa okamžite otočíte o 180 stupňov, čo sa hodí, ak sa niekto objaví za vašim chrbtom. Na prehliadanie predmetov a prípadný kop slúži E. Úplne zbytočné a nelogické sú klávesy X a C, ktoré sú využité iba v quick time eventoch, kde ich musíte stlačiť v neočakávanom momente, inak zahyniete.

Viditeľnú zmenu doznala grafika s vysokým rozlíšením a podporou širokouhlej obrazovky. V prvej lokalite, v dedine, to až taký úchvatný pohľad nie je. V ďalších priestoroch, najmä v interiéroch, sa však dočkáte aj veľmi precízne spracovaných prostredí so slušnými detailmi. Ako päsť na oko pôsobia niektoré predelové scény (s Adou), ktoré - na rozdiel od samotnej hry- zostali v nízkom rozlíšení. Navyše je v niektorých posunutý dabing, ktorý nekorešponduje s obrazom a rozhovorom postáv. Ďalší problém, ktorý však môžete uspokojivo vyriešiť, je zlá optimalizácia. Hra má bežať pri 60 fps, vtedy ale na niektorých kartách nefunguje korektne, čo sa prejavuje spomaleným pohybom postáv. Rýchlym riešením je zníženie frame rate na 30. Problém sa odstráni a hra vcelku slušne funguje bez ďalších komplikácií. Keďže vynovený Resident Evil beží na Steame, nechýbajú ani tradičné achievementy, hoci ich je len 12 a tiež rebríčky a karty.

Sú hry, ktoré sa neoplatí zbaviť prachu a je lepšie, nechať ich na zaslúženom odpočinku. Sú však aj tituly, ktoré aj po rokoch zaujmú a pritom nepotrebujú žiadne výrazné úpravy. Resident Evil 4 patrí do druhej skupiny. Hoci už má mnoho za sebou, je dobré, že je späť a môže potešiť nostalgických hráčov aj nováčikov, ktorí doteraz nemali tú česť, zoznámiť sa s touto jedinečnou akciou. Nové prevedenie sa nezaobišlo bez drobných prešľapov a niektorých archaických prvkov, ale dopadlo lepšie, ako prvá verzia na PC spred niekoľkých rokov. Aktuálny port má blízko ku kvalitnej Wii edícii a s odstupom času sa potvrdilo, že Resident Evil 4 je stále charizmatická hra, ktorá dokáže infikovať výbornou zábavou.

Resident Evil 4 Ultimate HD Edition
Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Inventár s Adou a novou kušou sa hneď zdá krajší.
Inventár s Adou a novou kušou sa hneď zdá krajší.


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Fanatici sa pripravujú na rituál, treba ich trochu schladiť.
Fanatici sa pripravujú na rituál, treba ich trochu schladiť.


Resident Evil 4 Ultimate HD Edition Dobrého veľa nebýva a zlého je aj málo dosť.
Dobrého veľa nebýva a zlého je aj málo dosť.





napísal uni 12.3.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
RESIDENT EVIL 4 ULTIMATE HD EDITION
+ stále jedinečná akcia so spoluprácou postáv a puzzle prvkami
+ prídavky s Adou a doplnkovými výzvami
+ vynovený vzhľad
+ skvelá atmosféra
- strohé menu a technické problémy pri nastavení fps
- niekedy otravné predelové scény a s nízkym rozlíšením
- príležitostné problémy s nedostatkom munície a jej dopĺňaním
- nepraktické klávesy v quick time eventoch


RECENZIE HRÁČOV
Resident Evil 4 Ultimate HD Edition
10
BOSS MARŤAS    31.1.2015
Séria Resident Evil od svojho vydania v roku 1996 prešla riadny kus cesty a niektoré herné ...prečítať celé
Resident Evil 4 Ultimate HD Edition
6.0
MX-72    14.12.2009
Prakticky v takmer každej videohre sa stretávame s nejakým nepriateľom, ktorý má za úlohu zabrániť v...prečítať celé
PC

Vývoj: Capcom / Cenega / Capcom
Štýl: Akcia / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk