SCRIBBLENAUTS UNLIMITED

SCRIBBLENAUTS UNLIMITED

8.5

Magické ťahanie sa za slovíčka

Recenzia na WiiU verziu

Pero je mocnejšie než meč. S jeho pomocou viete vytvoriť fantazijné svety, neohrozených hrdinov aj čarovné predmety. Pero je kľúč, ktorý otvára dvere do vašej fantázie, ktorú vie následne preniesť do nášho sveta. Pero sa na najbližších desať hodín stane v netradičnej logickej hre Scribblenauts Unlimited vašim najlepším spoločníkom a úžasným herným nástrojom.

Je to ako rozprávka. Starček a starenka boli v mladosti veľkými dobrodruhmi. Pochodili celý svet, videli všetko možné aj nemožné, stretli postavy od výmyslu sveta. Na svojich potulkách naprieč šírym svetom, si z každej svojej návštevy odniesli nejakú pamiatku. Neboli to však suveníry, ktoré by po desaťročia chytali prach na polici. Vždy si so sebou z ciest priniesli mocný čarovný predmet, schopný nepredstaviteľných vecí. Keď sa starček a starenka usadili, založili si veľkú rodinu. Skutočne obrovskú. Mali spolu 42 detí a všetky sa stali zmyslom ich života, vesmíru a vôbec. Jedno dievča - Lily - a 41 chlapcov a medzi nimi bol aj Maxwell.

Maxwell je usmievavý mladík s červenou čiapkou a slúchadlami na hlave. Okrem toho je aj hrdinom Scribblenauts Unlimited. Pravdupovediac, dosť nečakaným hrdinom. Edgar a Julie (tak sa volali starček a starenka) každé svoje dieťa milovali a každému nadelil jeden z čarovných predmetov. A Maxwellovi sa ušiel zápisník, schopný zhmotniť čokoľvek, čo doň napíšete. Detskú hravosť však čoskoro vystriedalo otrávenie a Maxwell sa nevedel vpratať do kože. Hladnému tulákovi vytvoril zhnité jablko a ten na znak vďaky zoslal kliatbu, ktorá Lily pomaly premieňala na kameň. A tak sa začala cesta mladého hrdinu za najdôležitejšou lekciou života.

Scribblenauts Unlimited
Scribblenauts Unlimited V hre narazíte na rôzne postavy a každá má špeciálne potreby.
V hre narazíte na rôzne postavy a každá má špeciálne potreby.


Scribblenauts Unlimited Okolitý svet s vami komunikuje jednoducho, ale zrozumiteľne.
Okolitý svet s vami komunikuje jednoducho, ale zrozumiteľne.


Scribblenauts Unlimited Jednoduchá grafika dodáva hre šmrnc.
Jednoduchá grafika dodáva hre šmrnc.





Scribblenauts Unlimited sa na náš trh dostali s priam hororovým oneskorením oproti zvyšku sveta. Na hru sme čakali rok, ale čakať sa oplatilo. Aj keď sa úvod môže najskôr javiť príliš moralistický, najbližších pár hodín nebudete zapnutie hry ľutovať. Je to moderné poňatie tradičnej rozprávky. Mladý hrdina sa poučí z vlastných chýb, aby sa dokázal prebiť sériou neľahkých úloh a nakoniec zachránil slečnu v núdzi. Hre nechýba nadhľad, vtip ani zopár správne strelených nápadov.

Uzemní vás čarovne jednoduchým konceptom, ktorému okamžite podľahnete. A pritom sa od roku 2009, kedy na Nintendo DS prišla prvá hra zo série, zmenilo len pramálo. Stále funguje výborne a vie si vás rýchlo omotať okolo prsta. Maxwella ovládate v 2D otvorenom svete, chodíte do strán, hore aj dole, prechádzate do budov, prípadne niekam môžete aj odletieť. Hranice vám kladie len séria úloh, po splnení ktorých sa krátkym loadingom prenesiete inam.

Prakticky so všetkým, na čo narazíte, môžete niečo spraviť: zdvihnúť palicu zo zeme, okradnúť postavy o klobúk, vyprovokovať krokodíla. A čokoľvek už dostanete do rúk, ponúka hneď niekoľko možností využitia. Použiť, zahodiť, darovať, aplikovať ako zbraň. Možnosti rastú vzhľadom na to, aký predmet máte. Toto jadro má však nevšedne bohatú nadstavbu. Je ňou už vyššie spomínaný zápisník. Je vo vašich rukách. Čo napíšete, to sa stane skutočnosťou.

Je to len otízka pár chvíľ a pred vami stojí tank alebo vesmírna loď. Potrebujete niečo iné? Bez problémov si vytvoríte prášky na spanie (z vlastnej skúsenosti jeden z najuniverzálnejších predmetov v hre). Bojíte sa, že sa vám v hre nebude dariť? Môžete si „začítovať“. Kliknite na Maxwella, nemusíte mu vytvárať žiaden predmet, len mu do vlastností napíšte nesmrteľnosť. A hneď na to si ho upravíte v editore a k drobnému telíčku napíšte gigantickú hlavu. Prvé desiatky minút ani nebudete reálne hrať. Stoja pred vami úlohy, ale tie vás vôbec nezaujímajú. Chcete skúsiť, čo vám hra dovolí, kam vás pustí a ako manipulovať s osudmi každej jednej postavy v hre.

V Scribblenauts Unlimited ste často limitovaní, aj keď názov hovorí opak. Ani nie tak slovnou zásobou, tú má hra obrovskú. Samozrejme si potrpí na pomerne dobrú znalosť angličtiny a zároveň vás v nej vie aj mnohému naučiť. Prvé dve obmedzenia sú vulgarizmy a vlastné mená. To je pochopiteľné, keďže hra smeruje skôr na mladšie publikum a s používaním vlastných mien by bol problém. Zamrzí však, že je pomerne rezervovaná. Nepozná slová ako víno a pivo, nepozná ani ďalšie, ktoré vám v niektorých situáciách prídu na rozum. A keď si od vás vyžiada niečo na zavŕšenie príjemného rande, nerozumie, prečo medzi pár tlačíte posteľ. Čo sú veci, ktoré mladšiemu možno nenapadnú, ale starších by pobavili aj bez grafického zobrazenia.

Vo svojich rukách toho máte skutočne veľa. Scribblenauts Unlimited vám umožňuje kontrolovať pohyb analógom, ale aj ťukaním stylusom do obrazovky ovládača. Ďalším analógom pohybujete kamerou a zadnými tlačidlami riadite zoom. Vo výreze sveta je mnoho postavičiek a objektov a veľká časť z nich má nejaký problém. Niekto menší, iný zas väčší.

Niektoré problémy sú bežné a k ich riešeniu dospejete jednoducho. Napríklad chytáte dinosaura. Potrebujete klietku, potrebujete návnadu a niekoho, kto ho chytí. Všetko z toho si môžete vytvoriť naťukaním slova. Alebo niekto plače na ulici, že chce priateľov, ale hanbí sa. Pohráte sa s jeho vlastnosťami a je vybavené. Občas ale narazíte na hádanky, ktoré vyžadujú kreatívne zmýšľanie, logická cesta k ich riešeniu nevedie a musíte trošku popustiť uzdu fantázii. To platí napríklad pre výrobu dinosaura.

Scribblenauts Unlimited
Scribblenauts Unlimited V takmer 40 prostrediach prežijete reálne aj uletené situácie.
V takmer 40 prostrediach prežijete reálne aj uletené situácie.


Scribblenauts Unlimited Prostredia sa neustále menia a úlohy v nich majú viaceré riešenia.
Prostredia sa neustále menia a úlohy v nich majú viaceré riešenia.


Scribblenauts Unlimited Nebojte sa duchov, nie sú jedinými strašidlami v hre.
Nebojte sa duchov, nie sú jedinými strašidlami v hre.





Hlavolamy v hre sú často viacstupňové a nadväzujú na seba. Niektoré sa dokonca negujú a naraz viete splniť úlohu len pre jednu z dvojice postáv, pričom tá druhá potom už aktívna nie je. Často vám to však unikne, ale viete si riešenie aj nejakou chybou zmariť (postavu vystrašíte a utečie vám). Skoro vždy ale existuje viacero riešení. Z chlapca viete spraviť lepšieho basketbalistu tým, že mu dáte trénera alebo ho spravíte vyšším.

V Scribblenauts Unlimited je 38 miest plných úloh. Každé je štylizované inak a nechýbajú tu rôzne narážky na strašidelné domy, zombíkov (keď si postavíte mecha, tak si na nich aj zastrieľate), morské víly a iné rozprávkové postavy, či aj zopár popkultúrnych odkazov (Nyan Cat, DragonBall Z a pod). Dobré na hre je, že sa jej tak ľahko neprejete a to ani v prípade, ak sa pár rébusov začne opakovať. Dá sa hrať hodiny, ale aj 5 minút, ak si chcete oddýchnuť. Svet môžete vo veľkom editovať a Maxwella nahradiť jedným z jeho ďalších 40 súrodencov, keď si ich prechádzaním odomknete.

Scribblenauts Unlimited sa na gamepade hrá výborne. Nemusíte mať zapnutý ani televízor, ľahnete si na gauč a vyťukávate o život. Niekedy by ste boli aj za to, aby sa dalo všetko ovládať iba dotykom. Hra ale podporuje aj klasické ovládanie a to si užijú hlavne vaši spoluhráči v multiplayeri, ktorí môžu byť až traja. Niečo vytvoríte, nech je to aj gigantická lietajúca ružovo-maskáčová uhorka, a niekto z vašich priateľov preberá túto postavu. Nemá síce takú voľnosť, ale niečo málo vo svete napáchať vie. Jednoduché grafické spracovanie hre sadne ako uliate a hudba taktiež neurazí.

Jednoduchá, s menšími chybami a občas tým správnym spôsobom strelená. Taká je hra Scribblenauts Unlimited. Chyby jej radi odpustíte a radi jej venujete svoje voľné chvíle. Či to bude rýchle riešenie jednej hádanky pri prestávke v práci, alebo niekoľkohodinový maratón, je len na vás. V každom prípade budete cítiť, že investované peniaze padli na úrodnú pôdu.


napísal matus_ace 16.1.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
SCRIBBLENAUTS UNLIMITED
+ kreativita
+ výborne precvičí anglickú slovnú zásobu
+ rôznorodosť prostredí a postavičiek
+ variabilita riešení
+ veľmi pekná grafika
+ jednoduchý, ale chytľavý koncept
- niekedy príliš rezervovaná
- občas sa logicky k riešeniu nedopátrate
- pár rébusov sa opakuje
- občas by hra mohla zvýšiť náročnosť hlavolamov


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Warner Bros / Conquest / Warner Bros
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. december 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk