PATH OF EXILE

PATH OF EXILE

8.5

Diablom poznačené vyhnanstvo

Recenzia na PC verziu

Cesta do exilu je oficiálne otvorená. Monštrá bažiace po krvi čakajú na hrdinov, ktorí precitli na pobreží kontinentu Wraeclast. Napriek tomu, že začínate ako stroskotanec, túto krajinu si obľúbite a možno dokonca viac ako spálenisko, ktoré po sebe zanechal tretí Diablo. Dôvodov je hneď niekoľko.

Path of Exile smrdí alebo lepšie povedané vonia Diablovinou. To znamená, že má tradičné prvky hack & slash, respektíve akčnej RPG, s ktorými nás v deväťdesiatych rokoch zoznámil Blizzard North. Nie je to však jeden z tuctových klonov, ktorých sme sa odvtedy dočkali neúrekom. Tohto konkurenta treba brať vážne, pretože okrem dynamických vylepšení prináša aj celkom nové prvky. A aj keď láka hráčov, aby si prikúpili maznáčikov a sekundárne doplnky, podstatný obsah je zadarmo a bez skľučujúcich obmedzení.

Hrdina sa volí spomedzi niekoľkých archetypov, ktoré ale nie sú rozhodujúce pre ďalší priebeh hry. Viac ako na tom, či si vyberiete čarodejnicu alebo templára, záleží na vašich voľbách pri zvyšovaní levelu. V skutočne robustnom strome schopností nemáte žiadne obmedzenia, len kľukaté cestičky, na ktorých odbočíte ľubovoľným smerom. Na základe toho zbierate úrodu, čiže pasívne schopnosti a bonusy, ktoré formujú vašu osobnosť. Magická postava sa môže stať udatným bojovníkom s ťažkým mečom, stačí keď skúsenostné body vložíte do sily a majstrovstva s obojručnými zbraňami. A aby sa lepšie čarovalo, hodia sa bonusy, ktoré za každé zabitie pridávajú extra manu. Stovky možností umožnia vyformovať skutočne individuálneho hrdinu, akého nemá žiadny iný hráč.

Path of Exile
Path of Exile Niektoré lokality majú výnimočnú atmosféru.
Niektoré lokality majú výnimočnú atmosféru.


Path of Exile Bez pavúkov by to nebolo ono.
Bez pavúkov by to nebolo ono.


Path of Exile Takmer všetky predmety majú otvory na drahokamy.
Takmer všetky predmety majú otvory na drahokamy.





Nadobudnuté schopnosti dovoľujú použiť bohatý sortiment zbraní, jednotlivých častí brnení a hlavne drahokamov, ktoré sú jediným zdrojom pokročilých útokov a kúziel. Farebné klenoty sa vkladajú do rôznych častí výbavy a tak sa stávajú aktívnymi. Zombie kameň premení nebožtíkov na nemŕtvych služobníkov. Rozmach umožní sťať veľkým mečom, kladivom alebo sekerou niekoľko protivníkov naraz. Ohnivé pasce spália obete, ktorým ich hodíte pod nohy. Iné kamene znásobia účinok týchto a ďalších schopností alebo pridajú auru, ktorá síce zníži manu v zásobníku, ale pridá elementárny útok alebo ochranu hrdinovi a spojencom. Používané drahokamy získavajú permanentné levely, čím sa zlepšuje účinok útokov a kúziel, ktoré v sebe skrývajú. Navyše sa dajú kedykoľvek vyňať a vymeniť, takže sa obmení sortiment schopností. Pohodlné ovládanie umožňuje priradiť tri rôzne útoky tlačidlám myši a ostatné schopnosti z kameňov klávesom.

Životnosť postavy závisí nie len od bodov života, ale aj energetického štítu, ktorý sa priebežne obnovuje. Opasok hrdinu pojme päť odvarov, ktoré majú tradičnú funkciu doliečiť, doplniť manu alebo zrýchliť pohyb, ale aj pridajú odolnosti alebo krátkodobý bonus. Nie sú to však jednorazovky, ale fľašky, z ktorých sa míňa len toľko, koľko treba na regeneráciu. Navyše sa počas zabíjania nepriateľov stále dopĺňajú. Sú teda večné, niekedy dokonca so špeciálnym účinkom a nemusíte kupovať ďalšie odvary, ktoré by zbytočne zaberali inventár.

Z boja si prinesiete množstvo lupu, vrátane rôznofarebnej unikátnej výbavy, ktorú identifikujete zvitkami múdrosti. Do mestečka s NPC a obchodníkmi sa vrátite cez aktivované body v teréne alebo použitím portálových listov. Peniaze v Path of Exile nejestvujú, namiesto toho dobre funguje výmenný obchod. Veci predáte za nové zvitky alebo ich časti, runy, prstence a úlomky. Tie potom použijete na premenu obyčajných predmetov na magické, zmeny farieb otvorov na kamene či vylepšenie akosti brnenia. Môžete ich aj znovu investovať, ak vám padne do oka elitný luk alebo iná chuťovka u obchodníka. Prebytky sa dajú aj uložiť do osobnej truhlice, ktorej obsah zdieľajú všetky postavy, čo si vytvoríte.

Hra je rozdelená do troch rozsiahlych aktov, kde sa prechádza z jednej zóny do druhej. Otvorené priestory s voľnosťou pohybu sú kombinované s koridormi bludísk a chrámov. Hordy nepriateľov je radosť ničiť vďaka účinným schopnostiach a kúzlam a tiež možnej kombinácii ľubovoľných zbraní v každej ruke. Postup okoreňujú úlohy, ktoré sú zamerané na zabíjanie bossov a hľadanie dôležitých predmetov. K tým zaujímavejším patrí pátranie po troch lídroch banditov. Môžete ich všetkých pozabíjať, alebo pomôžete jednému z nich a podľa toho ktorému, dostanete bonus v podobe permanentného života, many alebo odolností. Inokedy sú odmenou kamene so zručnosťami alebo knihy, ktoré pridávajú body na nové schopnosti.

Aby ste mohli hrať, musíte sa nalogovať na servery, ktoré zdieľate s ďalšími hráčmi. Ak však nie ste v skupine alebo spoločenstve, iní hrdinovia sa vám nebudú pliesť v boji do cesty a stretnete ich len v lokalitách s NPC postavami a obchodníkmi. Komunikácii dopomáha chat a info tabuľa, kde sa môžete pripojiť do partie. V prípade, že si chcete zmerať sily s hráčmi, môžete neskôr využiť PvP režim, kde sa proti sebe postavia jednotlivci, trojice alebo šesťčlenné družstvá. Inou formou súperenia sú krátkodobé eventy a dlhodobé ligy, kde je zaužívaný postup krajinou obohatený o extra súčasti a vyhodnocuje sa počínanie hráčov. Pri dominancii využijete oltáre, ktoré vám dočasne pridajú nejakú silu, budú za vami padať meteority alebo nepriateľov zmrazíte. V Nemesis lige sa posilnia monštrá a pri prvom úmrtí vypadávate, ale postava sa premiestni do štandardného režimu.

Path of Exile je dôstojným konkurentom pre Diablo III. Určite neprekoná story pekelníka a jeho efektné prerozprávanie deja s predelovými scénami, v niečom však má predsa navrch. Forma získavania pasívnych schopností a obmieňanie aktívnych kameňmi je zábavnejšia, ako striktne obmedzené povolania v Diablo III. Satanáš má oklieštený, až banálny rozvoj postavy a stavia na možnostiach obchodníkov. Naproti tomu exilového hrdinu sformujete podľa ľubovôle a jeho efekt závisí iba od vás a kombinácií predmetov, ktoré použijete. Preto je boj v Path of Exile dynamickejší a variabilita schopností inšpirujúca. Po dlhých hodinách hrania, ktoré nepodopiera silný príbeh, však môže nastať stereotyp.

Path of Exile
Path of Exile Hrdina v spleti  tiel umučených obetí,. Ako rýchlo ho nájdete?
Hrdina v spleti tiel umučených obetí,. Ako rýchlo ho nájdete?


Path of Exile Vďaka stovkám pasívnych schopností vyformujete unikátnu postavu.
Vďaka stovkám pasívnych schopností vyformujete unikátnu postavu.


Path of Exile Mŕtvy nepriateľ- dobrý nepriateľ.
Mŕtvy nepriateľ- dobrý nepriateľ.





Dvojsečnou zbraňou exilu sú náhodne generované bludiská. Dynamicky menia stavbu úrovní, takže nikdy nie sú rovnaké, ibaže sa už krátko po vašom odchode resetujú. Mnohé úlohy sa odohrávajú v niekoľkých inštanciách a potom sa musíte vrátiť do lokality, kde začali. To už ale celá oblasť vyzerá úplne inak. Opakované odkrývanie mapy a znovu hľadanie dôležitého miesta alebo osoby je dosť otravné.

Kým Diablo III aj v hlbokom bludisku pripomína pestrofarebnú omaľovánku, kobky exilu s obmedzeným dohľadom v tme, pôsobia skutočne skľučujúco a tiesnivo. Pritom okrem podzemia navštívite aj mnoho kvalitne spracovaných otvorených prostredí, zaujmú tiež efektne horiaci nepriatelia, ktorí vás márne chceli obkľúčiť, lesklá napasovaná prilbica, ale aj čajky, ktoré vyplašíte na pláži. Servery už nie sú nestabilné, ako pred niekoľkými mesiacmi, ale v treťom akte hra miestami lagovala, čo viedlo k zbytočným úmrtiam mojej postavy.

Path of Exile je skvelá alternatíva pre milovníkov Diabla a priaznivcov žánru. Rozhodne je to rovnocenný súper pre sériu od Blizzardu, ktorá sa pri hľadaní novej cesty zbavuje prvkov, ktoré na nej hráči milovali. Vyhnanec od Grinding Gear Games vás nedojme príbehom, na ten si sotva spomeniete, ale krv nepriateľov, v ktorej sa okúpe váš meč, zo seba dosť dlho nezmyjete.


napísal uni 20.12.2013
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
PATH OF EXILE
+ neobmedzený vývoj postavy pasívnymi schopnosťami a drahokamami
+ výmenný obchod bez peňazí
+ praktické používanie fľašiek s nápojmi
+ kompletná hra zdarma
- nevýrazne podaný príbeh
- resetovanie náhodne generovaných lokalít
- menšie technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 2 GB RAM, GeForce 7800 GT/ ATI Radeon X1950 Pro, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Free2play

Vývoj: Grinding Gear Games / Grinding Gear Games
Štýl: RPG / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk