PROFESSOR LAYTON AND THE AZRAN LEGACY

PROFESSOR LAYTON AND THE AZRAN LEGACY

8.0

Skutočne posledný diel puzzle adventúry?

Recenzia na 3DS verziu

Nemusíte byť gentleman v cylindri, aby ste sa dopracovali k správnej odpovedi. Z úspešnej puzzle série Professor Layton od Level-5 vyšiel už šiesty diel z podtitulom Azran Legacy, o ktorom sa hovorí, že je posledným. Predbiehali by sme udalosti, keby sme povedali, že je táto informácia pravdivá. Každý diel končí typickou hláškou “pokračovanie nabudúce” - nie toto vážne nie je spojler, ale trademark - a inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Professor Layton and the Azran Legacy píše bodku za nevšednými udalosťami, cestovaním po svete a odhaľovaním nadprirodzených úkazov pomocou ľudského umu a logiky. Ako obvykle, aj šieste dobrodružstvo Hershela Laytona a jeho pomocníkov - Emmy a Luka - začína listom. Stojí v ňom, že na ďalekom severe našli v ľade živú múmiu. Ako sa neskôr ukáže, veľkolepým objavom je dievča menom Aurora, potomok pradávnej civilizácie Azran.

Od tohto momentu sa roztáčajú kolesá doteraz najväčšieho príbehu s neobvykle štedrou slobodou v napredovaní. Doteraz mal každý jeden diel vopred vyšliapanú cestičku obsypanú hádankami a rébusmi. Mohli ste sa nanajvýš vrátiť a nájsť skryté mince pre pomocníka alebo vás späť poslala hra samotná, pretože do niektorých lokalít vás vpustila, až keď ste vyriešili predpísaný počet puzzlov. To všetko je aj v Azran Legacy, no pátranie za piatimi mocnými artefaktami, ktoré sú kľúčom k nesmiernej moci, vedie do piatich lokalít. A kam sa vydáte najskôr, je už na vás.

Professor Layton and the Azran Legacy
Professor Layton and the Azran Legacy Hrateľnosť postavená na riešení hádaniek v zamotanom príbehu je aj po rokoch stále atraktívna.
Hrateľnosť postavená na riešení hádaniek v zamotanom príbehu je aj po rokoch stále atraktívna.


Professor Layton and the Azran Legacy V prostrediach sa maže hranica medzi ručne kreslenými 2D a 3D panoramatickými obrazovkami, ktoré po novom oživujú drobné animácie.
V prostrediach sa maže hranica medzi ručne kreslenými 2D a 3D panoramatickými obrazovkami, ktoré po novom oživujú drobné animácie.


Professor Layton and the Azran Legacy Pozornosť je odmeňovaná novými úrovňami v minihrách a bonusovými predmetmi.
Pozornosť je odmeňovaná novými úrovňami v minihrách a bonusovými predmetmi.





Po krátkom oboznámení s pravidlami vás hra nechá pátrať na vlastnú päsť, môžete cestovať hore dolu, na vzducholodi sa pozrieť do poslednej časti hry a potom sa vrátiť k hľadaniu artefaktu na začiatku. Aj z tohto dôvodu tvorí Arzan Legacy päť záhad a jedna nosná, ktorá premosťuje predchádzajúce diely Spectre’s Call a Miracle Mask, kde sa po prvýkrát objavila záhadná spoločnosť Targent. A tá chce dievča a artefakty zneužiť k získaniu nesmiernej moci.

V Azran Legacy spája Level-5 všetky rozviazané konce, čo vedie k zvláštnym zvratom a vynúteným situáciám, ktoré majú ospravedlniť konanie hlavného zloducha. Bohužiaľ nefungujú. Konanie postáv je hlúpe, ťažko im zhltnete, že to, čo robia, naozaj aj myslia vážne. Zakončeniu chýba potrebná satisfakcia a uveriteľné vysvetlenie všetkých udalostí ako je tomu v kompaktnej pätici mini epizód, kde budete riešiť strácanie neviest aj pomáhať mestu plnému detí.

Azran Legacy je postavená na funkčnom jadre a rokmi overených pravidlách. Level-5 iba kozmeticky upravil náplň puzzlov a jednotlivých minihier. Za správne odpovede stále zbierate Picarats na odomykanie bonusov, v prostredí nachádzate skryté predmety aj mince a platíte za pomoc pri riešení puzzlov, ktorých je teraz viac ako 150, pričom znovu platí, že odo dňa vydania po dobu jedného roka bude každý deň vychádzať jedna nová hádanka.

Skladba logických hádaniek preverí pozornosť, pamäť, počítanie z hlavy aj priestorovú orientáciu. Budete v akváriu rátať rybičky, presúvať bloky, skladať obrazce podľa vzoru aj bez neho, s postavami prekračovať divokú rieku, rátať jednoduché rovnice aj odhaľovať vinníkov podľa ich výpovedí. Textové alebo obrazové inštrukcie vždy skrývajú chytáky a ak máte za sebou už nejaký ten diel Professor Layton, náplň vás vôbec neprekvapí.

Vtip je v tom, že i pri opakovanej množine vybraných puzzlov a identických princípoch, dokáže hra stále pokúšať. Po rýchlom úvode vytvára solídny hlad po nových hádankách a odložiť ju je veľmi ťažké. Rozdelenie príbehu prospelo rýchlejšiemu tempu a určite to oceníte, ak sa vrátite povedzme po týždni k hre. Nosná dejová línia vám vydrží približne 15 - 18 hodín. Z obsahu to však ani zďaleka nie je všetko.

Nájdené predmety z prostredí sa ukladajú v minihrách, kam teraz pribudlo obliekanie podľa ich predstáv. Trafiť sa im do vkusu vyžaduje nielen pozorne čítať, ale mať aj plný šatník pre rýchle obmeny. Druhou minihrou je dopravenie vlašského orecha do domčeka v bludisku, kde sa priamo nepohybujete, ale manipulujete s objektami hádaním kamienkov. V poslednej minihre, kam si odomykáte nové rébusy, sú záhony, kde správnym rozmiestnením sadeníc rozkvitnú v celej svojej kráse. Level-5 do Azran Legacy integrovali aj podporu Street Pass pre vymieňanie výziev spojených s hľadaním trojice predmetov v lokalitách. Nejde však o nič výnimočné.

Azran Legacy sa v jadre zásadne nezmenila, to sa však o audiovizuále nedá povedať. Animované sekvencie a dabované scény si udržujú svoj vysoký štandard, panoramatické obrazovky, kde budete tráviť najviac času, hýria detailami, animáciami a svojou kvalitou dosahujú pôvodne ručne kreslených 2D pozadí. Hra navyše oplýva výborne integrovaným 3D obrazom, aký si môžete na 3DS dopriať. Neoplatí sa ho vypínať, to platí aj o fantastickej hudbe ako vystrihnutej z animovaného filmu.

Professor Layton and the Azran Legacy si pri minime zásadných inovácií zachováva vysokú hrateľnosť predchodcov. Takého riešenie hádaniek zakomponované do zamotaného príbehu môže kľudne vychádzať každý rok. Neboli by sme vôbec proti.


napísal spacejunker 19.11.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
PROFESSOR LAYTON AND THE AZRAN LEGACY
+ spracovanie 3D lokalít
+ vetvenie príbehu do piatich miniepizód
+ vynikajúca hudba a prestrihové scény
+ tona hádaniek a bonusového obsahu na odomknutie
- neuspokojivý záver
- mnohé puzzle sú recyklované z predchodcov


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Level-5
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk