ASSASSIN'S CREED IV: BLACK FLAG

ASSASSIN'S CREED IV: BLACK FLAG

9.0

Piráti Ubisoftu

Recenzia na PS3 verziu

Máloktorá hra vám ponúkne tak detailnú sondu do vnútra štúdia, kde vznikala, ako Assassin’s Creed IV: Black Flag. Zmazať rozdiely medzi tým, čo je skutočným zámerom a čo prežívate na obrazovke, sa Ubisoft pokúša od predstavenia multiplayeru. Teraz sa im podarilo prejsť za pomyselnú hranicu a dať presvedčeniu zabijakov “Všetko je povolené, nič nie je pravdivé” hmatateľný význam.

Assassin’s Creed IV: Black Flag nevznikol v štúdiách Ubisoftu, ale v spoločnosti Abstergo Entertainment. Medzi tou skutočnou a fiktívnou - existujúcou iba v univerze hry - je tak tenká čiara, že podplácaniu zamestnancov za nadčasy pašovaným alkoholom, kreatívnej kultúre a dennej rutine je ľahké uveriť. Rovnako ako konverzáciám o uspokojení akcionárov, prieskumom trhu, odozvy fanúšikov aj reakcie na každoročné vydávanie hry. Toto predsa musí riešiť aj Ubisoft! Stačí sa pohrabať v počítačoch. V Assassin’s Creed IV: Black Flag totiž hráte za zamestnanca Abstergo Entertainment, ktorý na svojom počítači hrá rovnomennú hru a vytvára z nej záznam synchronizáciou misií.

Ak ste doteraz nevenovali pozornosť dianiu mimo Animu, zariadenia schopného extrahovať zážitky na základe DNA, je najvyšší čas pri nudných pasážach zbystriť pozornosť. Abstergo má obrovské plány s rôznymi časovými epochami, spomína sa ďaleký východ aj nám blízka Praha, tu a tam narazíte na útržky zo života Desmonda Milesa, aj Observatórium, o ktoré majú záujem ako templári aj asasíni, odvekí rivali. Abstergo kalkuluje dopredu a cez skryté odkazy poukazuje na obrovský potenciál série Assassin’s Creed a jej mimoriadne bohatú históriu.

Zatiaľ čo život vonku Animu je dôležitý pre ortodoxných, nováčikov zmetie, pretože to dôležité sa odohráva vo vnútri. Assassin’s Creed IV: Black Flag zostáva na americkom kontinente, zavedie vás do zlatého obdobia pirátov Karibiku dve generácie pred udalosti Assassin’s Cred III. Ujmete sa role Edwarda Kenwaya, piráta z vlastnej vôle, ktorého krv koluje aj v žilách indiána Connora.  

Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag Hľadanie pokladov patrí neodmysliteľne k pirátskemu dobrodružstvu.
Hľadanie pokladov patrí neodmysliteľne k pirátskemu dobrodružstvu.


Assassin's Creed IV: Black Flag Hra je presiaknutá príležitosťami ako zarobiť, napríklad aj lovom rýb.
Hra je presiaknutá príležitosťami ako zarobiť, napríklad aj lovom rýb.


Assassin's Creed IV: Black Flag Rabovanie potopených vrakov lodí sťažujú žraloky.
Rabovanie potopených vrakov lodí sťažujú žraloky.





Odveký konflikt medzi templármi a zabijakmi je utlačený do úzadia sebeckým cieľom Edwarda - zarobiť si na pokojný, ničím nerušeným život rýchlo a za každú cenu. Pirátska tematika tak prevzala štafetu a podľa nej sa riadi náplň misií, ktoré vykonávate nie pre rád ani pre vyššie ciele. To sa však ku koncu zmení, keď dôjde k zlomu v príbehu. Kostým zabijaka mu nepatrí, ale pristane mu.

Jednou z najviac vytýkaných nedostatkov Assassin’s Creed III bol slabý rozbeh, Black Flag otvára svet od samotného začiatku a nevedie vás slepo za ruku, počas celej svojej dĺžky predstavuje nové a nové prvky. Niektoré známe (fúkačka, starostlivosť o vlastnú usadlosť), iné nové, kam patrí aj manažment vlastnej flotily. Po zrušení Uplay Passu je dostupný pre všetkých, navyše prístupný aj ako samostatná súčasť hry hrateľná na tabletoch, ktoré fungujú cez oficiálnu aplikáciu ako druhá obrazovka s interaktívnou mapou.

A mapu budete potrebovať. Svet v Assassin’s Creed IV: Black Flag je obrovský. A nedá vám spať, kým nebudete mať pozbierané všetky fragmenty Animu, truhlice, objavené všetky malé ostrovčeky, vydrancované flotily a celé konvoje plachetníc plné dobrôt. Námorné súboje, vynikajúco spracované už v Assasin’s Creed III, hrajú prím pri preprave a prieskume sveta. Lode teraz dobrovoľne nevydávajú prevážaný tovar, ale musíte si ho vybojovať. Po oslabení delami prichádza na radu nalodenie a zabíjanie posádky. Podmienky sa u každého stretu menia, raz stačí zabiť vybraný počet, inokedy zapichnúť kapitána a zničiť vlajku.

Boje na mori sú pochopiteľne odstupňované a čím je väčší cieľ alebo konvoj, tým sú ťažšie a vaša loď - Kavka (Jackdaw) sa bez upgradov nezaobíde. A tu prichádza k slovu ekonomika a večný nedostatok surovín a peňazí na nákup pancierovania, kvalitnejších diel, ich väčšieho počtu po stranách aj lepších zbraní používaných v častých bojoch s nepriateľmi. Nezostáva vám nič iné, iba prijať pirátsky život a drancovať obchodné lode, loviť veľryby, potápať sa k vrakom lodí, suroviny predávať, na súši loviť zvieratá a plniť každučkú úlohu.

Množstvu značiek na mape sa nedá povedať nie, vždy je čo robiť a pri pozvoľnom dávkovaní nových prvkov nemáte pocit, že opakujete dokola tie isté činnosti, aj keď ste ich už vykonávali. Samozrejme, že dobíjanie pevností bude mať ten istý priebeh, aj odkrývanie mapy podlieha lezeniu na veže a skladiská vždy vykradnete až po nájdení človeka s kľúčom. Stále máte však kontrolu nad situáciami a to aj vtedy, ak sa spustí alarm, bijú na poplach a privolané posily vzbudzujú rešpekt.

Súboje sa od Assassin’s Creed III drasticky nezmenili, sú postavené na odrážaní útokov, rozbíjaní obrany obrnených nepriateľov a finišov. Zbrane sú rozdelené podľa vlastností a čím silnejšie držíte v rukách, tým rýchlejšie odrazíte hrozbu, čo sa vždy zíde, ak vyvoláte roztržku v zakázanej zóne, kde by ste sa mali pohybovať po tichu. Každú situáciu môžete teraz vyriešiť bojom, pokiaľ nie sú podmienky misie stanovené inak.

Misie, v ktorých ste museli spraviť prieskum, vypáčiť informácie a potom vykonať vraždu, v Assassin’s Creed IV: Black Flag nenájdete. Cestu vám ukazujú všade prítomné navigačné značky, stratiť sa nie je kde a aj pri takto predpripravenej pôde máte stále možnosť pristupovať k úlohám podľa preferovaného štýlu. Hra však apeluje na akčnosť a rýchle vyriešenie situácií bojom. V mestách sa už nemusíte obťažovať strhávaním plagátov, stačí uniknúť prenasledovateľom, schovať sa a už už nie ste hľadaným mužom. Strážam na strechách však tak ľahko neuniknete, majú orlí zrak a ak si na nich nedáte pozor, akákoľvek snaha o zakrádanie v kríkoch skončí nezdarom.

Zjednodušený je aj presun medzi lokalitami, vďaka synchronizovaným vežiam môžete medzi tromi mestami a už navštívenými lokalitami na svetovej mape cestovať teleportom. Navyše ak ste online, mnohé objavy zdieľate so svetom a na mapu sa zakresľujú dočasné flotily, cenné truhlice alebo narazíte na udalosť s lovom bielej veľryby. Objavovať sa naozaj oplatí.

Svet v Assassin’s Creed IV: Black Flag, či už ste na súši, alebo na mori, je bohatý na udalosti a s meniacimi sa poveternostnými podmienkami, ktoré sú mimochodom spracované fantasticky, mu nechýba potrebná autenticita. Pristihnúť sa, ako sa dívate na scenériu s priezračnou vodou, bielym pieskom a rozpálenými skalami, nie je ničím výnimočná. Graficky patrí hra medzi to najlepšie, čo si na aktuálnej generácii konzol môžete dovoliť. Exotika zafungovala už minulý rok vo FarCry 3 a funguje aj teraz, hlavne keď je vonku ponuré počasie.

Počasie na mori ovplyvňuje aj viditeľnosť, budete sa plaviť v hmle, unikať hliadkam medzi ostrovčekmi aj po sebe páliť v búrke s vysokými vlnami, ktoré majú teraz deštrukčný charakter. S posilneným arzenálom diel po stranách a prove a zakúpeným mínometom sa dajú hravo dobyť pevnosti, akési brány do najťažších častí mapy. Boje sú náročné a cez ďalekohľad odhaľujúci hrozbu a náklad sa môžete hravo vyhnúť najsilnejším.  

Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin's Creed IV: Black Flag Námorné bitky nestratili nič zo svojho čara, len si teraz musíte dobre vybrať súpera, inak vás potopí.
Námorné bitky nestratili nič zo svojho čara, len si teraz musíte dobre vybrať súpera, inak vás potopí.


Assassin's Creed IV: Black Flag Absorbovať pravidlá multiplayeru vyžaduje trpezlivosť a niekoľko tréningových zápasov.
Absorbovať pravidlá multiplayeru vyžaduje trpezlivosť a niekoľko tréningových zápasov.


Assassin's Creed IV: Black Flag Každú situáciu je možné vyriešiť bojom, obyčajne bez postihov.
Každú situáciu je možné vyriešiť bojom, obyčajne bez postihov.





V Assassin’s Creed IV: Black Flag platia isté pravidlá, ak sa podľa nich neriadite, dôjde k desynchronizácii a reštartu. Mnohé situácie majú iba jedno riešenie (napríklad prenasledovanie alebo odpočúvanie rozhovoru) a vždy je jednoduchšia cesta tá, s ktorou rátali autori. Často ich prechádzate systémom pokus omyl. Hra vás ale nijako neobmedzuje, kľudne počas úteku môžete prehľadávať truhlice alebo synchronizovať vežu či hľadať popevky pre posádku lode alebo regrútovať v zadných uličkách. Narazíte tu aj na drobné chybičky krásy, ktoré zážitok degradujú, ale nekazia ho. Sú spojené s chorobami hier v otvorených svetoch, keď postava neskočí tam, kam chcete, keď sa nevie chytiť stažňa alebo keď sa chcete schovať, tak vyskočí na debnu, kde je každému na očiach.

Už v Assassin’s Creed III sa ponúkali námorné bitky v multiplayeri, no táto atraktívna možnosť je naďalej aj v Assassin’s Creed IV: Black Flag ignorovaná. Ubisoft to ospravedlňuje tým, že najviac akcie sa odohrávalo na súši. Multiplayer je spracovaný ako samostatná časť s dôverne známymi módmi, v ktorých lovíte alebo ste loveným a kooperačnou časťou - Vlčia Smečka (Wolfs Pack). Vyžaduje pomerne veľké úsilie, aby ste sa zoznámili s jeho pravidlami a pochopili ako funguje bodovací systém, pasce a využívanie schopností. Až potom začnú byť jasné chargované útoky, dôležitosť zostať nepozorovaný alebo zmätenie súpera premenením okolostojacich na dvojníkov.

Levelovaním si odomykáte tony kozmetický doplnkov pre postavy, schopností aj perkov, ktoré sa dajú kupovať aj za reálne peniaze, ak nechcete strácať časť akumulovaním herných kreditov na ich zakúpenie - a to ide celkom pomaly. Novinkou je Laboratórium, kde si môžete namixovať vlastný režim a prispôsobiť si jeho pravidlá až na úroveň zákazu ukazovateľov a výšky odmien za zabitia. Opäť však platí, že na multiplayer si treba vyhradiť dostatok trpezlivosti a času.

Assassin’s Creed IV: Black Flag je jednou z mála hier, s ktorou zaspávate a pre ktorú vstávate z postele. Plní sny o plavbe na lodi a pirátskom živote, vrátane hľadania pokladov pomocou nejasných inštrukcií na zdrapoch papiera. Vašou úlohou nie je zabrániť konfliktu ani zmeniť históriu, ale prežiť dobrodružstvo v mimoriadne atraktívnom prostredí. Ubisoft dokazuje, že je možné vytvoriť hru s otvoreným svetom pri ročnej iterácii. Formula zatiaľ funguje, otázkou je, dokedy.



napísal spacejunker 5.11.2013
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
ASSASSIN'S CREED IV: BLACK FLAG
+ obrovský svet k preskúmaniu
+ dávkovanie nových prvkov až do záveru
+ prepojenie online a zdieľanie objavov
+ spracovanie Karibiku a života pirátov
- vybrané situácie majú iba jedno riešenie
- vojna zabijakov a templárov hrá už druhé husle
- námorné bitky si v multiplayeri nezahráte

Zaradené pod: Assassins Creed, Ubisoft, Pirati


RECENZIE HRÁČOV
Assassin's Creed IV: Black Flag
9.0
VIVALDI    20.4.2021
Keď som videl prvé promo na Assassins Creed IV: Black Flag, nebol som si úplne i...prečítať celé
Assassin's Creed IV: Black Flag
9.0
15ERIK1    8.7.2014
Okrem úžastných nespočet hodín, ktoré pri tejto hre strávite vám hra ponúka aj kopec iných vecí o...prečítať celé
Assassin's Creed IV: Black Flag
9.5
BAFFOSK    12.1.2014
icon
7.9
PATRIX85    5.4.2020
(musím dať do dvoch príspevkov, lebo do jedného sa to nevojde)zábavná hra, kde netreba vlast... zobraziť

PC
PS3
Xbox 360
WiiU

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Playman / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk