PLANTS VS ZOMBIES 2

PLANTS VS ZOMBIES 2

7.5

Zombíci cestujú v čase

Recenzia na Mobil verziu

Bláznivý Dave má veľmi rád mexické jedlo a posledné taco mu chutilo natoľko, že by ho veľmi rád zjedol ešte raz. Preto sa mu v hlave zrodil nápad cestovať časom späť, aby si mohol pochúťku užiť ešte raz. Veľmi ho však prekvapí, keď so svojou inteligentnou dodávkou zaparkuje až v starovekom Egypte.

Preraziť svojou hrou na App Store v čase, kedy je každý deň zaplavený doslova stovkami nových titulov je takmer nemožné. Pop Cap to majú o niečo jednoduchšie, pretože svojím prvým dielom Plants vs. Zombies prerazili v čase, kedy bola konkurencia oveľa menšia a, samozrejme, mali aj kúsok toho povestného šťastíčka. V Plants vs. Zombies 2 ich čakala iná výzva - akým novinkami ohúriť hladných hráčov?

Podľa posledných výskumov je v App Store najviacej ziskový model freemium a Pop Cap sa pravdepodobne na tomto základe rozhodli prepracovať filozofiu celej hry a ponúkajú ju taktiež s mikrotransakciami, čo je obchodná stratégia EA. Hra je teda úplne zdarma, no ponúka oveľa viac tzv. In App Purchase (IAP), teda nákupov priamo v aplikácii, čo má dopad aj na samotnú hrateľnosť.

Plants vs Zombies 2
Plants vs Zombies 2 Obrana prelomená. Použijem záchrannú brzdu?
Obrana prelomená. Použijem záchrannú brzdu?


Plants vs Zombies 2 Almanach obsahuje popis zombíkov aj rastlín.
Almanach obsahuje popis zombíkov aj rastlín.


Plants vs Zombies 2 Dave by si rád dal svoje taco.
Dave by si rád dal svoje taco.





Plants vs. Zombies 2 je vo svojej podstate tower defense hra, v ktorej sa bránite proti valiacim sa vlnám nepriateľov stavaním rôznych prekážok a obranných systémov, aby ste uchránili hlavnú budovu. Tu sa však miesto katapultami a hradbami bránite kvetinami a útočníkov predstavujú, ako názov hovorí, zombíci. V prvej časti ste mohli využívať aj dennú dobu, keďže hríby cez deň spali a planty zasa v noci negenerovali peniaze. Nočné misie boli tentokrát vynechané spolu s hubami, no pribudli nové planty aj nové... cheaty.

Možno by bolo lepšie miesto nepopulárneho slova na podvádzanie použiť slovné spojenie záchranné brzdy. Prvou záchranou je tzv. Plant Food, ktoré by sme mohli voľne preložiť ako hnojivo - násobí účinky jednotlivých rastlín. Zo základného „hrachometu“ sa tak na pár sekúnd stane megahrachomet pľuvajúci hrach „prokletě rychle“. Zo základného obranného orecha zasa vykúzlite obrnenca odolávajúceho hordám oveľa viac. Melónomet vrhá svoju úrodu len jedným radom, no aplikovaním hnojiva prejde do módu artilérie a zasiahne niekoľko cieľov naraz.

Druhou záchrannou brzdou sú tri dotykové gestá, ktoré je možné použiť v prípade, že hrozí katastrofa. Prvým gestom „pinch“ rozmliaždite zombíkov po jednom, druhým ich odhodíte preč z hernej plochy a tretím elektrizujete na popol aj v skupinách. Jednotlivé vychytávky sú aktívne len zopár sekúnd, a tušíte správne, stoja peniaze. Keď uvážime, že stoja od 800 do 1200 herných peňazí a v jednom kole zozbierate priemerne 200 zlatiek, tak ich použitie musíte odložiť na kritické momenty. Alebo len stačí otvoriť virtuálnu peňaženku.

Tým sa dostávam k novodobému moru mobilných aplikácií. Tým je sú, samozrejme, IAP, resp. mikro transakcie, ak chcete. Chceš silné planty, ktoré boli v prvej časti zdarma? Dokúp si. Chceš viac hnojiva pre rastliny? Dokúp si. Chceš prejsť do nového sveta? Zaplať. Chýbajú ti kľúče k odomykaniu brán? Stačí jeden klik. Potrebuješ zlatky? Nech sa páči. Za výhodné peniaze ti dáme rovno kombo zlatiek s plantou. Ak podľahnete nakupovaniu a zhýralému míňaniu, tak sa dostanete za sumu, za akú by ste si hru normálne kúpili. A to je zámer freemium hier.

Na druhej strane však musím povedať, že Pop Cap sa držia ešte na uzde a Plants vs. Zombies 2 je možné dohrať aj bez nakupovania. Len to dlhšie trvá. Mapy svetov ponúkajú rôzne odbočky, na ktorých je možné získať planty bez kupovania (pochopiteľne nie všetky), ale má to háčik. Tieto odbočenia sú zamknuté a každé stojí určitý počet kľúčikov, ktoré ale padajú v súbojoch náhodne. Niektoré úrovne preto budete musieť hrať niekoľko krát, ak sa chcete k bonusu alebo plante dostať. Hra tiež trpí syndrómom troch hviezd známych z Angry Birds a pre poslednú hviezdu je potrebné splniť rôzne úlohy ako zabi 40 zombíkov za 10 sekúnd, ktoré sú bez použitia záchranných bŕzd len ťažko dosiahnuteľné. Za každé úspešné prejdenie úrovne a splnenia požiadavkov získate jednu hviezdu, čo znamená veľký počet opakovaní a herná mapa je tiež vždy rovnaká. Keď to zrátate, tak z rovnice vychádza veľká dávka repetetívnosti a opakovania.

Plants vs. Zombies 2 ponúka tri svety (Egypt, Piráti, Divoký západ) a každý má svoj set zombíkov a svoj herný plán. V Egypte otravujú nepriatelia s fakľami a brnením, Piráti pripomínajú Zadný dvor z prvého dielu, kde bola vodná priekopa a na divokom západe pribudnú koľajnice, po ktorých pohybujete vozíkom, no nedá sa na  ňom vysádzať. Repertoár zombíkov prešiel miernym faceliftom a pribudli aj zaujímavé kúsky ako pirát s drevenou nohou a papagájom, ktorý odnesie preč plantu alebo vidliacka zombie rozhadzujúca kurence. Autori síce niektoré rastliny spoplatnili, no pridali aj niekoľko zaujímavých kúskov ako dvojitú slnečnicu alebo peapod.

Plants vs Zombies 2
Plants vs Zombies 2 Pirátsky ostrov vyzerá neškodne.
Pirátsky ostrov vyzerá neškodne.


Plants vs Zombies 2 Za nové-staré planty si priplatíte.
Za nové-staré planty si priplatíte.


Plants vs Zombies 2 Začiatky bývajú perné. Pripravte obranu!
Začiatky bývajú perné. Pripravte obranu!





Aj keď je Plants vs Zombies 2 vyčítaná prílišná monetizácia, sú oveľa horšie hry s týmto modelom. Pop Cap myslia aj na neplatiacich zákazníkov a herná doba sa tiež nenaťahuje na mesiace. Ak budete brať pomocné mechanizmy len ako barličku na poslednú chvíľu, tak nemusíte investovať ani cent. Možno nezískate všetky hviezdy, no to ani nie je potrebné. Plants vs. Zombies 2 je zadarmo a za vyskúšanie nič nedáte. Ak navyše podľahnete výbornej hrateľnosti, tak si dokážete spríjemniť kopec hodín, kým vyjde ďalší svet, na ktorom sa už pracuje. A snáď sa dozvieme, či sa Dave dostal ku svojmu mexickému jedlu.


napísal fendi 9.9.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
PLANTS VS ZOMBIES 2
+ veľa hodín zábavy
+ hra je Zadarmo
+ mikrotransakcie nebránia v dohraní
- nastupujúci stereotyp
- poplatky, ktoré umožňujú ľahko vyhrať


RECENZIE HRÁČOV
Plants vs Zombies 2
4.0
WELLBI    11.9.2013
Plants vs Zombies je hra ktorú mám veľmi rád.Či si zahrať z nudy na kompe,vo...prečítať celé
Mobil

Vývoj: EA / PopCap
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. august 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk