CASTLEVANIA: LORDS OF SHADOW - ULTIMATE EDITION

CASTLEVANIA: LORDS OF SHADOW - ULTIMATE EDITION

9.0

Páni temnoty dorazili na PC

Recenzia na PC verziu

Ďalšia legenda si našla cestu na PC a hráči preferujúci túto platformu sa konečne môžu zoznámiť s kultovou sériou Castlevania, ktorá píše svoju históriu už od roku 1986. Pripravte sa na epický zážitok, ktorý prekoná aj očakávania zarytých skeptikov. Ak vám v žilách prúdi krv dobrodruha a bojovníka, práve ste našli svoj svätý grál s názvom Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition.

Titulu Lords of Shadow predchádzali desiatky platformových hier a v roku 2010 vyústili do 3D akcie z pohľadu tretej osoby, ktorá odteraz nie je už len výsadou konzol. Príbeh hry je vyrozprávaný formou knižného denníka a zvitkov padlých vojakov, ale aj pôsobivých predelových scén. Síce nevybočuje zo zaužívanej schémy boja dobra proti silám zla, prináša aj niekoľko prekvapivých momentov. S Gabrielom z rádu svetla popri neustálom boji, prežijete aj výjavy s nečakaným vyústením a aj scény, kde prejavuje oddanosť svojej nebohej manželke. Práve cesta za pánmi temnôt má priniesť nie len pokoj vo svete, ale možno aj vzkriesenie milovanej ženy. Bude to však beh na dlhej, veľmi dlhej trati, pri ktorom strávite viac ako tridsať hodín. A nikdy nebudete v bezpečí.

Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition
Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Na veľmi dlhej ceste stretnete priateľské bytosti...
Na veľmi dlhej ceste stretnete priateľské bytosti...


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition ...ale nepriateľských bude viac.
...ale nepriateľských bude viac.


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Prvý boss vás napadne už v úvode a môžete skončiť aj takto...
Prvý boss vás napadne už v úvode a môžete skončiť aj takto...





Gabrielova púť je jasne vytýčená, pohybuje sa po predurčených trasách, ale lineárnosť ľahko odpustíte, keď vás uchváti fantastický dizajn úrovní a monumentálnosť všadeprítomných bossov. Možnosti hrdinu sú natoľko široké a výziev je toľko, až vám nakoniec bude aj vyhovovať, že popri tom všetkom nemusíte ešte hľadať aj správny smer. Navyše sa hojne v hre vyskytujú rébusy, ktoré vám na chvíľu dovolia odpočinúť si od boja. Niekedy stačí správne otočiť sochy, aby naviedli lúče na uzatvorenú bránu, inokedy sa potrápite so skladaním cesty v kruhovom labyrinte, zahráte si upírsku variantu šachu alebo prepnete energetické polia, ktoré uvoľnia cestu k východu. Originálny je hlavolam s vranami a strašiakmi, ale aj rébus s hracou skrinkou, kde sa ocitnete priamo v mechanizme s ozubenými kolieskami. Ak neradi zamestnávate svoje šedé bunky, riešenie nájdete v ľahko dostupných zvitkoch. Prídete však o cenné body, ktoré môžete investovať do rozvoja početných schopností.

Gabriel používa len jednu primárnu zbraň, unikátny kríž však skrýva jedinečné prvky, ktoré postupne získate a zlepšujete. Základné útoky sú založené na vymršťovaní reťaze na jeden vybraný cieľ a dopĺňajú ich plošné ataky na viacero protivníkov súčasne. V rôznych kombináciách so skokmi a úhybnými manévrami vznikajú efektné kombá, ktoré porcujú nepriateľov na kusy. Gabriel čoskoro získa prístup k mágii svetla a tieňa, ktorých zásoby sa dopĺňajú hlavne absorbovaním energie z padlých protivníkov. Energia je neutrálna a môže byť premenená buď na jednu, alebo druhú odnož, nikdy nie oboje súčasne. Schopnosti svetla sú predovšetkým liečivé, sortiment tieňa naopak devastačný. Kúzelné útoky a efekty sú použiteľné po aktivovaní príslušnej mágie, kedy hrdina svieti namodro alebo červeno. 

Popri mágii zužitkujete sekundárne bojové prostriedky, čiže vrhacie dýky, svätenú vodu, ale aj poletujúce víly a temný kryštál, ktorý nakrátko vyvolá ničivého démona. Zásoby doplníte zbieraním pozostatkov z padlých a na miestach, ktoré sú neraz dobre ukryté spolu s drahokamami - tie permanentne zvyšujú množstvo života alebo kapacitu magických energií. Ďalšie kombá a schopnosti získate vďaka niekoľkým relikviám, temnej rukavici, cyklónovým topánkam a anjelskym krídlam. Všetko od zbraní až po jednotlivé útoky môžete kombinovať a prikupovať s vylepšeniami prostredníctvom svojho denníka, kde nájdete aj záznamy o každej udalosti a predmete.

Boj je jedným slovom masaker - uplatňujete to, čo ste si osvojili, ale pritom nestačí len bezhlavo zabíjať. V kľúčových momentoch musíte uplatniť aj svoju šikovnosť a postreh. Ak vás protivník chytí do zovretia, treba sa bleskurýchlo vymaniť, výbušniny od nepriateľov hodíť späť, alebo do uzamknutých dverí, ktoré prerazia. Popri bežnej hávedi, ako sú goblini, kostry a vlkolaci, ktorých môžete aj chytiť pod krk, narazíte na silnejšie monštrá a tie predstavujú o niečo väčšiu výzvu. Znesú veľa a keď sú dočasne ochromené zraneniami, treba využiť moment prekvapenia. V takej chvíli im buď zasadíte devastačný finálny úder, alebo ich ovládnete a osedláte! Je v tom ale jeden háčik. Okrem toho, že monštrum zachytíte, musíte v okamihu, keď sa na obrazovke prelínajú dva pohyblivé kruhy, stlačiť správnu klávesu alebo tlačidlo. Ak sa vám to podarí, máte vyhrané, v opačnom prípade sa obeť vzpamätá a zhodí vás na zem. Osedlané potvorky slúžia nie len na rýchly presun a účinne ubijú bežných nepriateľov, ale často sú nevyhnutné na prekonanie zábrany v ceste. Veľký warg alebo trol prerazí bránu, na ktorú inak nemáte dosť síl a obrovský pavúk spraví pavučinu nad roklinou, po ktorej preleziete na druhú stranu.

Správny moment treba vystihnúť aj počas boja s bossmi, ktorí sú niekedy doslova gigantickí. Obvykle si pripadáte ako David proti Goliášovi a v prvej sekunde zapochybujete, či máte vôbec šancu. Vždy sa však nájde riešenie a nejaká finta, vďaka ktorej zložíte aj posledného titana. V takýchto bojoch často nezáleží na bojovej sile, ale pohotovosti, dôvtipe a rýchlych reakciách. V prvej fáze napríklad uskakujete pred zemetrasením, ktoré vyvolá kolos svojim úderom alebo dupnutím. Potom využijete moment, kedy vyťahuje pažu zaborenú v ľadovom jazere, šplháte po ňom ako horolezec a rozbíjate životodarné body na masívnom tele, z ktorého vás skúša striasť. To ale nie je všetko, potom nasleduje kritická chvíľa, keď sa objavia pohyblivé kruhy a hra na rýchle prsty. Ak ju premeškáte, musíte si zopakovať časť súboja a pokúsiť sa o reparát. Keď to konečne vyjde, užijete si efektnú animáciu, kde brutálnym spôsobom premeníte obávaného protivníka na rozporcované kura. Súboje s bosmi vyžadujú trpezlivosť, ale dajú sa ľahšie zvládnuť, keď si znížite obtiažnosť, čo sa dá urobiť prakticky kedykoľvek počas hry. Postup sa síce nemení, ale vydržíte podstatne viac zranení, pri reštarte na checkpointe začínate s väčším množstvom života a rýchlejšie z nepriateľov vymlátite energiu.

Gabriel nie je len bojovník, ale aj horolezec, ktorý vo svojich lezeckých schopnostiach v ničom nezaostáva za Larou Croft. Skáče cez priepasti, šplhá po skalách, zachytáva sa hákom na výstupkoch a keď sa rozhojdá, dokáže preraziť aj masívne okná na katedrále. Niekedy používa aj brvná a predmety, pomocou ktorých zostrojí jednoduché mechanizmy - vyťahuje mreže, posúva sochy a zabarikáduje hrobku plnú nemŕtvych. Spôsob ďalšieho postupu sa väčšinou núka sám, použiteľné výstupky zasvietia, záchytné body zablikajú a zavesíte sa na ne jediným použitím tlačidla, inokedy je stláčania viac a treba včas zareagovať, inak sa vrátite o krok späť. Príležitostne spolupracujete so spriatelenými postavami, ktoré asistujú napríklad pri hlavolamoch. Konzoloví hráči hlavne v opisoch bojov určite postrehli povedomé prvky z God of War alebo Shadow of the Colossus. PC hráči, ktorí s týmito legendami nemali česť, si zas spomenú na akciu Darksiders.

Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition
Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Mechanická potvora číha v elektrickom bludisku.
Mechanická potvora číha v elektrickom bludisku.


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition PC verzia obsahuje navyše dve DLC a v jednom si chvíľu zahráte aj za malú upírku.
PC verzia obsahuje navyše dve DLC a v jednom si chvíľu zahráte aj za malú upírku.


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Hlavolamy sú veľmi rozmanité, v tomto ide o usporiadanie vesmírnych telies.
Hlavolamy sú veľmi rozmanité, v tomto ide o usporiadanie vesmírnych telies.





Veľkolepému obsahu, ktorý je na PC automaticky doplnený o DLC prídavky Reverie a Resurrection, úspešne sekunduje skvelé spracovanie. Castlevaniu na PC si zahráte vo vysokom rozlíšení s precíznymi detailmi a úchvatnými scenériami. Zapôsobia na vás obrovskí titani, pri ktorých si budete pripadať ako mravce, ale aj drobnosti, ktorým tvorcovia venovali patričnú pozornosť. Už v úvode vás ohromí prvý boss a silná atmosféra a to sa s hrou ešte ani nestihnete zoznámiť. Pred sebou máte hory, bažiny, púšte, pralesy, lávové polia, zasneženú krajinu, jaskyne, monumentálne chrámy. Variabilita prostredí je nesmierne široká a lokality sa nerecyklujú ani v pokročilej fáze hry, kedy už máte odkrútené desiatky hodín, okorenené štýlovými animáciami. Skvelý pocit umocňuje úžasná hudba, ktorá korešponduje s miestom, kde sa práve nachádzate.

Tradičné konzolové ovládanie nie je problémom, ak použijete gamepad. Rýchle výmeny komb v boji po chvíli cviku ustojíte aj s klávesnicou, kde si ľubovoľne nakonfigurujete jednotlivé úkony. Jedinou výraznou chybou je autokamera. Neraz sleduje hrdinu a okolie z nevhodného uhla. Niekedy vás sníma odzadu, inokedy spredu, zboku alebo zhora a keď sa pohľady prepínajú v spleti chodieb, ľahko stratíte orientáciu. Horšie je to v súbojoch s bossmi, najmä keď používate úhybné manévre, pokúšate sa nepriateľovi dostať do tyla a keď to najmenej čakáte, kamerá sa vám zakryje výhľad. Komplikuje aj hľadanie ukrytých kryštálov a bonusov, ktoré často nájdete až po druhom prejdení misie. Tento fakt si evidentne uvedomili aj tvorcovia hry, pretože v pokračovaní Lords of Shadow 2, ktoré vyjde súbežne na konzolách a PC, sľubujú väčšiu voľnosť pohybu a nastaviteľnú kameru.

Konzolové porty na PC nie vždy dopadnú dobre. Nájdu sa však aj hry, ktorým to mimoriadne pristane a takou je aj Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition. Je skutočne úchvatná, v očarení jej odpustíte lineárny postup a akceptujete aj zlú kameru, pretože tieto neduhy niekoľkonásobne vynahradí masívnym a veľmi chytľavým obsahom za nízku cenu. Takáto ponuka sa jednoducho neodmieta.

Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition
Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Keď premeškáte správny moment na finálny úder, časť súboja s bossom si zopakujete.
Keď premeškáte správny moment na finálny úder, časť súboja s bossom si zopakujete.


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Kto by odolal krásnej upírke?
Kto by odolal krásnej upírke?


Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition Hra ponúka úžasné scenérie z rôznych uhlov pohľadu, ale nie vždy vhodnou kamerou.
Hra ponúka úžasné scenérie z rôznych uhlov pohľadu, ale nie vždy vhodnou kamerou.





napísal uni 28.8.2013
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
CASTLEVANIA: LORDS OF SHADOW - ULTIMATE EDITION
+ masívny obsah a s dvomi DLC navyše
+ epické súboje s bossmi
+ bohaté možnosti hrdinu
+ mnoho nápaditých hlavolamov
+ priaznivá cena
- zlá práca kamery
- lineárny postup
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2,4 GHz, 1 GB RAM, 512 MB VGA, 15 GB HDD, OS Win XP+ SP3

Zaradené pod: Castlevania


RECENZIE HRÁČOV
Castlevania: Lords of Shadow - Ultimate Edition
10
KRATOS86    7.3.2011
Najnovšie pokračovanie Castlevanie od Konami je “ Hra Bohov „ akoby povedal Ma...prečítať celé
Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Konami / Kontiki / Mercury Steam
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk