DONKEY KONG COUNTRY RETURNS 3D

DONKEY KONG COUNTRY RETURNS 3D

8.5

Hor sa na banánová brigádu

Recenzia na 3DS verziu

Banán je zázračné ovocie. Dokonca by sa dalo povedať, že je všeliekom. Obsahuje vysoké množstvo prírodných cukrov a kombinuje ich s vlákninou. Chutí výborné, má vysokú energetickú hodnotu a navyše je aj zdravý. Banány by ste mali jesť v dostatočnom počte. Musíte si však dať pozor na jednu vec. Na pôvod vašich banánov. Ak ich totiž zberači zobrali najslávnejšej videohernej opici, tak sa už kvôli jedinému sústu môžete dostať do nečakaných problémov.

Donkey Kong miluje banány. Zbiera a konzumuje ich na kilá a nenechá si na ne ani len siahnuť. Zbiera ich v hrách už vyše 30 rokov. Medzi tie najznámejšie s gorilím samcom sa radí séria Donkey Kong Country, ktorá si získala množstvo fanúšikov hlavne v polovici 90. rokov. Na dlhé roky však opičiak skákanie prenechal iným. Pred troma rokmi sa vrátil v plnej paráde a dnes sa chystá vziať si späť svoje banány späť aj na 3DS v chytľavej skákačke Donkey Kong Country Returns 3D.

Donkey Kong si nažíva so svojim synovcom Diddy Kongom v starej chatrči na okraji džungle. Jedného krásneho slnečného dňa sa zobudí a zisťuje, že deň už nie je taký krásny. Prišiel o svoje milované banány. Úplne všetky. Zlé maskované kreatúry z kmeňa Tiki Tak (asi z Barcelony) zhypnotizovali všetky zvieratká v džungli a s ich pomocou pokradli všetky tieto banány.  A vy to predsa nemôžete nechať len tak. Ocitáte sa v chlpatom opičom kožuchu, beriete drevený sud do jednej ruky, malú opičku do druhej a hurá na nich! 

Donkey Kong Country Returns 3D
Donkey Kong Country Returns 3D Musíte byť pripravení na všetky nástrahy, ktoré vám hra postaví do cesty.
Musíte byť pripravení na všetky nástrahy, ktoré vám hra postaví do cesty.


Donkey Kong Country Returns 3D Občas sa môžete spoľahnúť na pomoc špeciálnej výbavy z inventára.
Občas sa môžete spoľahnúť na pomoc špeciálnej výbavy z inventára.


Donkey Kong Country Returns 3D S raketou pod zadkom nikdy nie ste v bezpečí.
S raketou pod zadkom nikdy nie ste v bezpečí.





Donkey Konga by ste mohli porovnávať s talianskym inštalatérom Mariom, či iným fenoménom z dielne Nintenda, ale bolo by to zbytočné. Rovnaký žáner a vonkajšia podobnosť neznamenajú, že sa hry aj rovnako hrajú. Nintendo je v tomto žánri doma, dokonca by sa dalo povedať, že má na skákačky monopol.

A v čom sa Donkey Kong Country Returns 3D odlišuje? Stručne by sa dalo povedať, že prístupom. Čistokrvný mechanizmus pravovernej skákačky si zachováva všetky svoje tradičné pravidlá. S milovanou postavičkou prekonávate najrôznejšie prekážky, skáčete po hlavách rôznorodým protivníkom a občas sa pred vás postaví aj silnejšia hrozba. Schéma, ktorej základy by zvládlo aj dieťa. A zväčša ten základ aj zvládne. V Donkey Kong Country Returns 3D je to však inak a úprimne, dieťa ním práve nepotešíte. Aj odrastení hráči by si k hre mali kúpiť antistresovú loptičku.

Hneď na úvod vám ponúkne na výber režim hrania - môžete zvoliť klasický Wii mód  s prísnejšími pravidlami, ktorý je aj pre skúsenejších hráčov výzvou. Pár životov, dve srdiečka v základe a obmedzený inventár na predmety sú všetko, na čo sa musíte spoľahnúť. Nový režim špeciálne pre 3DS je k benevolentnejší. Ani viac životov, srdiečok a predmetov neznamená, že je hra prechádzkou ružovou záhradou.

Môžete v nej totiž odhaliť dve roviny. Jedna je základné prejdenie každého levelu. Pri ňom si vytrpíte svoje a neraz stratíte život, či už kvôli svojej nepozornosti, alebo kvôli občasnej náročnosti, kedy sa niektoré úseky musíte dopredu naučiť. A stále sa pri tom výborne bavíte. Snaha prekonávať seba vás ženie dopredu. Pred spaním si hovoríte: ešte jeden level. Aj napriek tomu, že strácate život za životom, tak hráte ďalej a potom sa pozriete von oknom. Svitá.

Druhá rovina je prechádzanie levelov na 100%. A to je niečo len pre najvytrvalejších. Zbierate banány, ktoré vám po stovke pridajú život. Zbierate mince, za ktoré si v obchode môžete kupovať bonusové predmety. A zbierate písmenká tvoriace slovo „KONG“ a kúsky puzzle, aby ste mali hru kompletnú. A pri tom prichádzate o životy po desiatkach. Tu vás pred pádom zachráni balón, inokedy vám zas pomôže papagáj v hľadaní skrytého miesta, potom zas oceníte dočasnú nesmrteľnosť či srdiečko navyše.

Okrem skákania vás čaká aj pár menších vychytávok na spestrenie - niekedy sa odveziete na baníckom vozíku, spravidla aspoň raz v každom zo svetov. To ale neznamená, že si v týchto pasážach odpočiniete. Po získaní špeciálneho sudu získate pomoc Diddy Konga, ktorý vám pri skokoch pomôže. No a na konci každého zo svetov vás čaká aj súboj s bossom. Pravidla troch sa v nich síce rýchlo prejete, no variabilitou to zase hra kompenzuje. Paradoxne sú niektoré súboje s bossmi ľahké oproti zvyšku hry.

Celkovo na vás v Donkey Kong Country Returns 3D čaká 8 svetov. Každý iný, každý s vlastnými druhmi nepriateľov a s vlastnými nástrahami. Nájdete tu aj také chuťovky, kedy sa vizuál nahodí do štýlu tieňohry. Prvá polovica odsýpa pomerne rýchlo, v druhej už prituhne a tempo klesá. Jednotlivé svety pre vás majú pripravených po 6 až 9 levelov vrátane skrytých, čo vo výsledku dáva veľmi slušné číslo. Podľa zvolenej obtiažnosti sa nimi pretlčiete za 10 - 12 hodín. A potom sú pred vami ultimátne výzvy. Golden Temple ako deviaty svet, ktorý sa však sprístupní až po získaní medailí zo všetkých levelov. Ak by vám ani to nestačilo, môžete sa pustiť do prechádzania levelov na čas, alebo aj do multiplayeru, kedy so spoluhráčom preberiete obe postavy a spoločne sa pustíte do naháňania sa za banánmi.

3DS verzia nešetrí ani na pridanej hodnote. Zábavy zažijete hromadu, hrať budete dlhé hodiny a k tomu všetkému dostanete aj niečo navyše. Prechádzaním levelu odomykáte obsah v štyroch galériách. V obrázkovej nájdete koncepty, vášmu sluchu ulahodí hudobná galéria a dve najťažšie na skompletizovanie sú videá a diorámy. 

Donkey Kong Country Returns 3D
Donkey Kong Country Returns 3D Dvojica opičiakov sa prederie aj tou najväčšou prekážkou.
Dvojica opičiakov sa prederie aj tou najväčšou prekážkou.


Donkey Kong Country Returns 3D Suboje s bossmi vás prekvapia variabilitou.
Suboje s bossmi vás prekvapia variabilitou.


Donkey Kong Country Returns 3D Jeden z najlepších levelov z vás spraví postavu ako vystrihnutú z tieňového divadla.
Jeden z najlepších levelov z vás spraví postavu ako vystrihnutú z tieňového divadla.





Donkey Kong Country Returns dokázal výnimočnú vec. Stačil jeden trailer a hráči si povedali, že túto hru musia mať. A to isté sa týka aj 3DS verzie. Grafika ulahodí oku. Pestrofarebná, rýchla, aj na malom displeji bohatá na detaily. Hra využíva výborne dojem z hĺbky obrazu, v niektorých častiach sa dostávate hlbšie do prostredia a postavu sledujete len z diaľky. A výborná je aj hudba. Paleta príjemných melódií  sa neopočúva ani po 12 hodinách. Každý svet je vybavený vlastným hudobným motívom.

Donkey Kong Country Returns 3D nie je originálnym titulom pre 3DS, ale asi ťažko by na to niekto prišiel, keby nepoznal pôvodnú hru. Pôsobí prirodzene, na mieru platformy je dokonale upravený a prináša aj zopár drobných vylepšení. Keby sme chceli hľadať chyby, tak najväčšou je niekedy prestrelená obtiažnosť. Okrem toho už takmer nič, len nepozornosť pri ovládaní circle padom vás môže stáť život, keď ho nestihnete vrátiť do východiskovej polohy a stlačíte tlačidlo pre úder, čo spôsobí, že postava spraví kotúľ vpred. Každopádne Donkey Kong Country Returns 3D dosahuje skutočne vysokých kvalít a v aktuálnom nesmierne nabitom line-upe patrí medzi špičku.


napísal matus_ace 12.6.2013
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
DONKEY KONG COUNTRY RETURNS 3D
+ variabilita levelov
+ dva režimy náročnosti
+ zábava od začiatku až do konca
+ množstvo výziev, možností hrania a aj bonusov
+ grafika, 3D a hudba
- občas stále prestrelená obtiažnosť
- Circle pad vám občas nechcene zavarí


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk