LUIGI'S MANSION 2

LUIGI'S MANSION 2

8.5

Keď vás strašia duchovia, koho zavoláte?

Recenzia na 3DS verziu

Keď sa vo vašom susedstve deje niečo divné, keď vidíte niečo tajomné a nevyzerá to dobre, keď po ruke nie sú obézni krotitelia duchov na dôchodku, tak koho zavoláte? Skúste sa obrátiť na Luigiho, menej známeho z dvojice súrodencov inštalatérov.

Maria netreba predstavovať, je všade. Okrem hier aj vo filmoch, na šálkach, na spodnom prádle, občas na vás dokonca môže vyskočiť z chladničky. Luigi je známy len ako „ten druhý, zelený“. Nintendu sa tento stav nepáči a tak rok 2013 zasväcuje Luigimu a aby mu pripravili svetlú budúcnosť, tak sa musí obzrieť do jeho minulosti.

Je to už jedenásť rokov, čo Luigi skrotil stáda duchov v jednom z najvýraznejších titulov pre GameCube - Luigi's Mansion. Aj napriek tomu, že na toto povolanie nie je práve najpovolanejší, tak sa na ich lov musí vydať znova. Roztrasené kolená a drkotajúce zuby musí hodiť za hlavu, aby v Luigi's Mansion 2 zachránil svet, profesora, jedno šteňa a v závere aj jednu veľkú hviezdu. Záchrana princeznej za pusu na líce sa tentoraz nekoná.

Zabudnite na Hríbikovo. To si teraz nažíva šťastne a pokojne, mračná sa rozprestreli nad Evershade Valley. Duchovia tu žili v symbióze s excentrickým profesorom E. Gaddom, ktorý si ich výskumom spestroval život. Bezproblémový vzťah mohol existovať len vďaka artefaktu Dark Moon, ktorý svojou fialovou žiarou zaplavoval údolie a vďaka jeho aure tu bolo radosť žiť. Keď je však vďaka duchom Boo roztrieštený na niekoľko kúskov, začína skutočná duchárska apokalypsa. Na scéne sa tak objavuje hrdina, ktorý ich má zozbierať, aby navrátil nie len profesorov život do starých koľají.

Luigi's Mansion 2
Luigi's Mansion 2 Loviť duchov môžete aj s priateľmi.
Loviť duchov môžete aj s priateľmi.


Luigi's Mansion 2 Bossovia vás postavia pred rôzne výzvy.
Bossovia vás postavia pred rôzne výzvy.


Luigi's Mansion 2 Musíte si dávať na rôzne pasce.
Musíte si dávať na rôzne pasce.





Luigi's Mansion 2 vychádza z jednoduchého, no zároveň nesmierne zábavného konceptu pôvodnej hry. Žánrovo by sme ju mohli pasovať za jednoduchú akčnú adventúru, no nie je to tak celkom pravda. Jednak náročnosť varíruje od jednoduchej prístupnosti najmenším až po zábavnú výzvu pre tých starších. No hlavne náplň je kokteilom “všehochuti“. Občas sa potrápite s príjemnými hádankami, inokedy zas môžete naraziť na platformové prvky a niekedy pred vami stojí nenáročná akčná výzva.

Jadro hry tvorí skúmanie prostredia do tých najmenších detailov. A že ich tu nájdete skutočne požehnane. Schematickosť nebýva javom, ktorý by hrám prospieval, no v prípade Luigiho duchárskych eskapád až tak neprekáža. Z laboratória sa teleportujete (zväčša) na začiatok niektorého z herných zámkov, z ktorých každý sa nachádza v inom prostredí. Väčšinou stačí len niečo nájsť, chytiť konkrétneho ducha, no cesta k tomu nie je taká ľahká.

Na začiatku stačí kutrať v izbách a chodbách. K tomuto úkonu sa postupne pridávajú drobné elementy, ktoré udržujú hru v dynamickom vývoji, takže sa umne vyhýba stereotypu. Postupne nachádzate tajné skrýše, učíte sa zaobchádzať s niektorými mechanizmami, používate elementy vody aj ohňa, aby ste sa dostali ďalej. Pri každej ďalšej návšteve sa herný svet trochu zmení. Kam ste sa predtým dostali, tam je teraz cesta zatarasená a musíte hľadať alternatívu. Levely sú neuveriteľne bohaté na detaily. Prakticky so všetkým dokážete pohnúť a ako sa hovorí, každá akcia vyvolá reakciu. Akú, to sa nechajte prekvapiť.

Na lov duchov potrebujete, samozrejme, baterku. Sama o sebe by však nestačila a tak k nej máte aj vysávač Poltergust 5000. Spôsob lovenia je čiastočne poctou Reitmanovej filmovej sérii Krotitelia Duchov. Ducha omráčite „chargovaním“ baterky, potom ho môžete začať vysávačom naháňať a keď ho dostatočne dlho udržíte a váš vysávač sa dostatočne nabije, tak ducha vcucnete. Okrem duchov zbierate aj zlaté mince roztrúsené po leveloch či diamanty. Tie vám zvyšujú skóre, za ktoré si môžete výbavu vylepšovať. Neskôr sa prepracujete aj k temnému svetlu, ktoré dokáže odhaliť skryté veci a stane sa neoceniteľným pomocníkom pri niektorých hádankách.

Riešenie puzzlov v hre nie je vôbec zložité. Stačí niečo niekam doniesť, niečo nájsť, či sa niekam dostať. Postup vyplýva z herného prostredia samotného a ak by ste sa náhodou niekde zasekli, tak vám napomôže profesor. Celkovo v hre pokoríte šesť zámkov a na konci každého vás čaká súboj s bossom. Každý je pochopiteľne založený na pravidle troch, no vždy je v niečom unikátny a po každom „kole“ s bossom sa zmení aj používaná  taktika. Na hru si musíte vyhradiť aspoň 10 hodín. Ak však chcete mať vyzbierané úplne všetko, tak skôr počítajte so 14 hodinami. Pripravte sa však, že napriek zmenám v lokalitách prechádzate tie isté miesta.

Luigi’s Mansion 2 nie je tak náročná, že by ste v nej pravidelne zomierali. Občas sa však stane aj to. Stačí podceniť silu duchov. Problém je v tom, že ak sa vám to stane až na konci levelu, tak ho môžete prechádzať celý od začiatku. Hra nepozná checkpointy. Môžete sa zachrániť len tak, že v leveli nájdete skrytú zlatú kosť, ktorá vás oživí na mieste, kde ste skonali. Je však len jedna na level a nedá sa prenášať.

Kampaň však nie je tým jediným, čo Luigi’s Mansion 2 ponúka. Bohaté multiplayerové možnosti k nej pridajú ďalšie hodiny zábavy. A to nielen online a lokálne, ale aj prostredníctvom download play funkcie. Pre niekoľko 3DS vo vašej blízkosti tak stačí len jedna kópia hry. Zaujímavé sú herné režimy, ktoré stoja na rozmedzí medzi kooperatívnymi a kompetetívnymi. Štvorica hráčov spojí sily v režimoch Hunter, Rush a Polterpup. Pomáhate si s lovením duchov, komunikujete pomocou jednoduchých príkazov na d-pade a stúpate hore strašidelnou vežou do ďalších levelov. V Hunter móde lovíte duchov a vyhráva hráč s najvyšším skóre. V Rush sa naháňate s časom a pokúšate sa level ukončiť pred uplynutím limitu. V Polterpup naháňate šteňacích duchov. Okrem toho zbierate mince, naháňate sa za červenými mincami (ktoré na konci levelu idú do losovania o špeciálne vylepšenie v ďalšom kole) a samozrejme sa výborne bavíte.

Luigi's Mansion 2
Luigi's Mansion 2 Množstvo tajomstiev čaká na odhalenie.
Množstvo tajomstiev čaká na odhalenie.


Luigi's Mansion 2 Prostredia prekypujú interaktivitou.
Prostredia prekypujú interaktivitou.


Luigi's Mansion 2 Vysávač na duchov si zamilujete.
Vysávač na duchov si zamilujete.





 

Luigi's Mansion 2 je pravdepodobne najkrajšou hrou pre 3DS. Systém beží na maximum pri bohatých prostrediach plných interaktívnych objektov, ktoré sú spracované výborne. Taktiež je špičková hĺbka obrazu, ktorá obraz nevrství, ale vytvára plynulý náhľad „dnu“ do displeja. Výborne je zvládnutá hudba a poteší aj fakt, že Luigi hovorí častejšie, ako je v Mario hrách zvykom. Aj keď sú to frázy ako pre Hulka, ale z postavy máte lepší dojem. Nie celkom vydarená je podpora akcelerometra. Ten používate pri mierení vysávačom a baterkou, strácate tak 3D efekt aj prehľad o prostredí. Našťastie sa to dá nahradiť premapovaním ovládania na d-pad. Bohužiaľ to už neplatí pri balansovaní na objektoch, kedy často zbytočne spadnete.

Luigi's Mansion 2 je zlatou a nepredstaviteľne milou hrou. Už od momentu, kedy dostanete do rúk krabičku. Fosforeskujúce nápisy na nej vám vyčaria úsmev na tvári a po spustení sa môžete pripraviť na kopu hodín výbornej zábavy. Je to jedna z najlepších hier pre 3DS a aj keď má svoje chyby, s radosťou jej ich odpustíte. Navyše dokonca aj v našich obchodoch sa predáva za vynikajúcu cenu, takže s kúpou nemusíte otáľať.


napísal matus_ace 18.4.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
LUIGI'S MANSION 2
+ bohaté prostredia, ich variabilita
+ zábavné lovenie duchov aj súboje s bossmi
+ grafika, zvuk, 3D efekt
+ originálny a zábavný multiplayer
+ humor
- backtracking
- nešťastné využívanie akcelerometra
- absentujú checkpointy


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. marec 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17918)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk