POKÉMON BLACK & WHITE 2

POKÉMON BLACK & WHITE 2

8.0

Labutia pieseň pre Nintendo DS

Recenzia na DS verziu

Možno je to labutia pieseň DS. Posledná first-party hra distribuovaná Nintendom s tradičnými ambíciami predať milióny a zapáčiť sa masám. Po Mariovi a Zelde ikonická exkluzivita, s ktorou strávite 40 hodín a nebudete mať dosť. A zároveň nečakane prvé pokračovanie v sérii Pokémonov v histórii. Autori bežne obohatili určitý diel a nazvali ho inak, teraz však zvolili iný systém; číslovka na konci vzbudzuje očakávania: ako sa bude nový diel v sérii hrať ďalej?

Výhodou Pokémon White & Black 2 (testovaná bola biela verzia) je priama nadväznosť na príbeh, je tu nový dej, resp. pokračuje línia s Team Plasma. Spojenie novej hrozby a rozporov medzi členmi vás vedie vpred a dodáva potrebnú motiváciu pre tradičnú hrateľnosť. Príbeh nepatrí medzi najsilnejšie v sérii (je to variácia na klasiku), no je fajn vidieť, ako tvorcovia pracujú s existujúcimi postavami a ženú ich do pomerne uspokojivého záveru (keď si uvedomíte rozsah dvoch hier). Fanúšikovia Black & White budú spokojní – ale nováčikom môže pripadať príbeh až príliš jednoduchý.

Na Pokémon White 2 sa bude inak pozerať nový hráč, ktorého jednotka minula (a pokojne si ju môže zadovážiť) a znalec série, ktorý strávil v Pokémon Black/White dlhé týždne. Obe skupiny však bude zaujímať fakt, že dvojka sa odohráva v regióne Unova dva roky po jednotke – svet zaznamenal určité zmeny a mnohé lokality sú rozšírené, obohatené či poprehadzované. Tento postup nie je v JPRG svetoch úplne neznámy – návrat do sveta Final Fantasy X a najmä Final Fantasy XIII stavil na podobný štýl. 

Je to práve kochanie sa svetom a zmenami, ktoré vás opätovné lákajú hrať dlhé dni. Noví hráči budú prekvapení solídnou rozlohou a existujúci budú zisťovať, ako sa niektoré mestečká zmenili na totálne prosperujúce metropoly. Niektoré lokality sú úplne nové, cesty po svete sa zmenili, mosty sú inde, pár budov bolo postavených nanovo a sú k dispozícii aj nové skratky. Putovanie sa líši od prvého dielu a nie je to iba odlišným štartom vo veľkom meste namiesto malého mestečka. Dva roky sú dostatočne dlhá doba – nielen na vývoj sveta, ale aj charakterov, ktoré sa zmenili po udalostiach prvej hry.

 
Pokémon Black & White 2
Pokémon Black & White 2 Grafika žmýka takmer 10-ročný hardvér do nevídaných scenérií. Zlepšili sa aj interiéry.
Grafika žmýka takmer 10-ročný hardvér do nevídaných scenérií. Zlepšili sa aj interiéry.


Pokémon Black & White 2 Legendárnych Pokémonov chytíte prekvapivo skôr ako v minulých hrách.
Legendárnych Pokémonov chytíte prekvapivo skôr ako v minulých hrách.


Pokémon Black & White 2 Súboje sa zbytočne nepredlžujú, vďaka nižšej obtiažnosti ich absolvujete rýchlo.
Súboje sa zbytočne nepredlžujú, vďaka nižšej obtiažnosti ich absolvujete rýchlo.





Cheren sa naplno venuje telocvični, Bianca má väčšiu chuť spoznávať svet. Navyše sú tu prepojenia s minulým dielom v podobe flashbackov, no ich potenciál nie je využitý naplno, zrejme kvôli novým hráčom, aby sa v odkazoch na predchádzajúce dianie nestratili. Zásadný poznatok je však jasný: región Unova je väčší i pestrejší ako v prvej časti. Čo je ešte väčším prekvapením ani záverečnými titulkami vaša púť nekončí a niektoré dedinky, jaskyne či časti sú k dispozícii až po skončení hlavného príbehu. Na autoroch je vidieť, ako ich región Unova upútal a nechcú z neho tak skoro odísť. 

Zmeny v hrateľnosti sú spočiatku kozmetické: iná štartovacia lokalita, iný darca Pokeballs, na začiatok dostanete 10 guľôčok a nie päť, celkovo vidíte kozmetické zmeny v známom štýle. No netreba sa báť, základná hrateľnosť ostáva prakticky nezmenená, vydáte sa do sveta s malou skupinou Pokémonov, ktorých chcete vytrénovať, zmeniť na vyššiu formu a prepadnúť typickej mánii chytiť ich všetkých. Chytanie Pokémonov a ich využívanie na boj proti ostatným funguje ako vždy. Tréningy a súboje nestrácajú nič na svojej príťažlivosti a sú neskutočne zábavné. Iste, určitá miera grindovania sa od vás vyžaduje, ale na poli JRPG predsa nemôžete nechcieť hodinu opakovať pár súbojov dookola.

Zmeny vo svete sú fajn, aj odlišný pochod krajinou, ale sú to nové mestečká a dungeony, ktoré vás v Pokémon Black & White 2 budú zaujímať. Odlišné sú aj telocvične, v ktorých boli nahradené všetky puzzle, no mám pocit, že skôr ľahšími ako skutočne zapeklitými kúskami. Prechod k jednoduchším výzvam vidíte však v celej hre – azda je to kvôli pôvodnej zostave Pokémonov (máte ich viac, rýchlo sa levelujú), ale aj keď narazíte na dungeony prepojené na hlavnú dejovú líniu, telocvične či zóny, ste stále silnejší ako vaši protivníci. Prirodzene, veľa závisí od štýlu hry – ale ak ste orientovaní na pár silných Pokémonov, nebudete mať problém ani v druhej polovici hry. 

 

V základnej hrateľnosti neurobili autori žiadne zmeny, objavovanie nového sveta vymenili za variáciu pôvodného. Pokémon White 2 ponúka zopár obohatení v podobe vedľajších zábavných aktivít, ktoré sa môžu zmeniť na celkom úspešného žrúta času. Napríklad sa môžete zapojiť do produkcie Pokéstar Studios a vaši Pokémoni budú hrať vo filmoch s rôznymi bojovými sekvenciami podľa scenára – vy sa máte starať o to, aby sa dianie skutočne odohralo tak, ako je napísané a vyhrali čo máte.

Dobrým osviežením je aj Pokémon World Tournament, kde sa v štruktúrovaných turnajoch snažíte ísť do boja proti najlepším trénerom a šampiónom z iných častí sveta. Toto je výborné spestrenie, lebo turnaj neustále prebieha a môžete sa priebežne zapájať do akcie proti najznámejším postavám, to ocení najmä silná fanúšikovská základňa.

Pokiaľ ide o sólo hranie a vlastné naháňanie bojových príšeriek, určite si všimnete Habitat List, ktorý sleduje ktoré typy Pokémonov ste chytili v určitej lokalite. Ideálna pomôcka pre detailistov, ktorí chcú pochytať v každej lokalite všetkých Pokémonov. Keď sa budete naháňať za všetkými druhmi, rýchlo nájdete aj tzv. Medals, ktoré pripomínajú klasické trofeje – hra ich obsahuje viac ako dvesto a ponúka výzvy pre hľadačov skrytých predmetov alebo cnostných bojovníkov v najlepších bitkách. Tí sa určite vydajú aj na hľadanie miest Pokémon Grottos, kde sa nachádzajú vzácne predmety. Ale zásadne platí, že už len nájsť grotto je umenie, nie to ešte zbierať všetko potrebné pre medaily.

Pokémon Black & White 2
Pokémon Black & White 2 Niektoré postavy či dialógy zasahujú aj do paródie, ale Pokémoni sa berú s nadhľadom.
Niektoré postavy či dialógy zasahujú aj do paródie, ale Pokémoni sa berú s nadhľadom.


Pokémon Black & White 2 Grinding v týchto lesoch ma máta od prvých hodín Pokémom White, o to radšej som späť.
Grinding v týchto lesoch ma máta od prvých hodín Pokémom White, o to radšej som späť.


Pokémon Black & White 2 Peňazí je prekvapivo dosť, ale predmety nie sú lacné.
Peňazí je prekvapivo dosť, ale predmety nie sú lacné.





Japonci určite ocenili pri štarte aj tzv. Fun Fest Missions, malé questy pre lokálny multiplayer, kde až 100 hráčov môže súčasne objavovať lokality v Unova regióne a plniť určité úlohy. No je otázne, či sa aj vám podarí nájsť dostatočne veľké množstvo hráčov, aby ste si tento zážitok vychutnali. No Pokémon Black & White 2 ho rozhodne má a je zaujímavým obohatením.

Grafika a hudba Pokémon White 2 úspešne reprízuje už videné časti sveta a 2D verziu Pokémonov sa snaží využiť čo najlepšie. Vďaka variáciám na svet rýchlo zabudnete, že hráte vlastne v archaickom rozlíšení 256x192 pixelov. 

Pokémon Black & White 2 je niekde na pomedzí veľmi vydareného datadisku a dobrého pokračovania. Nemá síce nový svet, no starý dokáže dobre obohatiť a prepojenia s ním sú solídne vytvorené. Hrateľnosť má tradične vybalansovanú a viaceré nové aktivity vás udržia v hre, spolu s hlavným príbehom. Ak je toto pomyselná rozlúčka s Nintendo DS, akceptujem ju. Hoci v kútiku duše stále dúfam ešte v jeden ďalšie áčkové hry od Nintenda. Inazuma Eleven 3 by bola dobrá, ale také Ni no Kuni parádne.


napísal korec 1.2.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
POKÉMON BLACK & WHITE 2
+ súboje a tréning Pokémonov
+ dostatočne prerobený svet Unova
+ hrateľnosť na desiatky hodín
+ kopa nových vedľajších aktivít
+ solídna súdržnosť s prvým dielom
- v prvej časti nízka obtiažnosť
- občas príliš jednoduchý príbeh


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk