THE WALKING DEAD

THE WALKING DEAD

8.0

Z komiksu až do videohry

Recenzia na PC verziu

Chlapíci z Telltale Games patria medzi majstrov svojho remesla, keď je reč o žánri adventúr. Od roku 2004 pravidelne zásobujú hráčov svojimi kvalitnými sériami a ukazujú, ako treba narábať s epizodickým obsahom. Najskôr si bývalí zamestnanci LucasArts získali hráčov znovuoživením dvojice Sam & Max, ich príbehy neskôr rozšírili a poprinášali aj svoje vlastné veci, no etablovali sa aj v spracovaní licencií niekoho iného a to už svojou druhou hrou – Bone. Odtiaľ sa cez CSI dostali k veľkým menám, ktoré na nás chrlia v posledných dvoch rokoch.

Ich séria Back To The Future skvele nadviazala na kultovú Zemeckisovu trilógiu a ukázala, že filmová licencia pre videohru sa nemusí vždy premrhať. Od adventúr sa však chceli posunúť inam a tak prišli dva nevydarené pokusy. Jurassic Park: The Game priniesol najväčšie prispôsobenie konzolám a mobilným zariadeniam, čoho výsledkom bol biedny QTE festival. Law & Order: Legacies tiež nevynikalo, ale aspoň zaujalo prácou pred súdom. Zatiaľ poslednou veľkou licenciou sú komiksy Roberta Kirkmana The Walking Dead, kde sa radšej rozhodli vydať zlatou strednou cestou.

prvou epizódou videohernej série The Walking Dead ste sa už na našich stránkach mohli zoznámiť. Telltale ju vydali 24. apríla s tým, že ďalšie budú nasledovať s mesačným odstupom. Nie všetko však išlo hladko a tak sa vývoj mierne natiahol. Taktiež okrem PC presiahol aj na konzoly či mobilné platformy, no tentoraz sa vyvarovali chybám obmedzujúcim hrateľnosť na úkor „pozerateľnosti“ a to pri zachovaní dojmu interaktívneho filmu, ktorého dej je iba v rukách samotných hráčov. Už to nie je len o zbesilom stláčaní, ale rozumnom dávkovaní mechanizmov a hlbšom pohľade do vnútra postáv.

The Walking Dead
The Walking Dead Pripravte sa na šokujúce odhalenia
Pripravte sa na šokujúce odhalenia


The Walking Dead Vašim blízkym pôjde o život
Vašim blízkym pôjde o život


The Walking Dead Občas dôjde aj na akciu
Občas dôjde aj na akciu





Herná verzia The Walking Dead nestavia na licencii oceňovaného a čoraz populárnejšieho zombie seriálu televízie AMC, ale skôr na rovnomennej komiksovej predlohe. Berie si z nej svet, ktorý sa ocitá na pokraji zrútenia po vypuknutí zombie apokalypsy, taktiež podobné témy a charaktery a občas si vypožičia aj niektorú známu postavu. Odohráva sa na pozadí toho, čo všetci veľmi dobre poznáme a taktiež sa odohráva v štáte Georgia.

Hlavnou postavou je Lee Everett, nad ktorým sa vznáša tieň jeho minulosti ako Damoklov meč. Je na ceste do väzenia, keď to celé vypukne. Podarí sa mu uniknúť, no vonku je to horšie, akoby bolo za mrežami. (Ne)mŕtvi číhajú na každom kroku a otázka prežitia sa vynára v každej situácii, ktorej čelíte. Ako sa v prípade každej doterajšej zombie apokalypsy ukázalo kľúčové, tak aj v tomto prípade vedie cesta k prežitiu cez vybudovanie komunity okolo seba. S ňou sú však spojené aj nemalé problémy. Každý je iný, každý chce niečo iné a nie vždy to predstavuje zájmy všetkých. 

V prvej epizóde A New Day si hru len oťukávate. Zoznamujete sa s jej princípmi, stretávate postavy a snažíte sa s nimi zblížiť, zároveň odhaliť ich pozadie, no zabezpečiť si pritom čo najlepšie postavenie. A treba podotknúť, že charaktery v hre sú viac než len zaujímavé. V priebehu svojho päťdielneho dobrodružstva ich stretnete okolo 40. Niektoré sa k vám pripoja, iné sa zas len mihnú a z hlavy vám hneď vyfučia, no takmer každý tu má svoje miesto. Minimálne zo začiatku, kým si séria drží stúpajúcu kvalitu a sľubné tempo. Vašim hlavným spoločníkom sa stane drobné dievčatko Clementine, ktoré si Lee osvojí za svoje vlastné a jeho prežitie je preňho hlavným cieľom. Ona je jediným stálym spoločníkom. Ostatní prichádzajú a odchádzajú, čo môžete často ovplyvniť aj vy sami. Zo známych postáv stretnete Glenna, Lilly Caul a vaše cesty sa pretnú aj s Hershelom a jeho synom Shawnom.

The Walking Dead vyniká nielen v ponuke rôznorodých postáv, ktoré stretávate, ale aj v budovaní vzťahu s nimi. Neostýcha sa ich behom sekundy zbaviť a je jedno, či to bol niekto blízky vášmu srdcu, alebo nie. Aj vďaka tomu sa zvýrazňuje pocit beznádeje. Niektoré odídu, iné zase prídu a znova sa opakuje kolotoč budovania vzťahov aj cez vaše rozhodnutia. Je veľká škoda, že si takto nastavenú latku hra nedrží až do konca a v závere pred vás predostiera už len klišé, prvoplánovosť a samoúčelné úmrtia, ktoré sa snaží maskovať za osud.

Vrcholom snahy čo najrýchlejšie skončiť je hlavný záporák (lebo predsa len zombíci by na vygradovanie príbehu nestačili). Ten sa v sérii začne črtať už pomerne skoro a rúško tajomstva zahaľujúce jeho osobnosť vám nedá spať (alebo aspoň Leemu). Siahne na to, čo vám v tomto zúboženom svete zostalo najbližšie, no pri jeho odhalení si poviete, že by bolo lepšie, keby navždy zostal len hlasom z vysielačky. V rámci gradácie je jeho odhalenie prepadom z vrcholu pod podlahu. Vzhľadom na Leeho minulosť, všetky udalosti počas vašej cesty a všetky postavy, ktoré ste stretli, je odhalenie obyčajného cvoka sklamaním. Jeho motívy sú tak silené, až sú fádne a pôsobí, že sa do hry dostal nasilu. Zároveň sa s jeho odhalením vynoria aj otázky, na ktoré autori odpovedať nedávajú.

A vlastne toto je aj problém celej prvej sezóny (chystá sa druhá, ale táto pomerne dobre uzatvára príbeh). V úvode vás skutočne chytí. Pomaličky a postupne sa odhaľuje a vy si ju, aj jej postavy obľubujete stále viac. Kvalitatívny vrchol (čo sa týka narácie aj štruktúry) dosahuje v tretej epizóde a potom to už len ide dole kopcom. Dovtedy zažívate skutočne silné momenty, no potom je to už len útek v ústrety koncu. Predvídateľnému, jednoduchému, uponáhľanému. Posledné dve epizódy obsahujú najviac nelogických veci, ktoré sa dejú, pretože musia.

Najtypickejším prvkom série sú rozhodnutia a ich dopad. Postavy si pamätajú vaše jednanie a môžu vám ho neskôr oplatiť. Kladne aj záporne. No hra ide ešte ďalej a nezostáva len pri hádkach. Osud a priamo aj život postáv závisí len od vás. Niekedy ten dopad až tak nepocítite, inokedy vás zase výrazne zasiahne. Dopredu výsledok málokedy tušíte a preto môžete neskôr niektoré svoje rozhodnutia ľutovať. Hra tak nikdy neprebieha rovnako, čo je jej veľkým plusom. S takouto mocou sa určite po dohraní k hre vrátite a skúsite to inak.

V The Walking Dead sa kladie veľký dôraz na rozhovory, na ktoré máte aj obmedzený čas. Rozhodovať sa musíte rýchlo, no aj dobre. O to väčšia smola je, že na úkor toho všetkého v hre absentuje adventúrne puzzlovanie. Všetky problémy sú založené na použití predmetu v jasný moment. Takže len chodíte, klikáte a rozprávate sa. Ak by ste náhodou narazili na nejaký väčší problém, tak vodítka k jeho vyriešeniu sú všade navôkol. To síce môžu oceniť menej nároční hráči, no tým zbehlejším bude v hre chýbať väčšia výzva.

The Walking Dead
The Walking Dead Vynoria sa trpké spomienky
Vynoria sa trpké spomienky


The Walking Dead Bezpečia sa nedočkáte nikde
Bezpečia sa nedočkáte nikde


The Walking Dead 6ivot v hre často visí na vlásku
6ivot v hre často visí na vlásku





Vydanie na najrôznejšie platformy si však predsa len vyberá svoju daň a to v podobe krkolomného ovládania, ktoré je pravdepodobne práve na PC najhoršie. Postavy sa v hĺbke prostredia orientujú a pohybujú nemotorne, často sa môžu o niečo zaseknúť a vy ani nevidíte, kde môže byť problém. Navyše autori v nej bohato využili quick-time eventy, takže sa aj do tlačidiel naťukáte o dušu. 

Graficky je The Walking Dead rozporuplná. Jej komiksový štýl reflektuje to, že sa jedná o hru postavenej na základe tejto licencie. Teda z hľadiska výtvarného štýlu je to v poriadku, no sú tu technické chyby, ktorých pôvod leží takmer v 10-ročnej technológii, aj keď ju autori mierne vylepšili. Obrysy vytŕčajú mimo postáv, mimo priestor. Hre sa nevyhli ani chyby technického charakteru. Jeden vás prinúti reštartovať hru od posledného checkpointu. Atmosférická hudba ku hre krásne sedí, poteší aj podarený dabing (väčšinu hercov môžete poznať z iných hier či napríklad z Cartoon Network), akurát tí zombíci by mohli znieť aj lepšie.

The Walking Dead sa hodnotí ťažko. Baví a vtiahne. V úvode príjemne navnadí, skvele graduje, no potom to s ňou ide dolu vodou. Podobne ako zombíci v nej, tak ku svojmu záveru dokrivká. Pre fanúšikov predlohy či seriálu sa jedná o povinnosť, lebo veľmi dobre rozširuje známe univerzum o nové postavy a ich osudy. Aj ostatným má čo ponúknuť, pričom nemusia preferovať adventúry. Teraz zostáva už len čakať na druhú sezónu a dúfať, že bude tak kvalitná ako prvé tri epizódy.

The Walking Dead
The Walking Dead Skutočne už niet pomoci?
Skutočne už niet pomoci?


The Walking Dead V závere si siahnete až na kraj svojich síl
V závere si siahnete až na kraj svojich síl


The Walking Dead Záverom sa pretlčiete veľmi rýchlo
Záverom sa pretlčiete veľmi rýchlo





napísal matus_ace 29.11.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
THE WALKING DEAD
+ postavy
+ rozhodnutia a ich dopad
+ dabing
+ pomalá gradácia a skvelé tri epizódy
- ovládanie
- krátkosť
- prehnaná jednoduchosť a vodenie za ručičku
- slabšie posledné dve epizódy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 3 GB RAM, VGA 512 MB, 2 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU 2 GHz, 3 GB RAM, VGA 1 GB, 2 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
The Walking Dead
9.0
ANGELENAM    23.9.2014
ÚvodAkonáhle vidím imaginárnu nálepku "hra podľa filmu/seriálu" tak ...prečítať celé
The Walking Dead
10
DEADAWP    14.1.2014
Apokalipsa, zombíci všade naokolo, pár preživších, snaha o prežitie. Tak táto hra Vám to ur...prečítať celé
The Walking Dead
9.0
ANEMUS    29.12.2013
The Walking dead, fenomén posledných rokov sa po svojej úspešnej seriálovej a komixovej predlohe ...prečítať celé
The Walking Dead
9.0
REAPERAPO    14.11.2013
Walking dead- fenomén ktorý sa z komixu najskôr dostal do TV ako TV seriál, ktorý zvýšil úspech c...prečítať celé
The Walking Dead
8.0
VIVALDI    14.6.2013
The Walking Dead
9.0
S.T.F.UP!    11.3.2013
The Walking Dead: zombie fenomén posledných rokov, ...prečítať celé
The Walking Dead
10
HNISAVEC    11.1.2013
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk