ASSASSIN'S CREED 3

ASSASSIN'S CREED 3

9.0

Stál som pri zrode novej civilizácie

Recenzia na PS3 verziu

Je zvláštne, ako sa séria Assassin’s Creed zmenila od svojho vydania a radikálneho druhého dielu, ktorý sa stal nie len vzorom, ale aj pilierom pre variabilnú náplň pri zachovaní tradičného vraždenia nepohodlných ľudí pre vyššie dobro. Assassin’s Creed 3 na prahu nového sveta zápasí s otázkou dôležitosti tajných spolkov ťahajúcich za nitky a prepisujúc dejiny. Bratstvo zabijakov pod ťarchou Americkej revolúcie stiahlo chvost a už nemá také zastúpenie, čo si odnáša hlavný hrdina. Charizme Ezia sa indián Connor, vlastným menom Ratonhnhaké:ton, nevyrovná, navyše je na všetko sám. 

Assassin’s Creed 3 stojí na rozmedzí dvoch trilógií, súčasne otvára kapitolu na novom kontinente a uzatvára dejovú líniu najslabšej postavy celej série. To najdôležitejšie sa nedeje vonku, kde sníva Desmond, ale vo vnútri, kde sa napichávajú červení a šedí na bajonety a odohráva osobná pomsta na pozadí búrlivého konfliktu. Alternatívny kus histórie je kulisou, nie lekciou z dejepisu.

V úvode vás Ubisoft chce do dejiska hry (mestá New York a Boston) ponoriť ihneď a celý herný systém predstaviť nárazovo. Vznikla tak šnúra lekcií a ťahania za ruku, kedy nemáte možnosť ani korekcie kamery. Kým nastúpi tradičný Assasss’s Creed zážitok a hra sa otvorí bez kontrolovaných výbuchov, presne navrhnutých únikových ciest, vydláždených cestičiek pomedzi stráže alebo strechy budov, trvá to celých päť hodín. 

Nechce vás vpustiť do sveta nepripravených a ospravedlňuje to naberaním skúseností Connora. Ubíjajúci úvod nechce, aby ste robili slobodné rozhodnutia v otvorenom svete, ale slepo nasledovali cestu navrhnutú dizajnérom. A tak si začnete všímať takých detailov ako bystrozrakosť stráží, ich schopnosť telepaticky komunikovať na diaľku niekoľkých blokov, doslovné splývanie hrdinu s prostredím, iné kostýmy v prestrihových scénach a iné v hre, naháňanie privolaného koňa, nefunkčný lipsynch, teleportácia davu a iné choroby hier s otvoreným svetom.

Assassin's Creed 3
Assassin's Creed 3 Súbojový systém je mimoriadne brutálny, na krvi sa nešetrí.
Súbojový systém je mimoriadne brutálny, na krvi sa nešetrí.


Assassin's Creed 3 Vy pomôžete ľudom a oni vás na oko zatknú a vyvolajú roztržku.
Vy pomôžete ľudom a oni vás na oko zatknú a vyvolajú roztržku.


Assassin's Creed 3 Connor má svoj vlastný cieľ, ale sem tam sa zapojí do obrovských bojov desiatok jednotiek.
Connor má svoj vlastný cieľ, ale sem tam sa zapojí do obrovských bojov desiatok jednotiek.





Z Assasssin’s Creed 3 sa opatrne vyparila možnosť voľby, ako zlikvidovať cieľ a ako sa dostať na miesto určenia. V mnohých prípadoch nemáte inú možnosť, ako slepo nasledovať značku na mape, pretože informácie o jeho polohe za vás nájde cut-scéna. Už netreba spoznávať okolie a ulice miest, ľudia s problémami takmer prichádzajú za vami a značky s misami sa objavujú bez ohľadu na to, či ste sa vyškriabali na vežu, alebo nie. Zjednodušuje to orientáciu, ale nie priebeh. Vždy však viete, koľko toho nemáte urobené a čo ste ešte nevideli. Nízke číslo celkovej synchronizácie s Animusom vás núti vrhať sa na drobné pochôdzky, roznášať listy alebo zmlátiť trhovníka, pretože deti od vedľa nemajú čo do úst. 

Connor sa každým zapojením do takýchto aktivít zviditeľňuje a prihlasujú sa vodcovia štvrtí New Yorku aj Bostonu. Ak im pomôžete s problémami, pridajú sa na vašu stranu. V Assassin’s Creed 3 tak môžete ukázať, kto má zomrieť alebo sa nechať zatknúť a so svojimi preniknúť do stráženého teritória. Connor je však na všetko sám a príslušnosť k tajnej organizácii nie je tak badateľná ako v predošlých dieloch. Koná väčšinou na vlastnú päsť alebo na príkaz generála.

Oslobodzovanie štvrtí je len jednou z mnohých aktivít, výšku daní pri presune tovaru z jedného miesta na druhé môžete ovplyvniť obsadením dobre strážených pevností, pomôcť remeselníkom usadiť sa alebo hľadať poklady a kúsky mapy. No a potom je tu lov zveri. V meste nanajvýš môžete pohladiť kravu alebo dať omrvinky prasiatku na ulici, v divočine obkolesujúcej obe mestá striehnu vlci, puma, medveď alebo jelene. Zver sa dá stopovať, chytať do pascí alebo nalákať na voňavé dobroty. 

Ubisoft vložil veľké úsilie do toho, ako sa zvieratá správajú vo voľnej prírode a ako reagujú na vašu prítomnosť. Je veľká škoda, že práve táto zložka je spolu s vysielaním zabijakov do iných krajín schovaná v menu. A podobne je na tom aj výroba vlastných predmetov a obchodovanie. Kým sa nezačnete hrabať v menu, nespomeniete si na to, že vám niečo tutorial na začiatku ukazoval. Trpí tým aj ekonomický systém, pretože už nezveľaďujete viditeľne mesto ani sídlo. 

Nákup nových zbraní alebo kostýmov nie je vôbec nevyhnutný, ale vysoko odporúčaný. Assassin’s Creed 3 sa nechal voľne inšpirovať súbojovým systémom z Batman: Arkham City. Connor nelieta od jedného nepriateľa k druhému, ale po úspešnom zabití môže plynule prejsť k ďalšiemu a zabiť ho jednou ranou. Tento kill streak si udrží až do poslednej obete alebo kým ho niekto nezasiahne. Variabilita s kopaním prachu alebo podsekávaním nôh sa vytratila, teraz má každá zbraň iný brutálny finiš. Súboje sú tak mimoriadne surové a vojaci zomierajú bolestivo s dolámanými kľúčnymi kosťami, roztrhanými šľachami na nohách, preseknutými lebkami, prerazeným hrudníkom alebo končia nabodnutí na bajonet spolubojovníka. 

Boje sú rýchle, ale nevyspytateľné, môžete rozbiť obranu alebo sa spoľahnúť na protiútok a prejsť okamžite do ofenzívy. Vojaci vždy útočia v skupinkách a pri veľkých bitkách nastupujú aj zdatní velitelia a dochádza aj k streľbe z muškiet a pištolí. Pochopiteľne, že zostali zachované tiché zabitia zo zeme i vzduchu aj z chrbta koňa, pribudlo vykúkanie spoza rohu s možnosťou spacifikovať prechádzajúcu stráž a schovávanie sa v kríkoch na korunách stromov, kam môžete vystreľovacou čepeľou zavesiť nič netušiacich vojakov alebo počkať na karavánu a prepadnúť ju. 

Connor je v Americkej revolúcii nestranným, stojí na oboch stranách, ale jeho služby nakláňajú misky váh Lojalistov alebo Patriotov, dokonca sa priamo zúčastňuje aj bojov. Dáva signál na streľbu alebo sa pokúša dostať cez bombardované mesto na loď, ktorá delami drží vojsko v šachu. Na lodiach ste sa už plavili v hrách Assassin’s Creed, ale nikdy ste ich nemohli ovládať. V trojke je to inak, za sídlom v zátoke stojí plachetnica Aquila, s ktorou sa dajú preskúmať námorné cesty aj zabrániť postupu Britom. 

Ako kapitán máte na povel plachty, kormidlo aj delá po oboch bokoch. Námorné boje patria medzi veľmi silné zážitky aj vďaka rozbúreným vodám, zvlnenej morskej hladine a silnému vetru, ktorý sa neustále na otvorených vodách mení. Súboje s flotilami sú o to zaujímavejšie, že lode sa dajú potopiť alebo spomaliť zničením sťažňov či vyhodiť do vzduchu zásahom do skladu pušného prachu cez dieru v trupe. Nie u každej je však možné nalodenie a znárodnenie tovaru. Lodným misiám by pristál aj multiplayer, ten sa však drží predpísanej formy so schovávaním sa v dave a hľadaním súperov podľa portrétov a kompasu. 

Ubisoft rozšíril multiplayer o co-op mód Wolfpack pre dvoch až štyroch (je ho možné hrať aj sólo v troch obtiažnostiach). Ide o variáciu hordy s 25 vlnami čoraz silnejších nepriateľov, ktorých musíte zabíjať čo najefektívnejšie, aby ste nahrabali body do ďalšieho kola a predĺžili časový limit. Pribudla aj vojna o teritóriá a ak vám nebude po chuti tímovo orientovaný Domination, môžete sa vrhnúť do zjednodušeného Deathmatchu, kde sa nedajú používať schopnosti žiadnej zo 16 postáv.

Assassin's Creed 3
Assassin's Creed 3 Kormidlovanie vlastnej lode a námorné bitky patria medzi silné zážitky.
Kormidlovanie vlastnej lode a námorné bitky patria medzi silné zážitky.


Assassin's Creed 3 Hlavnou zbraňou je tomahawk a luk, do rúk vezmete aj meče, kladivá alebo muškety.
Hlavnou zbraňou je tomahawk a luk, do rúk vezmete aj meče, kladivá alebo muškety.


Assassin's Creed 3 V divočine sa dá loviť, behať po stromoch alebo prepadávať karavány.
V divočine sa dá loviť, behať po stromoch alebo prepadávať karavány.





Získavaním skúsenostných bodov sa odomykajú unikátne schopnosti, perky, časti kostýmov a dokonca aj posmešky, finiše alebo videá previazané s históriou Absterga. Súperov môžete po novom zmiasť neviditeľnosťou, hádzaním mincí na zem, ale zostala zachovaná aj aktivácia pascí ako zataresenie únikovej cesty. Multiplayer podporuje maximálne osem hráčov a má k dispozícii sedem máp, na ktorých sa dá meniť denná doba aj počasie, ktoré je v Assassin’s Creed 3 zvládnuté na jednotku. Polárna žiara nad vrakmi lodí uviaznutých v ľade, búrka na otvorenom mori, hmla alebo hustý dážď v meste menia dramaticky vizuál hry, ktorý je opäť o stupienok kvalitnejší.

Mestá pôsobia rušnejšie a je v nich zachytený priepastný rozdiel medzi chudobnými, remeselníkmi zaťaženými ukrutnými daňami a hliadkujúcimi vojakmi. New York aj Boston pôsobia však jednotvárne, i keď má každé z nich svoje charakteristické štvrte zničené chorobou, prístav s veľkými loďami, dokmi alebo predmestím s hradbami a šírymi lánmi kukurice. V Assassin’s Creed 3 narazíte na mnohé krásne miesta alebo výhliadky v divočine, kam sa vôbec nemusíte pozrieť, ak cielene nehľadáte pierka na stromoch alebo poletujúce stránky z denníka.  

Assassin’s Creed 3 prekračuje hranice Európy a po prvýkrát sa odohráva v novom svete, kde sa vojna vedie nielen na bojiskách, ale aj šírením falošných informácií, maskovaním velezrady aj očiernením toho, kto ako prvý prehodil kabát. Búrlivý konflikt, ktorý začal pitím Bostonského čaju, však bude potrebovať ešte niekoľko DLC, aby bol kompletný a celistvý.

Ubisoft tentoraz vsadil všetko na príbehom poháňaný dej, ktorý prísne kontroluje rozbeh. Keď sa svet otvorí, leží pred vami nová kapitola série s familiárnym gameplayom, skvelými námornými bitkami a rovnako šokujúcim záverom, ako keď ste zistili, že cestujete do minulosti v spomienkach cez DNA. Assassin’s Creed 3 nie je bez chýb, spĺňa však tú najdôležitejšiu vlastnosť série, ktorá vás dokáže pohltiť na desiatky hodín. A keď to už urobí, viete jej odpustiť mnohé.


napísal spacejunker 30.10.2012
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
ASSASSIN'S CREED 3
+ námorné bitky

+ množstvo úloh v mestách aj mimo nich
+ zmena dennej doby a počasia
+ pohlcujúci svet na novom kontinente

- drobné technické chyby

- striktne nalinajkovaná hlavná kampaň

- pasáže za Desmonda



RECENZIE HRÁČOV
Assassin's Creed 3
9.5
FAUST0222    2.1.2014
Čo vás ako prvé napadne keď počujete sériu assassins creed? Pre mňa to bude vždy stealth akcia ak...prečítať celé
Assassin's Creed 3
8.0
GABK0    19.8.2013
Niečo o hystórii Assassin"s Creed Už je to pár rokov čo sa na sve...prečítať celé
Assassin's Creed 3
8.5
WARE    31.3.2013
Je tomu už takmer šesť rokov, čo populárna séri...prečítať celé
Assassin's Creed 3
6.0
RE-KEEPAWAY    27.2.2013
Tak ako mnohí aj ja som čakal na vyvrcholenie asasínskeho príbehu, ktor&yacu...prečítať celé
Assassin's Creed 3
9.0
LIFE28    2.12.2012
Recenzovať tak komplexný sandbox, akým Assassin´s Creed 3 bezpochyby je, d&aa...prečítať celé
Assassin's Creed 3
6.0
DICKIE    13.11.2012
Dnes som dohral piaty diel série Assassins Creed, ktorý...prečítať celé
Assassin's Creed 3
9.0
CARNY15    12.11.2012
„On this land, I am torn. Part of me wants...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk