FORZA HORIZON

FORZA HORIZON

8.0

Racing odľahčený festivalou atmosférou

Recenzia na Xbox360 verziu

Na svete rýchlych kolies je fascinujúce, že ak mu vezmete prirodzené prostredie okruhov, rev motorov sa radikálne zmení. Znejú dravejšie a nebezpečnejšie ako keď sa šelmy dostanú z klietok von a pobehujú ako odtrhnuté z reťazí. Vo Forza Horizon sa nehrá na vylepšovanie času o stotinky, analyzovanie replayu a hľadanie ideálnej stopy. Zabudnite na sledovanie teploty zadných pneumatík, hrabanie sa v telemetrii alebo skracovanie odozvy medzi druhým a tretím prevodovým stupňom.

To bola Forza Motorsport so stovkami áut a desiatkami tratí. Horizon vsádza na zážitok z jazdy bez mantinelov z pneumatík vo festivalovom duchu. Bez starostí, takmer bez pravidiel. Od momentu, keď dostanete do rúk žltý Dodge Viper a mierite do umelo postaveného mestečka s lasermi, obrovským pódiom a mega rampou s ohňostrojom, viete, že zvukovú kulisu budú tvoriť prevažne licencované skladby na soundtracku ako koncert dirigovaný v osemvalcovom takte. Forza Horizon je určená pre mladú generáciu, ktorá počúva alternatívu, indie, dubstep a dnb.

Súťaženie na cestách postráda vďaka uvoľnenosti škrobenú vážnosť a sterilitu. Tu sa odpaľuje pretek so svetlicami, na štarte sú grid girls, jazdec získava popularitu a rešpekt a keď treba, tak si zmeriate sily aj proti teplovzdušnému balónu. Autá nie je nutné opravovať, neexistujú penalizácie za skracovanie úsekov alebo opieranie sa o súperov v zákrutách. Dokonca odpadol aj tlak z odmeňovania iba medailových pozícií. Ak dorazíte do cieľa na chvoste, minimálne sa na účet pripíšu kredity za účasť a body za drifty, obiehanie, ničenie dopravných značení. 

Forza Horizon
Forza Horizon Autám otvorený svet pristane a naopak. Vyjsť si len tak mimo okruhov je osviežujúce.
Autám otvorený svet pristane a naopak. Vyjsť si len tak mimo okruhov je osviežujúce.


Forza Horizon Prostredie inšpirované Coloradom sa každým kilometrom mení.
Prostredie inšpirované Coloradom sa každým kilometrom mení.


Forza Horizon Denný cyklus produkuje aj dychberúci západ slnka.
Denný cyklus produkuje aj dychberúci západ slnka.





Cieľ Forza Horizon nie je vzdialený stovky hodín, ale je dosiahnuteľný bez nutnosti konštantne meniť garáž. Výhrami sa dá zabezpečiť vozový park, s ktorým vyhráte celý festival a porazíte všetkých favoritov. Stačí ich len postupne vylepšovať upgradami, ktorých cenu znižujete rozbíjaním reklamných plôch rozosiatych v otvorenom svete. Od stisku tlačítka štart vás od neho delí iba výber možnosti, či chcete hrať sami, alebo v kamarátmi.

Mapa Forza Horizon je veľká, členitá a ku koncu aj posiata eventami a súťažami na každom kroku. Ak si chcete oddýchnuť od pretekania na umelo vytvorených okruhoch alebo závodoch z jedného bodu do druhého na zmiešanom povrchu, môžete pátrať po raritných autách poschovávaných na odľahlých miestach, prejsť po každej z 200 ciest alebo sa nechať namerať radarmi pri čo najvyššej rýchlosti. Kredity na nákup nových áut sa dajú zarobiť aj vyzývaním súperov, ktorí sa premávajú po cestách. Stačí sa k nim priblížiť a aktivovať výzvu, okamžite sa štartuje stíhací pretek. 

No a potom je tu levelovanie, resp. stúpanie v rebríčku reputácie za body získavané tesným prejazdom medzi premávkou, vysokú rýchlosť alebo drifty. K nim sa viaže aj jeden z promo eventov, kde musíte v časovom limite nahrabať požadovaný obnos. Ďalším je zase vziať auto a odfotiť ho vo vybranej lokalite. Pripomína vám to niečo? Forza Horizon ale nie je Test Drive Unlimited. Je výhradne o autách, jazdec, ktorý vás reprezentuje na festivale, stále nosí to isté tričko a koženú bundu, nedá sa mu zmeniť pohlavie ani meno a na konci nezíska k miliónom kreditov žiadnu ženskú.

Sociálny aspekt a funkcie sú rovnako odľahčené ako všetky ostatné aspekty, čo je najväčšou slabinou Forza Horizon a bude vás prenasledovať po celú dobu. Neprechádza plynulo medzi single a multiplayerom ako pred štyrmi rokmi Burnout Paradise, chýba dážď alebo ranná hmla, na trati je len osem áut, zastaví vás stĺp alebo krík, nemôžete sa spoliehať na skratky, ale iba predvolenú trasu a navigácia podľa GPS vo vysokých rýchlostiach občas zlyhá a vy zle odbočíte. Hra sa odmieta vzdať silného vplyvu série, čo vytvára rezervy v obsahu. Nikdy nebudete mať pocit, že naplnila plný potenciál. Na druhej strane je to príležitosť pre autorov pridávať do hry nové a nové prvky ako nedávno ohlásený Rally balík.

Nie je rozhodnutá, na ktorú stranu sa pridať. Má jazdný model upravený tak, aby ho zvládol každý (či už s asistentami alebo bez nich), ale zároveň nepôsobil, že nebudete musieť dávať pozor v čom sedíte. Stále urobíte hodiny, ak divoko zošliapnete plyn pri výjazde zo zákruty na Viperi, môžete korigovať šmyk a vo všeobecnosti odpúšťa chybičky. Nechá vás venovať sa jazde a potom vás postaví proti vrtuľníku alebo dvojplošníku, ktorých účelom je len zaujať. 

Festivalová atmosféra oberá hru o vážne sa tváriacu súťaž, čo využívajú aj moderátori troch rádio staníc a doberajú si jazdcov a hodnotia kočky. Z hry zmizli medaily a nahradila ich výška kreditov za účasť plus bonus, ak skončíte na prvom mieste. Prehra nebolí, hltáte jeden pretek za druhým a postupne sa hrniete do rýchlejších tried. Šikovne postavený systém napredovania nedovolí ekonomickému systému, aby vás priviedol na mizinu. Ak viete jazdiť, môžete si kúpiť čo chcete alebo jazdiť len na tom, čo vyhráte. To platí aj pre multiplayer, kde za každý ďalší level môžete v lotérii odísť s novým autom alebo s tučným bonusom. 

Forza Horizon
Forza Horizon Jedno z raritných áut, ktoré musíte najskôr nájsť.
Jedno z raritných áut, ktoré musíte najskôr nájsť.


Forza Horizon Nočné jazdy spĺňajú podmienku adrenalínom nabitých eventov, vidieť iba tam, kam dosvietia reflektory.
Nočné jazdy spĺňajú podmienku adrenalínom nabitých eventov, vidieť iba tam, kam dosvietia reflektory.


Forza Horizon Okrem asfaltu budete jazdiť aj na prašných cestách.
Okrem asfaltu budete jazdiť aj na prašných cestách.





Forza Horizon nie je MotorStorm. Je pohodovým racingom bez prehnanej agresie a deštrukcie. Autá nerozmlátite ani ich nepoškodíte, systém odporúča sám, aké upgrady nainštalovať, aby ste sa mohli zúčastniť eventu pre výkonnostnejšie vozy. Aj úvodný Volkswagen Corrado má šancu bodovať na úplnom konci v triede A. Súťaže sa koncentrujú výhradne na jazdy po okruhoch alebo z jedného bodu do druhého. Vďaka otvorenému svetu nejazdíte na jednom úseku opakovane, nie je však v ňom možné vytvárať si vlastné trate, čo chýba v multiplayeri, kde nájdete obvyklých podozrivých módov ako naháňačka mačky a myši, mód Infection, či viac tradičné okruhové preteky.

Nezabudlo sa ani na voľné jazdenie s kamarátmi a plnenie challengov pre dvoch až štyroch naraz. Budete sa presúvať v presne predpísanej dennej dobe z miesta na miesto, prekonávať rýchlosti pred radami a pod. Forza Horizon je kompatibilná s vinylmi a dizajnmi, ktoré ste vytvorili v predchádzajúcich dieloch a ak nájde uložené pozície, odmení vás balíkom áut. 

Forza Horizon je odľahčenou verziou predchádzajúcich dielov, ktorá si hľadá nové miesto v žánri racingov. Otvorenému svetu je podriadená aj grafika a nižšia miera detailov na autách, ktorých je na trati maximálne osem. Členitosť a rozsiahlosť tieto ústupky vynahrádzajú dlhými rovinkami, serpentínami a vyprahnutou krajinou, bohatou zeleňou, alejami s korunami žlých lístia, zastavanou mestskou časťou, fabrikou alebo prašnými cestami v horách, kde sa môžete kochať výhľadom alebo zastaviť a urobiť si snímok vo foto móde. 

Forza Horizon je postavená v duchu festivalu. Vládne v nej pohoda a z nej pramení aj chuť pustiť sa do ďalšieho preteku, získať nový level alebo kúpiť vysnívanú Ageru. Nechce od vás, aby ste drilovali trate alebo trávili čas vo vytrvalostných pretekoch. Prístupný jazdný model s okamžitou hrateľnosťou sa nezaobišiel bez kompromisov a v otvorenom svete sú zanechané stopy po iných hrách, žáner je však dostatočne veľký, aby pojal ďalší podobne ladený racing, hlavne ak má unikátnu atmosféru a nezabudnuteľný západ slnka.


napísal spacejunker 26.10.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
FORZA HORIZON
+ prístupnosť a vyvážený jazdný model
+ 
motivácia napredovať
+ 
voľné jazdenie vo svete s denným cyklom

+ 
festivaloá atmosféra a hudba
- otvorený svet si pýta nový obsah
- chýbajú vrtochy počasia
- podvádzajúca AI


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Turn 10
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19634)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk