BRAVE: THE VIDEOGAME

BRAVE: THE VIDEOGAME

7.0

Červenovlasý živel s lukom a mečom

Recenzia na Xbox360 verziu

Nová pixarovka Brave (Neskrotná) nedostáva najvyššie hodnotenia filmových recenzentov, hoci stále patrí medzi najlepšie animáky posledných rokov. A posledné letá ukázali, že k hitom od Disney možno pripraviť aj kvalitnú videohru. Toy Story 3 nebola typická akčná jednohubka, ale skrývala otvorený svet a zaujímavý mód navyše. Cars 2 vlani kopírovali Mario Kart a vyšla z nich solídna pretekárska hra, kde nechýbali ani zbrane a výborné trate. Do tretice všetko dobré? Má škótska princezná šancu zaujať ako Woody či Lightning McQueen?

Má. A už od prvých minút sa vôbec nezapodieva nudným tutorialom či typickými taľafatkami. Len čo sa rozletia dvere na obrovskej bráne, zreve čierny chlpáč (v skutočnosti premenená mama) a hra začína. O chvíľu už veľkú medvedicu naháňa červenovláska Merida, hrdinka do nepohody i dobrej videohernej akcie. Dej čiastočne kopíruje film. Merida nevychádza s mamou príliš dobre a keď sa rozhodne u čarodejnice zalobovať, aby sa zmenil jej osud, zrazu je z mamy a bratov pár medveďov. Kliatbu možno zlomiť iba tak, že sa postaví zakliatemu macovi Mor’du. 

Na videohre Brave je zaujímavé sledovať, ako narába s jednotlivými scénami z filmu – niektoré poznáte a iné vôbec nie. Akoby film a videohra zdieľali jeden príbeh, no spracovali ho inak, čo je pre znalcov predlohy veľké plus a zároveň nemusí uškodiť ani tým, čo ju ešte nevideli (aj môj typický prípad, že hru nechcem recenzovať pred filmom). Dokonca niektoré postavy i kusy deja získali vo videohre hlbšie spracovanie, čím možno Brave považovať za jednu z mála, čo konečne pochopila, že na väčšom rozsahu možno rozpovedať z rovnakého príbehu viac. Chválim.

Brave: The Videogame
Brave: The Videogame Elementu nad hlavou poradí, akú zbraň voliť.
Elementu nad hlavou poradí, akú zbraň voliť.


Brave: The Videogame Úvodný level je nádhernou ukážkou dynamického dizajnu s naháňačkou medvedice - matky.
Úvodný level je nádhernou ukážkou dynamického dizajnu s naháňačkou medvedice - matky.


Brave: The Videogame Jedna z najlepších filmových hrdiniek má šancu na niekoľko hier vopred, ak by ju získali šikovní tvorcovia do parády.
Jedna z najlepších filmových hrdiniek má šancu na niekoľko hier vopred, ak by ju získali šikovní tvorcovia do parády.





Ďalšiu vec, ktorú si na Brave rýchlo uvedomíte, je adaptovanie hrdinky. Bežne sa dajú spracovať filmoví hrdinovia ľahko – ale to sú typickí akční borci, chlapíci vo veku od 15 do 35 rokov, čo sú ideálne herné postavy. Ale hrať za princeznú? Určite áno, keď je samostatná, agilná a navyše vie narábať s mečom i lukom. Merida nie je krásna kvetinka, ale hrdinka, ktorá do videohry náramne zapadne a atmosféricky ju vylepšuje hlas herečky z filmu. Jej povaha ju priamo predurčuje švihať čepeľou i strieľať z luku do vzdialených terčov, ktoré otvoria vráta i ďalšie časti levelu. Pôsobí úplne prirodzene a azda aj vďaka tomu sa do hry rýchlo ponoríte a oceníte jej rapídne tempo. 

Úvodný level ubieha náramne rýchlo a ukáže vám bohatý obsah hry. Švihanie mečom funguje ľahko, cez tlačidlo X. Streľba z luku je máličko náročnejšia, lebo využívate dvojicu analógových páčok, keď ľavou pohybujete Meridu a pravou určujete smer. Spočiatku meč a luk postačia akcii – a zbieranie stoviek mincí zo sudov, kvetín či iných predmetov. Lov mincí je pritom neskutočne zábavný (zrejme pozostatok z recenzovania New Super Mario Bros. 2) a pôsobí ako správna odmena. Potom sa dajú využiť na množstvo upgradov, Merida čaká na vylepšovanie schopností i samotných zbraní. Iste, Brave je lineárna hra, no občas sa oplatí odbočiť z hlavnej cestičky a nazbierať si plné hrste mincí na neďalekých miestach. Prípadne vybrakovať blyšťavú pokladnicu. 

Mystický podtón hry sa naplno prejavuje nielen v malebných prostrediach, kde postupne čakajú záhadné lesy, zabudnuté jaskyne, sympatické dedinky či majestátne hrady. Cesta naprieč ôsmimi levelmi je zábavná, hoci nie príliš dlhá – v leveli sa dlhšie ako polhodinku nezdržíte, aj keď majú skvelú atmosféru. No hra obsahuje jeden element, resp. štyri, kvôli ktorým sa oplatí hrať znova.

Popri základných zbraniach totiž využívate v boji i v okolitom prostredí štvoricu elementov. Zem, oheň, ľad a vietor sú výborne spracované a aj malí hráči rýchlo pochopia, čo od nich hra žiada vďaka príslušným ikonkám nad hlavami nepriateľov či v okolí. Prirodzene, na seba platia opačné elementy, rýchlo pochopíte čo a kedy použiť. Aj arzenál zbraní je širší na pomery akčných hier.  

Okrem premávania sa po krásnych leveloch vás hra občas zastaví z dvoch dôvodov. Jedným je opäť akcia, keď sa v malých arénach potrebujete zbaviť väčšieho množstva nepriateľov správnou kombináciou. Našťastie v tom čase využijete nečakaný bonus – premeníte sa na medveďa, takže môžete škriabať, trieskať a rozdávať údery jedna radosť. Druhým dôvodom sú ľahšie rébusy, keď v určitom poradí stúpate po políčkach alebo stláčate páky. Jednoduché i účinné.

Originálne spracovanie získal co-op mód, ideálny pre hru s mladším súrodencom. Princeznú totiž sprevádza nie iná princezná alebo nebojácny ťuťmák, ale modrý chumáč pripomínajúci vílu. Jeho výhodou je neobmedzené množstvo životov a ľahučké ovládanie. Stratila sa Merida z dohľadu či nemožno zrazu preskočiť prekážku? Stačí jedno tlačidlo a zrazu ste po jej boku. Výhoda systému je zrejmá – mladší hráč si zahrá a nemusí sa ani toľko angažovať (hoci môže) a starší má Meridu stále pod palcom. Spolu utešene napredujete levelmi bez štipky frustrácie a hranie má zmysel.

Recenzovaná X360 verzia má navyše tri minihry pre Kinect vychádzajúce z lukostreľby. Quick Limit vás chce podujať na streľbu terčov s obmedzeným počtom šípov. Quick Draw je rýchla streľba, kde pálite čo najrýchlejšie. Pri Survival máte obrovské množstvo terčov a cieľ zdolať ich. Ak sa vám darí, opäť čakajte príval mincí. Grafická stránka je ľahko nadpriemerná, čo hra stratí na kvalite textúr, to získa pri nádherných prostrediach. Výborný soundtrack im dodáva tú správnu atmosféru, takže sa určite oplatí zahrať si Brave, pretože takú dobrú hudbu ste tento rok počuli málo.

Takže opäť trefa do čierneho? Brave má oproti Toy Story 3 a Cars 2 najjednoduchší koncept, ale dokáže ho parádne využiť prepojením s dejom, svetom i hrdinkinými patáliami. Duch Pixaru je tu celý čas badateľný a hrateľnosť je síce jednoduchá, ale chytľavá a zábavná. Konečne hra, ktorej je film šitý na mieru a netreba ju zbytočne prekombinovať, iba spracovať všetko čo ponúka. Škoda kratšej stopáže, ktorá ju o pol boda pripravila v porovnaní s minulými dvomi pixarovkami.


napísal spacejunker 19.9.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Brave - game
| BRAVE - GAME
[12.5.2012]
7.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
BRAVE: THE VIDEOGAME
+ objavovanie sveta, upgrade system
+ bojový systém, štvorica elementov
+ výborne rozložený coop i ovládanie
+ atmosféra lokalít
+ soundtrack
- kratučké
- niektoré textúry sú slabé


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Disney Interactive / Comgad / Disney Interactive
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. august 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk