THE WALKING DEAD: EPISODE 1

THE WALKING DEAD: EPISODE 1

7.5

Zombíci, kam sa pozrieš

Recenzia na PC verziu

Už je to nejakú dobu, čo autori Telltale Games upustili od svojich koreňov a pôvodnej tvorby. Pristúpili k zmluvám s rôznymi spoločnosťami a odvtedy sme sa dočkali výbornej adventúrnej série pre filmových nostalgikov Back to the Future, biednej zbierky quick time eventov Jurassic Park a zo seriálového sveta svoju nádejnú príležitosť premrhali vyšetrovatelia v Law & Order. Povesť autorov tak prešla horskou dráhou a ani tí najzarytejší fanúšikovia nevedeli, čo majú od ich najnovšej adaptácie TV seriálu Walking Dead očakávať. Od klasických klikacích adventúr sa postupne posunuli k hrám s jednoduchými úkonmi, čo môže naznačovať, že si našli publikum v príležitostných hráčov a vyznávačoch casual zábavy.

Aj preto The Walking Dead má u hráčov od oznámenia mierne nahnuté. Očakávania veľké neboli, skôr práve naopak. V prvom rade si hra v tomto prípade nezakladá len na známom mene. Rovnomenný seriál sa dnes síce teší nesmiernej popularite, no hra z neho nevychádza. Namiesto toho si za predlohu berie sériu komiksov Roberta Kirkmana, z ktorých si požičiava len základné prvky sveta, zopár postáv a rozširuje ich o osudy ďalších preživších vo svete ovládanom nemŕtvymi. 

Séria sa postupne rozrastie na päť častí s tradičnom seriálovou štruktúrou, ktorá týmto hrám dodáva isté čaro hutnosti a náväznosti obsahu. Zatiaľ sa nám však dostala do rúk jej prvá epizóda A New Day, ktorá je skôr vo všetkých smeroch len ukážkovou. Zoznámite sa s hernými mechanizmami a hlavne prostredím a postavami. Čo treba kvitovať hneď zo začiatku, to je prístupnosť aj hráčom, ktorí so seriálom či komiksovou predlohou ešte nemali tú česť. Informácie sú dávkované postupne a rozbeh je pozvoľný. Nemáte šancu sa stratiť, skôr naopak, vybudujete si vzťah k celému prostrediu a jeho postavám.

The Walking Dead: Episode 1
The Walking Dead: Episode 1 Čokoľvek padne vhod ako zbraň.
Čokoľvek padne vhod ako zbraň.


The Walking Dead: Episode 1 Hordy nemŕtvych si na vás chcú pochutiť.
Hordy nemŕtvych si na vás chcú pochutiť.


The Walking Dead: Episode 1 Hlavní hrdinovia si vás získajú.
Hlavní hrdinovia si vás získajú.





Lee Everett, tak sa volá hrdina, s ktorým sledujete príbeh. Márne budete prechádzať epizódy a listovať stránkami. Je to nová postava, čo však neuberá hĺbke jeho charakteru. Lee má tajomnú minulosť, s ktorou sa príliš nechce deliť s ostatnými. Do jeho kože sa dostanete v momente, keď je v putách prevážaný policajným autom a netrvá dlho, aby ste zistili, že to je ešte to najlepšie, čo ho mohlo postihnúť. Helikoptéry a množstvo policajných aut však už dávajú tušiť, že niečo sa deje. A len krátky moment vás delí od prebudenia po autonehode.

Lee je jednoducho sympaťák. Aj napriek tomu, že ho prakticky ovládate, tak stále sa o ňom niečo dozvedáte a v jeho koži zažijete aj silnejšie momenty. No zaujímavé sú aj ostatné postavy. Jedinou smolou môže byť, že často nemajú príliš dlhú trvanlivosť. Hlavné postavy sa ponesú naprieč celou sériou. Už v úvode natrafíte na dievčatko Clementine, nad ktorým Lee rozprestrie ochranné krídla. Spolu sa vydávajú na cestu za záchranou. A na nej vás čaká ďalšia kopa zaujímavých postáv. Niektoré sú s vami, niektoré proti vám, niektoré o vás vedia viac ako by ste chceli. Škoda, že budovanie vzťahov nie je spracované citlivejšie. Okrem toho narazíte aj na postavy známe z predlohy. Zatiaľ to boli farmár Hershel Greene, jeho najstarší syn Shawn, poslíček Glenn a ostrá Lilly. 

K postavám sa neoddeliteľne viažu aj rozhovory. Ich váha však často nie je až taká veľká. Ojedinele sa v nich niekam posuniete, o niečo častejšie sa z nich niečo dozviete, avšak chýba im iskra, ktorá by vás prinútila využiť každú príležitosť na dialóg. Sú tu však oveľa dôležitejšie veci a to rozhodnutia. Tých je v prvej epizóde päť a na hru majú výrazný dopad. Minimálne teda v tom, že rozhodujete o živote a smrti vybraných postáv. Ďalej aj o vzťahoch, ich dopad na hru sa však zatiaľ nemá priestor nijak zvlášť prejaviť a len ďalšie epizódy ukážu, či majú nejaký hlbší zmysel. Postavy si však vaše činy majú pamätať.

Už nie také ružové to je z hľadiska hrateľnosti. Je jasné, že Telltale od Law & Order a Jurrasic Park urazili kus cesty, no stále akoby tápali a nevedeli, kam svoje hry zacieliť. Multiformátový vývoj a zastrešenie mobilných platforiem si vyberajú svoju daň na ovládaní. Narazíte tak na obligátne QTE aj na klikacie pasáže, no do nepríčetnosti vás bude vytáčať časové obmedzenie pre výber odpovedí a rozhodnutí. Ovládanie (zvlášť na PC) je svojim neintuitívnym prevedením tiež samostatnou výzvou pre hráčov. Autorom sa podarilo nájsť ideálny pomer medzi akciou, emóciami a logickými problémami. Občas pohnete rozumom, ale iba občas, aby to nebolelo.

The Walking Dead je verná svojej komiksovej predlohe, čo dáva najavo svojim výtvarným štýlom s občas nevkusne hrubými čiernymi kontúrami. Telltale prešľapujú na mieste a technológiou, podobne ako nemenovaná FPS séria, sa nepohla z miesta. Niektoré modely už vyzerajú nepríjemne zastarano. Hardvérovo tomu požiadavky zodpovedajú, no občas hra aj v tomto ohľade zahapruje a obraz začne trhať. Zombíci vydávajú zvuky ako mnohokrát prehratá VHS z tržnice s niektorým z Romerových béčok, u ľudských postáv sa pripravte na čistý dabing a vykresleniu beznádejnej atmosféry pomáha hudba.

Telltale boli zárukou kvality. Kedsi by ste s ich hrou nestúpili vedľa. Potom prišli trapasy, vďaka ktorým si pošramotili povesť aj u tých najvernejších. A teraz je tu prvá epizóda The Walking Dead. Aj napriek tomu, že sa stále jedná o žánrový hybrid prispôsobený najpočetnejšiemu publiku a všetkým platformám, tak prvá epizóda sa ukazuje ako kvalitný štart novej série, ktorej by ste mali dať aspoň šancu.

The Walking Dead: Episode 1
The Walking Dead: Episode 1 V niektorých situáciach musíte rýchlo konať.
V niektorých situáciach musíte rýchlo konať.


The Walking Dead: Episode 1 Na vás závisia aj životy ostatných a rozhodnutia sa prenesú do ďalších epizód.
Na vás závisia aj životy ostatných a rozhodnutia sa prenesú do ďalších epizód.


The Walking Dead: Episode 1 Chvíle na odpočinok strieda boj o život.
Chvíle na odpočinok strieda boj o život.






napísal matus_ace 7.5.2012
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
THE WALKING DEAD: EPISODE 1
+ postavy
+ pomaly vťahuje do príbehu
+ dabing
+ vážne rozhodnutia
- ovládanie
- grafika
- krátkosť
- prehnaná jednoduchosť a vodenie za ručičku
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 3 GB RAM, 512 MB VGA, 2 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU 2 GHz, 3 GB RAM, 1 GB VGA, 2GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
The Walking Dead: Episode 1
9.0
ANGELENAM    23.9.2014
ÚvodAkonáhle vidím imaginárnu nálepku "hra podľa filmu/seriálu" tak ...prečítať celé
The Walking Dead: Episode 1
10
DEADAWP    14.1.2014
Apokalipsa, zombíci všade naokolo, pár preživších, snaha o prežitie. Tak táto hra Vám to ur...prečítať celé
The Walking Dead: Episode 1
9.0
ANEMUS    29.12.2013
The Walking dead, fenomén posledných rokov sa po svojej úspešnej seriálovej a komixovej predlohe ...prečítať celé
The Walking Dead: Episode 1
9.0
REAPERAPO    14.11.2013
Walking dead- fenomén ktorý sa z komixu najskôr dostal do TV ako TV seriál, ktorý zvýšil úspech c...prečítať celé
The Walking Dead: Episode 1
8.0
VIVALDI    14.6.2013
The Walking Dead: Episode 1
9.0
S.T.F.UP!    11.3.2013
The Walking Dead: zombie fenomén posledných rokov, ...prečítať celé
The Walking Dead: Episode 1
10
HNISAVEC    11.1.2013
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk