SNIPER ELITE V2

SNIPER ELITE V2

8.0

Keď sa počítajú iba headshoty

Recenzia na PC verziu

Má vás na muške a zrejme o tom ani neviete. Číha za oknom, lenže za ktorým? Nepočujete, keď nabíja pušku a stlačí spúšť, ale možno ucítite zásah, ktorý vám rozdrví kosti a trhá vnútornosti. Alebo uvidíte záblesk v okne, ktorý ho prezradí a stihnete sa vyhnúť smrtonosnej rane. Dobre to poznáte, aj vy nosíte so sebou ostreľovaciu pušku a ukrývate sa pred neželanými pohľadmi. Ak teraz minie, druhý raz už nevystrelí. Vaša guľka neomylne nájde svoj cieľ, pretože vy ste elita. Najlepší snajper, ktorý môže zmeniť beh vojny.

Čím budete v Sniper Elite V2, je úplne jasné. A že ste Američan zo špeciálnych jednotiek, to asi tiež neprekvapí. Ostáva už len upresniť vaše poslanie. Druhá svetová vojna vrcholí a zdá sa, že nacisti to už majú spočítané. Na oslavy je však ešte priskoro. Nad svetom visí hrozba v podobe nebezpečných rakiet V2. A sú tu vedci, ktorí majú cenné informácie, a ich výskum sa nesmie dostať do nesprávnych rúk. Nezáleží na tom, či v uliciach pobehujú Nemci, alebo červená armáda. Váš cieľ je jasný a keď hocikto vstúpi do cesty, nestihne sa ani pomodliť.

Dostať sa ku kľúčovým cieľom a kľučkovať pomedzi nepriateľov je síce na najnižšej obtiažnosti ľahké, ale na vyšších stupňoch predsa len náročnejšie. Preto je váš snajper slušne vyzbrojený a používa rôzne triky a úskoky. Primárnou zbraňou je pre začiatok ostreľovacia puška Springfield, ktorú neskôr nahradí klasika Mosim Nagant a Gewehr 43. Pri priamom kontakte v uličkách alebo budovách je niekedy praktickejšie prepnúť na Thompson. Má však veľmi obmedzenú kapacitu nábojov a tak ho v prípade potreby vymeníte za nemecký MP 40 alebo ruský samopal, keďže týchto zbraní je po obetiach dostatok aj s nábojmi. V teréne však priebežne objavíte aj debny s muníciou.

Sniper Elite V2
Sniper Elite V2 Nebezpečenstvo a mŕtvoly sú na každom kroku.
Nebezpečenstvo a mŕtvoly sú na každom kroku.


Sniper Elite V2 Pri smrtiacej rane sa trieštia kosti a trhajú vnútornosti.
Pri smrtiacej rane sa trieštia kosti a trhajú vnútornosti.


Sniper Elite V2 Odhalený snajper pod ťažkou paľbou z guľometu.
Odhalený snajper pod ťažkou paľbou z guľometu.





Optimálne je nerobiť pri presune na pozície hluk a na zblúdilého protivníka radšej použiť pištoľ Welrod s tlmičom. Ak prekvapíte niekoho od chrbta, postačia holé ruky, ktorými nešťastníkovi zlomí väzy. Občas dostanete príležitosť pokropiť ciele aj guľkami zo stacionárnych guľometov. Treba počítať aj s hliadkami, ktoré pôjdu po vašich stopách a tak je dobré skrývať mŕtvoly, alebo pri nich nastražiť nálože a míny. Je vhodné tajiť svoju prítomnosť tak dlho, ako sa to dá a nie vždy treba situáciu riešiť agresívne. Stačí hodiť kameň na odlákanie a potom sa v prikrčenej polohe alebo ležmo potichu presunúť poza hliadku. Môžete sa pri tom ukrývať za debnami a ďalšími objektmi, odkiaľ v prípade kontaktu vykuknete s odistenou puškou.

Rôzne zbrane a techniky vám zaručia bezproblémový presun na vyvýšené stanoviská v budovách, vežiach, či ruinách, odkiaľ je najlepší výhľad na primárny cieľ. Nie vždy sa jedná o vysokého pohlavára či vedca, ktorý musí zomrieť. V jednej misii zachránite agenta pred popravou a musíte ho kryť, keď sa pokúša prekľučkovať k vám pomedzi zalarmovaných vojakov. Inokedy treba uložiť nálože na most alebo techniku, ktoré po správne načasovanej strele explodujú a zastavia konvoj. Náročnejšou úlohou je zničenie smrtonosného tanku, ktorému máte zasiahnuť malý otvor palivovej nádrže. Mieriť na drobný objekt pod paľbou nemeckého Tigra vyžaduje značnú dávku šikovnosti.

Vášho ostreľovača sledujete z pohľadu tretej osoby, ktorý sa pri mierení snajperkou prepína na hľadáčik so zameriavačom. Po výstrele obvykle nasleduje fantastický spomalený pohľad na trajektóriu strely. Pri kontakte s obeťou vám potom neraz spadne sánka, keď doslova vidíte, ako rana drví nepriateľovi kosti, trhá pečeň alebo iný orgán. Občas sa podaria unikátne zásahy ako rana priamo do genitálií, explodujúci vojak, ktorému ste trafili do výbušniny, ktorú držal v rukách alebo priestrel, ktorý spacifikuje dve obete naraz! Práve tieto momenty a X- Ray kill kamera menia štandardnú akciu na fascinujúci zážitok, vďaka čomu hre tolerujete aj nedostatky, ktorým sa nedokázala vyhnúť.

Ťažký chlebík ostreľovača a brutálne konce jeho obetí.

Kampaň je zložená z máp, ktoré nie sú veľmi rozsiahle, ale plnia svoj účel. Pobehujete v uliciach aj domoch, kde niekedy treba prekonávať zátarasy, alebo vyliezť na vyvýšenú plošinu. Ocitnete sa aj na tajnej základni, vlakovej stanici či v barikádach. Priebeh misií je však priveľmi lineárny a hráč je nútený postupovať podľa checkpointov. Na kontrolných bodoch sa hra automaticky ukladá, takže pri zlyhaní nemusíte prechádzať všetko od začiatku. Možnosť vlastného ukladania hry nie je a bola by kontraproduktívna a zbytočná. Misie sú pomerne pestré, ale keďže postup prísne nalinkovaný, stráca sa motivácia prechádzať ťaženie ešte raz, pretože už ničím neprekvapí. Zrejme vás k tomu nedotlačí ani príležitosť vyzbierať všetky bonusové zlaté tehličky alebo postrieľanie všetkých vínnych fľašiek v leveloch. Jediným dôvodom, prečo sa pustiť do ťaženia odznova, zostáva vyššia obtiažnosť, ktorá z vás vyžmýka viac potu.

Nepriatelia na bojisku nie sú žiadni veľkí myslitelia, ale ani úplní hlupáci. Keď sa prezradíte, hliadky v okolí sú v strehu a zvyčajne súbežne postupujú priamo k vám. Niekedy sa vás pokúsia obísť, ale ak ste nezabudli na pasce, nedáte im veľkú šancu. Navyše sa ľahko prezradia repetetívnymi hláškami. Rýchlejšie ich spacifikujete, keď pri nich odpálite dynamit, nádrž alebo zápalnú fľašu. Odhaleniu neraz predídete, keď útok skoordinujete so zvukmi bojiska. Výstrel do ticha na vás okamžite upozorní, no ak stlačíte spúšť vo chvíli, keď bije zvon na veži, za mestom zdunia výstrely z diel alebo letecké bomby, hliadky nič netušia. Po nepresnej strele sú vojaci spacifikovaní, ale ešte chvíľu kvília a s rukou v kŕči žobronia o pomoc.

Trochu tvrdším orieškom sú nepriateľskí snajperi. Väčšinou sú zalezení vo vežičkách alebo kempujú na strechách. Niekedy vás zaskočia náhlou strelou v nečakanej chvíli a z neznámej pozície. Ťažko ich spozorujete voľným okom a tak je lepšie použiť ďalekohľad, no aj tak to nie je vždy ľahké. Osvedčeným trikom je vystrčiť hlavu a rýchlo zaliezť. Ostreľovača prezradí záblesk optiky a potom už nie je problém zamieriť na správne okno a zrušiť protivníka raz a navždy. Treba však vystreliť rýchlejšie ako snajper na opačnej strane. Každý zásah je bodovaný podľa miesta zranenia, vzdialenosti a použitej zbrane.

Sniper Elite V2
Sniper Elite V2 Mám ho na muške!
Mám ho na muške!


Sniper Elite V2 Táto kolóna vozidiel do cieľa nedorazí.
Táto kolóna vozidiel do cieľa nedorazí.


Sniper Elite V2 Budete zabíjať aj ruských súdruhov.
Budete zabíjať aj ruských súdruhov.





Doplnkovým módom v hre pre jednotlivca je Kill Tally, kde hráč čelí vlnám nepriateľov v určenej oblasti. Má sortiment zbraní, debny s muníciou a odoláva pechote a neskôr aj technike. Posledné ciele z každej vlny sú už aj identifikované v teréne. Tento mód je podstatne zábavnejší pri spolupráci s iným hráčom. Okrem toho sú v hre ďalšie tri kooperačné režimy. Hráči bok po boku môžu zdolať kampaň, alebo sa dopĺňajú v režimoch Bombing run a Overwatch. Novinárska verzia bohužiaľ neumožnila naplno odskúšať kooperáciu a zapojiť sa do multiplayerových súbojov. Potenciál sieťovej hry je však zjavný a rozhodne predĺži životnosť hry.

Hoci sú niektoré textúry slabšie ako celok vyzerá Sniper Elite V2 dostatočne pôsobivo. Najmä spomínané momentky pri výstrele a trieštení tiel nepriateľov. A zrejme práve kvôli X- Ray kill kamere a vybraným efektom, vrátane stereo 3D a vibrácií pri použití ovládača, si tento titul žiada pokročilý moderný hardvér a softvér. Na Windows XP hru nespustíte a grafická karta by mala podporovať DirectX 10. S ozvučením to mohlo dopadnúť trochu lepšie. Miestami sú zvuky kvalitné, pri zameraní a smrtiacich ranách počujete tlkot srdca a následne hvízdanie strely v spomalenom zábere, čo vyzerá veľmi efektne. No v určitých lokalitách znejú zvuky umelo a hlášky nepriateľov sa pričasto opakujú.

Sniper Elite V2 ponúka nápadité, ale pomerne krátke ťaženie pre jednotlivca s príliš lineárnymi misiami a slabším ozvučením. Oddeliť najatraktívnejšiu misiu s lovom na Hitlera a spraviť z nej DLC pre predplatiteľov je od tvorcov trochu podraz. No likvidovanie nešťastných obetí ostreľovacou puškou nebolo nikdy také zábavné a pôsobivé ako práve v Sniper Elite V2 a kooperácia dáva hráčom dostatok priestoru na to, aby si tento masaker dokonale vychutnali. A to je dôvod, prečo sa akcia od Rebellion stane vašim favoritom.

Sniper Elite V2
Sniper Elite V2 Niekedy je lepšie použiť samopal.
Niekedy je lepšie použiť samopal.


Sniper Elite V2 Občas si zastrieľate aj zo stacionárnych guľometov.
Občas si zastrieľate aj zo stacionárnych guľometov.


Sniper Elite V2 Budú sa aj klásť nálože a sabotovať továreň na výrobu rakiet.
Budú sa aj klásť nálože a sabotovať továreň na výrobu rakiet.





napísal uni 3.5.2012
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
SNIPER ELITE V2
+ fascinujúca X-Ray kamera s devastovaním tela a kostí
+ ponuka kooperačných režimov
+ potýčky s nepriateľskými snajpermi
+ atmosféra
- pomerne krátka kampaň a lineárne misie
- misia Kill Hitler vyňatá z hry
- slabšie ozvučenie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 3 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB RAM s DX10, Win 7/Vista

Zaradené pod: sniper, world war II, coop


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rebellion / Hypermax / 505 Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. máj 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18387)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk