MODNATION RACERS: ROAD TRIP

MODNATION RACERS: ROAD TRIP

6.0

Nové motokáry na cesty

Recenzia na Vita verziu

Štart handheldu PS Vita so sebou nepriniesol len nové mená, značky a nápady v hrách ako napríklad Little Deviants, ale v Sony stavili hlavne na to, čo si už podmanilo srdcia hráčov hlavne na PS3 a slávilo nie len kvalitatívne, ale aj predajné úspechy. Mladý Nate tak vo vašich rukách ožil v Uncharted: Golden Abyss, popreháňali ste sa závratnou rýchlosťou úzkymi dráhami vo Wipoeut 2048 a napríklad taký Ridge Racer vás určite rozplakal. Slovo však prišlo aj na novšiu sériu, no aktuálne asi o to viac jasavejšiu. Bezkonkurenčný Mario Kart 7 tak možno predsa len našiel vyzývateľa.

Motokáry pod hlavičkou ModNation Racers sú medzi nami síce len necelá dva roky, no aj tak si už stihli na svoju stranu nakloniť nie len množstvo hráčov, ale aj odbornú kritiku. A to ako v inkarnáciách ako na PS3, tak aj na PSP. Po dlhej dobe sa tak na trhu ocitli hravé motokáry, ktoré dokázali vystúpiť z nevýrazných vôd a dokonca aj z tieňa legendy na tomto poli. A aby ste sa svojich modíkov nemuseli vzdávať na cestách, pričom však chcete skočiť po novinke na trhu, tak pre vás chlapíci zo SCE San Diego prichystali drobný spin-off s podnázvom Road Trip. Potlesk a jasot si však odložte, tentoraz je to skôr krok vedľa pre skutočne verných.

Pinkie vo svojej recenzii pôvodnej hry slovami chvály nešetril a len ťažko by sa mu dalo oponovať. Výrazný párty element, vysoká variabilita, povinný online, silný sociálny charakter a aj bohaté možnosti editora – to boli hlavné prvky, ktoré zdobili hrateľnosť, aj hru ako celok. Autori sa však tentoraz za vás rozhodli, že vy vlastne niektoré tieto veci nepotrebujete. A ďalšia premárnená príležitosť je na svete. Akurát zamrzí, že si to odskákalo niečo až takto chytľavé a návykové.

ModNation Racers: Road Trip
ModNation Racers: Road Trip Vytváranie tratí máte pod palcom.
Vytváranie tratí máte pod palcom.


ModNation Racers: Road Trip O svoje kreácie sa môžete deliť aj formou pohľadníc z hry.
O svoje kreácie sa môžete deliť aj formou pohľadníc z hry.


ModNation Racers: Road Trip Súperi vám nič len tak nedarujú.
Súperi vám nič len tak nedarujú.





Odľahčený režim kariéry, ktorým sa tak pýšila pôvodná hra, sa v tomto prípade scvrkol do krátkodobej rutinnej záležitosti bez akéhokoľvek efektu, výraznejšej hĺbky, nadnesenia, či niečoho, čo by špeciálne ukojilo vaše chúťky po netradičnej zábave na pretekárskom poli. Inými slovami, pôsobí to až príliš obyčajne a jediná vec, ktorá vás po pár hodinách vytrhne z letargie je len obrovský skok v obtiažnosti kariéry. Tá samotná vás dlho nepotrápi, keďže ponúka 5 tour (+ jedna bonusová) po 5 pretekoch, ktoré sú len nasekané na seba. A samozrejme pre progres ďalej musíte zbierať body za umiestnenia. Toľko k motivácii. Počas kariérneho preteku máte ešte 3 achievementy, ktorých splnením si sprístupníte doplnky do editora. 

V žiadnom prípade však netvrdím, že by pretekanie v kariére nebolo zábavné. Len zaostáva za očakávaniami. Situácia sa však o to viac komplikuje v momente, keď zistíte, že tento režim je pre hru ťažiskový a práve v ňom by ste mali zažiť najviac zábavy. Okrem neho tu totiž chýba akýkoľvek celistvý zážitok a ostatné možnosti sú príliš fragmentované. Máte k dispozícii Quick Race na predpripravených, vlastných aj stiahnutých tratiach. To isté platí pre Time Trial, kde pretekáte proti duchom ostatných živých pretekárov (pokiaľ ste online). Zaujímavosťou je možnosť uploadovať časy viazané na konkrétne miesto.

Pred dvoma rokmi sa síce pri hre zabavil aj povestný vlk samotár, no hra bola dimenzovaná hlavne pre skupiny hráčov, či už online, alebo offline. Dnes je to naopak. Road Trip si užije len jednotlivec a neuveriteľne mu chýba online hranie, prvok, ktorý bol esenciálny už v PSP verzii. Hranie s viacerými hráčmi je obmedzené len na ad-hoc režim, ktorého využiteľnosť posúďte sami podľa svojho okolia. Okrem toho sa socializácie nedočkáte. Jedine, ak vám k nej postačujú už spomínaní ghosti a tabuľky časov.

Pri tom všetkom akoby sa aj ubralo z dynamiky pretekania. Jednoducho sa už nedostavuje ten príjemne šialený pocit z toho, keď váš si váš divný panák na divnom autíčku derie cestu pomedzi súperov driftom, nitrom aj zbraňami. Stále sa síce zabavíte, no akési je to už obyčajné. A nepomáhajú tomu ani nové zbrane (a teda je ich už celkovo 7). Tie si môžete ďalším zbieraním power-upov vylepšiť až na tretí stupeň a rozpútať tak hotovú apokalypsu. K tomu si ešte pripočítajte rôzne skratky a aj nástrahy na tratiach, čiže si nikdy nemôžete byť istí svojou pozíciou. A už vonkoncom nie v poslednej zákrute posledného kola. Aspoň to trochu pridáva na adrenalíne.

Niekomu sa to možno číta pomerne pekne, no je tu jeden obrovský zádrhel. Na jeho napravení sa síce pomaly pracuje, no aj posledný update ho len zmiernil. A to sú výrazne poklesy plynulosti hry v určitých situáciách. Predtým to bolo dosť zlé, teraz to len hnevá. Ako náhle je na displeji trošku viac veselo, tak framerate nepríjemne klesne, prípadne sa kvôli tomu môžete aj vybúrať. Platí to hlavne pre momenty, kedy je v zábere viac pretekárov a viacerí použijú zbraň, či akurát prechádzate okolo nejakej veľkej horiacej pasce. A rekordy sa takto tiež nedajú trhať. Síce sa na to dá zvyknúť, no rozhodne to autorom tak ľahko nezabudnete. 

Aspoň niečo sa však zachovalo nezmenené. Možnosti realizácie vašej kreativity sú takmer neobmedzené a našťastie aspoň pri nich dokážete stráviť dlhé hodiny. Začína to pri vašich modíkoch. Od bieleho skeletu bez konkrétneho tvaru sa dokážete prepracovať k najrôznejším stvoreniam presne podľa vašej chuti. Skutočne sa vašej fantázii medze nekladú. Možno akurát v tom, že vami želaný doplnok si odomknete až neskôr. A rovnako je na tom aj vytváranie vozidiel. Nie ste obmedzení vo farbe, tvare, doplnkoch. Azda len konkrétne šasi vám určujú hranice. Vo vytváraní tratí sa taktiež môžete cítiť ako malý boh. Prstami nakreslíte požadovaný tvar a potom už len vyberáte prostredie a osadzujete čokoľvek sa vám zapáči. Alebo to môžete nechať automaticky vygenerovať. Nič však nebráni vašim kreáciám v kvalite ďaleko prekonať tie od autorov. A navyše môžete vytvárať aj pohľadnice, na ktoré vám poslúžia aj vlastné fotky.

ModNation Racers: Road Trip
ModNation Racers: Road Trip Zvyknite si na duchov, so živými súpermi sa na tratiach nestretnete.
Zvyknite si na duchov, so živými súpermi sa na tratiach nestretnete.


ModNation Racers: Road Trip Boj o prvú priečku začína už po štarte.
Boj o prvú priečku začína už po štarte.


ModNation Racers: Road Trip Menu je síce prehľadné, no jeho ovládanie neposlušné
Menu je síce prehľadné, no jeho ovládanie neposlušné





Bez komunity a možnosti zdieľania komunitného obsahu by však všetky tieto možnosti strácali zmysel. Našťastie však kreačným možnostiam skvele sekundujú a tak sa o svoje diela jednoducho dokážete podeliť s celým svetom. A vy môžete od kohokoľvek stiahnuť čokoľvek, čo publikoval. Sekcia na zdieľanie je rozdelená na dve časti (sťahovanie a uploadovanie) a ich výber je asi to najzložitejšie, čo vás v tejto časti čaká. Prezeranie a sťahovanie je príjemne jednoduché. Navyše tu nájdete aj funkcie Mod Explorer, spravovanie darčekov cez funkciu Near a aj tabuľky vytvárania obsahov.

Technickú stránku veľmi nemá zmysel hodnotiť. Je vynikajúco štýlová a presne v duchu pôvodnej hry. A to bohato stačí. Aj keď nakoniec toto káčatko nie je až také strašne škaredé a ponúka v niektorých oblastiach naozaj viac než len slušné možnosti, tak je najväčšou smolou ModNation Racers: Road Trip fakt, že vás v tom najhlavnejšom odrezal od sveta. Skvelé zážitky z vlastných výtvorov môžete zdieľať len ad-hoc, ak máte to šťastie. A inak sa môžete len nezištne deliť a prijímať. Komunita je už teraz pomerne veľká a výtvorov dostatok. Sami si teda položte otázku, či vám stačí kratučká kariéra a dokážete si pri hraní vystačiť sami. V tom prípade by ste sa po hre mohli poobzerať.


napísal matus_ace 15.3.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
MODNATION RACERS: ROAD TRIP
+ kreačné možnosti
+ zdieľanie obsahu
+ využitie funkcie near
+ hra je hneď prístupná každému
- odrezanie od online sveta
- framedropy
- skok v obtiažnosti kariéry
- neposlušné kruhové menu ovládané dotykom
- dlhé loadingy

Zaradené pod: handheld, auta


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: SCEE / SONY Czech / SCE San Diego
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18416)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk