LAW & ORDER: LEGACIES

LAW & ORDER: LEGACIES

5.0

Nastoľte zákon a poriadok

Recenzia na PC verziu

Kriminálny seriál Zákon a poriadok je v našich končinách známy skôr fanúšikom nočného alebo obedného vysielania verejnoprávnej televízie a teda sa akosi vyhýbal svojmu cieľovému divákovi, ktorý svoj čas venoval drahšej krimi produkcii. Vo svete však o popularitu núdzu nemá a dôkazom toho je už vyše 20 odvysielaných sérií. A teraz sa seriál konečne dočkal aj svojej videohernej inkarnácie. Vďaka dlhodobej zmluve s televíznymi spoločnosťami sa o ňu postarali odborníci z Telltale, ktorým by sa patrilo napraviť svoju pošramotenú povesť po biednom Jurassic Park: The Game.

A pritom to celé začalo tak nádejne. Adventúrový Návrt do budúcnosti potešil nejedného fanúšika kultovej trilógie a tak málokto pochyboval o kvalitách Jurského parku. Nesúrodá zmes nezáživných odkazov však hru pochovala. A dnes tu máme Law & Order: Legacies. Autori sa opäť nedržia svojho remesla. To by čakal, že po minulom kvalitatívnou regrese sa vrátia späť ku klikacím adventúram, tak je na omyle. Na druhú stranu, autori upustili od nemastných - neslaných quick time eventov, no to trochu predbieham.

Celé Legacies je rozdelené do 7 epizód, ktoré postupne vychádzajú. K dispozícii je už prvých päť a ako naznačujú, tak neobsahujú len dielčie prípady a krátke príbehy, no aj jeden celistvý, ktorý po troškách rozplieta svoje nitky v každej epizóde. Hlavnou náplňou je však práca seriálových vyšetrovateľov a žalobcov na odhaľovaní zločinu. A musím podotknúť, že sa hra nesie presne v duchu svojej seriálovej predlohy. Law & Order je špecifická v tom, že sa nesústredí len na vyšetrenie zločinu, ale aj na jeho odsúdenie.

Law & Order: Legacies
Law & Order: Legacies Čakajú vás aj hidden object pasáže.
Čakajú vás aj hidden object pasáže.


Law & Order: Legacies Narazíte na zaujímavé prípady.
Narazíte na zaujímavé prípady.


Law & Order: Legacies Hra vás v rozhovoroch dosť obmedzuje.
Hra vás v rozhovoroch dosť obmedzuje.





Ďalšia vec, ktorú treba titulu kvitovať, je to, že spája najvýznamnejšie postavy z niekoľkých sérií do jedného celku, pričom nestráca na celistvosti a epizódy tak nepôsobia dojmom nesúdržného gulášu, aj keď sa v nich skáče medzi postavami, aj v čase. A je to výber toho najlepšieho, teda nechýbajú detektívi Ray Curtis a Lennie Briscoe, právnička Abbie Carmichael či vyšetrovateľka Olivia Benson. Bohužiaľ si pôvodní herci nezopakovali svoje roly (niektorí sú už po smrti) a tak síce budete vidieť Marišku Hargitay, no počuť už budete inú herečku. Noví herci síce odviedli dobrú prácu v napodobňovaní hlasov, no často je počuť, že sa len snažia (najmä keď príliš tlačia na pílu). 

V šľapajách svojej seriálovej predlohy sa hra ocitá aj čo sa schémy náplne týka. Jednotlivé epizódy seriálu vždy začínali objavením obete a inak tomu nie je ani teraz. Často zdanlivo náhodný nález však v sebe skrýva viac, než by sa mohlo zdať. Nasleduje znelka a už sa do diania dostávate vy. Krátke predstavenie okolností vás uvedie do postáv a vašou prvou úlohou je zistiť prvé detaily ohľadne vraždy. Vypočuť svedkov, popýtať sa na vzťah, na kontakty či občas aj rovno ísť pod povrch. Toto vás často navedie už ku konkrétnym osobám, na ktoré musíte niečo nájsť. No a potom nastupuje vypočúvanie a súdny proces. 

Takto to môže vyznieť pútavo, či dokonca aj pripomínať minuloročnú detektívku LA Noire. Bohužiaľ tomu tak nie je a opäť je samotná hrateľnosť tým, čo hre najviac neprospieva. Akékoľvek rozhovory s postavami sa priamo snažia pripomínať už spomínaný LA Noire, no narozdiel od tejto hry Law & Order nedisponuje takmer dokonalým motion capturingom, teda čítanie z bezduchých tvárí je prakticky nemožné. Našťastie na seba často postavy upozorňujú vo svojich výpovediach. Možnosti v rozhovoroch sú veľmi obmedzené a trafiť z nich tú správnu, je až príliš jednoduché. A za uhádnutie dostanete hviezdičku. Zážitku nepomáhajú ani hidden-object pasáže, kde musíte krúžkovať často zjavne viditeľné veci, ktoré poslúžia ako dôkazy (ktorých zoznam dostanete dopredu). Je smutné, že hru robili pre cvičených orangutanov.

A keď už si myslíte, že horšie to už byť nemôže, tak nastane chvíľa, ktorá hru opäť vyšvihne aspoň do priemerných vôd. Bojovanie na súde je skutočne zábavné a nie je až tak príliš striktne nalinajkované ako zvyšok hry. Po krížovom vypočúvaní sa budete cítiť ako Matlock, totiž s obhajcom bojujete o priazeň poroty a tú môžete stratiť aj nesprávne položenou otázkou, ktorá obžalovaného vykreslí v lepšom kultúrnom alebo sociálnom svetle. A keď sa roly zmenia, tak rovnako ju môžete stratiť zle smerovanou námietkou. Aby to bolo ešte o niečo viac dramatické, tak počas procesu prichádzate na nové fakty, či sa dejú veľmi zaujímavé veci rozširujúce prípad. Podľa vášho počínania na súde môže nastať niekoľko možných koncov, ktoré navyše môžete ešte viac ovplyvniť v prípade vyjednania dohody. Keby bola celá hra založená na tomto princípe, len ešte výrazne rozšírená, tak by to rozhodne nebol až taký krok mimo.

Prvé tri epizódy ponúknu príbehovo zaujímavé štyri vraždy, v ktorých nechýbajú zvraty, ktoré zavážia nie len vo vás, ale aj vo finále každej z nich. Niektoré sú nepredvídateľné, iné sa zas ľahko dajú odhadnúť vzhľadom na vykreslený charakter postáv. Celkovo však patria k nemnohým pozitívam titulu. Ak však predsa len hre prepadnete (čo nie je úplne vylúčené, hlavne ak patríte k seriálovým fanúšikom), tak mám pre vás ďalšiu zlú správu. Jednotlivé prípady sa síce môžu zdať dlhšie, no trvajú zhruba tú jednu seriálovú epizódu – 40 minút. Vo finále tak celá hra nepotrvá ani 5 hodín.

K tým lepším veciam na Law & Order sa radí aj originálna hudba a džingle, ktoré sú také typické pre seriál. K tým horším zase grafická stránka, ktorá je... no posúďte sami, ale osobne by som ju za kvalitnú neoznačil. Od Jurského parku sme sa dočkali kroku späť a aj keď sa grafika snaží držať hlavne cartoon štýlu animácie, nemožno si nevšimnúť naozaj nekvalitne spracované postavy a to ešte nehovorím o animáciách ich pohybu, ktoré sú už vyslovene niekde na úrovni lacných flashových seriálov na internete.

Kým v prípade Jurského parku sa hlavná pozornosť sústredila na konzoly, tak v prípade Law & Order: Legacies sú to zas mobilné zariadenia, kam primárne patrí tento titul. A dosť často to aj dáva na známosť nekompromisným obmedzovaním. Či už vo voľnosti jednania, alebo v prílišnej striktnosti a nalinajkovaní. Môže zaujať zvlášť fanúšikov seriálu a kvalitne spracované vedenie súdneho procesu vás aj zabaví, no to ostatné už stojí za zváženie, hlavne biedna dĺžka.

Law & Order: Legacies
Law & Order: Legacies Stretnete najrôznejšie postavy aj ich vypočujete.
Stretnete najrôznejšie postavy aj ich vypočujete.


Law & Order: Legacies Zachovala sa vernosť hereckým predlohám
Zachovala sa vernosť hereckým predlohám


Law & Order: Legacies Vracajú sa tie najznámejšie postavy.
Vracajú sa tie najznámejšie postavy.






napísal matus_ace 6.3.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Vo svete
5.4
Ohodnotiť
LAW & ORDER: LEGACIES
+ dokonalá vernosť seriálu
+ zaujímavé prípady so zvratmi
+ pasáže pred súdom
- nezaujímavá a obmedzená herná náplň
- zamerané na mobily
- biedna dĺžka
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB, 2 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. január 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk