TRINE 2

TRINE 2

9.0

Nové nástrahy na ceste za princeznou

Recenzia na PC verziu

Známe trojica hrdinov z hry Trine sa pred Vianocami púšťa do nových dobrodružstiev. Po veľmi úspešnej jednotke sme oprávnene čakali nemenej kvalitné pokračovanie. Čo si pre nás tentoraz pripravila úderka v zložení čarodejník Amadeus, rytier Pontius a zlodejka Zoja?

Ak spomínanú trojku ešte nepoznáte, zoznámte sa čo najskôr a nevynechajte ani pôvodnú hru, ktorou to všetko začalo. Pokračovanie Trine 2 opäť zatiahne staré páky do problémov, ktoré dokážu vyriešiť, len ak budú spolupracovať. Každý má vlastné pohnútky a dôvod, prečo sa chce prebojovať do finále, od ktorého ich delí trinásť kapitol. Všetci sú však zvedaví, čo sa stalo s princeznou Isabel a akú úlohu v tom zohráva nevyspytateľná Rosabel. O čo ide, sa dozvedajú postupne zo správ, ktoré si prečítajú popri bojoch s goblinmi, mäsožravými rastlinami a ďalšou háveďou, na ktorú narazia.

Cesta povedie cez močiare, divočinu, hubové jaskyne, bludiská, hrad pri mori a ľadovú krajinu. Postup znepríjemňujú hordy nepriateľov, navyše cesta je na mnohých miestach neschodná a treba zapojiť šedé bunky pri hľadaní riešenia. Každý hrdina priloží ruku k dielu a pomôže, ako vie. Rytier úspešne bojuje mečom, ale aj kladivom, ktorým prerazí niektoré steny a závaly. Bráni sa štítom, ktorý navyše chráni pred jedovatými splaškami. Zoja strieľa smrtonosné šípy a pomocou lana zachyteného na drevenom podklade preskočí jamy a šplhá na vyvýšeniny. Čarodejník je síce menej efektívny v boji, ale bez jeho vyvolaných astrálnych kociek a dosiek by družina nemala šancu. Okrem toho dokáže magickou silou prenášať ľubovoľné objekty vrátane častí potrubí, sudov a balvanov.

Trine 2
Trine 2 Žaba, povedz lekvár!
Žaba, povedz lekvár!


Trine 2 Čakajú vás aj potýčky s goblinmi a inou háveďou.
Čakajú vás aj potýčky s goblinmi a inou háveďou.


Trine 2 Obrovský hlavonožec nie je taký nebezpečný, ako sa zdá.
Obrovský hlavonožec nie je taký nebezpečný, ako sa zdá.





Schopnosti dobrodruhov vylepšíte podľa uváženia, keď nazbierate dostatok skúseností, ktoré sa objavujú vo forme farebných gúľ a fľašiek. Príležitostne ich získate zo zabitých nepriateľov, najčastejšie k nim však musíte nájsť prístup, pretože visia na ťažko schodných miestach. Po každej vyzbieranej päťdesiatke dostanete skúsenostný bod, ktorým zdokonalíte ľubovoľnú postavu. Na získanie najlepších vylepšení treba až tri body, ale určite sa to oplatí. Zdokonalený Pontius hádže kladivá, použije efektný výpad a bojuje s ohnivým mečom a mrazivým štítom. Skúsená zlodejka strieľa výbušné šípy, ktoré zneškodnia niektoré zátarasy a ľadové, čo zmrazia obeť. Môže sa zakrádať. Nadupaný mág vyvolá až štyri astrálne objekty, pre ktoré často nájdete využitie. Či už ich naskladáte na kopu, aby ste vyliezli na plošinu, nastoknete na ostne, ktoré potom nie sú nebezpečné a slúžia ako ďalší oporný bod alebo použijete ako závažie. Po vylepšení levitácie vie Amadeus zodvihnúť protivníkov do výšky a môže ich hoci aj hodiť do blízkej lávy. Vylepšenia nie sú pre postup nevyhnutné, ale rozhodne ho uľahčia.

Hráč si prepína postavy podľa uváženia a v teréne sa pohybuje vždy len s jedným z trojice. Aj keď sa mnohé situácie dajú vyriešiť viacerými spôsobmi, málokedy to zvládnete s jediným hrdinom. Všetci sa pekne dopĺňajú. Napríklad Zoja vylezie na vyvýšeninu a pákou aktivuje výsuvné plošiny. Za nimi je zátaras, ktorý rytier odstráni kladivom. Nasledujú rúry, ktoré musí mág premiestniť a poskladať z nich funkčné parné potrubie. Tvorcovia v hre použili originálne rébusy a doplnili ich novinkami. Okrem potrubí budete skladať žľaby, aby voda poliala rastlinu, ktorá narastie a preskáčete po jej listoch. Pohráte sa so zrkadlami, ktoré slúžia ako teleporty, ale treba ich správne umiestniť pohybom pák. Zablokujete ozubené kolesá, aby ste zastavili stroj a pohráte sa s objektmi nad a pod vodnou hladinou a využijete to, že plávajú, alebo sa naopak potopia. Opierate sa o fyzikálne zákony, pohyby telies, ktoré čarodejník dokáže rozhúpať alebo zabrzdiť, oheň, ktorým roztopíte ľadové zátarasy, alebo spojíte s vodou a použijete horúce výpary. Rébusy dopĺňajú milé nápady, nad ktorými sa neraz pousmejete. Masívne huby, morské hviezdice a kraby, ktoré použijete ako trampolíny, osie hniezdo, čo hodíte nepriateľom na hlavu, či skákanie po pohyblivých chápadlách hlavonožca.

Obtiažnosť úrovní si môžete nastaviť a pri nastavení normal prejdete nástrahami bez väčších problémov. Hra sa automaticky ukladá po zdolaní úrovne, ale aj na kontrolných bodoch, cez ktoré vaša družina prechádza. Na týchto miestach navyše oživíte a ozdravíte všetky postavy vždy, keď sa k nim dostane niektorý hrdina.

Čo všetko čaká hrdinov na ich strastiplnej púti?

Kampaň pre jednotlivca je pútavá a prejdete ju za približne desať hodín. Aj to hlavne z dôvodu, že často premýšľate ako zdolať rébusy a snažíte sa získať zabarikádované banky so skúsenosťami a truhlice s veršíkmi a obrázkami. Trochu sklamaním je príliš krátky a skôr vlažný finálny level. Zatiaľ čo v jednotke vás na konci čakal drsný test schopností s mnohými reštartmi, v dvojke sa ani veľmi nezapotíte, aj keď zvolíte najvyššiu obtiažnosť. Pri opakovanom postupe už skoro všetko máte a poznáte a tak sa čas podstatne skráti. Záujem mierne upadne, no ako živá voda zapôsobí multiplayer. Podobne ako v jednotke, vybrané pasáže alebo aj celé dobrodružstvo si zrejme radi zopakujete v spoločnosti priateľov.

V multiplayeri si popri nastavení obtiažnosti súbojov a kapitoly zvolíte aj klasický alebo neobmedzený režim postáv. V prvom prípade si trojica hráčov rozdelí povolania: jeden je rytierom, ďalší zlodejkou, tretí mágom. V druhom režime každý hrá za ľubovoľnú postavu, takže sa napríklad súčasne objavia traja čarodejníci. Do hry sa dá pripojiť kedykoľvek, aj v rozohranej epizóde. Výhodou multiplayeru je spoločnosť iných hráčov, ktorí sa môžu dorozumievať aj hlasom. Postavy sa nemusia zdržovať na jednej obrazovke, takže pomalší hráči nebrzdia ostatných. Iná vec je, či dokážu vhodne používať schopnosti svojho hrdinu.

Na druhej strane, Trine 2 sa v multiplayeri značne ochudobňuje o dobrý pocit z riešenia hlavolamov, ktoré tri postavy „na pľaci“ jednoducho obídu. Často stačí, aby hráč v úlohe čarodejníka vytvoril plošinu, na ktorú sa ostatní postavia a svojou magickou silou ich prenesie za prekážku. Potom spolubojovníci aktivujú najbližší kontrolný bod, kde sa čarodejník respawnuje. Netreba teda pracne preskakovať plamene, vymýšľať, ako zdolať kĺzavú lavičku alebo sa dostať na vyvýšeninu. Hra sa potom obvykle mení na arkádovú rýchlovku a všetky kapitoly sa dajú prejsť za extrémne krátky čas. Čo však neznamená, že sa nebudete baviť.

Trine 2
Trine 2 Všetci traja hrdinovia sa naraz vyskytujú v teréne len v multiplayeri.
Všetci traja hrdinovia sa naraz vyskytujú v teréne len v multiplayeri.


Trine 2 Vylepšenie postáv zjednoduší postup v hre.
Vylepšenie postáv zjednoduší postup v hre.


Trine 2 Niektoré scenérie sú skutočne úchvatné.
Niektoré scenérie sú skutočne úchvatné.





Trine 2 má úchvatný vzhľad. Na statických obrázkoch môže vyzerať príliš farebne a gýčovito, ale v pohybe je to nádhera. Dizajn úrovní a lokalít je úžasný, všetko je prehľadné až na niektoré páky, ktoré občas postrehnete, až keď sa lepšie porozhliadnete. Hudobný podmaz pasuje ako koliesko v hodinkách a skvele dotvára ľahkovážny rozprávkový príbeh. Ovládanie je praktické, gamepad alebo klávesy v spojení s myšou, ktorou čarodejník kreslí symboly na vyvolanie predmetov a rytier a zlodejka mieria a bojujú. Rýchlo sa vám dostane do krvi.

Trine 2 prináša svieže dynamické dobrodružstvo s príťažlivými, aj keď nie príliš náročnými hlavolamami. Tvorcovia popustili uzdu fantázii a pripravili nápadité pokračovanie s novými prvkami a dokonalou atmosférou. Príbeh nie je príliš rozsiahly, ale tomu zodpovedá nízka cena. Navyše zábavu predlžuje režim kooperácie, hoci sa logické elementy v multiplayeri posúvajú do úzadia. Finále príde rýchlo, lenže skvelý pocit z hry len tak skoro nevyprchá. Rytiera Pontiusa, čarodejníka Amadea a zlodejku Zoju budete (opäť) milovať.


napísal uni 19.12.2011
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
TRINE 2
+ nová porcia hlavolamov
+ kooperačný multiplayer
+ skvelá hrateľnosť a atmosféra
- vlažný finálny level
- taká dobrá chuť a tak rýchlo sa minie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, VGA ATI Radeon HD 2400 / NVIDIA GeForce 7600, 1,5 GB HDD

Zaradené pod: umelecka hra, indie


RECENZIE HRÁČOV
Trine 2
9.0
TIBOR HOLTMAN    29.7.2014
Spomínate si ešte na vaše detské časy keď vám rodičia čítali o hrdinských rytieroch, nebezpečných...prečítať celé
Trine 2
9.0
LIFE28    17.12.2011
Prvý Trine, jednoduchá plošinovka hovoriaca o troch rozprávkový...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Frozenbyte / Comgad / Atlus
Štýl: Arkáda / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. december 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk