LOTR: WAR IN THE NORTH

LOTR: WAR IN THE NORTH

5.0

Sauron sa musí v hrobe obracať

Recenzia na PC verziu

Šeď priemernosti sa vzniesol na Stredozem ako keby nemala už tak dosť problémov. Partia v zložení trpaslík, elfka a hraničiar otvára novú líniu príbehu v Lord of The Rings: War in the North. Zatiaľ čo Frodo podniká svoju púť s prsteňom, naša trojica sa uberá na sever, aby zastavila posluhovača samotného najvyššieho a uľahčila tak cestu spoločenstvu prsteňa o pár miliónov orkov, obrov a goblinov.

Keď som bol malý, bavilo ma hrať sa na rytiera a s papekom v ruke predstierajúc, že je to žiarivý meč. Strom bol nepriateľ a ja som sa ho pokúsil zdolať. Ľavý úder, pravý úder, ľavý úder, pravý úder, ľavý, pravý, ľavý pravý. Vtedy som si takto predstavoval vrchol ekvilibristiky s mečom. Autori Snowblind Studios si to myslia pravdepodobne doteraz, pretože útočné kombá sa na 95 percent skladajú z týchto stále sa opakujúcich úderov a navyše pomocou jedného tlačidla. K dispozícii je síce aj ťažký úder, no jeho vykonanie trvá večnosť a navyše sa nedá linkovať s ľahkými údermi. Vhodný je len na dorazenie nepriateľa. Bavilo by vás sedem hodín stláčať jedno tlačidlo a pozerať sa na sekvencie ľavých a pravých úderov? Aj autorom to došlo a pridali tak špeciálne pohyby pre každú postavičku. Pod množným číslom si ale nepredstavujte dvojmiestne číslo. Budú vám stačiť prsty na jednej ruke opitého stolára.

Bojový systém, náplň každej správnej rúbačky, je teda slabý ako piaty raz vylúhovaný čaj. Nepriatelia zavše nepadajú po prvej rane a tí tuhší ako napríklad trol, potrebujú desiatky zásahov. Pripomína to spomínaný súboj s papekom a stromom, ktorý nie a nie spadnúť. Keď už obra upižlikáte ako mamuta vreckovým nožíkom, môžete si byť istí, že nabudúce bude súboj ešte tuhší. Medzitým nájdete kopec rôznych zbraní s RPG atribútmi a so zdvihnutým poškodením na tej novej sekere predsa dáte dolu každého. Z omylu vás vyvedie ďalší trol, ktorý má tento krát aj brnenie a asi o gazilión hit pointov viac. Opäť pižlikáte spomínanou metódou sek vľavo-vpravo a občas, keď vám to mana dovolí, zakombinujete špeci útok, ktorý aj tak pripomína maximálne muší prd vo vetre.

LOTR: War in the North
LOTR: War in the North Ležiaci pacienti naznačujú smer pochodu družiny.
Ležiaci pacienti naznačujú smer pochodu družiny.


LOTR: War in the North Potoky orčej krvi sfarbia zem na čierno.
Potoky orčej krvi sfarbia zem na čierno.


LOTR: War in the North Orol ako vzdušná podpora.
Orol ako vzdušná podpora.





Snowblind prikladá neustále do kotla a v neskorších fázach idú proti vám hordy tak silných nepriateľov, že sa vám určite podarí skôr, či neskôr zakapať. Vtedy vám musí pomôcť jeden zo zvyšku partie a oživiť vás. Ak to nestihne do cca 30 sekúnd, tak reštart od posledného checkopintu. Ak ho neovláda hráč, ale AI, je možné, že sa zasekol, čiže reštart od checkpointu. Ak ho aj hráč ovláda, je možné, že už tiež zakapal, pretože postavy počas ovládania s AI sú posilnené niekoľkonásobným zdravím, reštart od checkpointu. Oživujúca postava je v procese oživovania plne zraniteľná, čo znamená tak tri rany od väčšieho nepriateľa a stáva sa z nej prosiaca postava o oživenie, čiže takmer na 100 percent reštart od checkpointu. Ak ste teda už začali od checkpointu, tak vás tortúra s nepriateľmi čaká znova, ale môžete si zato o to viac užiť plnými dúškami slabého súbojového systému sek vľavo-vpravo.

Načrtol som už špeciálne vlastnosti postáv, ktoré do boja nevnášajú čerstvý závan, ale všetky len rozvíjajú tri základné atribúty. Trpaslík Farin disponuje bojovým pokrikom, či super-sekom whirlwind, čo nie je nič iné ako ťažký úder s farebným efektom. Hraničiar Eradan so schopnosťami vylepší streľbu z luku a elfka Andriel kúzla z palice a liečiacu auru. Musím povedať, že takto chabý skill tree som už dlho nevidel.

Každá postava za zabitie získava experience body a po dosiahnutí levelu ich môže rozdeliť do štyroch vlastností zvyšujúcich silu, zdravie, odolnosť a mágiu. Atribúty ďalej vedia zvýšiť aj vlastnosti na zbraniach alebo drahé kamene do nich zasadené (ak teda na to majú otvor). Stále však ťaháte za kratší koniec a peniaze na liečivé fľaštičky a vylepšenia dochádzajú pekelne rýchlo. Základné mechanizmy objavujete prvú pol hodinu a odvtedy hra nič nové okrem lietajúceho orla, ktorého môžete použiť ako vzdušný nálet, nič neponúka. Nechýbajú, samozrejme, obligátne kušostroje pri obrane a evergreen hier - vybuchujúce barely, tentoraz vo forme gúľ, ktoré len tak pre zaujímavosť Giantbomb narátal už v 266 hrách.

Vojna na severe obsahuje aj mód pre viacerých hráčov, no len vo forme kooperatívnej hry. Osobne by som prijal aj iné varianty, hlavne vtedy, keď sa na vás napojí klobáskar z Nemecka a nechá si zapnutý mikrofón. Keby ste ho mohli zabiť v nejakej aréne na spôsob deathmatch, tak by ste nemuseli počúvať ako žerie čipsy počas prestrihových scén. Evidentne ho netrápilo, aké echo robí ten jeho otrasný nemecký dabing v mojich reproduktoroch. Ešte že nechýba možnosť vykopnúť hráča z hry.

War in the North od dna zachraňuje engine Dark Alliance a prostredia Tolkienovho sveta. Navštívite Kraj, Roklinku alebo aj tie, ktoré ste nevideli vo filme ako Mount Gundabad, Forrnost, či Mirkwood. Aj keď sa jedná o typickú koridorovku, sú pekne využité prevýšenia a hra vás nikdy nevedia priamo. Nechýbajú pekné pohľady zo skál na ďalekú krajinu a architektonické prvky. Často sa menia prostredia, ktorých je dovedna dvadsať. Veľa práce bolo tiež vykonanej na všetkých postavách a predmetoch, ktoré sú veľmi detailne vymodelované. Predlohy Gandalfa, Froda, Bilba či Legolasa zodpovedajú tým z filmu a aj keď sa s nimi stretnete len na pár chvíľ, tak je pekné, že sa im autori takto povenovali.

K príjemnému zážitku by mohlo dopomôcť zapojenie 3D okuliarov, no oficiálne takúto podporu hra zatiaľ neponúka, aj keď zapnúť sa dá. Takéto zobrazenie je síce pekne plastické a neobsahuje žiaden  shadowing, problémy sú ale pri predmetoch blízko obrazovky a pri textoch, kedy vzniká populárne kríženie očí a nepomôže ani nastavovanie konvergencie a hĺbky 3D.

LOTR: War in the North
LOTR: War in the North Efektné dekapitácie nechýbajú.
Efektné dekapitácie nechýbajú.


LOTR: War in the North Trpazlík preferuje kladivá, hranieiar zasa luk.
Trpazlík preferuje kladivá, hranieiar zasa luk.


LOTR: War in the North Magickou aurou neprejdú šípy a navyše lieči.
Magickou aurou neprejdú šípy a navyše lieči.





Lord of the Rings: War in the North do sveta teda dieru neurobí, no fanúšikom predlohy ponúka pohľad na udalosti, ktoré sa dejú paralelne počas Frodovej púte, no na iných miestach. Niekoľko krát sa ich cesty skrížia, no pretože má každá partia iné poslanie, zasa sa rozdelia. Je to ako alternatívny pohľad na hlavné udalosti, ktoré ste mohli vidieť v staršej hre Enter the Matrix.


napísal fendi 28.11.2011
Páči sa mi! (+2)
5.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
LOTR: WAR IN THE NORTH
+ Tolkienov svet
+ detailná grafika postáv a doplnkov
+ pekné prostredia
- hrateľnostný priemer a šeď skrz naskrz
- repetitívne súboje
- slabučký súbojový systém
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel C2D 2,4 GHz, 2 GB RAM, GF8600/Radeon HD 2600
Doporučená konfigurácia: C2D 3 GHz/AMD X2 5000, 4GB RAM, GF2xx/Radeon HD 6xxx


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Warner Bros. / CENEGA / Snowblind Studios
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk