CALL OF DUTY MODERN WARFARE 3

CALL OF DUTY MODERN WARFARE 3

7.5

Moderná vojna končí veľkým treskom

Recenzia na PC verziu

Ako každý aj tento november Activision prináša nový prídavok do Call of Duty série. Tento rok je to už šieste pokračovanie na rovnakom engine, s rovnakou grafikou, hrateľnosťou a prakticky aj možnosťami. Jediné, čo sa mení, je predaj, ktorý stále stúpa a prekvapivo k tomu sa znižuje reklamná kampaň, ktorá je stále kratšia a ukazuje z hry stále menej. Otázkou je, potrebujete si zahrať aj túto hru, keď ste hrali niekoľko rovnakých už predtým?

Call of Duty sa ušlo tretie a záverečné pokračovanie Modern Warfare podsérie, ktorá si získala hráčov hlavne spádom a vygradovaním kampane rozoberajúcej aktuálne ohrozenia stability sveta. Kampane prvých dvoch hier boli síce krátke, chaotické, ale pôsobivé a kontroverzné misie zaujali a práve oni rozbehli Call of Duty mániu ako ju poznáte dnes. Teraz v tretej časti autori ešte pritvrdili, presunuli celý svet do vojny a budú vás ním prevádzať. Uvidíte zničené veľkomestá, ich monumenty vám budú doslova padať na hlavu, ale hlavne znovu stretnete starých známych vojakov Soapa, Pricea, Sandmana, Yuriho a povediete s nimi finálny lov na Makarova. Popritom si oddýchnete v SpecOps móde a pouličných bojov sa môžete účastniť ešte roky v multiplayerových mapách s množstvami módov.

Call of Duty Modern Warfare 3
Call of Duty Modern Warfare 3 Kampaň nás prevedie zničenými veľkomestami.
Kampaň nás prevedie zničenými veľkomestami.


Call of Duty Modern Warfare 3 Pôsobivé sekvencie nechýbajú, vypĺňa ich však stereotyp na uliciach miest.
Pôsobivé sekvencie nechýbajú, vypĺňa ich však stereotyp na uliciach miest.


Call of Duty Modern Warfare 3 Engine už ukazuje svoj vek.
Engine už ukazuje svoj vek.





Oslobodíte svet

Kampaň kopíruje svojich predchodcov, znovu tu máme 5 hodín hry, znovu kombinácie prestreliek, jázd na vozidlách, bombardovaní lietadlom, ale tentoraz už vidieť a cítiť zmenu autorov. Keďže pôvodné Infinity Ward sa prakticky rozpadlo a autori odišli, pôvodná kvalita odišla s nimi. Nové štúdio Sledgehammer Games síce pokračovalo v akčnom recepte, ale až na pár svetlých momentov sa v kampani nezbavíte dojmu nevýraznosti a opakovania toho, čo ste už niekoľkokrát videli. Chýbajú prekvapenia, wow momenty, ako aj novinky v náplní misií a nakoniec aj spád. Určite je však jedna vec, pre ktorú sa kampaň oplatí dohrať, a tou je posledná misia, v ktorej konečne uzavriete celú Modern Warfare podsériu.

Samotný gameplay zostal rovnaký, máte svoje dve základne zbrane, granáty, nejaké ďalšie potrebné vybavenie a zvyšok už hra vybaví za vás. Povedie vás krížom cez mestá ako New York, Paríž, Praha, prejdete rôzne kanály, dostanete sa do hradu a všade budete likvidovať zakempovaných protivníkov a priebežne vyskakujúcich nepriateľov, prilietavajúce helikoptéry, občas si vystrelíte na tanky, ale ani tentoraz nepreberiete žiadne vozidlá, maximálne im budete obsluhovať zbrane a utekať pred hromadami explózií.

Obtiažnosti kampane sa nemusíte obávať, ak si chcete skutočne zastrieľať, doporučujeme najťažšiu, ostatné sú viac menej len prechádzka vojnovou zónou, kde sa len občas stačí ukryť, aby vám červený filter na obrazovke zmizol a znovu ste mohli prakticky aj bez zameriavania likvidovať stovky vybiehavajúcich protivníkov. Zo začiatku je to zábavné, postupne však stále otravnejšie. Spracovaním by sme čakali v poslednej časti bombastické vyvrcholenie, ale dočkali sme sa najslabšej kampane v sérii, bez dostatočne vygradovaného záveru, príliš zničeného sveta, ktorému jednoducho neuveríte a len priamočiareho príbehu, ktorý by sa ako keby nechcel stratiť v tom chaose, čo zanechali prvé dve časti a ponúkol čistý lov na Makarova.

Ak vám kampaň nesadne, určite skúste doplnkový SpecOps, ktorý je už neoddeliteľnou súčasťou Modern Warfare a ponúka skutočne oddychovú zábavu. Znovu môžete hrať sami alebo s priateľom kooperačne. Buď sa nepriateľom postavíte v rozsiahlej ponuke postupne sa odomykajúcich máp Survival módu založených na obrane a postupnom kupovaní stále lepších zbraní, alebo sa pokúsite prejsť 20 misií na čas a na body. Môžete si vybrať svoju obtiažnosť a skúsiť misie prejsť najrýchlejšie a najefektívnejšie.

Vojna vrcholí.

Vojna sa skončila, boje pokračujú

Multiplayer je hlavnou devízou Modern Warfare 3 a vďaka nemu sa hra bude hrávať celý nasledujúci rok. Aj v tomto prípade sa koncept zachováva a autori sa snažia meniť čo najmenej, aby pokazili čo najmenej. Multiplayer tak ostáva pre 18 hráčov, bez vozidiel a umiestnený hlavne v úzkych uličkách zničených miest, tovární, prístavov. Oproti Battlefieldu, kde bojujete vo vojnách na rozsiahlych bojiskách v pomalších bojoch, toto sú stále malé prestrelky v uliciach, ale sú akčné a rýchle a sú presne to pravé, čo nenáročný hráč potrebuje. Navyše multiplayer nevyžaduje žiadnu spoluprácu, žiadne zložitejšie taktiky, len rýchle útoky, využívanie perkov, strike balíkov, killstreakov a všetkého, čo ste si postupne v danom zápase alebo postupne na svojej postave odomkli.

Multiplayer má 16 máp, na ktorých si zahráte 10 štandardných módov siahajúcich od Deathmatchu, cez TeamDeathmatch až po CTF a šesť ďalších módov s mierne upravenými pravidlami napríklad na infikovanie zombíkov alebo ovládnutie bojiska rôznymi zbraňami. Podobne ako minule samotné classy nie sú pevne definované a viac menej si pre svojho vojaka len vyberáte zbrane, môžete prideliť perky a ďalšie bonusy, vďaka tomu si z postavy spravíte skutočného útočíka, snipera, raketometčíka alebo aj čiastočne kombinovaný class.

Celý multiplayer teraz dopĺňajú štatistiky, rebríčky, ukladanie odohratých zápasov, popis máp, zbraní a všetko, čo by ste mohli potrebovať. Activision na to vytvoril Elite aplikáciu, v ktorej si to všetko môžete pozrieť, či už priamo v hre, alebo neskôr na webe a na mobiloch. Časť z možností však nie je zadarmo a firma za možnosti ako turnaje o ceny, levelovanie vášho klanu, stratégie od expertov, viac miesta na videouploady alebo prístup na Elite TV žiada ročný poplatok.

Čo je ale pozitívne a na Call of Duty nezvyklé, servery fungujú naplno už od začiatku, bez problémov sa dá pripojiť a väčšie problémy nie su hlásené zo žiadnej platformy. PC verzia má server browser s filtrami (kde sú však až podozrivo prázdne servre), pridaná je LAN hra, systémová konzola a všetko, čo by ste od multiplayeru na PC potrebovali, teda až na Elite systém, ktorý na PC ešte nefunguje.

Call of Duty Modern Warfare 3
Call of Duty Modern Warfare 3 Ikony modernej vojny sa vrátia.
Ikony modernej vojny sa vrátia.


Call of Duty Modern Warfare 3 Bombardovanie na rôzne spôsoby doplní štandardný postup ulicami.
Bombardovanie na rôzne spôsoby doplní štandardný postup ulicami.


Call of Duty Modern Warfare 3 Keď uvidíte Eiffelovku, je vám jasné, že musí padnúť.
Keď uvidíte Eiffelovku, je vám jasné, že musí padnúť.





Vizuál zastal v čase

Vizuálne Modern Warfare 3 nevyzerá zle, ale po šiestich rokoch napriek malým updatom už engine viditeľne zastaráva. Na animáciách, efektoch aj hrateľnosti sa podpisuje zub času. Za dňa síce oku ulahodia niektoré katastroficky spracované scenérie, ale v temnejšich oblastiach alebo nočných misiách, ktorých je viac ako dosť, už absentuje moderný svetelný engine a tak deformuje vizuál a vytvára príliš plochý svet. Na druhej strane majiteľov slabších počítačov môže potešiť rýchlosť starého enginu a hráčov konzolách napriek subHD rozlíšeniu rýchly framerate pohybujúci sa na 40 až 60 fps. Je však trochu otázne, prečo Modern Warfare 3 nedostal 3D, keďže Black Ops ho mal a aj tu by bol bonusom pre majiteľov 3DTV.

Napriek niektorým pôsobivým predskriptovaným deštrukciám a neustálym dávkam explózií sú samotné levely príliš statické a rozstrieľať sa dajú len drobnosti. Explózie a dym síce vytvárajú atmosféru bojov, ale pri čakaní na to, kedy ďalší zo stoviek nepriateľov vystrčí hlavu spoza svojho krytia, si nie je možné nevšimnúť, že nerozstrelíte prakticky nič. AI v hre je minimalistická podobne ako v predošlých častiach a spomínané krytie a občasné bežanie vpred je ich kompletná ponuka. Minimálne je však pozitívne, že sa už autori naučili spawnovať protivníkov mimo vášho zorného poľa.

Z technologického hľadiska ťažko po vydaní Battefield 3 niečo v Modern Warfare 3 vyzdvihnúť. Ako grafika a rovnako ani zvuková stránka nie je dostatočná, aby siahla na konkurenciu. Ponúka však slušný štandard a akčná hudba dopĺňaná o hlášky spolubojovníkov a streľbu pekne zapadne do bojov okolo vás. 

Call of Duty Modern Warfare 3
Call of Duty Modern Warfare 3 SpecOps mód ponúka misie a survival mapy.
SpecOps mód ponúka misie a survival mapy.


Call of Duty Modern Warfare 3 Multiplayer funguje na postupnom odomkýnaní bonusov, perkoch, killstreakoch, strike balíkoch.
Multiplayer funguje na postupnom odomkýnaní bonusov, perkoch, killstreakoch, strike balíkoch.


Call of Duty Modern Warfare 3 Konec války! Pozitívne heslo v uliciach Prahy.
Konec války! Pozitívne heslo v uliciach Prahy.




Je nutné bojovať aj v tejto vojne?

Odpoveď nie je jednoznačná, celkovo Call of Duty Modern Warfare 3 končí ako decentná akcia, síce recykluje to isté, čo niekoľko predchádzajúcich dielov stále dokola a prichádza bez výraznejších zmien, ale ak vám tento štýl vyhovuje, určite sa zabavíte aj teraz bez ohľadu na hodnotenia v recenziách. Na druhej strane, ak vás však už v posledných hrách začalo nudiť mlátenie prázdnej slamy - behať po rovnakých mapách, hrať rovnaké módy a sledovať do nezmyselných extrémov gradovaný príbeh -  tak už je ten správny čas prejsť na inú vojnovú sériu.

Je veľkou škodou, že autori pokrok série výrazne zanedbali. Napriek masívnym ziskom neinvestujú do vývoja hrateľnosti ani technológií, každý ďalší diel stále viac a viac pripomína obyčajný balík máp, ktorý sa autori snažia predať za 60 eur. Po šiestich rokov však už tá istá ponuka, hrateľnosť a vizuál neponúka rovnakú hodnotu. 

Nové pokračovanie Call of Duty na budúci rok je už ohlásené a uvidíme či konečne niečo zmení. Zatiaľ si pozrime malú štatistiku vývoja série v našich recenziách - Modern Warfare 1 - 9.5, Modern Warfare 2 - 8.5, Modern Warfare 3 - 7.5.


napísal saver 16.11.2011
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
CALL OF DUTY MODERN WARFARE 3
+ SpecOps mód zabaví
+ niekoľko pôsobivých scén v kampani
+ jednoduchý a rýchly gameplay
- zastaralý engine
- len drobné zmeny oproti predošlým titulom
- kampaň stratila na dynamike
- nevýrazný koniec príbehu
- len malé úpravy v multiplayeri
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore procesor, 2GB RAM, Geforce 8600 / ATI X1950

Zaradené pod: call of duty


RECENZIE HRÁČOV
Call of Duty Modern Warfare 3
9.0
BOSS MARŤAS    5.2.2013
Po „Čiernych operáciách“ prišlo na radu epické zavŕ&scaro...prečítať celé
Call of Duty Modern Warfare 3
7.5
LIFE28    16.11.2011
Gigant, akým je Activision si môže dovoliť čokoľvek. Vy...prečítať celé
Call of Duty Modern Warfare 3
9.5
ARKTURUS    15.11.2011
Jednoznačne sa to určiť nedá pretože každý má svoj vlastný náz...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: Activision / ABC Data / Infinity Ward
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk