UNCHARTED 3: DRAKE'S DECEPTION

UNCHARTED 3: DRAKE'S DECEPTION

9.5

Na samotnom vrchole

Recenzia na PS3 verziu

Je to trúfalé priznať, ba čo i len na to pomyslieť, ale aktuálny stav nedovoľuje inak ako čeliť odvážnym myšlienkam. Dobrodružný žáner má problém. Vyslúžilí a rokmi skúšaní odovzdávajú žezlo. A i keď žijú v mysliach miliónov ľudí, vždy tu budú ako základné kamene, z ktorých sa vykresali tie najväčšie príbehy. Neochotne, ale predsa, bez donútenia a vymáhania. Dobrodružný žáner má nového kráľa. Je ním Nathan Drake, hlavný hrdina série Uncharted, ktorá je výkladnou skriňou a v súčasnosti technologicky najvyspelejšou hrou pre PS3. 

Uncharted 3: Drake's Deception robí všetko, čo robia iní žánroví kolegovia. Necháva sa inšpirovať. Nathan Drake podobne ako Lara Croft prekračuje hranice hry. Nepotrebuje ani obálky magazínov, ani šteklivé pózy a predsa je jeho vzťah rovnako intímny. Z Nathana sa stal parťák, prototyp hrdinu, ktorý je súčasne vzorom a v istom zmysle aj starším bratom, ktorého ste nikdy nemali. Ste ochotní s ním ísť až na koniec sveta a skočiť aj do studne, ak povie, že je to jediná šanca ako zachrániť kamarátstvo. Jeho pohyb na pomedzí života a smrti a hranici zákonov, charakter kladného, pritom drsného hrdinu s dobrým srdcom, je vzrušujúci a plný napätia.

Zavedie vás na miesta, kde by ste sa nechceli ocitnúť, ale ak je na blízku, bezprostredné nebezpečie sa vyparí v oblaku dymu a to aj vtedy, ak visíte nad horiacou a rozpadajúcou sa podlahou a ruka sa z rímsy šmýka. Veríte mu. A nepotrebuje na to ani slová. Rečou tela vám povie, ako je vyčerpaný, zachytí sa rukou o dvere, ak beží a prudko zmení smer, keď rúčkuje, vzdychá od bolesti. Keď odpadáva od únavy, chcete, aby šiel ďalej a to tým, že sa postavíte. S hrôzou sledujete, ako sa loď prevracia na bok a pohlcuje ju studená voda. Keď ho zaplaví, zadržíte s ním dych. Prežívate každý jeden moment a to je na nezaplatenie.

Hlavné postavy, nielen hrdina, sú v Uncharted 3 ako živé. Sú tu od roku 2007 a prežili ste s nimi divoké pátranie po tajoch stratených civilizácií, pády lietadla, ponorku v džungli, vykoľajenie vlaku v Himalájach. Máte ich prečítaných ako postavy z obľúbeného seriálu, ktorý už nesledujete pre vyliečených pacientov ani objasnené vraždy, ale kvôli tej chémii pracujúcej medzi protagonistami. A keď si myslíte, že ich poznáte dokonale, prekvapia vás niečim úplne novým. 

Uncharted 3: Drake's Deception
Uncharted 3: Drake's Deception Nie, na konci cesty neleží toto mesto.
Nie, na konci cesty neleží toto mesto.


Uncharted 3: Drake's Deception Medzi nezabudnuteľné scény patrí aj vyvrátenie nákladu z lietadla a voľný pád.
Medzi nezabudnuteľné scény patrí aj vyvrátenie nákladu z lietadla a voľný pád.


Uncharted 3: Drake's Deception Rozšírený multiplayer už netvorí iba doplnok, ale skrýva hodiny zábavy.
Rozšírený multiplayer už netvorí iba doplnok, ale skrýva hodiny zábavy.





Prílivová vlna

Uncharted 3: Drake's Deception je obrovským lunaparkom. Je to klišé napísať, ale silné momenty vystriedané krátkym očakávaním vygradovaných do takých momentov, že keď príbeh neberie kolmý smer dolu, neváhate otvoriť ústa v údive, dokonale vystihuje iba húsenková dráha. Od úvodných momentov až do titulkov neexistuje hluché miesto alebo slabý článok, ktorý by tempo spomalil, alebo ho umelo naťahoval. Naughty Dog zužitkuváva a využíva celoplošne filmovosť a techniky, i keď naskriptované, ktoré vo vás budujú napätie a odďaľujú vyvrcholenie výbuchom, výstrelom, pádom alebo niečim dramatickým.

Po celý čas viete, že sa niečo prihodí, ale neviete, kedy to máte čakať. Už v dvojke sa rozpadali pod rukami Nathana rímsy, šmýkali sa nohy pri lození po stenách. V Uncharted 3: Drake's Deception sú takéto „nečakané príhody" na každom kroku. Ak to nie je padajúci strop alebo vaňa, tak vás chytí pod krk hromotĺk, Nathan zletí z výšky, voda zaplaví koridor, vybuchne transformátor, tesne pred nosom sa mu odlepí z runwaye lietadlo, na ktoré sa snaží dostať. Čo situácia, to nová atrakcia a v každej hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Cítite sa ako na gumičke. 

A nie je to iba Nathan, ktorý sa ocitá v bezvýchodiskových situáciách. S dlhoročným partnerom Victorom Sullivanom a reportérkou Elenou sú tak zohraní, že takú spoluprácu nielen po stránke dialógov plných sarkazmov, osobných invektív a narážok, ale aj po stránke akcie, nevidíte každý deň. Sú jednoducho tímom a už to nie sú iba typické stupačky, ale pri riešení logických puzzlov neváhajú vysloviť svoj názor alebo celú situáciu, keď vám ide po krku celý svet, odľahčiť drsnou hláškou.

Slovami Victora Sullivana, "To mě poser."

Okrem dôverne známej trojice sa v príbehu mihnú aj Chloe, bitkár Cutter a úplne neštandardný zloduch, ktorým je tentoraz žena. Katherine Marlow spája s Drakom minulosť a dá sa povedať, že mu celý život šliape na päty. Nie ako konkurent, ale prahne po prsteni, ktorý nosí na krku. Je vraj kľúčom k dávno stratenej civilizácii pochovanej hlboko v púšti Rub al Chali. A tam kde je mesto, o ktorom sa hovorí ako o púštnej Altantíde, tam je aj bohatstvo a práve o to ide Marlowovej. Objaví sa vždy, keď je všetka špinavá práca vykonaná, hádanky vyriešené a Drake je opätovne podvedený a okolnosťami sa musí vzdať nielen informácií, ale aj nájdených artefaktov. Cesty postáv sa tak rozchádzajú, aby sa v nečakaných momentoch pretli, padli výstrely alebo objavili tajné priechody v podzemí londýnskeho metra či katakombách Jemenu. 

videorecenzia

Uncharted 3: Drake's Deception je stále akčnou adventúrou kombinujúcou prestrelky, aktívne krytie za prekážky, riešenie logických hádaniek a prieskum spájaný s lozením. Dôraz kladený na pästné súboje je badať v riešení situácií po tichu. Bez spustenia poplachu viete zlikvidovať nepriateľov alebo ich prekvapiť a v bitke ich spodným hákom umlčať. Plynulý prechod z pästí na zbrane a naopak dovoľuje aj v prestrelkách likvidovať nepriateľov lámaním väzov alebo zoskočiť z výšky a prizabiť ich pádom. AI na druhej strane aktívne mení pozície, snorí a na scénu hádže silnejších a odolnejších vojakov. Hra predstavuje výzvu aj na obtiažnosti normal. Zbraňový arzenál je kozmeticky upravený o niektoré nové kúsky ako mimoriadne účinnú dvojranovú brokovnicu alebo ťažký guľomet. O rýchlopalné poloautomatické pištole, pušky s hľadáčikom, sniperku, granátomet či raketomet neprídete.

Veľmi príjemným osviežením je zakomponovanie vertikálneho krytia ako v Dark Void. Pri lození tak strieľate smerom hore. Zvolené uhly kamery predlžujú celú scénu do takej miery, že máte pocit, že pálite na kilometer. Novinkou je aj pohyblivé prostredie, na plávajúcej lodi bičovanou búrkou sa každé pohupovanie odrazí na pohyboch a naberaní rovnováhy, v lietadle sa zase presúvajú krabice zo strany na stranu a vy tak musíte meniť krytie. Napriek tomu, že Naughty Dog replikuje lokality a používa témy príbuzné s predchodcami, sú to tieto zmeny, ktoré scénam dodávajú potrebné nóvum. A postavy si dokonca z nich vedia robiť aj žarty. Ty dokážeš nájsť džungľu aj v strede Francúzska, hovorí Sully Drakovi pred kaštieľom, ktorý ľahne o pár minút popolom.

Mohutný online

Dynamická zmena prostredí sa dostala aj do multiplayeru, dobýjanie letiska začína na korbách kamiónov, z ktorých preskakujete na palubu nákladného lietadla. V kaštieli vás môže zabiť zase vaňa z horného poschodia. Multiplayer v Uncharted 3 kladie dôraz na partnerstvo. Pred každým zápasom je vám priradený náhodný hráč. Nemusíte spolupracovať, ale ak si pomáhate, máte vyššiu šancu na prežitie už len z toho hľadiska, že sa môžete pri sebe respawnovať. Kumulovaním peňazí si kupujete výzbroj vrátane zbraní, boostrov a perkov (kickbackov), ktoré dokážu zmeniť aj dopredu prehranú bitku. Multiplayer udržuje zápasy vyrovnané a dáva šancu aj slabším tímom presadiť sa rôznymi výhodami. Kickbacky vám po splnení podmienok (získanie počtu medailí za zásluhy) umožnia zhmotniť zo vzduchu sniperku, raketomet, nekonečnú muníciu bez potreby prebíjať a pod. Oproti singleplayeru je hranie online veľmi dynamické a rýchle. Zabíjať môžete zbraňami, päsťami alebo zhadzovaním súperov pri lození po stenách. Uncharted 3 dokonca dovoľuje prihlásiť sa dvomi PSN kontami, čo oceníte pri splitscreene v co-ope. 

Uncharted 3: Drake's Deception
Uncharted 3: Drake's Deception Nie každý stret s nepriateľom potrebuje strelné zbrane.
Nie každý stret s nepriateľom potrebuje strelné zbrane.


Uncharted 3: Drake's Deception AI premieňa prestrelky na výzvu, nepriatelia sa presúvajú a využívajú vertikálnu stavbu máp.
AI premieňa prestrelky na výzvu, nepriatelia sa presúvajú a využívajú vertikálnu stavbu máp.


Uncharted 3: Drake's Deception Každú minútu sa niečo pokazí, vybuchne, prepadne.
Každú minútu sa niečo pokazí, vybuchne, prepadne.





Kooperačný mód replikuje päticu scén z kampaní Uncharted 2 a Uncharted 3. Bojov sa môžu zúčastniť až traja hráči a iba v trojici máte šancu uspieť na vysokých obtiažnostiach kvôli agresívnejšej AI a type nepriateľa, ktorý útočí výhradne zozadu škrtením. Na scéne sa objavuje vždy s kolegom a ak ste dvaja, pomerne rýchlo môžete minúť životy, ak si nedávate na nich pozor. Zabiť sa totiž dajú iba zbraňami a ich pohyb je extrémne rýchly. Na rozdiel od Co-op Arena v móde Adventure nelikvidujete iba vlny nepriateľov, ale celé putovanie je doplnené príbehom aj úlohami vychádzajúcimi napríklad z režimu Plunder, kedy musíte dopraviť sošky na určené miesto.

Multiplayer počíta s upgradom zbraní, odomykaním a upgradovaním boostrov za ich časté používanie a komu nevyhovujú tieto zlepšováky, môže sa vrhnúť do Hard Core módu, kde rozhoduje iba presná muška a znalosť máp. Tie po novom skrývajú aj poklady prinášajúce na konto peknú kopu peňazí. Utŕžené zlato môžete investovať aj do jednorazových bonusov pred zápasmi (mini radar a pod). Multiplayer samozrejme podporuje Facebook a novinkou je Uncharted TV, kde môžete sledovať tie najlepšie zápasy alebo rovno prenosy. Čo kedysi tvorilo iba doplnok ku kampani, je teraz sebestačnou časťou ukrývajúcou hodiny a hodiny odomykania výbavy, upgradov a schopností. Co-op sa dá hrať offline aj bez použitia Network Passu, ktorý sprístupňuje celú online časť.

Naughty Dog mláti, bije, vyčerpáva, podvádza a ženie Drakea do takých extrémov, že je ťažké si predstaviť iného hrdinu, ktorý si vytrpel viac. Ukážkovo vygradovaný dej s vynikajúco napísanými postavami vás bude tlačiť vpred sám v tom najluxusnejšom audiovizuálnom spracovaní, aké si môžete dovoliť na PS3. Uncharted 3: Drake's Deception neuzatvára trilógiu ani neukončuje putovanie, pretože každý jeden diel tvorí uzatvorený príbeh. Naughty Dog píše v dobrodružnom žánri novú kapitolu a posúva latku sakramentsky vysoko. Tí, ktorí prídu po Drakeovi, to budú mať poriadne ťažké.


napísal spacejunker 25.10.2011
Páči sa mi! (+1)
9.5
Vo svete
9.2
Ohodnotiť
UNCHARTED 3: DRAKE'S DECEPTION
+ konštantné napätie a vysoké tempo
+ lákavé a adrenalínové dobrodružstvo
+ dabing postáv a ich herecké výkony
+ vynikajúca multiplayer zložka s tonami predmetov na odomknutie
+ co-op scenáre (online i offline)
+ zaujímavé lokality a dychberúce situácie
+ posun žánru vpred po technologickej aj hernej stránke
+ česká lokalizácia
- situácie, kedy neviete, po kom páliť zavinené checkpointami


RECENZIE HRÁČOV
Uncharted 3: Drake's Deception
9.5
S.T.F.UP!    23.1.2013
„The dreamers of the day are dangerous men. For they may act their dream with open eyes...prečítať celé
Uncharted 3: Drake's Deception
10
GABK0    12.1.2013
Recenzia na kampaň. A je to tu - ...prečítať celé
Uncharted 3: Drake's Deception
10
MATT1991    3.7.2012
Keď sa v roku 2007 objavil prvý titul s názvom Uncharted: Drakes Fortune nikto e&sc...prečítať celé
Uncharted 3: Drake's Deception
10
SVK_GAMER    8.11.2011
Uncharted 3: Drake´s Deception &bd...prečítať celé
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Naughty Dog
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk