F1 2011

F1 2011

7.5

Krvopotné víťazstvo

Recenzia na PS3 verziu

Istota licencie a nových pravidiel nenechala zaspať Codemasters na vavrínoch a nový ročník Formula One je na najlepšej ceste zostať na nasledujúcich 12 mesiacov tým najlepším, čo si môžete na virtuálnych okruhoch dopriať. Vlastne na výber ani nemáte, bez ohľadu na kvalitu je F1 2011 najlepšou hrou a to sa nemusel nikto vôbec zapotiť. Codemasters to našťastie berú vážne a je dobré vidieť, že pôrodné bolesti sú preč. Autori teraz čelia úplne inému druhu problému, kam sa vybrať, keď fanúšikovia krochkajú blahom a zvyšok plače?

Nemá význam chodiť okolo horúcej kaše. Jemným sitom F1 2011 prepadne málokto. Vysoké nároky kladené na hráča, jeho zbehlosť v terminológii a volant v povinnej výbave robia z nového ročníka tak trochu tvrdý oriešok. Užívateľská prívetivosť je veľkou neznámou a dá sa povedať, že je na bode mrazu. Isto ste počuli o dvoch nových „power upoch" odobrených organizáciou FIA – DRS a KERS. Ich funkcie sú vysvetlené ani nie dvomi vetami v emaili, ktorý vám pristane v počítači. Z boxov potom dostanete signál vysielačkou, že ich môžete použiť. A nie je to prípad iba otvárania zadného prítlačného krídla alebo dočasného nitra, používaná terminológia a jazyk hry hráča konštantne zneisťujú.

V F1 2011 neexistuje encyklopédia, história F1, žiadne doplnkové informácie a to čo vidíte, ale nerozumiete tomu, splýva so zvyškom prepínačov, čísiel a pohyblivých tlačítok. Telemetriu nastavujete číslicami, výsledky sa nezobrazujú graficky, takže ani netušíte čo menia. Rýchla úprava monopostu pred kvalifikačným kolom už nie je možná po Pole Position a ak ste mali nastavenú formulu na vlhkú trať a počas preteku už neprší, môžete len tápať nad tým, ako sa asi podpíše pod maximálku, ak nastavíte krídlo na hodnotu 5. F1 2011 počíta s tým, že si k nej sadne niekto, kto v nedeľu nezaspáva po výdatnom obede pri priamom prenose Veľkej ceny. 

F1 2011
F1 2011 Jedna z noviniek - safety car vybieha na trať, ak niečo na nej nie je v poriadku.
Jedna z noviniek - safety car vybieha na trať, ak niečo na nej nie je v poriadku.


F1 2011 Tretinu štartovného poľa v multiplayeri ovláda AI.
Tretinu štartovného poľa v multiplayeri ovláda AI.



Číselná mágia

A to vôbec nie je ešte ten najzásadnejší problém. F1 2011 nechce, aby ste vyhrávali. Podobne ako v skutočnosti nováčik s neznámym tímom nemôže po dvoch Veľkých cenách okupovať prvé miesta v rebríčkoch. Máte celkovo päť sezón na to, aby ste sa stali Majstrom sveta, dovtedy ťaháte za kratší koniec a končíte obvykle na chvoste. Aj na pozícii tímovej dvojky môžete plniť úlohy ako zabojovať o určenú pozíciu alebo zdolať predvolený čas. Za úspechy potom technici v garáži vylepšia o pár percent brzdy, prítlak a iné parametre.

Pri nastavení obtiažnosti na easy a zapnutí všetkých asistentov mení F1 tvár. Umožňuje umiestniť sa na prvej pozícii relatívne rýchlo, čím sa menia aj nároky tímu. Napriek mnohým víťazstvám zostávate pomerne dlho tímovou dvojkou a ostatné stajne o váš zázračný talent neprejavujú vôbec záujem. A tak sa stalo, že som s Force India vyhral titul. Nastavenia hry dovoľujú upraviť nároky a obtiažnosť dokonca až na úroveň autodráhy, kedy stačí držať plyn a vyberať zákruty. Aj tu však hrozia hodiny, na mokrej trati kolízie a iné. Ak patríte medzi hráčov, ktorí potrebujú vyhrávať za každú cenu, pre vás F1 2011 končí v momente, keď dokončíte prvú sezónu.

Ak by ste postavili aktuálny a minulý ročník vedľa seba, netrénovanému oku by ušli rozdiely. A rovnako je to aj s novinkami pod kapotou, ktoré pri nastavení Veľkej ceny na tri kolá s vypnutou simuláciou pneumatík a paliva nikdy neuvidíte. Nie sú to pochopiteľne iba tieto, ale ak ich máte vypnuté, nemusíte hrať F1 2011, ale môžete sa vrátiť bez výčitiek k minulému dielu. 

Nový rozmer

Pod kapotou F1 2011 sa skrýva jeden z najlepších formulových enginov produkujúcich neuveriteľný pocit z rýchlosti a skutočnosti, že sedíte za volantom jedovatého vozu, ktorý neodpustí žiadnu chybu. Vynikajúci zážitok z jazdy umocňuje nový realistickejší svetelný model a dynamické zmeny počasia. Silverstonu v daždi, kedy v oblakoch zvýrenej vody nevidíte absolútne nič sa tak skoro nič nevyrovná. Adrenalín je na správnom mieste a s ním aj obavy z riskovania na úkor udržania aktuálnej pozície. AI skutočne vie vytvoriť podmienky, kedy si pripadáte ako v skutočnom preteku. Má však svoje muchy, dokáže sa vzdať po dvoch troch zákrutách, pri malej kolízii zbytočne spomaľuje, do zákrut brzdí priskoro a často si nestráži vnútorný priestor.

Počas tréningu jazdí lepšie časy ako v kvalifikácii a to hlavne vtedy, keď ste si povedali, že tá 20-minútovka stačila a zvyšok dopozeráte z boxov. Hra rozdeľuje celé štartovné pole do štyroch ľahko identifikovateľných skupín, pričom prvé štyri pozície jazdia neustále vo vrcholnej forme. Aj preto odporúčame kvalitný volant, inak postupné zlepšovanie času o stotinky bude krvopotná záležitosť a s gamepadom často až nemožná. F1 2011 po novom umožňuje odjazdiť plný víkend s tromi tréningami a správne simuluje opotrebovanie pneumatík značky Pirelli.

Agresívnou jazdou mimo trate a cez obrubníky riskujete defekt, neuposlúchnutím príkazov z boxov zničenie monopostu. Práca technikov je obdivuhodná, dostávate informácie o aktuálnom tempe, poradí, kto sa na vás doťahuje, kde sú vaše slabiny, kedy presne máte pneumatiky zahriate na ideálnu teplotu a kedy máte ísť na doraz. Toto všetko s prispením simulácie paliva, jeho spotreby a nových systémov DRS a KERS vytvára neuveriteľne autentický zážitok. Vylepšená je aj simulácia plných pravidiel, kedy sa penalizácie nerozdávajú ako vietor fúka. Aj keď, aj to sa občas stane. 

F1 2011
F1 2011 Lepšie spracovanú vodu, vyjazdené koľaje a vplyv na monopost nenájdete.
Lepšie spracovanú vodu, vyjazdené koľaje a vplyv na monopost nenájdete.


F1 2011 Formula podľa Codemasters nikoho nebaví a tribúny zívajú prázdnotou.
Formula podľa Codemasters nikoho nebaví a tribúny zívajú prázdnotou.


F1 2011 S dynamickou zmenou počasia treba počítať, od toho je predpoveď a boxy.
S dynamickou zmenou počasia treba počítať, od toho je predpoveď a boxy.





Cieľová rovinka

Medzi novinky v F1 2011 patrí kooperácia s druhým hráčom. Spoločne jazdíte za jeden tím a pokúšate sa vyhrať nielen Veľkú cenu, ale aj získať pohár konštruktérov. Proklamovaných 24 áut na jednej trati v multiplayeri sa koná, avšak reálne ich ovláda iba 16 hráčov, o zvyšok sa stará AI. Jazdiť môžete iba tradičný race alebo ho doplníte s kvalifikáciou, či si rovno dáte celú Veľkú cenu. Výbornou správou je, že pri čakaní, môžete sledovať prebiehajúci pretek a v browseri vidíte aké obmedzenia a nároky sú kladené na založené hry. Multiplayer podporuje aj splitscreen a v PC verzii je možné hrať aj po LAN. V základnej ponuke narazíte aj na špeciálne úlohy v Proving Grounds, kde je aj jazda na čas. Ide o predvolené scenáre, kedy nie je možné meniť nastavenia a musíte splniť dané požiadavky.

Zvukovo aj vizuálne posúva F1 2011 vo svojej triede latku kvality vyššie. Dravý zvuk motorov, blokovanie bŕzd, viac detailov v okolí tratí, dokonca sa myslelo na také drobnosti ako trasúce sa krídielka pri vysokej rýchlosti. Codemasters sú na trati kráľom, mimo nej je to už horšie. Menu spracované pohľadom z vlastných očí a pohybom po vlastnom kamióne a boxoch je zbytočne zdĺhavé a prerušované častými loadingami. Rozdávanie rozhovorov sparťanské ako aj všetka komunikácia cez emaily a doplňujúce informácie.

F1 2011 má tonu vylepšení, ale nevie sa o ne podeliť. A nevie ani odmeňovať. Ak príde na vavrín, kamera sleduje v detaile pilota, ako vyskočí z kokpitu a dvihnuté ruky ukazuje nevedno komu. Žiadne šampanské na stupňoch víťazov, žiadne oslavy, dokonca ak sa pozorne pozriete, tak zistíte, že ani na tribúnach to nie je bohviečo. Nájdete tam prázdne miesta, či dokonca celé segmenty. Veľká cena je vždy udalosťou a chýba jej to, na čo možno technikom pri ladení celého simulačného enginu ani len nepomysleli. Na zábavu a radosť. 


napísal spacejunker 27.9.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
F1 2011
+ simulačný faktor a úžasný pocit z jazdy
+ vyzývavá AI, ktorá neodpustí chyby
+ spracovanie dažďa a diametrálne odlišné správanie monopostov
+ safety car a nové pravidlá
- vysoké nároky kladené na hráča (užívateľská neprívetivosť)
- nové zmeny hlavne v engine
- nutnosť volantu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
PS Vita
3DS

Vývoj: Codemasters / Conquest / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. september 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18440)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk