BACK TO THE FUTURE: THE GAME EP 1 - 5

BACK TO THE FUTURE: THE GAME EP 1 - 5

8.5

Pripravení na Návrat do budúcnosti?

Recenzia na PC verziu

Sú diela, ktoré majú už od začiatku megalomanské plány zapísať sa do histórie, napríklad Cameronov Avatar sa stal kultom snáď ešte predtým, než vyšiel. Samozrejme, nie vždy sa úspech dostaví. A potom sú tu diela, ktoré prichádzajú skromne, nečakane a urobia dieru do sveta. Príkladom je Zemeckisov nezabudnuteľný Back to the Future z roku 1985. Nikto ho nechcel produkovať, scenár sa často prepisoval a financie vložené do filmu reprezentujúce vieru v tento koncept dovolili použiť len 32 špeciálnych efektov v celej stopáži. Film sa ale nečakane vryl do pamäti nespočetnému publiku a celá filmová trilógia doteraz zarobila bezmála miliardu dolárov. Vývojári z Telltale sa rozhodli slávne meno po 25 rokoch oživiť a obohatiť ho svojím rukopisom.

DeLorean DMC-12 bolo auto, po ktorom kedysi túžil každý z nás. Ideálne, keby obsahovalo aj časové okruhy a jazdilo na odpadky. Rovnako si všetci aj pamätáme jeho neslávny koniec pod kolesami rozbehnutého vlaku. Práve milovaný DeLorean zase rozhýbe kolieska, ktoré nie len dajú do pohybu nejeden ľudský osud, ale ich aj poriadne zamiešajú. Mesiace po doktorovom vrátení do minulosti (budúcnosti, kdekoľvek) sa totiž stroj času vrátil k Martymu McFlyovi, teenagerovi, ktorý práve vďaka nemu našiel šťastie. Jeho úlohou je zachrániť svojho známeho – excentrického vedca Doc Emmetta Browna, ktorý v 30-tych rokoch minulého storočia narazil na nečakané problémy.

A to je len začiatok dobrodružstva rozdeleného do piatich epizód a vyše polstoročia v hre. Martyho cesta do minulosti sa totiž tradične nemôže skončiť inak ako katastrofálne. Čaká nás teda niekoľkonásobné narušenie časových línií, alternatívna minulosť aj herná súčasnosť, zmena toku udalostí a falošné identity, ktoré vás rozosmejú. Príbeh sa najčastejšie odohráva v Hill Valley 30-tych rokov, no dostanete sa aj do alternatívnych herných súčasností a minulostí vrátane diktatúry Občana Browna či mafiánskeho vystrájania Tannenovcov.

Back to the Future: The Game EP 1 - 5
Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Časopriestorové kontinuum je v ohrození.
Časopriestorové kontinuum je v ohrození.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Mnoho momentov vám bude pripomínať film.
Mnoho momentov vám bude pripomínať film.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Šťastný návrat do budúcnosti sa zatiaľ nekoná.
Šťastný návrat do budúcnosti sa zatiaľ nekoná.





Trilógia si vytvorila štandardný postup narácie aj záverečnej gradácie deja pre ňu typický a podobnú výstavbu možno badať aj v tejto hernej inkarnácii. Narazíme tu teda na staré známe situácie v novom prevedení v inej dobe. Nechýbajú radničné hodiny, návšteva podniku na rohu či naháňanie sa za autami na hoverboarde. Taktiež si potvrdíme, že niekoľko generácií Tannenovcov sa nechá nachytať na rovnaké vtipy, no jednoducho tu pozorné hráčovo oko môže naraziť na množstvo odkazov na pôvodnú filmovú trilógiu.

Back to the Future je typickým kúskom z produkcie Telltale Games, jedná sa o modernú adventúru so všetkým, čo k nej patrí. Mám na mysli hlavne prvky približujúce hru masám, náročnosť hry nie je nijak vysoká, aj keď v posledných dvoch epizódach trošku porastie, no k ešte väčšiemu zjednodušeniu prispieva systém až príliš priamych hintov. Jednoducho po pár kliknutiach máte riešenie akejkoľvek situácie na striebornom podnose. S odstupom času môžem povedať, že by si hra zaslúžila trošku vyššiu náročnosť, zaslúžila by si byť trošku väčšou výzvou. V toto ohľade sa bohužiaľ hra počas všetkých piatich epizód nikam neposunie.

Back to the Future nie je žiaden Puzzle Agent. Hádaniek tu príliš veľa nenájdete, väčšina úloh spočíva v používaní predmetov, dokonca ich ani netreba často kombinovať. Treba však dodať, že autorom sa podarilo vybalansovať prácu s inventárom. Nikdy nie je preplnený a spomínané používanie predmetov je pomerne intuitívne, tým pádom nemusíte často siahať k nepopulárnej metóde používania všetkého na všetko, aby ste sa niekam pohli. Zbieranie a používanie predmetov nie je rovnomerné, jednotlivé epizódy majú svoje ťažisko často niekde inde.

K riešeniu niekoľkých úloh napríklad dospejete vďaka dialógom. Tie sú často bohato vetvené a nepozostávajú len z informácií dôležitých pre váš postup. Množstvo informácií v nich je často len doplňujúce, na pobavenie či na rozšírenie pôvodných filmov. Dokonca v samotnom závere príde aj na nejakú tú väčšiu morálnu dilemu a aj keď bude výsledok vášho jednania vopred predpísaný, tak odpovede budete zvažovať. Celkovo v týchto prípadoch, kedy k jednému koncu vedie viacero rôznych ciest, je sympatické, že vám hra dáva možnosť odpovedať podľa vlastného uváženia. Alternatívne konce by sa do tejto hry snáď ani nehodili, nakoľko takto séria tvorí krásne kompaktný celok nesúci sa takmer presne v duchu pôvodných filmov. Až teda na samotný záver. Jednak Martyho výlety v čase sa kladne odrazia aj na živote Biffa Tannena, ako jedného z hlavných antagonistov tohto sveta. A potom aj hranie sa s alternatívnymi realitami zostáva na jednej strane nedotiahnuté a na strane druhej za takýchto okolností aj vlastne zbytočné, nakoľko mu chýba adekvátne vysvetlenie.

Back to the Future: The Game EP 1 - 5
Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Marty sa dostane aj ku svojej milovanej gitare.
Marty sa dostane aj ku svojej milovanej gitare.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Tretia epizóda vám ukáže Doktora, ako ho nepoznáte.
Tretia epizóda vám ukáže Doktora, ako ho nepoznáte.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Musíte zachrániť budúcnosť pred tyraniou.
Musíte zachrániť budúcnosť pred tyraniou.





Našťastie toto nie sú nijak zvlášť závažné chyby, ktoré by hre výrazne škodili. Navyše pri krásne plynulom tempe, kedy hra príjemne plynie až pomaly budí dojem filmu ani nebudete mať čas a priestor na to, aby ste sa nad týmito vecami či už zamýšľali. Aj z tohto hľadiska by som čiastočne mohol odpustiť jednoduchosť hry, nakoľko sa týmto zachováva jej svižné tempo. Samozrejme, že aj tu sa bohužiaľ nájdu trochu hluché miesta, zväčša v predposlednej epizóde. V prípade Telltale sa pomaly štvrté epizódy stávajú pravidlom, akoby v nich dochádzal dych pred vyvrcholením celej sezóny, v tomto prípade katastrofy, ktorá zničí celé Hill Valley. Ak tomu nezabránite, ako inak. Nejedná sa však o pokles, ktorý by sérii uškodil. Až na svoj záver je táto epizóda sedmičkovou záležitosťou a práve záver vás zase naladí na vlnu kvality a navnadí na finále. V tejto súvislosti treba spomenúť fakt, že jednotlivé epizódy sa neradia medzi najdlhšie. Priemerne vám každá zaberie zhruba tri hodiny.

Humor bol už vo filmovej trilógii vlastný a inak tomu nie je ani v prípade hernej série. Bob Gale, spolutvorca filmov, sa podieľal aj na tvorbe hry a je to na nej vidno. Príbehová stránka príjemne nadväzuje na pôvodnú dejovú líniu a nebije sa s ňou. A rovnako je na tom aj svieži humor, opäť tu máme reminiscenciu na Star Trek, Martyho falošné identity zahŕňajú Micheala Corleona a rôznymi vtipnými poznámkami sa taktiež nešetrí. Jednoducho, komu sa páčili pôvodné filmy, tak z tohto hľadiska sa mu bude páčiť aj hra.

Návrat do budúcnosti, to sú hlavne Marty a Doc. V recenzii prvej epizódy som písal, že bohužiaľ skvelý herec Michael J. Fox už nebol schopný zopakovať si úlohu Martyho. Dabing postavy má na svedomí mladý talent AJ LoCascio a ten, aj keď je naozaj dobrý, tak to nie je presne ten istý Marty. Christopher Lloyd ako Emmett Brown je však späť a spolu s ním sa vrátilo aj niekoľko ďalších postáv ako napríklad Claudia Wells (Jennifer Parker) a James Tolkan (Pán Strickland). Taktiež nemôžem povedať, že ostatné hlasy nie sú na vysokej úrovni, aj keď teda Crispin Glover ako George McFly by určite potešil viac.

Back to the Future: The Game EP 1 - 5
Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Emmett bude neraz čeliť aj ohrozeniu svojej minulosti.
Emmett bude neraz čeliť aj ohrozeniu svojej minulosti.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Do hry sa dostal aj Muybridge-ov bežiaci kôň.
Do hry sa dostal aj Muybridge-ov bežiaci kôň.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Vaše konanie bude mať následky nie len na budúcnosť, ale aj minulosť.
Vaše konanie bude mať následky nie len na budúcnosť, ale aj minulosť.





Alan Silvestri dokonca ani nebol prvou voľbou pri skladaní soundtracku k filmom. Pri skúšobnom premietaní však jeho hudba tak zapôsobila na Spielberga, že ten sa okamžite vyjadril, že takáto hudba k filmu sedí ako zadok na nočník. A mal pravdu, akurát, že ona tak sedí nielen k filmu. Všetky známe Silvestriho filmové témy nájdete aj v hre a sú doplnené skladbami ako Back in Time, ktoré sprevádzali film. Vlastne teda hudobnej ani dabingovej stránke hry takmer nie je čo vytknúť. Dokonca ešte aj všetky ruchy a zvukové efekty sú na veľmi vysokej úrovni.

Grafická stránka si síce zachováva nádych typický pre Telltale tituly, avšak ako už bolo mnohokrát naznačené, posun niekam vpred by určite neuškodil, ba práve naopak. Každý z nás by si určite vedel predstaviť modely v rovnakom štýle, len detailnejšie. Body dole pôjdu aj za ďalší výrazný neduh. Okrem PC a Macu totiž hra vychádza aj na iPad a PS3 a autori si prácu zjednodušili jednou verziou, čo si najviac odnáša asi práve tá pre PC. Ovládacia schéma totiž nie je vyriešená najideálnejšie a dokonca aj pomerne nemotorné ovládanie šípkami v tomto smere pôsobí lepšie ako ťahanie myškou. A k tomu sa pridáva ešte aj otravný štvorec pod postavou reprezentujúci orientáciu postavy.

Back to the Future: The Game sa radí k tomu najlepšiemu, čo z dielní Telltale Games vôbec vyšlo. Hrou sa nesie krásny nádych pôvodnej filmovej trilógie, ktorý nejednému fanúšikovi vtlačí slzu nostalgie do očí. Má síce svoje slabšie chvíľky aj chybičky,náročnosťou je prístupná každému, čo môže prísť príliš jednoduché skúseným hráčom, no aj napriek tomu jej kúpa za to stojí. Zvlášť pri veľmi priaznivej cene. No a nakoniec, aj napriek tomu, že Michael J. Fox nezvládal rozsiahlejšiu postavu Martyho, tak sa v hre predsa len aspoň v drobnom cameu objaví. A to je vždy plus.

Back to the Future: The Game EP 1 - 5
Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Prežijete aj scény prenasledovania áut na hoverboarde.
Prežijete aj scény prenasledovania áut na hoverboarde.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Záver vás mierne zmätie.
Záver vás mierne zmätie.


Back to the Future: The Game EP 1 - 5 Tam, kam ideme, nepotrebujeme cesty.
Tam, kam ideme, nepotrebujeme cesty.





napísal matus_ace 7.7.2011
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
BACK TO THE FUTURE: THE GAME EP 1 - 5
+ duch originálneho Návratu do budúcnosti
+ humor
+ hudba, dabing
+ cena (25 dolárov)
+ cameo M.J. Foxa
- ovládanie
- nízka obtiažnosť
- grafika
- poslabšia časť štvrtej epizódy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
Back to the Future: The Game EP 1 - 5
7.0
VIVALDI    20.6.2013
    Kedy to bolo naposledy? V ktorom r...prečítať celé
PC
PS3

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. december 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk