LEGO PIRATES OF THE CARIBBEAN

LEGO PIRATES OF THE CARIBBEAN

7.0

Honba za stavebnicovým pokladom

Recenzia na Xbox360 verziu

Je tomu iba pár týždňov, čo sme vypli svetelné meče, odparkovali AT-TE do garáže a pomocou Sily všetky ukoristené stavebnicové kocky z LEGO Star Wars presunuli do trezoru. Teraz však na nás čaká nová kocková výzva. Oči si namaľujeme výrazným mejkapom, vlasy spletieme do copčekov, na hlavu usadíme štýlový klobúk. Zoženieme si kamaráta s drevenou nohou, v najbližšom chovprodukte kúpime modrého papagája a absolvujeme rýchlokurz šermu. Tak, teraz sme už konečne pripravení na LEGO Pirates of the Caribbean.

Jou, hou, hou, nalejte mi rum

1, 2, 3, 4. Toľko v skratke k deju. Centrálna miestnosť hry (hub) vám totiž dovolí prežiť práve tieto časti filmových dobrodružstiev prerobených do LEGO podania. Skvelý návrat k tematike pirátskych filmov v podobe Pirátov z Karibiku 1, neskôr niečo slabšie prijaté, ale stále celkom kvalitné pokračovania s podtitulmi Truhlica mŕtveho muža a Na konci sveta. Prístupný je tiež aj štvrtý svet, ktorý zodpovedá absolútnej novinke z kín – V neznámych vodách. V rámci jedného balíka teda budete prežívať všetky známe dobrodružstvá Jacka Sparrowa, pardón KAPITÁNA Jacka Sparrowa, a jeho posádky.

Zoznámite sa s hlavnými hrdinami, základnou záplatkou, prekliatymi mincami. Budete bojovať s dávno mŕtvymi pirátmi, plaviť sa za vedmou, bojovať s krakenom. Navštívite vzdialenú Áziu, vychutnáte si súboj na uvoľnenom mlynskom kole, prežijete Jackov podivný výlet za hranicu sveta (nie nutne v tomto poradí).

Príbeh je ako vždy pretvorený do podoby, aby nevadil menším „pařanom“, brutalitu suplujú skôr roztomilé momenty. Nechýbajú ani vtipné momenty, ktoré detúrence rozosmejú a dospelým aspoň občas na tvári vyčarujú úsmev. To všetko v klasickej LEGO grafike, kde pozadie tvorí predrendrovaný statický svet, postavy a objekty sú poväčšinou aktívne, zničiteľné a hlavne z nich vypadávajú Lego doláre.

LEGO Pirates of the Caribbean
LEGO Pirates of the Caribbean Napriek LEGO stvárneniu sa figúrky svojim postavám podobajú.
Napriek LEGO stvárneniu sa figúrky svojim postavám podobajú.


LEGO Pirates of the Caribbean Ešte tri doláre a budem gazilionár.
Ešte tri doláre a budem gazilionár.


LEGO Pirates of the Caribbean Bez práce nie sú koláče.
Bez práce nie sú koláče.





 

V dvojici to ide lepšie

Dizajn misií je na mieru ušitý kooperačnému systému, ktorým sú všetky LEGO hry povestné. Iste, stavebnicové dobrodružstvá môžete hrať aj v režime jedného hráča, ale v tom prípade prídete o najmenej polovicu zábavy a tiež o polovicu vlastných nervov, keďže AI ovládaná postavička nebude nikdy spolupracovať tak dobre ako živý hráč. A hlavne, AI nikdy nemôžete vynadať, ak sa niečo nepodarí, prípadne jej uštedriť výchovný buchnát.

Bohužiaľ, klopanie (čo klopanie, to už je sústavné búchanie a trieskanie) na dvere s nápisom „My chceme online kooperatívny mód“ ostalo opäť raz ignorované a vyzerá to tak, že sú neprekonateľne zamknuté na päť zámkov, závoru, bezpečnostnú retiazku a stráži pred nimi veľký čierny pes (a mŕtvy kostolník). Online co-op nebol, nie je a ďalších 120 rokov zrejme ani v LEGO hrách nebude.

Rozdelenie povolaní LEGO igráčikov vyžaduje na každú špecializovanú činnosť použiť separátnu postavičku. Inými slovami, model z Harryho Pottera, kedy každá postavička zvládala viac kúziel v Tortuge a priľahlých oblastiach nenájdete. Na zamrežované priechody potrebujete chlapíka s veľkou zbraňou, opravovať pokazené veci dokáže iba chlapík s kladivom, používať kladky zas zvládne iba samotný Jack Sparrow.

Kombinácia unikátnych schopností ja základom celej hry, tu budete musieť použiť takúto postavičku na jednu prekážku, potom sa dostať k inej postave, aby ste prekonali inú nástrahu. Dôjde aj na súboje, tie sú ale jednoduché a šité na mieru detskému publiku. Stačí stláčať jedno tlačidlo a je dobojované. K tomu pripočítajte občasné skákacie pasáže, veľmi obmedzené používanie dopravných prostriedkov (oproti LEGO Star Wars je to z vozidlami veľká bieda) a dostanete hlavnú náplň väčšiny levelov. V jednoduchosti je krása a toto staré známe pravidlo sa opäť potvrdilo do bodky.

LEGO Pirates of the Caribbean

Starého piráta novým trikom nenaučíš

LEGO hry majú vždy rovnaký základ a vo svojej holej podstate sa podobajú ako vajce vajcu. Titul od titulu sa líšia iba v tom, či sa autori vyhrali s novými nápadmi a dokázali do hry zakomponovať aj inovatívne prvky. V LEGO Star Wars to napríklad boli masívne planetárne bitky, ktoré tvorili samostatnú kapitolu v hrateľnosti a dokázali ju významným spôsobom ozvláštniť.

Jack Sparrow sa na žiadnu takúto pomôcku spoľahnúť nemôže. Nenájdete tu žiadne ozvláštnenie či zlepšovák. Snahu tvorcov je vidieť snáď iba na špeciálnom kompase pirátskeho kapitána, s ktorým môžete po leveloch hľadať ukryté predmety, ale to je sakra málo. Zatiaľ čo pri hraní Hviezdnych vojen som mal vďaka strategickým minihrám dojem, že stále hrám výbornú LEGO hru a navyše dostávam nejaké bonusy, tu som mal silný pocit, že napriek podobne kvalitnej zábave niekto svoju robotu odflákol.

Poklad na pravoboku

Každý správny morský vlk miluje trblietavé zlato, šperky a poklady. Mánia dobrodruhov po drahých veciach bude ukojená vo vrchovatej miere. Prejdenie jednotlivých levelov ich sprístupní v novom režime, Free Play, kde sa vďaka odomknutým postavičkám otvoria doposiaľ zavreté cesty. Tam nájdete ďalšie mince, ale hlavne minikity (tentokrát v podobe lodičiek vo fľaši).

Nazbierané zlato a minikity potom investujete v centrálnom hube za odomykateľné postavičky či špeciálne červené klobúky, ktoré nahradili populárne červené kocky. Ich význam ostal nezmenený, môžete si tak zapnúť režim, ktorý vám bude v mapách ukazovať skryté minikity alebo vám bude niekoľkonásobne zvyšovať príjem dolárikov.

LEGO Pirates of the Caribbean
LEGO Pirates of the Caribbean Aká by to bola pirátska hra bez plachetníc?
Aká by to bola pirátska hra bez plachetníc?


LEGO Pirates of the Caribbean Vo výbehu prasiat sa dajú nájsť zaujímavé vecičky.
Vo výbehu prasiat sa dajú nájsť zaujímavé vecičky.


LEGO Pirates of the Caribbean Občas, ale skutočne iba občas, si zastrieľate z dela.
Občas, ale skutočne iba občas, si zastrieľate z dela.





 

Všetky tieto dôvody majú následne na svedomí to, že pri hre strávite oveľa viac času, ako ste pôvodne plánovali. Cez 10 hodín sa prehupnete úplne bez problémov, 15-20 hodín času si pripravte na 100% odomknutie všetkých bonusov.

Kam speješ, LEGO?


Pomaličky, ale iste, začína byť LEGO hier priveľa. Navyše stále dookola vyčítané námietky na absentujúci online kooperatívny mód neboli opäť vyslyšané a tak ani tentoraz nevyrazíte na cestu za dobrodružstvom s kamarátom po sieti. Oproti posledným LEGO Star Wars tiež chýba akýkoľvek inovačný prvok a celkový dojem je o niečo slabší. Našťastie, hra je stále pomerne zábavná, roztomilá, (miestami) vtipná a koop jej pridáva tú správnu šťavu, takže až také zlé to vo výsledku rozhodne nie je.


napísal je2ry 3.6.2011
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
LEGO PIRATES OF THE CARIBBEAN
+ klasicky kvalitný co-op
+ klasicky dlhá herná doba
+ klasicky roztomilé a vtipné
- klasicky chýba online co-op
- klasický gameplay, bez pokusov o inováciu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Disney / CENEGA / Travellers Tales
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. máj 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk