RIDGE RACER 3D

RIDGE RACER 3D

7.0

Spálené pneumatiky 3D

Recenzia na 3DS verziu

Je to síce trošku prekvapivé, no na novej hračke od Nintenda sú medzi štartovnými titulmi najviac zastúpené práve racingy. Spolu s konzolou 3DS sa na trh dostal na jednej strane ledva priemerný Asphalt 3D od Ubisoftu a na strane druhej tradičný launchový titul v posledných rokoch – Ridge Racer. Ťaží hra len z nevýraznej úvodnej konkurencie, či sú jej kvality pevnými základmi pre dlhotrvajúcu zábavu?

Že je Ridge Racer 3D pravým pokračovaním série známej už takmer dve desaťročia sa dozviete už pri prvom kontakte. Intro, v ktorom opäť hlavnú úlohu prevzala Reiko Nagase, vám adrenalínom rozpumpuje srdce a rozvonia vaše okolie vysokooktánovým benzínom. Ridge Racer je späť v skvelej forme, s niektorými novinkami, no stále familiárny ako aj vždy predtým. Otázkou teda je, či je to dobre.

Rozhodne poteší široká ponuka herných režimov, ktorá začína položkou Grand Prix. Veľké ceny predstavujú vlastne kariéru, ktorá vás v nejakých 12 - 15 hodinách (záleží od vašej zručnosti) prevedie všetkým, čo táto hra ponúka. Prejdete postupne troma obtiažnosťami, ktoré aj nováčikov pripravia na to, čo nastáva okolo 70 % hry, kedy náročnosť konečne začne byť výzvou a aj skúsenejší hráči sa zapotia. Jednotlivé veľké ceny pozostávajú z postupne klesajúceho počtu eventov, z ktorých sa každý skladá zo štyroch samostatných pretekov. Postupne v rámci eventu musíte dosiahnuť vyššiu kvalifikačnú priečku, pričom v záverečnom zo štvorice je to prvé miesto. Jednotlivé preteky trvajú do 5 minút a celé eventy do 15, takže sa jedná o ideálnu dobu na prenosnú hru. Bohužiaľ sa po čase objavuje problém s tým, že hra obsahuje len jeden režim pretekov v rámci kariéry a to ten najzákladnejší. A to pri dĺžke hry, ktorú Ridge Racer ponúka, predsa len neskôr trošku omrzí.

Ridge Racer 3D
Ridge Racer 3D Drift je kľúčom k úspechu.
Drift je kľúčom k úspechu.


Ridge Racer 3D Súboje prebiehajú do posledných metrov.
Súboje prebiehajú do posledných metrov.


Ridge Racer 3D Grafická stránka je na pomery handheldu veľmi kvalitná.
Grafická stránka je na pomery handheldu veľmi kvalitná.





Ridge Racer 3D sa ani hrateľnostne nelíši od svojich predchodcov, znova si zakladá na driftovaní zákrutami, kedy sa ručička tachometra motá okolo čísla 320. Ak ste so sériou doteraz nemali tú česť, tak verte, že sa jedná o čistokrvnú arkádu, akých na trhu až tak veľa nie je. Žiadna ideálna stopa, žiaden reálny fyzikálny model ani deštrukcia, len autá priklincované k vozovke a závratné rýchlosti. Drift a používanie nitra, to je to jediné, čo od vás hra chce. Chce to po vás v dokonalej forme. Drift je cesta k úspechu a dokonalé šmýkanie cez zákruty vám zase zabezpečí spomínané nitro. Áno, hra dobre zabaví a tento koncept okamžite prejde do krvi každému, no je na čase sa možno trochu zamyslieť, či séria trošku nestagnuje a nepotrebuje nový impulz na posun vpred. Pre starších hráčov je opotrebovanie konceptu rýchlo badateľné. A tento fakt nezmenila ani mierna úprava systému nitra. Jeho používanie je zjednodušené na používanie separovaných tlačidiel pre jednoduché, dvojité a trojité.

Postupom kariérou získavate kredity, ktoré môžete (a neskôr budete nutne musieť) použiť na nákup vozidiel, vylepšenia nitro systému a v prípade, ak to nepôjde čistým spôsobom, tak si môžete za nemalý poplatok zaplatiť pomôcky ako plné nádrže nitra, automatický raketový štart a podobné „cheaty“. V takýchto prípadoch však si však treba investície dobre rozmyslieť, lebo nie vždy nutne musí získaná suma pokryť náklady na jej získanie.

Ďalšími hernými režimami sú rýchla tour, ktorá automaticky vygeneruje sériu eventov na základe vašich požiadaviek (dĺžka, okruhy, trieda vozidiel), jednoduchý pretek, jednoduchý pretek s rovnakými vozidlami pre všetkých a preteky s časom. Sami musíte uznať, že tieto režimy vám nemajú moc čo ponúknuť na predĺženie doby hrania a preto sú tu ešte ďalšia dva, o niečo zaujímavejšie režimy. StreetPass Duel využíva šikovnú možnosť handheldu vymieňať si navzájom dáta s ghost záznamami a jednoducho tak môžete zbierať skalpy vlastníkov 3DS okolo vás. Ak nejakí sú. Versus režim je bohužiaľ obmedzený len na lokálne hranie proti ďalším trom hráčom, čo je obrovská škoda, nakoľko tak autori úplne odpísali online element a mnoho si multiplayer jednoducho nezahrá. Osud StreetPass Duelu je bohužiaľ taký istý.

Ridge Racer 3D

Aj napriek tomu, že Ridge Racer 3D je veľmi zábavný (v prípade, že takéto jednoduché strmhlavé hranie máte radi), tak často zaváňa stereotypom, tak typickým pre celú sériu. Jednak tu máme už spomínanú jednotvárnosť pretekov v režime Grand Prix, potom je tu aj pomerne obmedzený vozový park, ktorý síce na papieri vyzerá dobre a dokonca sa aj rozrástol o americké muscle cars, no v skutočnosti je áut menej a ich počet sa násobí výkonnejšími variantmi s upraveným bodykitom. Všetky vozidlá sa delia do troch skupín podľa driftovacích schopností. Obmedzené sú aj trate, ktorých je len 15 + ďalších 15 tvoria ich zrkadlové variácie. Trate navyše zdieľajú niektoré spoločné úseky. Nie, že by tieto veci priamo vadili, aj tak budete jazdiť stále len na dobre naučených autách, no po takých 10 hodinách by väčšia rôznorodosť rozhodne potešila.

Úplne špičková je však technická stránka Ridge Racer 3D. Grafika je rýchla, na pomery konzoly pomerne detailná a jednoducho veľmi pekná. Modely vozidiel sú veľmi dobre zvládnuté a okolie tratí je veľmi bohaté. Navyše tu nájdete drobnosti ako neustále prelietavajúce lietadlá, helikoptéry a kopa ďalších vecí. Vizuálne je bohatá, zvukovo poteší uši, najmä adrenalínový soundtrack plný elektronických melódií. Za zmienku určite stojí aj 3D zobrazenie, ktoré sa po prvý raz snaží budiť dojem, že niečo z obrazovky aj „vylieza“. Sú to hlavne svetlá a dym spod pneumatík, ktorý sa driape von zo spodného displeja. Tento dojem však nabúravajú prelietavajúce objekty, ktoré nepreletia obrazovkou a zostanú na poslednej vrstve, teda kamere.

Ridge Racer 3D rozhodne stojí za zváženie. Nemusíte byť dlhoročnými fanúšikmi ani v prípade nováčikov v žánri nejde o zlú voľbu. Rýchla prístupnosť, jednoduché princípy a nákazlivá hrateľnosť sú prednosťami. Zamrzia síce malé chybičky, hroziaci stereotyp a hlavne chýbajúca online podpora, no vďaka pozitívam sa na trhu rozhodne nestratí.

Ridge Racer 3D
Ridge Racer 3D Do hry si našli cestu aj americké klasiky, škoda, že bez licencie.
Do hry si našli cestu aj americké klasiky, škoda, že bez licencie.


Ridge Racer 3D Časom treba investovať do lepších strojov.
Časom treba investovať do lepších strojov.


Ridge Racer 3D Trate vás prevedú všetkými možnými podmienkami.
Trate vás prevedú všetkými možnými podmienkami.






napísal matus_ace 21.4.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
RIDGE RACER 3D
+ okamžitá a rýchla hrateľnosť
+ jednoduchosť
+ odstupňovaná náročnosť
+ technická stránka
+ dĺžka kariéry
- cítiť stagnáciu série
- hrozí stereotyp
- chýba online multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Namco Bandai / Conquest / Namco Bandai
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk