THE SIMS MEDIEVAL

THE SIMS MEDIEVAL

7.0

Simsovia vstúpili do stredoveku

Recenzia na PC verziu

Séria The Sims si získala hráčov po celom svete a oslovila aj ľudí, ktorí inak neholdujú videohrám. S postupom času sa už však simsovia aj napriek kope prídavkov a expanzií stali okukanými. Zdá sa, že EA našla riešenie krízy a poslala milých simsov do stredoveku. A vy sa tam môžete vydať spolu s nimi.

The Sims Medieval sa v sebe pokúša skĺbiť tradičný systém predošlých hier The Sims a obohatiť ho o prvky adventúry a RPG. Stredovek je obdobie na tento účel viac ako vhodné, zámer chvályhodný, ale napriek dobrému úmyslu nie vždy všetko vyjde tak, ako má. S poľutovaním musíme povedať, že je to aj prípad tejto hry.

Hráč sa stane kráľom... a čarodejníkom, kováčom, kňazom, agentom a iným hrdinom. Bude bojovať, chytať ryby, trhať byliny, čarovať, loviť, spisovať listiny, debatovať, hlasovať, variť, prať a žehliť. No dobre, tie posledné činnosti už nie, ale inak je všetko pravda-pravdúca. Prisahám na bradu deda vševeda. Hráč bude skrátka akýmsi dievčaťom pre všetko. Musí byť univerzálny, vynaliezavý a časom zistíte, že aj trpezlivý. Aj napriek tomu, že priebeh hry sa dá viacnásobne urýchliť. Z týchto informácií máte teraz v hlave zrejme celkom dobrý guľáš a tak si to všetko ujasníme.

The Sims Medieval
The Sims Medieval Vitajte v kráľovstve Čudákovo.
Vitajte v kráľovstve Čudákovo.


The Sims Medieval Pri plnení úloh si hráč vyberá spomedzi dostupných hrdinov.
Pri plnení úloh si hráč vyberá spomedzi dostupných hrdinov.


The Sims Medieval Možnosti interakcie sú zrozumiteľné a maká sa aj v noci.
Možnosti interakcie sú zrozumiteľné a maká sa aj v noci.





Na počiatku je vytvorenie prvej postavy a aby sa nepovedalo, bude to hneď monarcha. Dáte mu ľubovoľné meno a tvár a zvolíte črty, dve dobré vlastnosti a jednu zlú. Ako správny panovník máte hrad a pobiehajú tam už aj nejakí ľudkovia, ale to je len skromný základ sídla, z ktorého raz bude skutočná prosperujúca veľmoc. Ani modrá krv však tomuto hrdinovi nestačí, aby sa vyhol práci, od ktorej obvykle šľachta dáva ruky preč. Napriek tomu, že sa v dedine motajú sedliaci a ďalší flákači plachtia po hrade, monarcha si MUSÍ všetko urobiť sám. To znamená, že keď je hladný, musí si v kotlíku uvariť polievku, keď potrebuje drevo, musí si ho v lese narúbať, keď sa v okolí potuluje zbojník, musí ho osobne vyzvať na súboj. Dokonca, keď potrebuje radu, aj vtedy musí pekne poprosiť svojho poradcu, ale najskôr sa musí podlizovať, aby mu tento nejakú radu dal. Čudné, však?

Našťastie sú aj veci, čo monarcha môže. Panovník si môže ľahnúť, keď je unavený a niečo zhltnúť, keď mu škvŕka v bruchu, môže si odskočiť na potrebu a ak ho budete priveľmi zaťažovať povinnosťami, spraví to aj bez vášho pokynu. To, čo práve robí, nechá na pokoji, hodí sa do perín a niekoľko (herných) dní vás má na háku. Nuž aj tak dobre, bez naplnenia základných potrieb sa totiž znižuje efektivita postavy a to predsa nechcete. K najmilším možnostiam panovníka patrí potrestanie ľubovoľnej osoby, jej uväznenie do klady a hádzanie vajíčok a paradajok do odsúdeného.

Monarcha však nebude jedinou postavou, ktorú môžete ovládať a navigovať pri každodenných činnostiach. Postupne si viete odomknúť a pokojne aj upravovať ďalších hrdinov. Získate ich správnym investovaním bodov za splnené úlohy a zakúpením novej budovy pre kráľovstvo. Logika je jasná, keď kúpite magickú vežu, budete mať mága a alchymistu v jednej osobe, keď pristavíte chrám, pribudne kňaz atď. Zvyčajne naraz ovládate len jednu postavu a ktorá to bude, závisí od výberu nasledujúcej úlohy. Plnenie úloh je alfou a omegou hry a bez nich by The Sims Medieval bolo len poflakovaním mierne dementných postavičiek.

The Sims Medieval
Krátky pohľad do života jedného kráľovstva.

Hráč si vždy vyberie jednu ľubovoľnú úlohu a priradí k nej hrdinu, ktorý je schopný splniť zadanie. S touto postavou potom musí absolvovať sériu požadovaných krokov, až kým nedosiahne požadovaný cieľ. To zahrňuje rozhovory s dôležitými osobami, čítanie kníh, spisovanie ediktov, osvojenie nového kúzla, rybárčenie, ťažbu, výrobu určitého predmetu, nacvičenie príhovoru, či porazenie darebáka. Aktivít je veľa a všetky dostupné voľby sa zobrazia pri označení objektu alebo osoby. Ale netešte sa, bojov si veľa neužijete, jedine ak budete bezhlavo vyzývať každého na súboj a všetci vás potom začnú neznášať. A to je pri rozvoji kráľovstva skôr na škodu. Naopak charizmu postavy vylepší plnenie nepovinných, ale časovo limitovaných úloh, priateľská konverzácia a starostlivosť o vzhľad, ktorá zahrňuje (cenzúrovaný) kúpeľ vo vani.

Hoci má hrdina voľnosť pohybu, postup pri plnení zadaní je striktne lineárny a rýchlo sa stáva stereotypným. Nič zásadné nemení ani príležitostná možnosť vybrať, za aký návrh zahlasujete, prípadne či problém vyriešite prvým alebo druhým určeným spôsobom. Po zavŕšení úlohy nasleduje odmena, kúpa budovy a výber ďalšieho zadania. Budovy a splnené úlohy prispievajú k zvýšeniu jedného alebo viacerých faktorov kráľovstva, blahobytu, ochrany, kultúry a vedomostí. Počas jedného-dvoch večerov sa pri tomto postupe môžete baviť, potom nastupuje neodvratná nuda. Osobne mi to pripomínalo algoritmy robota Karla, ktorý podľa pokynov hráča robil primitívne úkony na 8-bitových počítačoch.

Nepomôže ani motivácia vo forme rastúceho kráľovstva so spriatelenými susedmi, ani odomknuté ambície, ktoré otvárajú nové možnosti hry. Hrdinovia sú taktiež nepresvedčiví. Aj keď sú do istej miery samostatní, čiastočne sa rozvíjajú a schovávajú veci do osobného inventára, pôsobia príliš umelo a kŕčovito. NPC postavy sa zas bez okolkov túlajú, kade sa im zachce, pokojne vlezú z poľa do hradu a kráľovskej komnaty , keď panovník spí, akoby sa nechumelilo.

The Sims Medieval
The Sims Medieval Hra nie je veľmi akčná a k boju dochádza veľmi zriedka.
Hra nie je veľmi akčná a k boju dochádza veľmi zriedka.


The Sims Medieval Nebýva to často, ale niekedy si volíte z viacerých možností. Napríklad pri hlasovaní.
Nebýva to často, ale niekedy si volíte z viacerých možností. Napríklad pri hlasovaní.


The Sims Medieval Veľký priestor má interakcia s rôznymi objektmi.
Veľký priestor má interakcia s rôznymi objektmi.





Okrem toho hre ubližuje zle navrhnuté užívateľské rozhranie. Interakcia s objektmi je síce intuitívna, ale orientácia v teréne a budovách otrasná. Ikony na prepínanie poschodí, nákup doplnkov a dekorácií, prepínanie kamery a hlavného menu sú poukladané veľmi nešťastne. Pri prechádzaní krajinou si treba vypomáhať aktivovaním zbytočných smerových tabúľ a to aj pri krátkych vzdialenostiach. Aspoňže sa na hru celkom dobre pozerá, hoci grafika nepokročila a sprevádza ju príjemná hudba.

The Sims Medieval nie je najhorší, ale rozhodne nedomyslený experiment. Skĺbenie simulácie kráľovstva s RPG a adventúrou skončilo ako nedovarená zmes. Hra je ako zápalka, ktorá na krátku chvíľu zažiari a potom ju pohltí tma. Pre deti príliš komplikovaná, pre starších rýchlo stereotypná a život v kráľovstve iba vzdialene pripomína realitu.


napísal uni 8.4.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Sims Medieval - Book 3
| SIMS MEDIEVAL - BOOK 3
[27.2.2011]
Sims Medieval
| SIMS MEDIEVAL
[4.1.2011]
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
THE SIMS MEDIEVAL
+ chvíľu pôsobí originálne a zábavne
+ množstvo aktivít, ktoré môžu vykonávať hrdinovia v hre
+ snaha o vytvorenie inovatívnej hry
- fungovanie kráľovstva sa nepribližuje realite
- monotónny postup pri plnení úloh
- ťažkopádne užívateľské rozhranie
- rýchlo nastupujúci stereotyp
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1,5 GB, VGA 256 MB

Zaradené pod: sims


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / EA Czech / EA
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk