BACK TO THE FUTURE: THE GAME

BACK TO THE FUTURE: THE GAME

8.5

Tam, kam ideme, nepotrebujeme cesty

Recenzia na PC verziu

Nie. Ja to jednoducho nedokážem! Neviem sa odosobniť a s objektívnym nadhľadom sa pozrieť na prvú epizódu hernej inkarnácie Návratu do budúcnosti. It's About Time je prvou z piatich epizód, ktoré sa dostanú na naše obrazovky a ďalej rozvinú príbeh typického amerického teenagera 80. rokov a excentrického vedca pri ich cestovaní časom. A rovno v úvode aj priznávam, že som príliš zaujatý, nakoľko na tejto sérii som vyrastal. Alebo že by hra bola predsa len naozaj taká kvalitná a zamotala hlavu aj ostatným recenzentom?

Trilógia Návrat do budúcnosti je fenoménom, ktorý aj napriek pomaly trom dekádam od svojho vzniku nestratil nič zo svojho čara. Režisér Robert Zemeckis sa prvým filmom katapultoval medzi hollywoodsku elitu, herec Michael J. Fox stvárňujúci jednu z dvojice hlavných postáv, sa stal obľúbencom publika a mnohí odborníci ešte aj dnes zaraďujú trilógiu medzi najlepšie filmové značky v histórii kinematografie. A to som ešte nespomenul legendárny DeLorean DMC-12, ktorý sa musel každému vryť do pamäte zlatým písmom a úprimne, neverím, že existuje človek, ktorý kedysi toto futuristické fáro nechcel mať. Niet preto divu, že po ohlásení série adventúr z dielní majstrov Telltale sa zdvihla vlna nadšenia. No bola tu aj druhá strana mince, dokážu autori úspešne nadviazať na filmy? A ako spracujú príbehovú časť, veď trilógia bola dokonale ukončená.

Back to the Future: The Game
Back to the Future: The Game  Z kúzla DeLoreanu nič neubudlo ani po toľkých rokoch
Z kúzla DeLoreanu nič neubudlo ani po toľkých rokoch


Back to the Future: The Game  Marty sa tentoraz znova ocitne v minulosti.
Marty sa tentoraz znova ocitne v minulosti.


Back to the Future: The Game  Nechýbajú ani variácie známych pasáží.
Nechýbajú ani variácie známych pasáží.





Poďme ale pekne poporiadku. Husia koža naskočí nejednému fanúšikovi hneď v úvodných momentoch, keď uši zachytia známe melódie z pera Alana Silvestriho. Nie je to len hudba, Marty drží v rukách kameru, tá sníma Doctora Emmetta Browna ako synchronizuje čas na hodinkách, jedny dáva svojmu psovi Einsteinovi do DeLoreanu a druhé si necháva. Toto sme tu už mali, no až do chvíle, kedy sa časový DeLorean nevráti. A Doc Brown mizne. Vtom sa Marty strháva a dostáva do reality. Je to už pol roka, čo Doc časovou parnou lokomotívou začal písať novú kapitolu svojho života a jeho veci si ľudia len tak rozoberajú. Narážame na mnohé známe scény, no cítite, že niečo nie je v poriadku. Doc vás v sne predsa žiadal o pomoc. Podozrenie sa potvrdí, keď sa vráti už zničený DeLorean. Čo sa to deje? No čaká na vás ďalšie neuveriteľné dobrodružstvo naprieč časom a znova sa pri ňom skvele zabavíte. Tentoraz sa nám núka doteraz neznámy pohľad na Hill Valley a jeho známe figúrky. A predsa sa aj potvrdí, že jablko nepadá ďaleko od stromu a to aj naprieč generáciami.

Nebyť krkolomného konzolového ovládania, tak by som mohol s čistým svedomím hru označiť za klasickú point n click adventúru v tej najlepšej forme. Ak bola novodobá reinkarnácia Sama & Maxa poctou klasikám žánru, tak Back to the Future sa nielen že dostáva na ich úroveň, no ešte ju aj o niečo málo prekonáva. Puzzly sú síce pomerne jednoduché a hra je prakticky bez jediného problému zvládnuteľná aj pre úplných nováčikov, no kompenzuje to tak výraznou hrateľnosťou, že ak si k titulu len na minútku sadnete, tak ho doslova zožeriete ako jednohubku a opustíte ho až pri záverečných titulkoch s náznakom toho, čo vás čaká a neminie v ďalšom dieli.

Jedinou prekážkou môže byť jazyková bariéra, nakoľko subjektívne hru hodnotím ako jednu z tých náročnejších, čo sa jazykových znalostí týka. Samozrejme, netreba mať štátnicu vo vrecku, ale základné znalosti angličtiny nestačia. Dialógy sú bohato vetvené a kľúčové k ďalšiemu postupu. V tejto konkrétnej epizódke sa zbierania a používania predmetov nedočkáte. Nízkej náročnosti prispieva aj systém hintov, ktorý v prípade núdze (neverím, že taký vôbec môže nastať) aj priamo vypíše riešenie aktuálneho problému, čo uberá na výzve, no hra je tak dostupná skutočne každému. V súvislosti s týmto treba spomenúť aj hernú dobu, ktorá sa pohybuje na úrovni dvoch až troch hodín. Úvodná epizóda by si zaslúžila skutočne viac, napriek tomu, že počas celej doby nenudí ani chvíľu.

Back to the Future: The Game

Nemohol by to byť Návrat do budúcnosti, keby ste v niektorých momentoch nedostávali kŕče od smiechu. Inak tomu nie je ani v prípade It's About Time, nájdete tu vtipy mnohých kategórií. Jednak skryté odkazy pre fanúšikov pôvodnej filmovej trilógie, množstvo popkultúrnych odkazov, ktorými boli popretkávané už pôvodné filmy. Opäť si teda spomenieme napríklad na Star Trek, nepovšimnuté nezostalo ani majstrovské dielo Krstný otec. No a nakoniec, celá trilógia bol prakticky jeden film. Stále rovnaká schéma, len vždy vylepšená a v inom čase. Ani v hre nesmie chýbať hnoj, Tannenovci si naň predsa potrpia.

Marty McFly je len jeden a je nenahraditeľný. Bohužiaľ Michael J. Fox nedokáže svoju najznámejšiu rolu zopakovať a tak jeho postave prepožičal hlas AJ LoCascio. Treba mu však priznať kus práce a jeho adolescentný prejav je rovnaký, aký sme mali po prvý raz možnosť počuť v roku 1985. Christopher Lloyd sa však vrátil ako Dr. Emmett Brown a opäť je úžasný. Je len na škodu, že si svoje postavy nezopakovali aj ostatní herci. Ďalší známy hlas môžete zaznamenať v postave pána Stricklanda, ktorého si zopakoval Jamed Tolkan. Nie je to síce originál, no aj tak väčšina nových hercov odviedla veľmi dobrú prácu v dabingu. O hudbu sa postara Silvestri, nestarnúce melódie si vychutnáte aj tentoraz.

Grafická stránka, ako už vidíte z okolitých obrázkov, nezodpovedá realite a drží sa zaužívaného štylizovania typického pre Telltale. A opäť platí to, čo vždy predtým. Aj napriek progresu síce nič technologicky vynikajúce, no veľmi príjemné na pohľad a ani váš stroj sa pri hre moc nezadýcha. Pomer kvality k náročnosti je výborný a len rozširuje potenciálnu základňu hráčov. Hre opäť nesvedčí konzolové ovládanie a sú s ním problémy. Kým dokážete pohyb postavy ovládať tak, ako aj chcete, tak sledujete záverečné titulky. Nemyslím si, že by bolo extrémne náročné prepracovať ovládanie na mieru myške, no asi bude problém niekde inde.

Back to the Future: The Game
Back to the Future: The Game  Samozrejme, stretnete staršie generácie známych postáv.
Samozrejme, stretnete staršie generácie známych postáv.


Back to the Future: The Game  A nakoniec sa aj niečo pokašle.
A nakoniec sa aj niečo pokašle.


Back to the Future: The Game  Pre fanúšikov filmov je hra povinnosťou.
Pre fanúšikov filmov je hra povinnosťou.





Spoluúčasť tvorcu pôvodnej filmovej trilógie Boba Gale-a sa vyplatila. Kompaktné a neuveriteľne zábavné dielo v každom aspekte nadväzuje na pevné základy dané jedným z najväčších kultov. Hrateľnosť je výborná, vynikajúco sa to počúva a dobre sa na to pozerá. Atmosféra "Eighties" je dodržaná a aj vďaka neustále prítomnému humoru vás hra len tak nepustí od obrazoviek.


napísal matus_ace 24.1.2011
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
BACK TO THE FUTURE: THE GAME
+ baví až do konca
+ výborné dialógy, tradičný humor
+ dabing
+ príbeh bez medzier
+ hudba
- konzolové ovládanie
- nízka obtiažnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8GHz; 2GB RAM; 256MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
Back to the Future: The Game
7.0
VIVALDI    20.6.2013
    Kedy to bolo naposledy? V ktorom r...prečítať celé
PC
PS3

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. december 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk