NAIL'D

NAIL'D

8.0

Vývojári z Poľska udreli klinec po hlavičke

Recenzia na PC verziu

Závratná rýchlosť, omamnou vôňou benzínu nasaté okolie trate, hukot divokých neskrotných koní medzi nohami, adrenalín stúpajúci do závratných výšin a divoké pretekárske srdce, ktoré bije len pre tento okamih. Pohľad zaostrený na záverečné tri čísla odpočtu štartu a po odmávaní rovno prudký plyn, šmykom do najbližšej zákruty, prikrčiť sa, nitro a najbližší skok vás zavedie do nebeských výšin. Treba však dávať pozor na o niečo tvrdší dopad, ktorý vás môže mierne rozhodiť. Toto nie je len stručný a kvetnatý opis prvých dojmov, ktoré človeku sprostredkuje titul Nail'd, toto je aj metafora toho, ako táto hra vtrhla na trh a ako zapôsobí na hráča samotného.

Mnohí už pred vydaním túto hru porovnávali s titulmi ako sú MotorStorm a Pure. A boli dosť mimo. Táto hra je v úplne inej lige, priam by sa dalo povedať inej dimenzie. Dlhé noci som hľadal najlepšie prirovnanie tak, aby ideálne vystihovalo titul v niekoľkých krátkych slovách. A nakoniec som ho našiel,  WipEout na kolesách. Samozrejme nie presne, v tejto hre nenájdete powerupy. Vezmite si pokojne aj tie spomínané Pure a MotorStorm a všetko v nich vynásobte, rýchlosť, výšku skokov, použitý blur z dojmu z rýchlosti, no jednoducho všetko. Nail'd je jedna obrovská hyperbola od začiatku až do konca. Dokonca až taká, že miestami odporuje všetkému, čo sa nám tento reálny svet snaží natlačiť do hlavy, hlavne teda gravitácii.

Nail'd
Nail'd Licencované stroje v hre nenájdete
Licencované stroje v hre nenájdete


Nail'd Blato a špina sú všade navôkol.
Blato a špina sú všade navôkol.


Nail'd Džeronimóóó!!!
Džeronimóóó!!!





Titul hráčom sprostredkuje extrémny zážitok z jazdy na dvoch typoch strojov - motocross motorkách a ATVčkách. Bohužiaľ sa nejedná o žiadne licenciou podložené kúsky. Vlastne ani nejde o konkrétne kusy, ale o pomerne široké možnosti customizovania, kedy môžete ľubovoľne kombinovať rôzne časti (z odomknutých), až vám z toho vznikne kompletný stroj. Papierovo sa svojimi charakteristikami všetky dielce líšia, no v konečnom dôsledku nemajú až taký závažný dopad na pretekanie. Akonáhle si už pri nejakej tretej kategórii dielcov vyskladáte po každej stránke vyvážený stroj, tak už bohužiaľ odpadáva motivácia používať ďalšie, snáď až na rôzne vizuálne prvky. Nedá mi na tomto mieste nespomenúť drobnú reminiscenciu a tou je práve už uvedený motocross. Nebudem klamať, drvivú väčšinu kariéry som odjazdil práve na motorkách, nakoľko som sa vďaka tomu posunul o viac ako desať rokov dozadu k sériám ako Moto Racer a Motocross Madness, ktoré mi jazdenie v Nail'd trochu pripomenulo.

Pravdepodobne to bude vďaka jednoduchému oldschool duchu, ktorý sa ako jemný vánok nesie hrou a ak zasadne na hráča, tak sa ho len tak nepustí. Bohužiaľ to má aj svoje negatíva a to práve v spomínanej jednoduchosti. V rámci režimu pretekárskej kariéry sme sa vo videohrách už posunuli na nejakú tú úroveň a v porovnaní s konkurenciou predsa len hra pôsobí trošku neohrabane a jej kariéra príliš jednoducho. Len klasicky striedate po sebe preteky v rôznych prostrediach bez výraznejšej zmeny. Stačilo by pritom len zapojiť do kariéry na určitých miestach výraznejšie eventy ako tomu bolo vo festivalových tituloch MotorStorm a Dirt. V kariére narazíte na pomerne tradičné pretekárske režimy, ktoré poznáte prakticky z každého racingu. Výnimkou je snáď len kaskadérsky režim, kedy zbierate body za prechádzanie ohnivými kruhmi a podobnými kúskami. To však nie je všetko, nakoľko získané body môžete jednoducho stratiť slabším umiestnením, tým pádom sa treba do cieľa aj ponáhľať.

Nail'd

Okrem kariéry si môžete zajazdiť v štandardnom režime rýchlej hry, kde si len nastavíte rýchlo hlavné možnosti a vrhnete sa do zbesilej jazdy. Potom si môžete samozrejme vytvoriť ešte vlastný turnaj s vlastnými pravidlami no a nakoniec je tu ešte online podpora. Multiplayer umožňuje vyblázniť sa na tratiach až 12 hráčom, čo je veľmi slušné číslo zaručujúce priam nekonečný počet strkaníc. K tomu ešte tabuľky a achievementy a o zábavu by bolo postarané. Bohužiaľ len bolo by. To by ten multiplayer musel byť výrazne viac obsadený, takto sa zväčša pozeráte len na prázdne alebo biedne obsadené lobby. A pritom práve v multiplayeri neuveriteľne zábavne vyznieva režim Detonator s bombou na zadku (doslova).

Jazdenie samotné je proste rozkoš. ALE musí vám tento typ hier sadnúť ako zadok na nočník. V podobe nového Hot Pursuit sme tu mali arkádu ako remeň, tá hra bola ešte aj medzi kolegami silnou arkádou. Nail'd je na tom tak nejako obdobne, jazdíte v extrémnych rýchlostiach a niekedy máte pocit, že počujete aerodynamický tresk. Počas skokov prekonávate Himaláje, preletíte 3 gigantické veterné mlyny ako nič a blur navodzujúci dojem rýchlosti je niekedy až prisilný. Ono to ale náramne baví, je to ako droga. Večer s pomaly padajúcimi viečkami si sadáte pred obrazovku, že si dáte len jeden pretek. A potom ešte jeden. A ešte. Až je zrazu za vami tretina kariéry a očné buľvy vám krvácajú a do sietnice máte vypálený obraz vášho stroja. K tomu si ešte pripočítajte nitro (v niektorých pretekoch počas kariéry je zapnuté počas celého závodu), ktoré sa dobíja pomocou prechádzania ohnivými obručami a rôznymi trikmi, dopadmi a sácaním súperov do skál. O zábavu je teda postarané, hra je však intenzívnou arkádou, ktorá nemusí ulahodiť úplne každému, kto si k nej zasadne.

Nail'd
Nail'd Neraz sa vám aj zakrúti hlava.
Neraz sa vám aj zakrúti hlava.


Nail'd Zúčastníte sa aj na leteckých dňoch.
Zúčastníte sa aj na leteckých dňoch.


Nail'd Zahráte si kto z koho.
Zahráte si kto z koho.





Nebol by to adrenalínom napumpovaný maniakálny závodný titul, keby k tomu nemal vytvorené vhodné podmienky aj zásluhou iných faktorov. Jedným z nich je zvuková stránka hry. Bohužiaľ zvuky vašich strojov neburcujú adrenalín a nevyvolávajú dojem zodpovedajúci tomu, čo sa objavuje na obrazovke. Prakticky namiesto neskrotného divokého stroja jazdíte na niečom, čo znie, ako by fungovalo na zotrvačník. Zvuky prostredia však nemožno hodnotiť inak ako kladne a to aj vynikajúci priestorový efekt. A to najlepšie na koniec. To, čo vás počas hry poháňa dopredu ako divých je jednoznačne neuveriteľne nadupaný soundtrack hry, na ktorom okrem menej známych mien nájdete napríklad aj Slipknot, Rise Against, Queens of the stone age a American Sixgun. Dalo by sa tomuto niečo vytnúť? Ťažko.

Grafická stránka je pomerne jednoduchá. Žiadnych výrazných vizuálnych orgií sa nedočkáte, no v tomto prípade sa potvrdilo, že v jednoduchosti je krása. Stručne zhodnotené, grafika je postačujúca a miestami zaujmú niektoré veľmi pekné svetelné efekty. Chrome engine už jednoznačne zažil aj lepšie využitie, aj keď sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o tom, že by bola grafika zlá. Navyše je obrovskou devízou, že sa titul uspokojí aj s menej výkonným železom a požiadavky sú pomerne skromné. Výsledný dojem možno trochu kazí prílišné preblurovanie v niektorých momentoch, nakoniec to aj môžete vidieť na okolitých obrázkoch.

Vo výsledku tu máme veľmi solídny racing. Zábavnosťou prekonáva mnoho iných, no len za podmienok, že vám tento štýl sadne. Potom sa budete kráľovsky baviť na míľových skokoch, rýchlostiach svetla, ničení súperov. Inak je šanca, že to pre vás bude iba jedna z ďalších arkád, ktoré sú na trhu a stratia sa v záplave iných, podobne ladených titulov. Symbolicky povedané, Nail'd to slušne zaklincoval a odnáša si po zásluhe aj tomu zodpovedajúce hodnotenie.


napísal matus_ace 10.1.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Nail'd - Enviroments
| NAIL'D - ENVIROMENTS
[6.10.2010]
Nail'd - Debut
| NAIL'D - DEBUT
[24.4.2010]
Nail'd - Music
| NAIL'D - MUSIC
[31.7.2010]
Nail'd - GC10
| NAIL'D - GC10
[13.8.2010]
8.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
NAIL'D
+ vynikajúca, silne arkádová hrateľnosť
+ neuveriteľne rýchle
+ nadupaný OST
+ slušne dlhá kariéra
- kariére niečo chýba
- slabšie zvuky motorov
- biedne obsadený multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,2GHz, 1GB RAM, 256MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / Playman / Techland
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. december 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Kto vyhral Nail'd? 25.1.2011
| Nail'd 10.1.2011
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk