DANCE CENTRAL

DANCE CENTRAL

8.5

V rytme Lady Gaga

Recenzia na Xbox360 verziu

Pri Kinecte má každý rôzne očakávania. Niekto dúfa, že konečne k Xboxu360 príde pár hier, ktoré si môžu zahrať aj jeho deti alebo manželka (pravda, pri Call of Duty či Assassin's Creed sa jej ťažko vysvetľuje, aká to bola dobrá investícia pre celú rodinu). Iný zase dúfa, že bude môcť konečne odhodiť nenásytný ovládač, ktorý stále chce žrať energiu z batérii (to je fakt, ale Halo stále pre Kinect nevyšlo). A potom je tu skupina, ktorá nezastáva názor, že Kinect je krátkodobý casual výstrel do tmy, ale verí, že by mohol trošku obohatiť celkové herné žánre. A práve pre nich bude Dance Central tým najlákavejším launch titulom Kinectu. A som rád, že som získal možnosť recenzovať takú lahôdku, oprášiť nejaké tie ladné prvky z tanečnej školy a potvrdiť, že Dance Central stojí skutočne za to.

Jeho premisa je jasná a netreba sa tajiť, že aj celkom sľubná. Kinect zo svojej povahy dokáže sledovať pohyb hráča v priestore, takže tanečná hra má určite najväčší potenciál stať sa jeho killer aplikáciou. Žáner sa doteraz spoliehal na dvojicu prvkov, ktoré boli esenciálne pre hranie – buď tanečná podložka (prípadne Balance Board pre Wii) alebo samotný pohybový ovládač ako Wiimote (Just Dance) či Move. Ale hoci tento štýl má svoje čaro (najmä podložka pre frenetické japonské hry), nenahradí ten plnohodnotný pocit poskakovania bez akéhokoľvek náčinia, že sa necháte uniesť iba rytmom.

Dance Central tento pocit vytvára naplno, netreba ani polemizovať, že žáner tanečných hier nadobro zmení. Jeho silnou devízou je predovšetkým prvotná prístupnosť, prepracovaný interface a soundtrack, aký mu bude závidieť 90 % celého žánru hudobných hier. Navyše nie je to hra iba na pár popoludní, obsahuje v sebe dostatok obsahu, aby vás zabavila aspoň do začiatku plesovej sezóny, kedy si môžete potom vyskúšať tie hudobné kroky aj naživo (hoci valčík a polku sa tu na stužkovú určite nenaučíte). 


Novinka využíva Kinect naplno už vo svojom menu. Žiari, má luxusnú grafiku a je úplne prehľadné. Hráč sa v ňom orientuje a aktivuje možnosti pohybom svojich rúk a cez jednotlivé ikony na TV. Je to úplne jednoduchý prístupný spôsob, ktorý zvládne začiatočník i herný veterán. Vyskúšať môžete pár herných módov, odporúčam začať v Break It Down, kde sa postupne naučíte pohyby pre jednotlivé piesne, až potom sa dá súťaži naostro či vyskúšať Dance Battle.

Princíp hrania je jednoduchý a presne napĺňa očakávania práce tvorcov Guitar Hero a Rock Bandu. Pre nováčikov do znamená nasledovné; na obrazovke prebieha videoklip, virtuálni taneční predvádzajú svoju choreografiu a v pravej časti obrazovke je rozložená na pohyby, prehľadné karty s jednotlivými pózami, vidíte ich vždy niekoľko vopred. Dokonca majú svoje názvy, môže sa z vás stať expert na tanečné kúsky. Na obrazovke sa paralelne ukazuje vaša podobizeň, t.j. malá postavička v akcii. Podobne ako v iných hudobných hrách, aj tu je grafika často štylizovaná a vytvára čo najlepší pocit z rytmiky.

Pohyb sledovaný Kinectom je skutočne presný a Dance Central je snáď prvý hudobno-tanečný titul, ktorý vás donúti vstať z tej pohodlnej sedačky. Nedá sa tu švindľovať štýlom a la Guitar Hero či Just Dance, kde nájdete grif, vďaka ktorému zariadenie sníma pohyb a vy sa už toľko hýbať nemusíte. Už celková paleta pohybov je veľmi široká – do bežného klipu sa ich zmestí niekoľko desiatok a hoci sa opakujú, prvé dve minúty spravidla vždy nájdete niečo nové. Tancuje sa skutočne celým telom – ruky zapájate rovnako často ako boky, zohýbate sa, vykopávate, občas prejdete aj kus priestoru (preto sa odporúča na hru jedného hráča tak 2x2 m miesta). Kinect totiž sleduje pohyb mnohých častí vášho tela – kĺbov, bokov, častí nôh alebo rúk i celkový pohyb, preto sa dokáže vaša podobizeň premeniť na toho tanečníka na obrazovke. Nie je to však žiadna brnkačka, celkom vhod padne tréning.

Užitočný mód, kde si postupne prejdete tanečné pohyby v jednotlivých skladbách. Ponúka možnosť prejsť si skladbu, naučiť vás všetky prvky a keď vám niektoré nejdú, možno ich opakovane skúšať ďalej. Je tu tréner, ktorý vás svojim hlasom vedie cez celú sériu pohybov. Keď začne choreografia, vy idete skúšať prvky – ak sa vám podarí zopakovať jeden, idete na ďalší. Ak nie, skúšate znova a znova. Dokonca si môžete spomaliť hudbu, aby ste mali dosť času na vykonanie pohybu. Toto je skvelý prístup, pretože sa viete rýchlo dostať na 10 - 20 ťahov, ktoré vám nejdú a tie postupne zdokonaliť. Tu má Harmonix mimoriadne body navrch – takto má vyzerať tréning v novom type hry. 

Dance Central

Ostré módy už za úspešne odtancované kroky pripisujú body, aby ste sa mohli neskôr porovnať s ostatnými v izbe či na internete. Pretože škála pohybov je široká, hra boduje aj čiastočný pohyb, tak nepôsobí na začiatočníkov úplne neľútostne. Kinect je celkom prívetivý – na ľahkej obtiažnosti dáva body aj za približne predvedený pohyb, ale pokiaľ ste mimo rytmu, začne ukazovať červené body na vašej postave. Netreba sa báť, že malá odchýlka pohybu nohou či bokom vás pripraví o body – ale pri vyšších obtiažnostiach už budete skórovať ťažšie. Snaženie končí hodnotením z piatich hviezdičiek.

Dance Central má výborne vybalansovanú obtiažnosť a každú skladbu ponúka v troch módoch. Ľahký je k dispozícii hneď, k strednému a vyššiemu sa musíte pretancovať dostatočným výkonom. Módy sa odlišujú vo viacerých smeroch – v množstve tanečných prvkov a v tempe, v ktorom ich máte opakovať. Netreba si klamať, že hneď na začiatku by ste zmákli Dance Central aj na Hard obtiažnosti na najnovšej Lady Gaga, pretože šírka pohybov vás zmetie a ešte poteší zároveň. Hard je totiž reálna výzva, nehovoriac o vyštveraní sa na päť hviezdičiek. Dovolím si povedať, že také hodnotenie väčšina z nás nevytancuje vôbec, pri troche šťastia za týždeň. Je to iná výzva ako Guitar Hero, tam bolo treba rýchlo a zbesilo brnkať na plastovú gitaru, no tu si idete odmakať body sami. Pár zlých pohybov a snaha je fuč. Tá radosť potom patrí hĺbke obsahu, ktorí autori pripravili.

Je previazaný na vynikajúci tracklist. Nemá síce 83 či 95 songov, ako nové Guitar Hero či Rock Band. Jeho počet sa vyšplhal nad 30 kúskov, ale nezabúdajte, že každý je alternovaný trojitou obtiažnosťou. V ponuke sú najnovšie hity od Pitbulla, Lady Gaga, Rihanny či Snoop Dogga, ale zároveň aj klasika typu Pump Up the Jam od Technotronic, Funky Town od Lipps Inc. či Kylie Minogue (Can't Get You Out of My Head). Je to vyrovnaný zoznam skladieb, pravda skôr pre mladších hráčov, ktorí si ešte aj dnes odskočia do klubu – staršia generácia tu nájde menej kúskov, ale to neznamená, že by sa nemohla zapojiť. Hráči ocenia rôzne štýly, máte tu trošku hip-hopu, 80. i 90. rokov, takže sa dá tancovať vždy inak a netreba sa báť, že pri piatich skladbách sa naučíte pár pohybov a ostatné menia len svoj vizuál.

Apropo, grafika. Výrazne štylizovaná v intre, pripomína videoklip od Gorillaz a dýcha na vás undergroundovou atmosféru. Je prehľadná a blyštivá v celom menu. Počas jednotlivých vystúpení pripomína najviac Rock Band – takže štylizovaní tanečníci, kluby a mangeťák, ktorý ukazuje rytmus a pod ním sa rátajú body. Na casual hru trošku zbesilé, ale na hudobný žáner úplne prirodzené. 


Dance Central má v konečnom súčte iba jedno malé mínus – pomerne málo módov. Iste, tie čo tu nájdete, sú úplne prepracované a výborné. Break It Down je skvelý tréning, jednotlivé skladby si vychutnáte niekoľkokrát a Dance Battle vám umožní striedať sa pred obrazovkou a dosiahnuť v klipe čo najväčší počet bodov. Ale to je zatiaľ všetko. Je zrejmé, že autori nemali možno príliš veľa času do launchu Kinectu alebo na prvý raz nechceli priniesť zbytočne veľa. Bežní hráči si to vlastne vôbec neuvedomia, jedine znalci hudobného žánru môžu prísnejšie porovnávať.

Dance Central zrazí každého do kolien. Nemyslím to literárne, ale doslova. V konečnom súčte je to killer aplikácia pre Kinect a funguje výborne. Môžete tanec milovať, môžete sa mu venovať občas alebo byť iba zvedavý hráč, Dance Central vás strhne. Svojím vybalansovaným tracklistom, systémom trpezlivého tréningu, tromi obtiažnosťami, ktoré zaručujú slušnú dobu hrania. A predovšetkým to je skutočne párty hra, ktorá vydrží až pokiaľ vás drinky nezložia tak, že sa už nevládzete vôbec hýbať, nie to ešte tancovať pred Kinectom. Dovtedy a na tieto Vianoce to bude hit! 


napísal korec 11.11.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
DANCE CENTRAL
+ výborné využitie Kinectu na pohyb celého tela
+ skvelý tracklist
+ tréningový mód
+ tri obtiažnosti pri každej skladbe
+ prehľadný vizuál
- menej módov


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Harmonix
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk