BAYONETTA

BAYONETTA

9.5

Najsexi akcia pod slnkom

Recenzia na PS3 verziu

Vzduch sa vždy rozochveje, keď zavlní bokmi. Svojvoľne sa otvárajú sánky, keď namiesto rúžu použije na hornú peru jazyk a keď provokačne a úmyselne olíže sladkú tyčinku, zástupcovia mužského pohlavia sa snažia hypnotizovaním zabrániť predčasnému odkrveniu mozgu. Jej revírom je mólo osvetlené svätožiarami, jej zbrane hovoria samé za seba. Stačí, keď vojde do miestnosti, zastane čas. Paralyzovaní prenikavou vôňou jej parfumu, odzbrojení diabolsky dokonale vytvarovanou postavou a latexom zvýraznenými krivkami sa nezmôžete na slovo. Keď koketne žmurkne vašim smerom a popraví si kosticové okuliare, prepadáte jej čaru nadobro. Ona totiž nie je obyčajná modelka, ale čarodejnica, ktorá práve opustila brány porno verzie Rockfortu a je odhodlaná popraviť všetkých anjelov.

Bayonetta má na míle ďaleko od tradičných predstaviteľov hrdinských dobrodružstiev a nevídaných ciest za záchranou sveta, ľudstva. Vo všetkej počestnosti má skvele hodené kocky osudu. Platinum Games vypustili do herného sveta tak sexi beštiu, že svalnáči používajúci steroidy značky Unreal engine si práve cvrkli do nohavíc. V Bayonetta sa odráža symbol, alebo lepšie povedané, dôvody, prečo vôbec hráme hry a prečo ich máme radi.

Nie nadarmo hovoríme o čarodejnici, ignorujúc fakt, že je hlavnou protagonistkou hack'n'slash akcie, ktorá je len prostriedkom na stretnutie s ňou. Ona prekračuje vymedzené hranice a vymyká sa tradičnému charakteru tvorby zapamätateľného hrdinu formovaného (často) celými sériami. Ona sa ním najskôr stala a a až potom pre ňu bola ušitá hra. Nie kvôli tomu, aby sa dostala na stránky magazínu pre pánov, nie preto, aby provokovala (akože to aj robí a na jednotku), ale preto aby vás opantala a prežívali ste s ňou každučký moment. Viedli ju za ruku a hnevom potrestali tých, ktorí jej ublížia na ceste získať späť pamäť. Chránite ju ako oko v hlave a nedopustíte, aby sa jej niečo stalo.

Im felling like a fucking celebrity in this town

Hovorí sa, že japonské hry sú šialené, že sa musíte obrniť trpezlivosťou, aby ste ich pochopili, že sú vyzbrojené vysokou obtiažnosťou a že nie sú pre západnú hernú obec. Pravda. Ale od čoho je potom únik mimo realitu, ak nie o bičovaní fantázie do najvyšších otáčok pracujúcej len a len pre vás. Prečo sa neoddať fantázii a neprepadnúť čaru postavy, ktorá evokuje dávne, zabudnuté a nesplnené túžby. Bayonettu nehráte kvôli monštrám, stometrovým bossom ani kvôli zbrklému napredovaniu naprieč stroho navrhnutým lokalitám, cez ktoré sa vraciate opakovane späť. Nie.

Bayonetta
Bayonetta Nebezpečne strmá krivka hrateľnosti vám nedovolí zastaviť sa pred ničím.
Nebezpečne strmá krivka hrateľnosti vám nedovolí zastaviť sa pred ničím.


Bayonetta Kto neovláda bojové umenie, musí siahnuť po voľbe Easy.
Kto neovláda bojové umenie, musí siahnuť po voľbe Easy.


Bayonetta Súboje sú tak vizuálne príťažlivé, že neviete, či bojovať, alebo len sledovať.
Súboje sú tak vizuálne príťažlivé, že neviete, či bojovať, alebo len sledovať.





Bayonetta sa hrá kvôli Bayonette. To vám posiela pusinky, ktoré rozbíjajú magickú bariéru vymedzujúcu priestor arén, kde zvádzate boje. To pre vás sú všetky tie hanlivé pózy, vulgarizmy, posadnutosť lízatkami a jej sladký koketný hlas. Len a len pre vás kamera krúži a vyberá ten nasexistickejší uhol na rozkrok, zadoček a kvapky dažďa stekajúce po poprsí. Takto vás povzbudzuje a viete, že po ďalšom boji príde žmurknutie na súhlas alebo iný vizuálny stimul. Spolu dokážete divy a preto svojmu dievčaťu na strelnici vystrieľate lízanku na doplnenie života, aktivovanie štítu alebo many.

Na prvom mieste je láska voči postave a potom k všetkému ostatnému. Je zvláštne, že práve Bayonetta dokáže tak presvedčivo predať sugesciu, strach a hnev, keď celá hra stojí na mechanike hard core automatovky, ktorá sa dnes už jednoducho nenosí. Bayonetta nonšalantne a s poriadnym štuchancom bokmi odstavila kráľa žánru a máme obavy, aby sa pri jeho vzostupe na Olymp niekde nezasekol, pretože čarodejnica nepozná zľutovania. Dante a Kratos, ste oficiálne mŕtvi!

Lets Dance, Boys!

Pán, ktorý dal svetu Devil May Cry, sa vracia vo veľkom štýle. Hideki Kamiya plní do bodky všetko, čo si predsavzal – vniesť do akcií svieže nápady, pretože ako sám hovorí, tento žáner zostal na bode mrazu. Bayonetta sa však až tak inovačne netvári, dokonca s jeho duchovným dieťaťom zdieľa mnohé prvky od gotickej architektúry moderného sveta, kde vládne sektárske presvedčenie a je obývaný nanajvýš podozrivými hlavúňmi, cez diabolsky vysokú obtiažnosť, až po identickú štruktúru a opätovné súboje s rovnakými bossmi. Tak v čom je čaro?

Je to v názve samotnej hry, až potom objavíte tak rýchly súbojový systém, že jeho plynulosť a odozva sa môže smelo rovnať bojovkám. Náväznosť jednotlivých úderov je neregistrovateľná, nehovoriac o pestrosti, vyváženosti a vizuálnej príťažlivosti. To, že sa okolo tyče, ktorá zostala na zemi po mŕtvom anjelovi, točí sexi mašina, je vedľajšie, ona dokáže v okamihu prejsť do výskoku a dopadnúť s úderom topánky s vysokým opätkom sformovanej z vlasov. Konečne máte po kontrolou postavu a jej útoky, obranné manévre. Robí presne to, čo chcete a čo ste sa naučili, resp. vyskúšali na loading obrazovkách, kde si kombá môžete z dlhej chvíle nacvičiť (počítadlo vás potom informuje, koľko krát ste ho dokázali naťukať).

Bayonetta

Nepotrebujete rýchle prsty ani nepotrebujete drilovať kombá, ovládať bojové umenie tým nie je podmienené, aby ste pokorili tisícky nepriateľov anjelského pôvodu. A že to bude fuška. Bayonetta k základnému kopu a úderu rukou pripája štvoricu zbraní – dve drží v rukách a ďalšia dvojica je pripevnená o opätky. Kombinovanie fyzických útokov a streľby tak frenetickej, že mramorová hala v Matrixe by bola na framforce skôr ako by pípanie na detektore upozornilo, že prišiel Neo. Žiaden súboj nebol tak absurdný a tak zábavný ako práve tu. Olovo sa sype z topánok, čarodejnica po naplnení kúzelnej energie dokáže privolať mučiaci nástroj a rozpučiť chudákov anjelikov v železnej panne. A to je len zlomok z jej brutálneho arzenálu. K dispozícii má aj smrteľné gilotíny, oceľové kone, finiše a kúzla, ktorými dokáže chargovať údery. Keď zožerie bossa drak z jej vlasov, pochopíte, že máte dočinenia s diablicou.

Bayonetta počíta s dvomi sadami zbraní. Pištole sa dajú vymeniť za brokovnice, na ruky navliecť oceľové rukavice a v inventári pribudne výkonná katana. Čo nový nástroj skazy, to nová sada komb a zmena taktiky. Na vysokých obtiažnostiach je vhodné prepínanie medzi jednotlivými sadami a využívanie ich predností nevyhnutné na prežitie. Bayonetta je ťažká, preťažká a nič vám nedaruje zadarmo. Za nazbierané svätožiary môžete nakúpiť iba obmedzený počet lízaniek naprieč celou hrou! Život vám nedoplnia žiadne truhlice, žiadne zelené orby vypadávajúce z nepriateľov. Ak chcete viac, vystrieľajte si sladkosti na strelnici veľmi vzácnymi nábojmi. Zbrane, upgrady, kombá – to všetko má tak vysokú cenovku, že si dvakrát rozmyslíte investíciu alebo využijete služby výroby vlastných cukroviniek z nazbieraných surovín. Aj preto prehľadávate každý jeden kút herného sveta.

V hre sa umiera tak často, že je možné zmeniť obtiažnosť v menu na Easy alebo Very Easy s ponižujúcimi prívlastkami Automatic. Po tom stačí mačkať gombíky a Bayonetta začne čarovať tak pôsobivý smrteľný balet, že tieto voľby sa oplatí vidieť v pohybe. K štandardným úderom pridáva navyše streľbu zo zbraní tak hlasnú, že zabudnete aj na výzvu a prechádzate úrovňami a kosíte a kosíte. Dokonca sa nemusíte starať ani o Witch Time – spúšťa sa, ak dokonale vystihnete moment blokovaním, kedy vás má zasiahnuť úder. Čas sa spomalí a máte šancu opätovať útok. Ide o techniku, bez ktorej si neskôr na úrovniach Normal, Hard a Non Stop Climax ani len neškrtnete.

Bayonetta
Bayonetta Bayonetta sa ani na chvíľu nezastaví, hrnie sa vpred ako namydlený blesk.
Bayonetta sa ani na chvíľu nezastaví, hrnie sa vpred ako namydlený blesk.


Bayonetta Drvivá väčšina súbojov sa nesie v znamení neobvyklých miest a neuveriteľných situácií.
Drvivá väčšina súbojov sa nesie v znamení neobvyklých miest a neuveriteľných situácií.


Bayonetta Veľkosť bossov sa ku koncu len zväčšuje.
Veľkosť bossov sa ku koncu len zväčšuje.





So, this supposed to be paradise?

Platinum Games si hýčkajú terajšieho chlebodarcu, do hry zakomponovali niekoľko odkazov na staré klasiky Segy, ale aj na časy, kedy bývalý dream team Capcomu pôsobil v Clover. Bayonetta meniaca sa v ladne pohybujúceho sa pantera, provokovanie nepriateľov pred súbojmi, meno Dr. Eggman na náhrobku (hovorí vám niečo Okami, God Hand, Sonic?) Autori dokázali z jednoduchých pravidiel utkať taký celok, že v praxi nemá konkurenta. Hru však nezbavili nálepky japonská, má časté a dlhé cutscény a situácie tak prehnané, že inde by sa stretli s výsmechom. A to možno neprehryzne každý. Šialený J-pop sa však tak hodí k ultra rýchlym bojom, že si nevieme predstaviť žiadnu inú hudbu. Pretože Bayonetta je elegantná, perverzná, sexi, sado-maso, ale rovnakým dielom aj zábavná a šialene nákazlivá.

Vďaka Bayonette som opäť zahorel láskou a prepadol jej tak rýchlo ako tínedžer, keď mu je opätovaný pohľad spolužiačky. Rýchle vzplanutie mi pripomenulo, prečo hry nemusia mať zmysel, keď splnia účel – zabaviť plnými dúškami. Je ťažké tomu uveriť, ale ak likvidujete anjelikov na odpálenej nukleárnej hlavici, lietate po stenách, jazdíte na motorke svetelnou rýchlosťou, popierate fyzikálne zákony, nestačíte sa diviť a zároveň ste nedočkaví, kam vás čarodejnica pri ďalšom rande zavedie. Bayonetta je parádne absurdný mix, ktorý sa nedá prestať hrať a súčasne akcia s najdynamickejším súbojovým systémom pod slnkom.


napísal spacejunker 10.2.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.5
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
BAYONETTA
+ šarm, čaro, charakter, sexappeal Bayonetty
+ najrýchlejší súbojový systém pod slnkom
+ automatová obtiažnosť
+ smrteľný spád
+ množstvo bossov
+ nekompromisná hrateľnosť
- časté loadingy
- prirýchle Quick time eventy


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PC
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: SEGA / HYPE / Platinum Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. január 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18434)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk