LEGO INDIANA JONES 2

LEGO INDIANA JONES 2

8.0

Bičík z Lega vás vypráši už po druhýkrát.

Recenzia na Xbox360 verziu

„Toto nebude ľahké. Nie tak ľahké, ako to zvyklo byť,“ tak znie už takmer klasická hláška z úvodu filmového Indiana Jones 4. Sympatický hrdina bravúrne stvárnený Harrisonom Fordom je s nami už 29 rokov a za ten čas sa objavilo aj niekoľko hier. Jednou z nich je aj pomerne úspešná Lego skákačka, ktorá koncom minulého roka dostala svoje pokračovanie. Nemusíte sa báť, až tak ťažké to rozhodne nebude.

Keďže LEGO Indiana Jones mapovala iba príbehy slávneho archeológa na jeho prvých troch dobrodružstvách (Dobyvatelia stratenej archy, Chrám skazy, Posledná krížová výprava), dalo by sa predpokladať, že druhé pokračovanie si zoberie na mušku najnovší diel – Kráľovstvo krištáľovej lebky. Tento predpoklad je pravdivý iba z časti. Áno, LEGO Indiana Jones: The Adventure Continues síce primárne vychádza zo štvrtého filmu, no nezabúda ani na začiatok legendy o dobrodruhovi s bičom. 

Aby sme boli konkrétni, hra ponúka celkovo 6 levelov, z ktorých 3 sú venované hľadaniu krištáľovej lebky a ďalšie tri mapujú pôvodnú trilógiu. Nemusíte sa pri tom báť, že by „staré“ levely boli iba odkopírované. Buď prinášajú situácie, ktoré v prvej hre vôbec vykreslené neboli, alebo sa na ne pozerajú z iného uhla, takže potešia každého fanúšika.

LEGO Indiana Jones 2
LEGO Indiana Jones 2 Ups, stala sa menšia nehoda.
Ups, stala sa menšia nehoda.


LEGO Indiana Jones 2 Časť jedného centrálneho hubu.
Časť jedného centrálneho hubu.


LEGO Indiana Jones 2 Lego Creator umožní vytvárať vlastné levely.
Lego Creator umožní vytvárať vlastné levely.





 
Napriek tomu, že aj Lego Indy 2 je primárne skákačkou s miernymi prvkami adventúry, oproti premiérovému dielu sa môžete tešiť na niekoľko zásadných vylepšení. Ako prvé vám iste padne do oka nové usporiadanie levelov. Každý z vymenovanej šestice sa odohráva v akomsi centrálnom mieste, alebo ak chcete „hube“. Hub má vizáž korešpondujúcu s filmovými prostrediami, teda napríklad Dobyvatelia ponúkajú zasnežený bar plynulo spojený s orientálnym trhom, vojenskou základňou, egyptskými vykopávkami a ponorkovým ostrovom. Celý tento priestor je prístupný od začiatku misie a môžete sa v ňom relatívne voľne pohybovať. Výrazné grafické šípky vás navigujú, že pre progres v príbehu máte vstúpiť do tejto jaskyne, do tohto obchodu, do vlaku atď. Okrem toho huby skrývajú aj rôzne bonusové levely, farebné kocky, bonusy, levely s pokladmi atď. 
 
Titul vsádza práve na „škrečkovitosť“ hráčov a na to, že väčšina z nich bude chcieť mať všetko vyriešené na 100 %. Samotných 4 - 5 príbehových misií v rámci jedného levelu síce vydrží dohromady len na 1 - 2 hodiny (krát 6 levelov = pomerne krátka hracia doba), lenže úplne vyriešenie každého dobrodružstva si vyžiada aj trikrát toľko času.
 
V prvom rade huby ukrývajú 30 fartebných Lego kociek – 10 modrých, 10 zelených, 10 červených. Po ich nájdení môžete za tvrdú kapitalistickú lego menu (základné okrúhle Lego kocky, ktoré vypadávajú zo všetkých zničených a rozbitých predmetov) nakúpiť rôzne upgrady, či už vizuálne (hra iba s tieňmi postáv, s maskovacími fúzami...), finančné (bonusy za pozbierané Lego kocky) alebo funkčné (rýchlejšie opravovanie vecí, rýchlejšie vykopávanie). Ďalej levely ponúkajú sadu bonusových úloh a tiež špeciálne podmisie s jediným cieľom – získať zlatý poklad. Ak sa vám podarí pozbierať všetkých 10 zlatých pokladov, sprístupní sa navyše bonusový superlevel, ktorý odpovedá na známu otázku „kto chce byť milionárom?“

Aby toho hneď od začiatku v centrálnych huboch hráči nemali príliš veľa, Lego Indy 2 úlohy dávkuje rozumne podľa jednoduchých funkčných schém typu: pre vyriešenie tohto bonusového levelu potrebujete ženskú postavičku a postavičku s mečom. Postavičku s mečom si  budete môcť po skončení prvého príbehového levelu, ženu musíte vyhrať v závode na ťavách. Pre kúpenie ťavy ale najprv budete musieť naškrečkovať 100 000 Lego kociek, ktoré musíte získať inde. O to sladší je pocit, keď sa vám podarí pozbierať všetky farebné kocky, prejsť všetky bonusové levely, nakúpiť všetky postavičky a získať každé jedno vozidlo.

LEGO Indiana Jones 2

Vozidlá môžeme zaradiť medzi ďalšie novinky. Aj keď sa nachádzali už v prvej stavebnicovej Indy hre, pokračovanie ich využíva s ďaleko vyššou intenzitou. Logické úlohy, nepovinné preteky, transport po huboch i priame využitie v príbehových misiách kladú na vozidlá (a tým nemyslím len autá, ale aj lode, ponorky, člny, ťavy, kone, bicykle, trojkolky, stíhačky, obojživelníky i ufo) vysoký dôraz. Nanešťastie, ovládanie tejto širokej plejády vehiklov nie je vyriešené najlepšie. Ani jedno z nich nevie cúvať a stlačenie šípky do protipohybu má za následok otáčanie do danej strany. Pri závodoch na čas alebo naopak na presnosť budete mať občas chuť vyhodiť gamepad z okna a pozerať sa, ako sa rozbije na milión (Lego) kúskov. O nič lepšie sa vozidlá neovládajú ani na klávesnici

Stavba levelov, ak sa teda nesnažíte dopraviť svoje autíčko z bodu A do bodu B pri strate čo najmenej nervov, bude pre všetkých fanúšikov akejkoľvek Lego hry pochopiteľná od úplného začiatku. Po vzore Lost Vikings či iných hier založených na povolaniach budete mať k dispozícii vždy viacero postavičiek s presnou špecializáciou. Indy vie bičom poťahovať predmety, vojak s bazookou vie prestreliť prekážky, ženy dokážu vyskočiť na vyššie miesta, opravári si poradia s pokazenými mechanizmami, lopatári zase neúnavne odkrývajú stratené predmety. Kombináciou vlastností postavičiek je potrebné sa dostať cez nastražené prekážky, vyriešiť jednoduché logické hádanky, popreskakovať plošinky a zničiť prípadných nepriateľov či nadrozmerných bossov. A, samozrejme, pozbierať čo najviac Lego kociek, ktoré slúžia na nákup rôznych doplnkov. Obtiažnosť hry je stavaná skôr pre mladších hráčov, no vďaka známemu hlavnému hrdinovi a vtipným momentom si ju užijú i starší a to najmä v koope.

Kooperačný mód je v podstate základ celého titulu, počítač síce ako tak zvláda kontrolu neaktívnych postavičiek, ale bez druhého kumpána sa z Lego Indy 2 vytratí polovica zábavy. Je jedno, či budete hru hrať s mladším bratom, sesternicou alebo priateľkou, zabávať sa budete vždy viac než pri obyčajnom singláči. V tomto prípade vám prestane vadiť aj nižšia obtiažnosť a jednoduché úlohy. Pochvaľovať si naopak budete inteligentný splitscreen režim, ktorý sa aktivuje, keď sa od seba hráči  príliš vzdialia. Konečne teda môže byť jeden hráč na začiatku levelu a druhý na jeho konci, čomu sú prispôsobené aj niektoré hádanky. Akonáhle sa postavičkami priblížite, splitscreen zmizne a vy hráte na jednej veľkej obrazovke. Veľké plus. Len škoda, že coop mód funguje stále iba v offline režime.
LEGO Indiana Jones 2
LEGO Indiana Jones 2 Nový splitscreen v akcii.
Nový splitscreen v akcii.


LEGO Indiana Jones 2 Z pavúkov čochvíľu vylezie veľký boss.
Z pavúkov čochvíľu vylezie veľký boss.


LEGO Indiana Jones 2 O bitky v hre nie je núdza.
O bitky v hre nie je núdza.





Kreatívnejší jedinci siahnu po možnosti level editora nazývaného Lego Creator. Ten umožňuje ľubovoľne editovať existujúce misie, ale tiež vytvárať vlastné vrátane povrchových úprav, pascí, objektov, časovania akcií atď. Opäť sa vám zídu „zlatky“ zo singleplayeru, za ktoré nové predmety do Creatora nakupujete. A opäť sa posťažujem na vyhradený offline režim editoru; vaše výtvory nikomu po sieti neukážete.

Všetky Lego hry majú podobné grafické spracovanie. Pozadia sú staticky predrendrované, ostatné objekty sú vyskladané zo základných Lego kociek. Detailnosť grafiky sa v takomto vyhotovení hodnotí ťažko, skôr si treba všímať rôzne narážky ako obraz Lego Mony Lízy na stene nacistického hradu a podobne.

Vianoce sú už síce za nami, ale ak ste nejakého mladšieho člena vašej rodiny nedajbože zabudli obdarovať, alebo pre neho potrebujete darček pri akejkoľvek inej príležitosti, Lego Indiana Jones: The Adventure Continues je presne tým, čo hľadáte. Navyše keď si to zahráte spolu v koop reźime, budete sa výborne baviť a na svoj (prípadný) vyšší vek úplne prestanete myslieť.

Lucas Arts prisľúbili, že online koop a dokonca aj možnosť pomáhať priateľovi pri tvorení levelov pridajú do hry formou patchu.


napísal je2ry 11.1.2010
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
LEGO INDIANA JONES 2
+ zábava pre malých aj veľkých
+ splitscreen obrazovka
+ co-op
+ zbieranie, nakupovanie ,odomykanie
+ level editor
- ovládanie vozidiel
- co-op len offline
- vytvorené levely sa nedajú zdieľať


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: LucasArts / CENEGA / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. november 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk