PROFESSOR LAYTON AND PANDORA'S BOX

PROFESSOR LAYTON AND PANDORA'S BOX

8.5

Džentlmenská výzva

Recenzia na DS verziu

Existujú momenty, kedy máte pocit, že na vás nik nemá a ešte dlho mať nebude. Po zdolaní puzzlu si pripadáte, ako keby ste zjedli všetku múdrosť sveta, netrpezlivo čakáte, či sa portréty hlavných hrdinov po zadaní odpovede usmejú, alebo budú smutní. Chvíľkovú eufóriu strieda masáž šedej kôry nad novou hádankou a tak dokola. Veľmi stimulujúce. Je to, ako keď si vezmete knihu krížoviek a chcete si oddýchnuť nad doplňovačkou, sudoku alebo osemsmerovkou. Po nájdení tajničky/riešenia, sa vrháte automaticky na ďalšiu.

Professor Layton k obrovskej motivácii prekonávať vlastné limity a prekročeniu prahu do sveta tých najmúdrejších (to preto, že hádanky, ktoré vás hra naučí, okamžite vytiahnete pred kamarátmi) vždy pribaľuje aj mohutnú story plnú zvratov a tajomných postáv. V Pandora's Box, ako podtitul naznačuje, pôjde o tajomnú skrinku, po otvorení ktorej zahynie nielen jej majiteľ, ale aj všetci navôkol. A práve táto skrinka má na svedomí smrť doktora Andrewa Schradera, dlhoročného priateľa Laytona. Po príchode do jeho bytu nájde so spoločníkom Lukom iba jeho bezvládne telo a zopár indícií ukazujúcich prstom na Molentary Express.

Bleskový úvod s hráčom začne cestovať a nenecháva ako v predošlom dieli prešľapovať v jednej obrovskej lokalite. Napredovanie je tak oveľa rýchlejšie, navigácia je aj vďaka strohým zadaniam úloh plynulejšia. Na blúdenie môžete spokojne zabudnúť. Príbehy sa v hrách Professor Layton vždy pohybovali niekde na pomedzí skutočnosti a neuveriteľna. Scenár s oboma narába s citom, zavádza, jemne naznačuje, že máte dočinenia s nadprirodzenom, ale po zvrate vás opäť postaví na nohy a pred vysvetlenie, ako došlo k zvláštnym javom. Postavičky aj kvôli tomuto dostávajú reálne kontúry a veríte každému ich slovu. Prekuknete lajdáckosť inšpektora Chelmeya, krehkosť Flory a pod. Okrem týchto sú v Pandora's Box predstavené nové, ktoré vám svojimi vzťahmi popletú hlavy.

Professor Layton and Pandora's Box

Lístok na vlak je nielen v hre, ale aj v manuáli.
Professor Layton and Pandora's Box

Hra vám popisom úlohy nedovolí zablúdiť.
Professor Layton and Pandora's Box

Ktorý kľúč odomyká zámku?

Ach tie hádanky

A nebudú to len postavy, ale aj výborne napísané hádanky. Celkovo ich je 138 a garantujem, že na všetky nenarazíte hneď. Vypadli hry so zápalkami, zachované zostali rôzne stolové hry, preskakovanie figúrok na šachovnici, matematické rébusy alebo hľadanie rozdielov na obrázkoch. Vo všeobecnosti sa dá hovoriť, že všetky hádanky vychádzajú z reálneho života a mnohé riešenia je možné aplikovať v praxi. Napríklad také rátanie obsahu jedného zo štyroch dotýkajúcich sa kruhov a voľnej plochy medzi nimi. Na ich stavbe nie je vôbec poznať, že boli vytvárané za účelom dosiahnuť predpísaný počet.

Hádanky sú vždy doplnené detailným zadaním, ktorého pochopenie je polovicou úspechu. Obtiažnosť je definovaná počtom Picarats, čo sú mince na odomykanie obsahu. Ak použijete služby trojstupňového pomocníka, ich hodnota sa mení a odmena je čoraz menšia. Puzzly je možné preskakovať a odložiť si ich na neskôr. Skladajú sa v domčeku babičky Riddleton, sem presunie aj všetky neobjavené hádanky, na ktoré ste zabudli po opustení lokalít. Takto máte všetky pod jednou strechou a môžete sa k nim vrátiť kedykoľvek.

Asi každý ostrieľaný profesor ocení novinku v podobe priesvitného papiera prekrývajúceho hádanku. Sem si môžete zakresliť rovnice a čísla pri pátraní po veku dievčatka, hľadania cesty von z bludiska, rôznych vzorov v komplikovanej mozaike alebo smer ťahania ozubených kolies napojených na vypínač. Vaše dočasné riešenia nezmiznú, pokiaľ ich nezmažete a sú vždy po ruke po kliknutí na ikonku Memo.

Professor Layton and Pandora's Box

Pravý gentleman nenechá žiadnu hádanku nevyriešenú

Priebeh je identický ako v Curious Village. Prieskumom obrazoviek hľadáte mince, platidlom za pomocníka a hádanky. Postup je postavený nielen na riešeniach, ale z veľkej miery aj na získavaní informácií z početných dialógov. Postavičky tentoraz nie sú len hladné po puzzloch, ale aj smädné. Napredovaním sa vám v inventári množia prísady do čaju, hračky a súčiastky fotoaparáta. Tieto predmety sú previazané na tri úplné novinky. Varenie lahodného nápoja podľa chutí obyvateľov je najnudnejšia činnosť v Pandora's Box, môžete ju úplne ignorovať. Starostlivosť o fyzičku škrečka vytváraním bludiska z objektov, ktorého ho donútia k pohybu má tendenciu zabaviť, ale stále to nie je ono.

Po skompletovaní častí fotoaparátu je možné vo vybraných lokalitách vytvárať snímky a tie následne porovnávať s predlohou. Ak nájdete rozdiel, nájdete novú hádanku. Aj po dohraní máte stále dôvod vrátiť sa do už preskúmaných miest. Pandora's Box podporuje aj sťahovanie týždenných puzzlov zo serverov a konečne využijete aj interkonektivitu s predošlým dielom. Po zadaní kódu z dvojky v jednotke (alebo naopak) si odomknete vždy nejakú dobrotu. Level-5 dokonca počíta aj s budúcimi časťami, čiže po vydaní trojky oprášite predchodcov a objavíte niečo nové.

Po audiovizuálnej stránke nie je čo Pandora's Box vyčítať. Hra si zachovala svoj roztomilý vizuál, kreslenú grafiku a nahovorené dôležité časti rozhovorov. Nesmieme zabudnúť na špičkové prestrihové filmy. Level-5 udržuje svoju sériu na vysokej úrovni, nebojí sa experimentovať ako napríklad s puzzlom zahrňujúcim lístok na vlak zastrčený v obale s hrou, no pritom sa drží overenej formule s riešením hádaniek. Napriek minimu zásadných inovácií si vás hra získa výbornou stavbou logických problémov a príbehom. Na dlhé večery je Professor Layton and Pandora's Box viac ako ideálnym spoločníkom.


napísal spacejunker 10.11.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
PROFESSOR LAYTON AND PANDORA'S BOX
+ návyková hrateľnosť
+ príbeh a dabing dialógov
+ nové hádanky
+ prepojenie s predošlým dielom a distribúcia puzzlov online
- minimum inovácií
- príprava čajov
- minihra so škrečkom


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Level-5
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk