G-FORCE

G-FORCE

7.0

Morské prasiatka v hlavnej úlohe

Recenzia na PC verziu

V histórii sme tu už mali rôznych agentov v obrovskom množstve hier a filmov. James Bond si šarmom podmanil každú ženu a inteligenciou prešiel cez rozum nejednému zlosynovi. Ethan Hunt dokázal splniť až 3 nesplniteľné misie. Sam Fisher zas dokázal ostať skrytý aj so svetielkujúcim nočným videním na hlave. Krehkej Cate Archer zas nerobilo problém vysporiadať sa neraz s početnou presilou, napríklad aj prostredníctvom banánovej šupky. Teraz však prichádza agent, ktorý všetkých spomínaných hravo strčí do vrecka. Je podmanivejší ako James Bond, technicky lepšie vybavený ako Sam Fisher a približne 10 centimetrov vysoký a celý chlpatý.

Jerry Bruckheimer má na svojom konte, ako producent, obrovské množstvo obľúbených seriálov, no najmä kasových trhákov v kinách. Za všetky stačí spomenúť pirátsku trilógiu z Karibiku. No zatiaľ ešte stále nestúpil do čoraz obľúbenejších vôd kinofilmov v troch rozmeroch. Až doteraz. Jeho prvým 3D počinom je práve G-Force, ktorý bude onedlho rotovať aj v našich kinách a v USA si už svoju pomerne úspešnú premiéru odbil. A keď si tak pozerám samotný námet, tak nevidím dôvod, prečo sa na film netešiť. Už veľmi dlhú dobu totiž vo vnútri americkej tajnej služby fungujú špeciálne oddelenia. Sú až tak špeciálne, že pomaly ani sami o sebe nevedia. Ich cieľom je obrana vlasti, ale nie práve tým najtradičnejším spôsobom. Venujú sa totiž výcviku zvierat pre potreby špionáže a nasadenia do tých najnebezpečnejších misií. Kedysi to boli špeciálne vycvičené (dostavníkové) kone, psy a teraz morské prasiatka, mucha a krtko.

G-Force
G-Force Mimika postavičiek sa autorom vydarila
Mimika postavičiek sa autorom vydarila


G-Force Často musíte využiť prostredie pre postup v hre.
Často musíte využiť prostredie pre postup v hre.


G-Force Hra vyniká hlavne slušnou akciou.
Hra vyniká hlavne slušnou akciou.





FBI už dlho sleduje magnáta v obchode s domácimi spotrebičmi Leonarda Sabera a jeho spoločnosť Sabelink. Nemajú nič konkrétne a tak sa jeden mladý iniciatívny agent rozhodne do akcie nasadiť práve komando G-Force. Misia však končí neúspechom a členovia tímu v klietkach obchodu so zvieratkami. Po úteku spoza mreží však zisťujú, že musia prekaziť Saberove plány a nakoniec sa schémy jeho kávovaru nebudú zdať až také zbytočné. Všetky spotrebiče zo Saberových výrobných pásov totiž obsahujú čip, ktorý z nich robí dokonalé stroje na zabíjanie a tak sa nie je čomu diviť, keď kávovar napadne prasiatko Darwina, veliteľa G-Force.

Agent Ben teda komando vybaví najmodernejšími technickými vymoženosťami a pošle ich na nebezpečnú misiu: zastaviť výrobu, nakaziť všetky prístroje vírusom a nakoniec aj zničiť všetky vyrobené kusy. Bohužiaľ rozprávanie príbehu nie je práve najideálnejšie a z hry samotnej sa dozviete len úlomky tu načrtnutého príbehu. Vlastne doň vstupujete až v momente, kedy vás nasadí Ben už aj s vírusom. V koži roztomilého Darwina teda musíte prekonať náročné prekážky, aby ste zabránili svetovej katastrofe, no a nakoniec aj dostali Leonarda Sabera za mreže. Alebo nie? Kto vie.

Aj keď film a hra sú cielené hlavne na mladšie publikum, tak pri hre sa odvážim priamo hovoriť ako o akčnej. Nakoniec prečo aj nie, nedávno recenzovaná tretia Doba ľadová bola skákačka s akčnými pasážami, tu je to presne naopak a človek, ktorý hre otvorí svoju náruč, tak dostane celkom slušnú akciu so skákacími (lietacími) pasážami, navyše s príjemnou nutnosťou zapojiť do hrania občas aj šedú kôru mozgovú, čo pôsobí ako príjemní nenásilný intelektuálny stimul. Samozrejme, že nejde o logicky nijak náročný titul, ale postup a aj využitie okolia treba občas dobre zvážiť&

Často sa nestáva, aby medzi vašich najvážnejších nepriateľov patrila mikrovlnka, kávovar, prípadne stroj na vodu, takže v tejto hre si môžete výnimočne ukojiť úchylku ničenia kuchynských spotrebičov a iných vecí. Každý druh nepriateľa je navyše rozdielny a treba správne voliť taktiku, správne vybrať zbraň a hlavne vo veľa prípadoch aj nájsť slabé miesto. Tieto aktivity nevyžadujú extra zapájanie šedej kôry, keďže rovnako ako napríklad v Lost Planet, aj tu sú zraniteľné miesta väčšinou viac červené ako ostatok nepriateľa. Porozmýšľať budete musieť až pri prekonávaní rôznych prekážok, napríklad aj za pomoci Saberlizéra, čo je zbraň, ktorá dokáže aktivovať neaktívne spotrebiče a vy ich môžete potom využívať (lietajúce reproduktory vás za pomoci magnetu dokážu dostať na inak neprístupné miesta).

G-Force

Všetko vyššie spomenuté sú však len čiastkové elementy hrania, prím tu hrá akcia, čo by sa vôbec pri takomto titule nemuselo zdať. No ako to často býva, zdanie klame. Darwin je obratný bojovník s akýmsi elektronickým bičom, ktorý má vždy pri sebe a aj keď sa na boj s ním využíva iba jedno tlačidlo, tak v závislosti od jeho stláčania sa útoky spájajú do celkom pekných komb. Je ich síce pomenej, ale to neuberá takýmto súbojom na kvalite. Nakoniec nesmie chýbať ani streľba zo zbraní. Tie môžete mať naraz 3 a vždy je to plazmová puška a skener/saberlizér, tú tretiu si vyberiete v kioskoch, ktoré sú roztrúsené po leveloch a slúžia ako stredisko na získavanie upgradov za čipy nazbierané z nepriateľov, nových zbraní, dopĺňania munície (v neskorších fázach už ňou nebudete môcť takmer vôbec plytvať, bude jej nedostatok).

Práve tretia zbraň hrá veľkú úlohu v porážaní nepriateľov a podľa pasáže ich treba aj obmieňať. K dispozícii je pritom celkom slušné číslo, ktoré obsahuje magnet na priťahovanie, mraziacu zbraň, zbraň na vystrelenie viacerých projektilov naraz a iné. Nie je to len o útoku, ale aj o obrane a tak aj vďaka jetpacku na Darwinovom chrbte máte k dispozícii niekoľko úhybných manévrov a samozrejme aj možnosť poletovania, prípadne zrýchlenia pri behu. Celkovo G-Force možno hodnotiť ako morálnu, nenásilnú akciu pre najmenších hráčov, ktorú môžu navyše rodičia darovať ratolestiam s čistým svedomím, že v hre nikoho nezavraždia. Len potom tá spúšť doma v kuchyni...

Akciu občas spestrujú aj drobné zmeny gameplayu. Najčastejšia je nutnosť hrať za mušiaka Moocha, ktorý sa dokáže dostať na inak nedostupné miesta, prelietať ventiláciou (aj vďaka jeho schopnosti spomalenia času), dokáže deaktivovať kamery a iné zariadenia, no a nakoniec, čo je asi najhlavnejšie, tak prenášať potrebné veci, ako napríklad prístupové karty cez neprechodne prekážky pre Darwina. Ďalším spestrením je jazdenie na istom škrečkovskom dopravnom prostriedku, ktorý pripomína pojazdné vianočné gule so schopnosťou strieľať.

Aj keď je náplň hry viac-menej po celú dobu hrania takmer rovnaká, tak vďaka vydarenej hrateľnosti a príjemnej akcii obohatenej o pár drobností hra vôbec nepôsobí stereotypne a dokonca sa ani nedostavuje pocit nudy. A aj dĺžkou hra milo prekvapí. Ponúka totiž 15 úrovní, ktoré sú rozdelené do 4 kapitol a ich herná doba sa pohybuje okolo 8 hodín, čo je v porovnaní s niektorými najväčšími trhákmi dneška takmer dvojnásobná dĺžka. Bohužiaľ už nič iné hrateľnosť nepredlžuje. Žiaden multiplayer, žiadne filmové bonusy, ešte aj po originálnych filmových scénach sa zľahla zem, čo je asi najväčším mínusom hry. Pri filmovom produkte dosť nepochopiteľný ťah.

G-Force
G-Force Neraz využijete aj rôzne gadgety.
Neraz využijete aj rôzne gadgety.


G-Force S Moochom sa ľahko dostanete cez nepreniknuteľné prekážky.
S Moochom sa ľahko dostanete cez nepreniknuteľné prekážky.


G-Force Pobavia aj svižné pasáže s jazdením.
Pobavia aj svižné pasáže s jazdením.





Grafická stránka je bohužiaľ ešte aj medzi filmovými hrami priemerná. Morské prasiatka sú síce spracované pekne a vo vzdušných víroch je možné pozorovať vlnenie ich srsti, ale ostatné vecí sú dosť jednoduché. Aspoň, že prostredie je farebné a nie sivošedé. Ďalšou grafickou finesou, ktorá trocha prekážala, bolo chybné vrhanie tieňov, ktoré boli v zlých veľkostiach a uhloch a navyše často dokázali dopadnúť aj cez objekty. Zvuková stránka je už však o niečom inom. U nás vychádza PC verzia s kompletným českým dabingom, čo určite poteší tých najmenších. Avšak o nič neprídu ani majitelia anglických verzií hry. Chýba tu síce dabing Nicolasa Cagea a Penelope Cruz, ale Darwinovi aj v hre prepožičal svoj hlas Sam Rockwell a Leonard Saber je zas filmový Bill Nighy (známy napríklad z Underworldu ako Viktor). Skvelý dabing, poznámky postavičiek sú skvelé, akurát jednoduchšie zvuky okolia trošku kazia dojem.

G-Force je skvelou svižnou akciou nielen pre tých najmenších. Dieťa ňou veľmi potešíte, staršieho hráča príjemne zabavíte. V krátkej dobe je to druhá hra podľa filmového snímku skôr pre tých menších, ktorá kvalitatívne veľmi prekvapila, čo nečakal asi nikto. Najväčšou škodou však je absencia nejakej pridanej hodnoty, ako tomu pri filmových hrách býva a slabé grafické spracovanie.


napísal matus_ace 8.9.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
G-FORCE
+ skvelá hrateľnosť
+ dĺžka hry
+ audio stránka
+ nenudí
+ pre každého
+ X360 & PS3 verzie by sa mali dodávať s 3D okuliarmi a poskytovať lepší zážitok
- nevysvetliteľná absencia pridanej hodnoty
- absencia filmových cut-scén scén
- slabšia grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Disney Interactive Studios / CD Projekt / Eurocom
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  júl 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18408)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk