SMETIARI

SMETIARI

1.0

Odpad si a na odpad sa premeníš

Recenzia na PC verziu

Niektorým sú na posmech, ale každý, kto aspoň raz zažil výpadok odvozu smetí, vie, aké by to bolo, keby mestom pravidelne nepremávali obrovské vozy, ktorých jedinou úlohou je odstrániť odpad z našich ulíc. Bez nich by bola všade špina, bordel, choroby, epidémie a ľudstvo by sa zmenilo na nepoznanie. Sú vlastne prvou líniou medzi civilizovaným svetom a totálnym neporiadkom. Vlastne je to vznešená práca, treba si vážiť obete ľudí podstupujúc dennodenný puch, aby sme my ostatní nemuseli.

Rozhodne zaujímavý námet ponúkajúci obrovské odvetvie s mnohými špecifikami, ktoré sa žiaľ autori rozhodli vôbec nevyužiť. Manažment skládok, spaľovní odpadu, recyklácia, budovanie impéria so sieťou smetiarskych vozov bojujúcich s konkurenciou a mnohé iné aspekty tohto odvetvia boli ignorované. Autori sa zamerali len na jednu jedinú činnosť poznajúcu každé malé dieťa, na odvoz odpadkov z ulíc. Dokonca ani rôzne čistiace autá nie sú k dispozícii, umývače ciest, či kosačky na trávniky ani nič podobné, nejaké minihry, len jednoduchý odvoz odpadkov. To bude celú hru jediné, čo budete robiť, takže môžete čakať stereotyp už v úvodných piatich sekundách hrania. A bude sa to len zhoršovať.

Smetiari
Smetiari Nákup smetiarskych áut.
Nákup smetiarskych áut.


Smetiari Idem po smeti.
Idem po smeti.


Smetiari Idem po smetný kôš.
Idem po smetný kôš.





Na začiatku máte firmu na odvážanie odpadkov, musíte kúpiť smetiarske auto a najať dvoch-troch zamestnancov. Hneď v úvode to ale nie je problém, stačí zobrať pôžičku, kúpiť čo treba, najať koho treba a idete plniť misie, žiadne postupné nahrabávanie majetku sa nekoná. V prvej misii zistíte, že sa oplatí mať dvoch naskakovačov, v druhej misii ich už máte a to je všetko. Výjazdy do miest sú rozdelené do jednotlivých misií prístupné len so správnym smetiarskym vozom, ktoré si môžete kedykoľvek kúpiť, takže postupné odhaľovanie lokalít taktiež nehrozí. Vozidiel máte na výber niekoľko druhov odlišujúcich sa systémom zberu smetiarskych košov použiteľných len pre niektoré prostredia. Systém je však v podstate vždy rovnaký u všetkých vozidiel i činnosti, ktoré musíte vykonávať - zozbieranie vopred určeného počtu smetných košov v meste, ktoré sa odlišujú len dizajnom smetiaka.

Mestá sú v podstate navlas rovnaké, to, že majú o jednu uličku menej alebo viac nehrá rolu. Rozlohou sú malé, jednotvárne, narazíte na stále tie isté budovy a život na ulici (premávka, obyvatelia) omrzí v priebehu prvých milisekúnd hrania. Žiadne spestrenie, nejaké dobrodružstvo či oživenie nečakajte. Len stále dokola jednotvárne plnenie misií. Idete pár metrov, zastavíte, naložíte smeti a idete ďalej a tak stále dokola. Nič viac. Možno ako minihra v nejakej komlexnej hre by to zaujalo na pár minút, ale nie ako samostatná hra.

Smetiari
Smetiari Nesiem smetný kôš.
Nesiem smetný kôš.


Smetiari Stojím vedľa smetného koša.
Stojím vedľa smetného koša.


Smetiari Veziem smeti.
Veziem smeti.





Všetky autá bez rozdielu sa ovládajú divne, ťažkopádne, bez akejkoľvek fyziky, takže pokuty za vrazenie do iných áut, či jazda na červenú sa stávajú ešte “zábavnejšími“. To je ale ešte nič oproti tomu, keď začnete ovládať postavičku. Keby ste to nemuseli hrať, tak v tomto momente by ste hru určite vypli a odinštalovali. Nie však každý má to šťastie.

Niekto sa musí obetovať, aby odhalil aj ostatné možnosti tohto titulu. A tu je ďalší problém, vlastne šťastie, pretože ono je to už všetko, čo nám autori ponúkajú. Na multiplayer zabudnite, aj tak by sa nenašiel ďalší zúfalec, čo by takéto niečo chcel dobrovoľne hrať a tí, čo musia, to radšej udržujú v tajnosti, pokiaľ sa dá. Chýba dokonca aj hudba. To asi aby vás mohli mučiť smetiarskymi zvukovými efektmi. Ich kvalita rozhodne drží krok s ostatným obsahom titulu, takže nesklame. Dokonca ani počítaču sa to nechcelo hrať, inak si neviem predstaviť dôvod, prečo tak neskutočne zaostalé grafické spracovanie ide tak neuveriteľne pomaly. Do toho každú chvíľu nejaký bug, zaseknutie postavičky o hocičo, či také veci ako napríklad šofér stojaci za volantom.

Smetiari
Smetiari Stojím na červenej so smeťami
Stojím na červenej so smeťami


Smetiari Nesiem kontajner na smeti
Nesiem kontajner na smeti


Smetiari Smeti traste sa
Smeti traste sa





Hra Smetiari má nakoniec s odpadom spoločné omnoho viac ako len názov na krabici. Namiesto recenzii by sa k tejto hre mali písať varovania. Výhodou dokonca nie je ani zdanlivo nízka cena, pretože k tej si musíte prirátať cenu za sedenia u psychiatra, ak sa rozhodnete z nejakého temného dôvodu túto hru vyskúšať. Mne neostáva nič iné, len si jedno také sedenie objednať, vás varovať a autorov poprosiť nech už takéto niečo viac krát nerobia. Ďakujem. 

Smetiari
Smetiari Hádžem smeti do auta.
Hádžem smeti do auta.


Smetiari Idem vyzdvihnúť smeti.
Idem vyzdvihnúť smeti.


Smetiari Jazdím so smeťami.
Jazdím so smeťami.





napísal andrei 17.7.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Smetiari
| SMETIARI
[18.7.2009]
1.0
Ohodnotiť
SMETIARI
+ nevšedný námet
+nemusíte to hrať
+ už ani ja
- bugy
- zvuky
- grafika
- optimalizácia
- jazdný model
- nevyužitý potenciál
- neskutočný stereotyp
- ovládanie postavičiek
- nulové možnosti rastu
- jednotvárne prostredia
- žiadna hudba okrem menu
- žiadny príbeh alebo kampaň
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,7 GHz, 512 MB RAM, GPU 128 MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Top CD / TOP CD
Štýl: Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Smetiari 17.7.2009
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18414)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk