WARIOWARE SNAPPED! / CODE

WARIOWARE SNAPPED! / CODE

Ktoré hry sa oplatí stiahnuť z DSiWare? Do ktorých sa oplatí investovať získaných 1000 bodov?

Recenzia na DS verziu

Skôr, než sa pustím do rozobrania najatraktívnejších kúskov nového distribučného kanálu, slušnosť káže, predstaviť službu DSiWare, najväčší ťahák redizajnovaného modelu Nintendo DSi. Recenzia WarioWare: Snapped! a Art Style CODE až po krátkej prestávke.

Dôvodov na kúpu DSi môže byť niekoľko, od klikacích tlačítok, väčších displejov, cez prehrávania muziky a fotiek, až po monolitický dizajn, ale tým najväčším je práve DSiWare. Táto služba nemá tendenciu konkurovať Apple Application Store, z ktorého sa už stiahla viac ako 1 miliarda aplikácií. DSiWare je, podobne ako WiiWare, priestor pre nenáročné, jednoduché a lacné hry špeciálne ušité pre DSi.

S cenou nastavenou v štyroch hladinách sa medzi sebou líšia nielen kvalitatívne, ale hlavne obsahom, resp. výdržou. DSiWare delí hry na bezplatné a spoplatnené 200, 500 a 800 DSi bodmi (cca 2, 5, 8 EUR). Body si môžete kúpiť priamo cez virtuálny obchod, pričom pri platení sa dá použiť aj obyčajná VISA Electron vydaná na Slovensku. Sú neprenosné, aj keď si ich dobijete napríklad stierateľným Wii kupónom, resp. nedajú sa zdieľať po dobití medzi Wii a DSi, alebo naopak. Sťahované hry sa ukladajú do internej pamäte handheldu, dajú sa kopírovať na SD kartu, ale z nej sa už spúšťať nedajú. Karta vystupuje iba ako úložisko, dúfajme, že updatom sa tento nedostatok vyrieši ako u Wii.

Po stiahnutí hry z DSiWare sa objaví vo forme balíčku v hlavnom menu, po ťuknutí ho rozbalíte a môžete smelo hrať. Na DSiWare sa majú týždeň čo týždeň objavovať nové kúsky, v dobe písania článku sa tu nachádza 9 platených hier a internetový browser, ktorý je zadarmo. Výbornou správou je rozdávanie 1000 DSi bodov každému, kto sa pripojí prvýkrát (možno aj zo zvedavosti) na DSiWare. Takto si môžete stiahnuť dva/tri kúsky úplne zadarmo.

Potenciál DSiWare nie je úplne objavený, začína sa hovoriť aj o elektronickej distribúcii GBA hier a existencii Virtual Console, kde by mali byť zastúpené staručké hry. Týmto krokom by Nintendo absolútne vyriešilo spätnú kompatibilitu a odpísali staručký model DS Lite.

WarrioWare: Snapped!

WarioWare Snapped! / CODE
Chytanie mincí je ešte tou menej bláznivou aktivitou.
Jednoznačným favoritom a hrou, ktorú by ste si mali stiahnuť ako prvú z DSiWare, je práve kompilácia mikrohier WarioWare, ktorá je takým Ridge Racerom pre platformy Nintenda. Každý ďalší diel preveruje nové možnosti hardvéru a tie sa stávajú základom ovládania, resp. pre interakciu. Snapped! využíva vnútornú kameru na sledovane vašich pohybov a prenáša ich priamo do mikrohier. Ste prakticky ich súčasťou.

Pred každým hraním sa musí hra nakalibrovať, zaregistruje vašu polohu rúk a hlavy, túto procedúru musíte absolvovať aj pred každou mikrohrou. Je mimoriadne otravná, ak v jednej sade z piatich absolvujete štyri disciplíny a pri poslednej odmieta zachytiť vašu ľavú ruku. Mini kamera má veľké problémy vo vnútorných priestoroch a s umelým osvetlením, takisto zlyháva rozpoznávanie napríklad na priamom slnku, kedy sa pozadie stáva málo kontrastné a hra nedokáže rozlíšiť vaše končatiny aj keď s nimi mávate ako o dušu. Snapped! neodporúčam hrať na kúpaliskách, v zafajčených podnikoch ani na čistinke, ideálne sú denným svetlom osvetlené miestnosti.

DSi musí byť položený na pevnej podložke, najlepšie na stole, nastavením krytu si doladíte uhol a potom sa už smelo môžete pustiť do hrania. Snapped! tvoria štyri sady mikrohier, pričom jedna je venovaná kooperácii dvoch hráčov, ktorých je mimoriadne zaujímavé sledovať, ako sa snažia obaja hlavou simultánne rozbiť kamennú dosku nad nimi. Náplň jednotlivých mikrohier je nápaditá, správne bláznivá, je ich však sakramentsky málo a rýchlo sa prejedia. Chytanie mincí, otočenie hlavy a rúk do predpísanej polohy, nalievanie vody do pohára hlavou, otrasenie psíka od vody, zamávanie zbohom cestovateľke, nasadenie klobúka atď.

Mikrohry sú ako obvykle obmedzené časom a v jednotlivých sadách sa mení ich poradie. To najlepšie prichádza vždy na konci, kedy sa dívate na seba prostredníctvom fotografií, vidíte, aké grimasy ste strúhali a ako ste sa bláznili, pretože počas hrania vidíte iba svoje siluety a občas ten jazyk vylezie z úst aj sám.

WarioWare Snapped! je presne tým typom hry, ktorá sa stane ukážkou, čo všetko váš nový handheld dokáže a osloví aj toho, kto ani len netuší, že interaktívna zábava existuje. Po prejdení všetkých mikrohier sa dostáva do pozície techdema, no napriek všetkým chybám sa oplatí do tohto kúsku investovať.

Hodnotenie: 6/10

Art Style: CODE

WarioWare Snapped! / CODE
Absolútne odpudzujúci vizuál návykového logického rýchlika.
Podivne nastavená cena na 500 bodov, hra zo série pochybného názvu Art Style, ktorá nemá s umeleckým cítením ani ničím neobvyklým nič spoločné, stavajú CODE do nezávideniahodnej pozície – človek nadobúda dojem pri prvom pohľade, že sa niekto len snaží vytrieskať prachy a za druhé sa už nikdy k nej nevráti. A to je chyba.

Nech vás neodrádza minimalistický, prakticky neexistujúci grafický kabát zložený iba z čierneho pozadia a bielych digitálnych číslic. Áno, smrdí to lacotou, dokonca sa zo začiatku neviete zorientovať ani vďaka inštrukciám, no stále v CODE drieme silno návykový matematický logický rýchlik.

Odhliadnuc od toho, že sa budete musieť z donútenia učiť, ako sa hra vôbec ovláda, pretože na displeji nemá žiadne ovládacie prvky, po preniknutí do tajov, sa budete učiť rátať do 10 vo všetkých smeroch. CODE vyžaduje, aby ste uchopili DSi ako otvorenú knihu, dotykový displej napravo slúži ako hlavná hracia plocha, pričom zľava (z horného) vám sem padajú digitálne číslice uložené v radoch.

Cieľom je označiť rad alebo najmenej dvojicu, ktorej súčet = 10. Po tom z hernej plochy zmiznú. Finta je v tom, že vy môžete číslice presúvať (zrkadliť) v horizontálnom aj vertikálnom smere. Číslica 2 sa po presune smerom hore alebo dolu zmení na pätku, takisto aj ak ju posuniete doľava alebo doprava. Šestka sa zmení na devinu, jednotka zostane jednotkou, ale ak ju presuniete v horizontálnom smere, tak je nečitateľná, podobne ako štvorka a ďalšie.

Vytváraním čo najväčšej reťaze zmazaných číslic sa rýchlejšie blížite k cieľu, ktorý je stanovený počtom komb. Veľkou škodou je, že pri prebiehajúcom mazaní nemôžete označiť ďalšiu dvojicu, resp. sériu číslic. V napätých situáciách, kedy je zaplnený aj ľavý displej, by to pomohlo nervom. Našťastie sa občas pritrafí na hernej ploche červená číslica, ak sa vám ju podarí zmazať, tak zoberie so sebou všetky s rovnakou hodnotou.

CODE je skromná na pohľad, bohatá vo vnútri, okrem kampane, série puzzlov a vs módu cez Wi-Fi môžete hrať aj do odpadnutia v Endless móde. Nebyť odporného vizuálu a nevýraznej hudby, CODE by sme odporučil všetkými desiatimi, takto je vhodná skôr pre tých, komu zostali na konte nejaké DSi body a chce ich rýchlo minúť alebo fandí netradičným logickým rýchlikom.

Hodnotenie 7/10


napísal spacejunker 6.5.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WARIOWARE SNAPPED! / CODE

Zaradené pod: cod


RECENZIE HRÁČOV
WarioWare Snapped! / CODE
DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk